Sernik jest dobry na wszystko. Zawsze i wszędzie. Uwielbiam piec serniki, i zawsze, ale to zawsze robię je spontanicznie. Nie jestem mistrzynią w ich pieczeniu, bo niejednokrotnie mi opadają i pękają, ale nigdy nie zdarzyło się, żeby mnie zawiodły w smaku. Tak też jest z tym sernikiem. Gładki, ale nie kremowy, raczej ciężki i zbity. Dodatek truskawek dodaje mu charakteru. Jest po prostu pyszny. Idealny na letnie dni. Polecam Wam bardzo!
Przepis własny.
Składniki na spód ciasteczkowy:
- 150g ciastek neo lub oreo (bez nadzienia – nadzienie należy usunąć) lub innych dowolnych herbatników*
- 70g masła
Ciastka pokruszyć w blenderze, dodać roztopione masło i wymieszać by powstał ‘mokry piasek’. Dno tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki mocno natłuścić. Wyłożyć ciastkami dno tortownicy, wyrównać. Wsadzić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Składniki na masę serową:
- 700g twarogu przynajmniej dwukrotnie zmielonego (użyłam wiaderkowego z Piątnicy)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1 budyń waniliowy
- 4 duże jajka
- około 400g truskawek umytych, wysuszonych i pozbawionych szypułek
W misie miksera umieścić twaróg, dodać cukier, cukier wanilinowy, ekstrakt i budyń. Wszystko dokładnie zmiksować, ale niezbyt długo, tylko do połączenia się składników. Następnie dodawać po jednym jajku, miksując po każdym. Gotową masę wylać na przygotowany spód ciasteczkowy. Truskawki przekroić na pół, i równo wyłożyć na wierzchu masy serowej.
Piekarnik rozgrzać do 180°C, wsadzić do niego sernik i piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec kolejne 50 minut. Sernik jest gotowy, gdy boki odstają od formy a środek jest ścięty. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić sernik do całkowitego wystudzenia. Następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.
*gdyby przypadkiem przyszło wam do głowy użycie całych ciastek, razem z masą, nie róbcie tego, zamiast smacznego spodu wyjdzie Wam mokra breja
Smacznego!
Czy można zalać galaretką, czy lepiej nie?
Tak, można.
Super wygląda, super smakuje, udał się za pierwszym razem.
Sernik już siedzi w piekarniku, co prawda truskawki nie są jeszcze mocno słodkie, ale jestem pewna, że ciasto będzie pyszne, jak zresztą wszystkie, które piekłam na podstawie Pani przepisów 🙂
Mam nadzieję, że i tym razem się nie zawiedziesz 🙂
Witam, chcialam zapytac czy mozna pominac budyn, a jesli nie to czy ma byc on ugotowany czy prosto z paczki? Nigdy nie pieklam sernika a po komentarzach i zdjeciu nabralam ogromnej checi sprobowac 🙂 Dzieki za odpowiedz
Można pominąć budyń, ale w to miejsce trzeba dodać mąkę ziemniaczaną. Dodajemy proszek, nie ugotowany budyń.
Pozdrawiam.
Asiu, serniczek zrobiony i już prawie zjedzony 😉 jak dla mnie dobry, ale ja serniki tak średnio lubię 😉 ale mężowi i gościom smakował 😉 chyba nawet bardzo, bo z ledwością udało mi się schować kawałek, żeby zrobić zdjęcie – w takim tempie znikał ze stołu 😀 więc to chyba najlepsza ocena 😉 dziękuję Ci za suuuper przepis 😉 pozdrawiam cieplutko 😉
Hej Asiu 😉 wieczorem będę piekła ten serniczek, tyle że w większej formie 😉 mam nadzieję, że będzie pyszny 😉 tylko mam pytanko, czy można go piec w “kąpieli wodnej” czy nie bardzo?
PS. wkradł Ci się mały błąd na początku przepisu, zamiast “dodać roztopione masło” jest “ciasto” 😀 ale to taki mały szczegół 😀
Myślę, że się nie zawiodę na Twoim przepisie, już kilka razy z Twoich przepisów korzystałam i zawsze (no, prawie;) ) z sukcesem 😀 pozdrawiam cieplutko 😉
Spokojnie możesz go piec w kąpieli, jeśli masz taką ochotę. Błąd już poprawiłam, dziękuję za czujność 🙂
Mam nadzieję, że sernik spełni Twoje oczekiwania:)
pozdrawiam!
Też mam nadzieję, że będzie mi smakował, bo serniki tak średnio mi smakują, ale truskawki.. 😉 mmm… mogłabym je non stop jeść 😀 no i przemawia do mnie ten przepis, bo sernik i truskawki to jest coś, co mój mąż uwielbia 😀 a jak wiadomo, przez żołądek do serca 😉
Sernik jest naprawdę cuuuuuudowny;-) mój ulubiony;-) Piekłam go dwa razy 😉
Sernik wykonany. Mimo, że serniki nie są moją specjalnością to kolejny z Twoich przepisów przekłada się na mój kulinarny sukces. Pychota, niebo w gębie. Dzięki !!!
Odkąd pojawiły się twarogi pudełkowe, pokochałam serniki pod różną postacią 😉
Sernik dzisiaj wczoraj upiekłam, wyszedł pyszny 🙂 Pani przepisy są niesamowite, dziękuję i pozdrawiam :):):)
Jesli moge cos dodać- dlatego zbity bo nie ma piany która doda puszystości -ja robie tak samo ale zółtka mieszam z cukrem a z białek robie piane wszystkie składniki mieszam i dodaje 2 łyzki grysiku a piane mieszam delikatnie w jednym kierunku aby połaczyla sie z masa serową -gwarantuje ze bedzie pyszniejszy-polecam
W tym rzecz, że on miał być zbity:) Zbity, nie znaczy niedobry. Gdy chcę, żeby był puszysty i lekki, to oczywiście ubijam białka:)
Pozdrawiam:)
Sernik – REWELACJA!!!! Nie da się opisać smaku! A ten zapach wanilii, który unosi się w kuchni podczas studzenia! Mmmm! Mówiłam Ci już, że jesteś genialna? Jeśli nie to robię to teraz: Jesteś Genialna Słodka Babeczko 🙂 Serdecznie pozdrawiam i życzę słonecznej niedzieli:)
Zapraszam: http://blondynkagotuje.blogspot.com
Jeśli chodzi o serniki to ufam Ci 🙂 Twój sernik z żurawiną – boski w smaku! Teraz czekam, bo Twój Sernik z Truskawkami siedzi w moim piekarniku:) Nie mogę się doczekać 🙂 Serdecznie pozdrawiam!
proszę o kawałek…musi być pyszne:)
Asiu, sernik wygląda bosko! Chętnie bym zjadła taki właśnie.
Śliczny i pyszny. A ja je uwielbiam 🙂
Majanko, z sernikami to my chyba mamy podobnie… zawsze i wszędzie:)
Pozdrawiam słonecznie!
absolutnie cudowny i tak kuszący! pewnie trudno skończyć na jednym kawałku 🙂
Oj tak, trudno…:)
Twoj sernik wyglada pieknie:)Niestety mam zawsze z takimi ciachami w okraglej formie problem.Ty je robisz w tortownicy o wym.22 cm .Niestety dla mojej rodziny jest za mala.Mogla bys mi doradzic jaka ilosc sladnikow potrzebuje na tortownice o wym 28.cm.Czasami robie podwojna porcje(ale mysle ze to bedzie za duzo)albo polowe porcji wiecej.Tak w przyblizeniu:)prosze i dziekuje za wspaniale przepisy:)Twoje ciasta zawsze sie udaja 🙂
Musisz do tej formy zrobić sernik z 1,5 porcji, będzie ok.Czas pieczenia też może się nieznacznie wydłużyć, ale to już musisz obserwować sernik. Dziękuję za mile słowa, cieszę się, że moje ciasta się udają:)
Pozdrawiam!
smakowicie wygląda 🙂 musze i ten spóbować 🙂 i.. czekam na 3bita!:D
3 bit… Rany, zdążyłam zapomnieć:( Dzięki za przypomnienie!!:)
spokojnie 🙂 miałaś duuużo na głowie 🙂 więc wybaczam :D, ale wciąż czekam 😉
🙂
Dawno nie robilam sernika, a teraz nagle nabralam na niego ogromnej ochoty. Bosko wyglada! No i ciemne spody bardzo lubie.
Pomyślałam, że do tego sernika ciemny spód będzie najbardziej pasował:)
cudownie wygląda!!!