Beza Pavlova | Meringue Pavlova

Beza Pavlova

by

w przepisy na: ,

Mam wrażenie, że już wszyscy ją robili oprócz mnie. Co prawda robiłam już różne słodkości z bezy, jak np tort czekoladowy czy tort dacquoise, ale słynnej na cały świat Pavlovej jeszcze nie. Głównie dlatego, że bałam się ubijania śmietany do kremu na wierzch bezy. Tak, tak… bo ja nie umiem jej ubijać. Serio. Ale gdy byłam u Margarytki, Ona przygotowała właśnie Pavlovą. Kiedy ubijała śmietanę, ja się przyznałam, że nie umiem tego robić, bo zawsze wychodzi mi masło… Na co Ona (nie powiem, żeby nie ubawiona) odrzekła: ‘no to patrz i ucz się:)’. Popatrzyłam i już wiem:). ZAWSZE robiłam o jeden ruch za dużo, bo ZAWSZE wydawało mi się, że to jeszcze trochę, jeszcze chwileczkę… Dlatego teraz, kiedy wydawało mi się, że to jeszcze parę obrotów miksera – przestałam miksować i… WYSZŁA!! Mam swój mały sukces, i mam nadzieje, że nie będzie on jednorazowy:)
A beza? Powiem krótko – cieszę się, że ją wywiozłam z domu, bo nie umiałabym się jej oprzeć i prawdopodobnie zjadłabym całą! Jest przepyszna, chrupiąca na zewnątrz, lekka i rozpływająca się w ustach w środku. Polecam Wam bardzo, jeśli nie jedliście jeszcze, na pewno się w niej zakochacie:)

Przepis to zbieranina kilku przepisów na bezę. A Margarytce dziękuję, że nauczyła mnie ubijać śmietanę:)

v

Składniki na bezę:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 200g drobnego cukru do wypieków
  • 1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej (lub mąki ziemniaczanej)
  • łyżeczka octu winnego (dałam jabłkowy)

Składniki na krem:

  • 500ml bardzo mocno schłodzonej śmietanki kremówki (użyłam 30%, ale 36% pewnie ubije się jeszcze lepiej)
  • 3 łyżki cukru pudru

Śmietankę i cukier ubić razem na sztywny krem.

Dodatkowo:

  • dowolne owoce, u mnie około 200g borówki i kilka malin

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami (po łyżce) cukru, ciągle ubijając. Na koniec dodać skrobię o ocet i zmiksować razem.
Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, odrysować okrąg o średnicy 24cm i wyłożyć na niego masę białkową.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 130°C i piec przez 1,5 godziny. Gotową bezę zostawić w piekarniku do wystygnięcia, następnie wyjąć. Na ostudzoną bezę wyłożyć ubitą śmietanę i udekorować owocami (śmietanę należy wyłożyć najlepiej tuż przed podaniem, max. godzinę przed).

Beza Pavlova | Meringue Pavlova

Beza Pavlova | Meringue Pavlova

Beza Pavlova | Meringue Pavlova

Smacznego!


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

24 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
abi
abi
7 lat temu

mam pytanie co zrobić by beza nie rozpuściła się pod wpływem śmietanki bo mi tak właśnie beza wychodzi Pawlowa jeszcze nie robiłam

Beata
Beata
7 lat temu

Połowa bezy zniknęła w tajemniczych okolicznościach, więc u mnie problem ubijania śmietany sam się rozwiązał😃 beza wyszła idealna , polecam !

Monika
Monika
8 lat temu

A moje pytanie jest takie – pięć w temp 180 stopni ale jak ustawić piekarnik? Góra i dol? Tylko dol? Termoobieg? Mam nadzieje, ze otrzymam odpowiedź 🙂

ania
ania
9 lat temu

można zamiast octu winnego, albo jabłkowego dać zwykły? albo zastąpić czymś innym?

Aleksandra
Aleksandra
9 lat temu

Genialny przepis !

Aleksandra
Aleksandra
9 lat temu

Genialny przepis ! Piękna i pyszna beza !

Aga
Aga
11 lat temu

Czy białka do bezy muszą być zimne czy w temperaturze pokojowej?
Pozdrawiam,
Agnieszka

Agula
Agula
2 lat temu
Reply to  Aga

Lepiej w tem.pokojowej. wtedy cukier szybciej się rozpuści.

Ewa Capri
11 lat temu

taka dostojna i z klasą, świetna !

WilMa
WilMa
11 lat temu

Robiłam kilka razy. To właściwie prosty, ale efektowny deser, a dzięki różnorodności owoców może być za każdym razem innym. Dobrze się sprawdzają te kwaskowe, żeby zrównoważyć słodki smak. Zamiast octu dodaję sok z cytryny. Beza na zdjęciach przepiękna!

Restauracja Domowa
11 lat temu

U Ciebie Asiu jak zwykle przepysznie słodko 🙂 pozdrawiam

wedelka
11 lat temu

Idealna w każdym calu 🙂

Margarytka
11 lat temu

Boska… czemu jak czemu, ale bezie to ja się oprzeć nie umiem 🙂
No widzisz, obie z tego naszego spotkania wyniosłyśmy jakąś wiedzę – Ty dowiedziałaś się, że trzeba przestać ubijać śmietanę w chwili, gdy pomyślisz “jeszcze trochę”, a ja nauczyłam się ubijać mascarpone do spółki z kremówką 🙂

karmel-itka
11 lat temu

wyszła piękna! ojoj, całe wieki nie jadłam Pavlovej!

Majana
11 lat temu

Ach, Asiu, u Ciebie wszystko wyglada tak doskonale!
Sliczna beza, pięknie się komponuje z tymi owocami.
Pozdrawiam:)

kasia, słodkiefantazje

Asiu, piękny debiut! 🙂 Ja w sumie też jeszcze nie robiłam samej Pavlovej, owszem inne torty bezowe, blaty bezowe tak, ale konkretnie Pavlovej jeszcze nie. 🙂 Za jakiś czas też sie pewnie skuszę, ale może jak jacyś goście się napatoczą, bo ja sama za bezą nie przepadam, a z moich domowników tylko Sara ją lubi, a całej nie pochłonie. 😀 Pozdrawiam ciepło!

iza
11 lat temu

uwielbiam ten deser