Sernik z truskawkami

4.63 avg. rating (92% score) - 30 votes

Sernik jest dobry na wszystko. Zawsze i wszędzie. Uwielbiam piec serniki, i zawsze, ale to zawsze robię je spontanicznie. Nie jestem mistrzynią w ich pieczeniu, bo niejednokrotnie mi opadają i pękają, ale nigdy nie zdarzyło się, żeby mnie zawiodły w smaku. Tak też jest z tym sernikiem. Gładki, ale nie kremowy, raczej ciężki i zbity. Dodatek truskawek dodaje mu charakteru. Jest po prostu pyszny. Idealny na letnie dni. Polecam Wam bardzo!

Przepis własny.

Sernik z truskawkami | Cheesecake with strawberries

Składniki na spód ciasteczkowy:

  • 150g ciastek neo lub oreo (bez nadzienia – nadzienie należy usunąć)  lub innych dowolnych herbatników*
  • 70g masła

Ciastka pokruszyć w blenderze, dodać roztopione masło i wymieszać by powstał ‚mokry piasek’. Dno tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki mocno natłuścić. Wyłożyć ciastkami dno tortownicy, wyrównać. Wsadzić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Składniki na masę serową:

  • 700g twarogu przynajmniej dwukrotnie zmielonego (użyłam wiaderkowego z Piątnicy)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 budyń waniliowy
  • 4 duże jajka
  • około 400g truskawek umytych, wysuszonych i pozbawionych szypułek

W misie miksera umieścić twaróg, dodać cukier, cukier wanilinowy, ekstrakt i budyń. Wszystko dokładnie zmiksować, ale niezbyt długo, tylko do połączenia się składników. Następnie dodawać po jednym jajku, miksując po każdym. Gotową masę wylać na przygotowany spód ciasteczkowy. Truskawki przekroić na pół, i równo wyłożyć na wierzchu masy serowej.

Piekarnik rozgrzać do 180°C, wsadzić do niego sernik i piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec kolejne 50 minut. Sernik jest gotowy, gdy boki odstają od formy a środek jest ścięty. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić sernik do całkowitego wystudzenia. Następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.

*gdyby przypadkiem przyszło wam do głowy użycie całych ciastek, razem z masą, nie róbcie tego, zamiast smacznego spodu wyjdzie Wam mokra breja

Sernik z truskawkami | Cheesecake with strawberries

Sernik z truskawkami | Cheesecake with strawberries

Sernik z truskawkami | Cheesecake with strawberries

Smacznego!

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Serniki, z owocami i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

33
Dodaj komentarz

avatar
20 Comment threads
13 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
19 Comment authors
AsiekAgabluemikeDorota K.Daria Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o
Aga
Gość
Aga

Czy można zalać galaretką, czy lepiej nie?

bluemike
Gość
bluemike

Super wygląda, super smakuje, udał się za pierwszym razem.

Dorota K.
Gość
Dorota K.

Sernik już siedzi w piekarniku, co prawda truskawki nie są jeszcze mocno słodkie, ale jestem pewna, że ciasto będzie pyszne, jak zresztą wszystkie, które piekłam na podstawie Pani przepisów 🙂

Daria
Gość
Daria

Witam, chcialam zapytac czy mozna pominac budyn, a jesli nie to czy ma byc on ugotowany czy prosto z paczki? Nigdy nie pieklam sernika a po komentarzach i zdjeciu nabralam ogromnej checi sprobowac 🙂 Dzieki za odpowiedz

Magda
Gość
Magda

Asiu, serniczek zrobiony i już prawie zjedzony 😉 jak dla mnie dobry, ale ja serniki tak średnio lubię 😉 ale mężowi i gościom smakował 😉 chyba nawet bardzo, bo z ledwością udało mi się schować kawałek, żeby zrobić zdjęcie – w takim tempie znikał ze stołu 😀 więc to chyba najlepsza ocena 😉 dziękuję Ci za suuuper przepis 😉 pozdrawiam cieplutko 😉

Magda
Gość
Magda

Hej Asiu 😉 wieczorem będę piekła ten serniczek, tyle że w większej formie 😉 mam nadzieję, że będzie pyszny 😉 tylko mam pytanko, czy można go piec w „kąpieli wodnej” czy nie bardzo?
PS. wkradł Ci się mały błąd na początku przepisu, zamiast „dodać roztopione masło” jest „ciasto” 😀 ale to taki mały szczegół 😀
Myślę, że się nie zawiodę na Twoim przepisie, już kilka razy z Twoich przepisów korzystałam i zawsze (no, prawie;) ) z sukcesem 😀 pozdrawiam cieplutko 😉

Aga
Gość
Aga

Sernik jest naprawdę cuuuuuudowny;-) mój ulubiony;-) Piekłam go dwa razy 😉

Przemo007
Gość
Przemo007

Sernik wykonany. Mimo, że serniki nie są moją specjalnością to kolejny z Twoich przepisów przekłada się na mój kulinarny sukces. Pychota, niebo w gębie. Dzięki !!!

Anita
Gość
Anita

Odkąd pojawiły się twarogi pudełkowe, pokochałam serniki pod różną postacią 😉

Kamila
Gość
Kamila

Sernik dzisiaj wczoraj upiekłam, wyszedł pyszny 🙂 Pani przepisy są niesamowite, dziękuję i pozdrawiam :):):)

elka
Gość
elka

Jesli moge cos dodać- dlatego zbity bo nie ma piany która doda puszystości -ja robie tak samo ale zółtka mieszam z cukrem a z białek robie piane wszystkie składniki mieszam i dodaje 2 łyzki grysiku a piane mieszam delikatnie w jednym kierunku aby połaczyla sie z masa serową -gwarantuje ze bedzie pyszniejszy-polecam

Blondynkagotuje
Gość

Sernik – REWELACJA!!!! Nie da się opisać smaku! A ten zapach wanilii, który unosi się w kuchni podczas studzenia! Mmmm! Mówiłam Ci już, że jesteś genialna? Jeśli nie to robię to teraz: Jesteś Genialna Słodka Babeczko 🙂 Serdecznie pozdrawiam i życzę słonecznej niedzieli:)
Zapraszam: http://blondynkagotuje.blogspot.com

Blondynkagotuje
Gość

Jeśli chodzi o serniki to ufam Ci 🙂 Twój sernik z żurawiną – boski w smaku! Teraz czekam, bo Twój Sernik z Truskawkami siedzi w moim piekarniku:) Nie mogę się doczekać 🙂 Serdecznie pozdrawiam!

strawberriesandcream
Gość

proszę o kawałek…musi być pyszne:)

Majana
Gość

Asiu, sernik wygląda bosko! Chętnie bym zjadła taki właśnie.
Śliczny i pyszny. A ja je uwielbiam 🙂

Kaś
Gość

absolutnie cudowny i tak kuszący! pewnie trudno skończyć na jednym kawałku 🙂

weroni
Gość
weroni

Twoj sernik wyglada pieknie:)Niestety mam zawsze z takimi ciachami w okraglej formie problem.Ty je robisz w tortownicy o wym.22 cm .Niestety dla mojej rodziny jest za mala.Mogla bys mi doradzic jaka ilosc sladnikow potrzebuje na tortownice o wym 28.cm.Czasami robie podwojna porcje(ale mysle ze to bedzie za duzo)albo polowe porcji wiecej.Tak w przyblizeniu:)prosze i dziekuje za wspaniale przepisy:)Twoje ciasta zawsze sie udaja 🙂

apsiknazdrowie
Gość

smakowicie wygląda 🙂 musze i ten spóbować 🙂 i.. czekam na 3bita!:D

Maggie
Gość

Dawno nie robilam sernika, a teraz nagle nabralam na niego ogromnej ochoty. Bosko wyglada! No i ciemne spody bardzo lubie.

iza
Gość

cudownie wygląda!!!