Możecie sobie wyobrazić, że jeszcze nigdy nie robiłam bajaderek? Bo mi samej trudno w to uwierzyć. I w zasadzie to nie wiem dlaczego tak się stało. Nie, właściwie to wiem. Tylko się nie śmiejcie. Ja do tej pory myślałam, że bajaderki to coś mocno skomplikowanego… naprawdę. Teraz samej mi się chce z siebie śmiać. Bo przecież nie może być chyba nic prostszego. Wystarczy stary biszkopt, babka czy trochę ciastek i już możemy tworzyć. Szybko i smacznie. W prosty sposób możemy przygotować piękne, małe ciasteczka. I właściwie to sama nie wiem, czy to jeszcze bajaderki, czy bliżej im do trufli… Polecam Wam bardzo!
Inspiracją do tego przepisu były bajaderki znalezione na blogu Mała Cukierenka, ale przepis został dość znacznie zmodyfikowany.
Składniki na ok. 25 sztuk (po 25g):
- 200g suchego biszkoptu lub drobno pokruszonych herbatników (u mnie biszkopt kakaowy)
- około 10 – 12 okrągłych biszkoptów pokruszonych na grubsze kawałki
- 150g gorzkiej czekolady
- 50g masła
- 100g serka mascarpone
- 100g ulubionych orzechów, drobno posiekanych (u mnie posiekane migdały)
- kilka kropel dowolnego aromatu (u mnie rumowy)
Dodatkowo:
- kolorowe posypki do obtaczania kulek lub posiekane ulubione orzechy
Biszkopt rozdrobnić blenderem, przesypać do dużej miski, dodać grubo pokruszone biszkopty (żeby były większe, wyczuwalne kawałki), migdały, mascarpone i aromat. Masło roztopić razem z czekoladą, dodać do biszkoptu. Wszystkie składniki dokładnie połączyć ze sobą. Wilgotną ręką formować małe kulki, obtaczać w kolorowych posypkach lub orzechach. Gotowe kulki schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Wyjąć ok. pół godziny przed podaniem.
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Asiu, jak myślisz, ile czasu można przechować upieczony biszkopt na bajaderki? Upiekłam specjalnie do bajaderek ale okazało się, że goście będą dopiero za tydzień… Gdzie mam go trzymać i jak – w folii bez dostępu powietrza czy w lodówce? Będę wdzięczna za radę 🙂
Ja zawijam szczelnie w folię aluminiową, wkładam do worka foliowego i przechowuję w garażu lub lodówce. Tydzień bez problemu wytrzyma.
Pozdrawiam.
super przepis i taki latwy! Bajaderki wlasnie sie chlodza.
Dziekuje!!
Asiu, czym moge zastapic mascarpone?
Jakimś innym serkiem mocno kremowym np. philadelphią, musi mieć po prostu dość zwartą konsystencję.
Są świetne! Zrobiłam z kupionych herbatników i smakowały fajnie.
o matulu!!! jakie rozkoszne !!!
Piekne 🙂 Uwielbiam bajaderki, bo to doskonaly sposob an zutylizowanie esztek ciasta lub ciasteczek, ktorych juz nikt nie chce jesc 🙂 No i robi sie w mig. Ja tez tak cake pops robie 🙂 Pozdrawiam serdecznie:)
Przepyszne są, zrobiłam rano, po południu zostało po nich wspomnienie… Korzystałam już z wielu Twoich przepisów i za każdym kolejnym razem jestem pod coraz większym wrażeniem 🙂 pozdrawiam serdecznie
Słodziutkie maleństwa, które zbyt szybko znikają;)
śliczne, kolorowe 🙂
Piękne, kolorowe i pyszne 🙂
Bajaderka powinna byc oblana czekolada z odrobinka orzechow na górze Wybacz te sa slicze ale jednak wydzwiek urodzinki dla maluszka czekolada na zewnatrz podnosi ich bajaderkowy autorytet no i koniecznie papilotki,
Może i powinna, ale dla mnie było już zbyt dużo tej czekolady:)
Są przepiękne! 🙂 każda idealnie okrąglutka 🙂
piękne wyszły 🙂 Bajaderki to nic trudnego mówiłam Ci 😀 Ale teraz to już sama wiesz 🙂 Pozdrawiam 🙂
No, banalne są, a ile radości w domu:)
Pozdrawiam Cię serdecznie!
właśnie czegoś takiego szukałam, mam babkę w której wyszedł lekki zakalec i przyda się właśnie do bajaderek. Pozdrawiam 🙂
Będzie jak znalazł:)
Pozdrawiam!
jakie sliczne :)musze zrobic na urodzinki 1sze mojej corki….dzieciaki beda zachwycone 🙂
Tak, myślę, że dzieciakom będą się podobać:)
no cudnie kolorowe te bajaderki, tez jeszcze nigdy nie robiłam, może czas to zmienić 🙂
przepysznie wyglądają 🙂 muszę przetestować! 🙂 mniam
wyszły piękne:)
śliczne ;))) ja kiedyś robiłam jak babka z formy nie chciała mi “wyjść” wygrzebalam łyżką i dodałam to i owo i były pyszne bajaderki 😉