Czekoladowe precelki

5.00 avg. rating (99% score) - 10 votes

Takie zwykłe ciastka, ot, po prostu kakaowe herbatniki. Ale mają w sobie coś takiego, że gdy je zobaczyłam, wiedziałam, że muszę je zrobić. Są smaczne, w sam raz do popołudniowej herbatki, czy kawki:). Ciasto na ciastka robi się błyskawicznie, ale samo ich wykonanie na początku sprawiło mi trochę problemów, bo ciasto się zbyt mocno kleiło. Wsadziłam więc do zamrażalnika na 20 minut i od razu łatwiej było pracować. Polecam!

Precelki kakaowe

Przepis pochodzi z książki ‘Czekolada’.

 

Składniki:

  • 100g miękkiego masła
  • 225g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kakao (dałam 1.5 łyżki)

Przybranie:

  • 15g masła
  • 100g gorzkiej czekolady
  • cukier puder

Utrzeć miękkie masło z cukrem na gładką i puszystą masę. Dodać jajko i zmiksować razem. Przesiać mąkę z kakaem i wmieszać do masy. Wyrobić gładkie ciasto. Schłodzić w lodówce 15 minut ( moje ciasto po tym czasie bardzo się kleiło, więc zmroziłam je przez 20 minut w zamrażalce).

Z ciasta zrobić wałeczki długości ok. 10 – 12 cm. i grubości 5 mm. Zapleść precelki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 190°C przez 8 – 12 minut. Ja piekłam w temperaturze 180°C przez 10 minut. Wyjąć z piekarnika, chwilę przestudzić na blaszce, następnie przenieść na kratkę do całkowitego ostudzenia.

Rozpuścić masło z czekoladą w kąpieli wodnej. Zanurzać połowę precelka w roztopionej czekoladzie. Poczekać aż namiar czekolady spłynie. Gotowe precelki odkładać na kratkę, aby czekolada stężała. Część precli niepokrytą czekoladą posypać cukrem pudrem.

Precelki kakaowePrecelki kakaowe

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciastka i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

27 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Wera
Wera
6 lat temu

Za pieczenie wzięłam się niedawno i póki co wykorzystuję głównie przepisy z twojego bloga. Ten był kolejny, a ciasteczka-jak wszystkie poprzednie-pyszne. Chrupiące i na dodatek ładnie wyglądają 😉 Wszyscy się zajadają, a ja twoją stronę polecam komu tylko mogę ; )

Kasia M.
Kasia M.
6 lat temu

Upieczone 🙂 Bardzo dobre i bardzo chrupiące. Moczyłam je w mlecznej czekoladzie dlatego już nie pudrowałam drugiej strony. Pozdrawiam 🙂
p.s Asiu czy Ty gdzieś zbierasz zdjęcia czytelników?

Justynka
Justynka
7 lat temu

Chyba Twoja strona zostanie jedną z moich ulubionych 😉

Ja
Ja
8 lat temu

żeby je przykryć w kołderce z marcepanu;]

Ja
Ja
8 lat temu

A mi wyjdą?;] tylko zamiast czekolady to marcepan na górę?

moje pasje
9 lat temu

śliczne 🙂 Ja obiecałam chorej córci jutro robienie ciasteczek ale z tymi to ona sobie chyba nie poradzi 😉 Zapisuję do zrobienia 😉 Pozdrawiam 🙂

AleMaŃka
9 lat temu

Zakupiłam ostatnio identyczne łyżeczki – w Niemczech na targu staroci! 😉 Mam na myśli tą łyżeczkę z różą w herbatce 🙂

margoja
9 lat temu

Sliczne precelki! Tez mam na nie ochotę:) moze wkrótce i na moim blogu będą:)
a filizanka rzeczywiście piekna:)

olć
9 lat temu

Wyglądają uroczo!!! Na pewno zrobię takie do kawki 🙂

tastefully
9 lat temu

Też je robiłam, też z tej książeczki i też mam je na blogu. Tyle, że nie zanurzałam ich w czekoladzie. I faktycznie są bardzo smaczne.
Pozdrawiam 🙂

Łyżka
9 lat temu

cudowne! właśnie wchodzą do piekarnika 😉

deserowo
9 lat temu

bardzo fajnie wyglądają 🙂 aż ciężko uwierzyć, że robi się je błyskawicznie 😉

Prezydentowa
Prezydentowa
9 lat temu

Niezwykle urocze! 🙂

zauberi
9 lat temu

urocze precelki, takie fajne do chrupania

dorotus76
9 lat temu

Są rewelacyjne!

Nemi
9 lat temu

Oj Kochana, ale nas kusisz łakociami z rana;)

Domi z kuchni
9 lat temu

Ja też mam tą książkę, wyszly Ci wspaniale 🙂

mamabartka
9 lat temu

ciastka to jedno a ta filiżanka w tle mnei zaczarowała 🙂
pozdrawiam z rana