Gdy podczas porządków w zamrażarce znalazłam woreczek pięknej żurawiny, to wiedziałam jak ją wykorzystam. Przepyszny, kremowy, rozpływający się w ustach. Taki sernik chodził za mną od dawna. Żurawina w serniku sprawia, że mimo sporej ilości białej czekolady nie jest on mdły. Dla mnie idealny. Jeśli jesteście fanami żurawiny nie zawiedziecie się. Polecam Wam bardzo!
Zapraszam również do przeglądnięcia pozostałych moich serników.
Przepis własny.
Spód:
- 120g ciastek digestive (mogą być zwykłe herbatniki)
- 2 łyżeczki kakao
- 50g roztopionego masła
Ciastka pokruszyć blenderem. Wszystkie składniki połączyć tak, żeby powstał mokry piasek.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a boki mocno wysmarować tłuszczem. Przygotowanymi ciastkami wyłożyć dno tortownicy o śr. 20 – 22cm. Schłodzić przez czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa:
- 400g twarogu przynajmniej 2 krotnie zmielonego (może być z wiaderka, użyłam ‘Mój ulubiony’ z Wielunia)
- 150g mascarpone
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- łyżka budyniu waniliowego (proszku)
- 60g cukru pudru
- 200g białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej (przestudzonej)
- 3 jajka
Dodatkowo:
- około 200g mrożonych lub świeżych żurawin (jeśli nie macie, możecie dać wiśnie, też będzie smacznie)
Wszystkie składniki oprócz jajek umieścić w misie miksera i krótko zmiksować, do połączenia się składników. Następnie dodawać po jednym jajku, miksując dokładnie po każdym. Do masy wmieszać ok. 120g żurawiny i wylać ją na przygotowany spód, na wierzch wysypać resztę żurawiny.
Do naczynia żaroodpornego wlać wrzącą wodę i wstawić na dno nagrzanego do 180°C piekarnika. Sernik wstawić na środkowy poziom. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec kolejne 50minut (mój sernik był równy z blaszką, jeśli weźmiecie mniejszą blaszkę, należy skrócić czas pieczenia). Sernik jest gotowy, gdy boki odchodzą od blaszki a środek sprężynuje. Studzić w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu włożyć na kilka godzin do lodówki (a najlepiej na całą noc).
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Dzień dobry. Mam pytanie. Zrobiłam wszystko jak w przepisie. Sernik ładnie urosnął. Po 50 minutach otworzyłam lekko piekarnik i zostawiłam do wystudzenia.Niestety sernik opadł…Czy tak powinno być?
Serniki czasem są kapryśne, i opadają, ale nawet wtedy są pyszne w smaku. poczytaj komentarze, tam być może znajdziesz wskazówki, co mogło być przyczyną opadnięcia.
Pozdrawiam serdecznie!
Czy zamiast mascarponę mogę doda wiecej twarogu?
Tak.
Witaj Asiu Naprawdę nie wiem jak to się stało ,że na Twój przepis natknęłam się dopiero teraz .Cóż mogę powiedzieć -nasza strata. Sernik upiekłam pierwszy raz na święto 15.08.2017 a co tam ,od razu na dużą blaszkę z podwójnej porcji(komentarze mnie do tego zachęciły).Sernik wyszedł PRZE-PY-SZNY !!!! Niestety nie nacieszyliśmy się długo jego smakiem bo w owe święto mieliśmy nalot gości i wszystko wrąbali.Dzisiaj piekę ponownie z podwójnej porcji ale żeby nie wiem ile gości nas odwiedziło to ten jest tylko dla nas .Jedyna zmiana jaką wprowadziłam to wierzch posypany jagodami i czerwonymi porzeczkami a do środka zamiast świeżej suszona… Czytaj więcej »
Cieszę się, zę przepis się przydał. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam!
W jakiej formie piekła Pani z podwójnej porcji?
Sernik wyszedł przepyszny!Polecam! Do wypieku użyłam suszonej żurawiny (niestety nie było innej pod ręką), od razu dodam, że taka żurawina się nadaje, ponieważ użyłam trochę mniej cukru do ciasta, jednak smakuje jak rodzynki 🙂 Muszę w przyszłości spróbować z mrożoną żurawiną, smak pewnie będzie jeszcze lepszy!
Cieszę się, że sernik smakował.
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam!
Sernik pycha!!! Wychodzi również w piekarniku z grzaniem tylko od dołu, choć miałam obawy… Cudowny przepis, wchodzi do mojego repertuaru 🙂
Witam. Piekarnik góra-dół mam bardzo mały wiec nie zmiesci mi sie pojemnik z wodą, a duży jest z termoobiegiem wiec co lepsze? Upiec góra-dół bez wody czy z termoobiegiem z wodą?
Z góry dziekuje za odpowiedz
Na termoobiegu nigdy nie piekłam sernika, bo się wysusza. Zrezygnowałabym z wody i piekła jednak góra dół.
Dziękuję
Przeeee pyszny, już dawno szukałam takiego sernika a ten w skali 0-10 ma 12 …. co prawda był eksperymentem na święta ale za to jakim udanym ach tak mi zasmakował i moim bliskim że na sylwestra robię go aż dwie sztuki…. mmm zdecydowanie polecam go każdemu. Wszyscy w komentarzach piszą że wygląda pysznie, uwierzcie smakuje jeszcze lepiej 😀
Cieszę się, że ciasto tak posmakowało 🙂
Pozdrawiam!
Hmmm ….. wyglada pysznie, skuszę się na święta, ale mam pytanko… żurawinę rozmrozić , czy użyć zamrożonej???
Nie musisz jej rozmrażać.
Gdybym chciała zrobić ciasto na dużej blaszce – wystarczy podwoić ilość składników?
Zastanawiam się też nad innymi owocami – może jeżyny, jagody lub maliny – co myślisz? 🙂
Nie wiem, nie znam rozmiaru Twojej blaszki, musisz przeliczyć wielkości blaszek. Inne owoce jak najbardziej mogą być.
Dzięki, obliczę 🙂
Na razie zrobiłam na tortownicę 22cm i… już go nie ma 🙂
Dzięki za przepis!!!
🙂
Zrobiłam ten sernik z frużeliną wiśniową na wierzchu. Wyszedł wspaniale. Ląduje na górnym miejscu na mojej liście serników. Dziękuję za przepis 🙂
Hej, hej!
Zamierzam dzisiaj przygotować ten sernik – w piekarniku ustawiam termoobieg tak ? 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Góra- dół.
Sernik bardzo szybki w przygotowaniu i przepyszny 🙂 POLECAM!!!
Na jaką średnicę jest przepis?
Ok, na samym początku pisze a ja szukałam w dalszej części przepisu
Mój ulubiony sernik ! 🙂 Nie ma lepszego.Piekę go po raz czwarty :)Najlepsze połączenie smaków i prosty w wykonaniu/SUPER !!!!!!!!!!!!
🙂
Bardzo mi miło, że smakował.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!
Wczoraj wieczorem robiłam serniczek, właśnie leżakuje w lodówce. 🙂 Już drugi raz robiłam, więc o wiele lepiej wyszedł niż za pierwszym. Niestety trochę z przygodami, bo przy kruszeniu herbatników spalił mi się mikser (wymienna końcówka z blenderem). Na szczęście na końcu kruszenia. Dlatego do miksowania musiałam użyć starego weterana – miksera mojej Babci. 🙂 Na szczęście wyszedł pięknie. Ostatnio zrobiłam z wiśniami, wczoraj z truskawkami. Dzisiaj będziemy próbować na urodzinach mojej siostry. Super przepis Babeczko. 🙂
Wszystko dobre, co się dobrze kończy… Cieszę się, że pomimo takich przeciwności sernik się udał! 🙂
Pozdrawiam!
Sernik się studzi, wygląda bardzo apetycznie, chociaż trochę opadł. Degustacja będzie jutro 🙂
sernik super! dzisiaj wypróbowany:) zamiast łyzki budyniu waniliowego dałam łyżkę śmietankowrgo z białą czekoladą, do tego dołożyłam cukier z prawdziwą wanilią, zamiast pasty, a żurawinę miałam suszoną namoczoną uprzednio w wodzie:) super przepis!:) następna wersja będzie z mrożonymi wiśniami:)
I jak sie sprawdzila suszona zurawina? Jak dlugo trzeba moczyc?
Dziekuje
GENIALNY!!! Nie spodziewałabym się, że żurawina tak będzie idealnie się komponowała z sernikiem z białej czekolady:)
A wyjdzie ten serniczek jeśli będzie piekarnik grzał tyłko z dołu? Mam taki stary piekarnik i boję się trochę… Pięknie wygląda Pani ciacho 🙂
Powiem szczerze, że nie wiem, nigdy nie piekłam sernik z grzałką tylko od dołu, może potrzebować więcej czasu, do upieczenia, a i to nie wiem, czy góra się upiecze. Przykro mi, ale nie bardzo umiem pomóc…
witam, dalam ponieść się pożądaniu i… zrobiłam to cudo, wszkaże bez żurawiny (nigdzie przed świętami nie moglam jej kupić – w Almie została tylko cenówka:(), ale położyłam na górę czekoladę z kremówką i prażone płatki migdałów i …wyszło genialnie!! Przyznam, ze bałam sie bardzo mi z tego wyjdzie, bowiem ser kubełkowy zamiast jak zawsze być twardy był lejący się – wyszła mi zupa serowo-waniliowa, w rozpaczy dodałam 2 małe budynie i sypnęłam grysikiem…sernik wyszedł obłędny – dzięki Pani Asiu po raz pierwszy sama byłam zachwycona smakiem i strukturą – to było to czego szukałam od tak dawna pięknąc różne serniki:)… Czytaj więcej »
witam W sobotę piekłam serniczek z białą czekoladą i żurawiną- trzeba wspomnieć , że oprócz trzech tortów to moje trzecie ciasto w życiu , które sama upiekłam ;-). Przepis jest wspaniały i jak widać spokojnie można go zrobić mając tak marne doświadczenie jak ja ;-). Dla pozostałych zaznaczam, że zrobiłam go z suszoną , namoczoną wcześniej ( około 2 godzin ) żurawiną- zachowała się podobnie jak rodzynka także śmiało kobiety nie biegajcie i nie szukajcie mrożonej bo szkoda waszego cennego czasu ;-). Nie zdążyłam zrobić zdjęcia bo zniknął w mgnieniu oka . Zainspirowana tym przepysznym ciastem postaram się zrobić własną… Czytaj więcej »
Bardzo mi miło się czyta takie komentarze, fajnie, że mnie znalazłaś i mam nadzieję, że jeszcze nie raz skorzystasz z moich propozycji:)
Pozdrawiam!
Cudny ten serniczek. Zrobiłam go na tą Wielkanoc ale z wiśniami. Też wyszedł super. Bardzo kremowy z wyraźną nutką białej czekolady. Pyszotka polecam
Witam serdecznie 🙂 przepis, jak i serniczek wygląda rewelacyjnie 🙂 Będę piekła na święta, ale mam pytanie czy można użyć suszonej żurawiny lub wiśni, które mam zawekowane? 🙂
Użyłabym wiśni, zresztą pisałam to we wpsie:)
Bardzo dziekuję za odpowiedź 🙂 Jutro robię serniczek 🙂
Przy okazji życzę Zdrowych i Wesołych świąt 🙂
Dziękuję i wzajemnie:)
Mrożona żurawina jest dostępna w delikatesach Alma 🙂
Wiedziałam, że gdzieś ją widziałam:)! Dziękuję za informacje, pewnie wielu osobom się przyda:)
witam, Szukam sernika marzeń, jak z dzieciństwa, choć to raczej mało realistyczna wersja, bo stale wybieram taki w kubełku, poszukując ideału do takiego mielonego twarogu, bo nie znosze mielenia zwykłego sera i obawy, ze spotkam kwasielicę w kostce;) jaki Pani poleca: Pilos, Piątnica, Mój Ulubiony, Jana??? Chciałam sie dowiedziec jakiej Pani użyła białej czekolady, ostatnio robiam sernik z polewą z białej czekolady z kremówką i …. masa wyszła obrzydliwie paskudna, a z czekoladą gorzką była palce lizać. Może to kwestia marki czekolady??? Proszę Panią o informację – jaki ser kubełkowy z ww. jest najlepszy zdaniem Pani i jaka biała czekolada.… Czytaj więcej »
Używam tylko sera z Piątnicy lub ‘Mój ulubiony’. One mają dużą zawartość tłuszczu i nie są ‘papkowate’. Dodatkowa zaleta jest taka, że nie trzeba już dodawać do nich masa. Jeśli chodzi o białą czekoladę, to do rozpuszczania musi być b. dobrej jakości. I innym razie nie bardzo chce się rozpuścić, robią się grudki. Z reguły używam milki i nie ma z nią problemu. Ostatnio miałam po prostu białą kuwerturę i to jest najlepsze rozwiązanie. Nie można dodawać do masy serowej gorącej rozpuszczonej czekolady, tylko trzeba ją lekko przestudzić. Może być letnia.
Pozdrawiam i również życzę Wesołych Świąt!
wygląda super,smakuje pewnie jeszcze lepiej! Szkoda tylko,że nie mogę dostać żurawiny mrożonej 🙁 ale zastąpię wiśniami i mam nadzieję,że chociaż w wyglądzie dorówna Twojemu!
Uwielbiam Twój blog i fanpage,prowadzone ze straszną dbałością i wszystko wygląda rewelacyjnie!
A glupiutkimi komentarzami zawistnych zazdorśników nic się nie martw !
Pozdrawiam i Wesołych Świąt x
Jestem pewna, że z wiśniami będzie smakował równie wspaniale:) Dziękuję za ciepłe słowa. Dostałam dziś na fanpagu tyle wsparcia, że się nawet tego nie spodziewałam.
Również życzę pogodnych świąt:)
Nie żebym się wymądrzała, bo sama mam z tym ciągle problemy, ale piszę się zamrażarce. Wiem, dla mnie też to śmiesznie brzmi i ciągle sobie powtarzam zamrażaRka i zamrażaLnik – smieszne, podobne a jedno przez R a drugie przez L 🙂 nie publikuj tego 🙂 a serniczek cudowny!
Masz rację, oczywiście, że pisze się zamrażarka:) Dzięki za zwrócenie uwagi.
Witam serdecznie. Sernik wygląda bosko i chcialabym go zrobić na święta, ale zastanawiam się czy jeśli wykorzystam do niego żurawinę suszoną wcześniej namoczona przez cała noc udałby się, bo nigdzie nie moge dostać mrożonej żurawiny 🙁
Nie mam pojęcia, jak ta żurawina zachowa się po namoczeniu. Możesz zamiast niej użyć wiśni, też będzie pysznie. Ale jak zdecydujesz się na tę namoczoną żurawinę to daj znać, jaki będzie efekt, będzie to pomocne na przyszłość:)
Pozdrawiam.
Pani Asiu. Dziś zrobiłam sernik z Pani przepisu. Muszę przyznać, że zarówno ja, jak i mój niesamowicie wymagający chłopak jesteśmy zachwyceni. Trochę ułatwiłam bo zamiast białej czekolady użyłam mleczną i nie dodałam żurawiny, ale i tak jest wyśmienity (aż wolę nie myśleć jak by smakował w Pani wersji). Polecam ten przepis dla osób, które nie mają doświadczenia w pieczeniu. Myślę, że trzeba się bardzo postarać by coś zepsuć 🙂 Ja na pewno będę się nim popisywać na imprezach 🙂 Dziękuję!!
Dziękuję za miły komentarz, to mi pozwala wierzyć, że to co robię, jest komuś potrzebne:) Cieszę się, że sernik smakował, polecam wersję z żurawiną i biała czekoladą:)
Pozdrawiam serdecznie:)
Mam pytanie dotyczące tego sernika można go zrobić na duzą blache tylko z 1kg twarogu reszta składników według przepisu.Robiłam wiele pani przepisów co prawda nie wyszły aż tak profesjonalnie jak pani ale bliscy się zachwycają.bardzo dziękuje za super przepisy czekam na nowości z owocami.pozdrawiam
Można go zrobić w dużej blaszce, ale wtedy wszystkie składniki trzeba zwiększyć, nie tylko ser.
Uwielbiam serniki z biala czekolada:) Twoj wyglada na bardzo kremowy, wyobrazam sobie jak wspaniale smakuje:)
wygląda przepysznie!
Ja już się tak długo przymierzam do sernika z żurawiną i białą czekoladą, i coś ciągle nie mogę go upiec… Więc na razie pouśmiecham się do Twojego, bo wygląda cudnie 🙂
wow, wygląda tak apetycznie, że tylko nastawić talerzyk 😉 Dziękujemy za zdjęcie!
A proszę, nadstawiajcie:) Ja z chęcią się podzielę, nie jestem samolubem:):)
Witam ! Właśnie myślałem z jakim sernikiem zmierzę się w najbliższy weekend – już wiem ! Wygląda bardzo apetycznie – w piątek podejmuję wyzwanie ! Dzięki za przepis , dam znać kto wygrał 😉
Będę czekać, i obstawiam wynik:)
Serniczek zrobiony – jak stwierdziła moja żona: wynik mógł być tylko jeden: zwycięstwo !!! Pychota !!! Jeszcze raz dzięki za przepis i kolejne gratulacje świetnego bloga . Pozdrawiam
Też uważam, że wynik mógł być jeden:)
Dziękuję za miły komentarz i pozdrawiam serdecznie!
Oszałamiające ciasto! Uwielbiam białe ciasta!
mialam przyjemnosc probowac i uweilbiam. Rewelka – Pyszny spod i masa, biala czekolada mniam, nie wspomne o zurawinie:-)
🙂
Asiu jakiej użyłaś żurawiny i gdzie kupiłaś? Bo w sklepach tylko suszona, a ja nie lubie takiej za bardzo. I powiedz- nie jest kwaśna ta żurawina w serniku? I troche nie rozumiem tego elementu przepisu z wrzącą wodą, jakbyś mogła wyjasnić byłabym wdzięczna 🙂 Z góry dziękuje i pozdrawiam :_
Tak jak napisałam w przepisie, użyłam mrożonej żurawiny. Miałam zamrożoną jeszcze z jesieni. W jakimś markecie widziałam mrożoną, ale nie mam pojęcia gdzie:( Suszona się do tego sernika nie nadaje, już lepsze będą wiśnie. Żurawina jest lekko kwaskowa, ale doskonale to współgra ze słodyczą białej czekolady. Na dno piekarnika wkładasz miseczkę, naczynie z wrzącą wodą, a sernik wkładasz normalnie, na kratce, czy tam blaszce na środkowym poziomie i pieczesz. Dzięki parze, która powstanie sernik będzie bardziej kremowy i delikatny.
Dziękuje ;*
Sernik wyglada zjawiskowo pysznie! “:-)
Wow! Wygląda obłędnie! Mogę kawałek? Z dokładką od razu:)
Piękny jest Twój sernik i z białą czekoladą. O żurawinie nie wspominam, wygląda bajkowo w serniku. Pozdrawiam Asieńko.
z białą czekoladą?? ojj toz to rozpusta 😉
Bajeczny sernik 🙂 BRAWO!
Cudowny jest ! Zamarzył mi się taki.
Mniamku:)
Pyszne zdjęcia! 🙂
No nie może być przecież niedobry, takie połączenie jest idealne;-)
pyszności, uwielbiam takie serniki:)
Piękne zdjęcia! 🙂 A i sernik jaki na nich apetyczny 🙂 jedno z moich ulubionych sernikowych połączeń 🙂
wygląda przepyszniaście 🙂
Mniam wygląda pysznie 🙂 Jestem fanką białej czekolady i żurawiny. Na pewno zrobię ale na kruchym cieście te ciasteczka degestive w moim domu nie mają amatorów.
Pozdrawiam
juz wczoraj mnie zachwycał na zdjęciach 🙂