Bajaderki

4.52 avg. rating (90% score) - 27 votes

Możecie sobie wyobrazić, że jeszcze nigdy nie robiłam bajaderek? Bo mi samej trudno w to uwierzyć. I w zasadzie to nie wiem dlaczego tak się stało. Nie, właściwie to wiem. Tylko się nie śmiejcie. Ja do tej pory myślałam, że bajaderki to coś mocno skomplikowanego… naprawdę. Teraz samej mi się chce z siebie śmiać. Bo przecież nie może być chyba nic prostszego. Wystarczy stary biszkopt, babka czy trochę ciastek i już możemy tworzyć. Szybko i smacznie. W prosty sposób możemy przygotować piękne, małe ciasteczka. I właściwie to sama nie wiem, czy to jeszcze bajaderki, czy bliżej im do trufli… Polecam Wam bardzo!

Inspiracją do tego przepisu były bajaderki znalezione na blogu Mała Cukierenka, ale przepis został dość znacznie zmodyfikowany.

Bajaderki

Bajaderki

Składniki na ok. 25 sztuk (po 25g):

  • 200g suchego biszkoptu lub drobno pokruszonych herbatników (u mnie biszkopt kakaowy)
  • około 10 – 12 okrągłych biszkoptów pokruszonych na grubsze kawałki
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 50g  masła
  • 100g serka mascarpone
  • 100g ulubionych orzechów, drobno posiekanych (u mnie posiekane migdały)
  • kilka kropel dowolnego aromatu (u mnie rumowy)

Dodatkowo:

  • kolorowe posypki do obtaczania kulek lub posiekane ulubione orzechy

Biszkopt rozdrobnić blenderem, przesypać do dużej miski, dodać grubo pokruszone biszkopty (żeby były większe, wyczuwalne kawałki), migdały, mascarpone i aromat. Masło roztopić razem z czekoladą, dodać do biszkoptu. Wszystkie składniki dokładnie połączyć ze sobą. Wilgotną ręką formować małe kulki, obtaczać w kolorowych posypkach lub orzechach. Gotowe kulki schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Wyjąć ok. pół godziny przed podaniem.

Bajaderki

Bajaderki

Bajaderki

Bajaderki

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciastka i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

25 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Ewa
Ewa
5 lat temu

Asiu, jak myślisz, ile czasu można przechować upieczony biszkopt na bajaderki? Upiekłam specjalnie do bajaderek ale okazało się, że goście będą dopiero za tydzień… Gdzie mam go trzymać i jak – w folii bez dostępu powietrza czy w lodówce? Będę wdzięczna za radę 🙂

magi
magi
6 lat temu

super przepis i taki latwy! Bajaderki wlasnie sie chlodza.
Dziekuje!!

magda
magda
7 lat temu

Asiu, czym moge zastapic mascarpone?

doris
doris
7 lat temu

Są świetne! Zrobiłam z kupionych herbatników i smakowały fajnie.

naleśniki przepis
7 lat temu

o matulu!!! jakie rozkoszne !!!

flowerek
7 lat temu

Piekne 🙂 Uwielbiam bajaderki, bo to doskonaly sposob an zutylizowanie esztek ciasta lub ciasteczek, ktorych juz nikt nie chce jesc 🙂 No i robi sie w mig. Ja tez tak cake pops robie 🙂 Pozdrawiam serdecznie:)

Ewa
Ewa
7 lat temu

Przepyszne są, zrobiłam rano, po południu zostało po nich wspomnienie… Korzystałam już z wielu Twoich przepisów i za każdym kolejnym razem jestem pod coraz większym wrażeniem 🙂 pozdrawiam serdecznie

Nemi
7 lat temu

Słodziutkie maleństwa, które zbyt szybko znikają;)

Justin&Dorothy
7 lat temu

śliczne, kolorowe 🙂

Majana
7 lat temu

Piękne, kolorowe i pyszne 🙂

una
una
7 lat temu

Bajaderka powinna byc oblana czekolada z odrobinka orzechow na górze Wybacz te sa slicze ale jednak wydzwiek urodzinki dla maluszka czekolada na zewnatrz podnosi ich bajaderkowy autorytet no i koniecznie papilotki,

pieczarka mysia
7 lat temu

Są przepiękne! 🙂 każda idealnie okrąglutka 🙂

moje pasje
7 lat temu

piękne wyszły 🙂 Bajaderki to nic trudnego mówiłam Ci 😀 Ale teraz to już sama wiesz 🙂 Pozdrawiam 🙂

Beata
Beata
7 lat temu

właśnie czegoś takiego szukałam, mam babkę w której wyszedł lekki zakalec i przyda się właśnie do bajaderek. Pozdrawiam 🙂

kwiateczek
7 lat temu

jakie sliczne :)musze zrobic na urodzinki 1sze mojej corki….dzieciaki beda zachwycone 🙂

Aleksandra
7 lat temu

no cudnie kolorowe te bajaderki, tez jeszcze nigdy nie robiłam, może czas to zmienić 🙂

apsiknazdrowie
7 lat temu

przepysznie wyglądają 🙂 muszę przetestować! 🙂 mniam

kulinarny-swiat
7 lat temu

wyszły piękne:)

iza
7 lat temu

śliczne ;))) ja kiedyś robiłam jak babka z formy nie chciała mi “wyjść” wygrzebalam łyżką i dodałam to i owo i były pyszne bajaderki 😉