Bardzo lubię spontaniczne wypieki. Te ciasteczka właśnie do takich należą. Pewnego dnia, gdy wracałam z Zuźką ze szkoły, zadzwoniła moja przyjaciółka, że za chwilkę wpadnie do mnie ze swoimi trzema uroczymi córeczkami. I zanim do mnie dotarły, ciasteczka już się studziły a w całym domu unosił się piękny zapach. Bo przecież nie może być tak, że w moim domu nie mam nic słodkiego… Powiem Wam, że te ciastka są tak pyszne, że nie można przestać ich jeść. Jeśli jeszcze nie robiliście takich ciasteczek, to serdecznie Was na nie namawiam i obiecuję, że nie pożałujecie. Polecam bardzo!
Przepis pochodzi z książki ‘Ciasteczka’.
Składniki na ok 30 sztuk ciasteczek (w zależności od wielkości):
- 300g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 250g miękkiego masła
- 150g drobnego cukru
- 2 łyżki mleka
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100g kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady mlecznej
Dodatkowo:
- spora garść kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady
Utrzeć masło z cukrem na jasną i puszystą masę, następnie dodać mleko, ekstrakt waniliowy i zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, dodać do masy i zmiksować razem. Na końcu wsypać kropelki czekoladowe i dokładnie wymieszać. Z ciasta robić sporej wielkości kulki (wielkości dużego orzecha włoskiego). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć. W uformowane ciasteczka powtykać kropelki czekoladowe. Należy zostawić dość spore odstępy między ciastkami, bo podczas pieczenia mocno rosną.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 12 – 15 minut. Ciasteczka powinny być lekko zarumienione. Po wyciągnięciu zostawić do przestygnięcia na blaszce (ciastka będą miękkie, po chwili stwardnieją), następnie przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Przymierzam się do upieczenia tych ciasteczek na roczek synka 🙂 bedzie duzo dzieci 🙂 i mam pytanie: jak długo można przechowywać te ciastczka? I czy w puszce np?:)
Myślę, że ok 2 tygodnie. Ja przechowuję w puszce.
Przepis bardzo dobry, ciastka wyszły wspaniale, tylko inaczej wyglądały, bo to mój debiut kucharski (nie licząc kanapek). 🙂
Teraz tak bardziej prywatnie.
Prowadzę bloga (www.owszystkimioniczymblog.blog.pl) i piszę tam między innymi o pasjach. Piszę tam akurat o moim gotowaniu i chcę podać linka do przepisu, a także umieścić zdjècie. Czy mogę? Post powinien być gotowy dzisiaj więc proszę o jak najszybsze odpisanie (chociażby jako komentarz na blogu)
Cieszę się, że skorzystałaś z przepisu i się udało 🙂
Oczywiście możesz zamieścić na swoim blogu link. Nie wiem, o jakie zdjęcie pytasz, ale jeśli o to, czy możesz umieścić moje u siebie, to nie bardzo.
Pozdrawiam.
Dziękuję za pozwolenie na link:-)
witam, a ja mam takie pytanie, nigdzie nie ma napisane czy 180 C z termoobiegiem czy bez ?
Jak nie ma napisane, to znaczy, że grzałka góra – dół. Wszystkie przepisy na blogu są na grzanie góra dół. Gdy jest inaczej, zaznaczam to w przepisie.
Drobny cukier to taki normalny czy wanilinowy?
Drobny cukier to coś pomiędzy zwykłym cukrem a cukrem pudrem. Nie waniliowy, zwykły, tylko drobniejszy.
Wyglądają pysznie. Chce zrobić je na niedzielny piknik 🙂 Mam jednak małe pytanko, czy ekstrakt waniliowy dodajemy cały? 🙂
Nie rozumiem pytania. Dodajemy łyżeczkę ekstraktu.
Tak przepraszam, mój błąd. Pomyliłam ekstrakt waniliowy z olejkiem do ciast. 🙂
Dodatkowo nie doczytałam na początku, że potrzeba jedną łyżeczkę. Dziękuje za pomoc i przepraszam za pomyłkę 🙂
Pozdrawiam 🙂
Nic się nie stało 🙂
Pyszne, chrupiące ciasteczka. Bardzo proste w wykonaniu. Wyszło mi 44ciasteczka i to wcale nie małe 🙂
Kolejne wyzwanie masz za sobą 🙂
Pozdrawiam!
Mam nadzieję, że zdjęcia doszły 🙂
Sernik z żurawiną i białą czekoladą to dopiero będzie wyzwanie 😀
świetnie wyglądają:) pycha:)
Witaj, napisz proszę czy Twoja metoda formowania tych ciastek jest jedyną słuszną? Jeżeli nałożę je łyżką do lodów, to będzie równie dobrze ?
Pozdrawiam
Jeśli uda Ci się formować łyżką do lodów, to możesz tak zrobić.
Pozdrawiam.
Mam pytanie czy mogę użyc czekolady gorzkiej i czy mozna pominąc ekstrakt waniliowy lub dodac cukier waniliowy a jeśli tak to ile? mam 12 lat przyjedzie dzisiaj do mię przyjaciółka a ja nie jestem pewna prosiła bym o szybkie odpisanie 🙂
ps. przepisy są super jak zrobiłam szarlotkie to mama nawet nie chce słyszec że poszukam innego przepisu
tylko każe mi piec właśnie tę ciasto 🙂
Możesz dodać gorzką czekoladę i pominąć ekstrakt, lub w zamian dodać cukier wanilinowy, choć to nie jest to samo:)
Powodzenia!
Wyglądają szałowo, na pewno je upiekę! Ale mam pytanie: mam 11 lat, czy te ciastka nie będą dla mnie za trudne? Bo wyglądają na dosyć łatwe 🙂
Te ciasteczka są bardzo proste do wykonania, jak większość ciastek zresztą:) Poradzisz sobie! Gratuluję zapału i chęci do pieczenia. Trzymam za Ciebie kciuki:)
Dziękuję 😀 Zrobiłam je dzisiaj 😉 Oprócz tego, że odrobinkę je przypaliłam wyszły pyszne! Pani przepisy są naprawdę super, na pewno wykorzystam jeszcze niejeden 😉 A ten trafia prosto do zeszyciku kucharskiego 😛
Przepis doskonały, ciasteczka robi się szybko, prosto i przyjemnie, a ich smak…niech się chowają wszystkie sklepowe “specjały”. Pierwszy raz korzystałam z przepisu z tego bloga, ale pewnie nie ostatni. Polecam wszystkim! 🙂
Bardzo dziękuję za komentarz i cieszę, się, że ciastka smakowały:) Mam nadzieję, że jeszcze nie raz skorzystasz z moich przepisów:)
Pozdrawiam serdecznie!:)
Bardzo smaczne i do tego ładnie wyglądają ! 🙂
Cieszę się, że smakowały:)
Genialnie proste i pyszne.Zrobiłam raz, zjedli natychmiast i na drugi dzień znowu robić musiałam. Przy drugiej porcji stado sępów w postaci dzieci, tatusia i znajomego, w pełnej gotowości, ze szklankami mleka w ręku, pilnowało każdego ciasteczka z osobna;) Jakby nie były takie gorące to by chyba prosto z blachy jedli;)
Bardzo się cieszę, że ciastka tak smakują:)
Przepyszne! Zrobiłam je dla przyjaciółki i ona jak i jej rodzina byli zachwyceni.
Pozdrawiam 😉
Też zrobiłam. Smakiem były rewelacyjne… ale musiałam gdzies popełnić błąd… bo zupełnie nie urosły. Robiłam je razem z koleżanką i na pewno zgodnie z przepisem. Może to wina piekarnika, bo faktycznie mamy taki… troszeczkę nienormalny. 😉
W każdym razie polecam przepis 😉
Wspaniałe!Chyba bardziej idealnie wyglądających ciastek z czekoladą nie widziałam!:)
Jej, dziękuję:)
Dostalam namiary na Twoj blog od przyjaciolki i wiesz te ciasteczka to pierwsza rzecz jaka zrobilam sa pyszne. Sliczne nawet na maly upominek….Dziekuje
Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej:)
Pozdrawiam:)
No i musiałam spróbować i faktycznie są świetne! Zrobiłam wczoraj wieczór i rano zostały tylko trzy do kawy bo dzieci prześcigały się w ilości zjedzonych ciasteczek:-)
Bardzo się cieszę, że smakowały:)
Pozdrawiam!
Zrobilam ciastka dzisiaj rano by zabrac do przedszkola Był wystep z okazji 1 dniz wiosny wiec artystkom cos na zabek sie przyda Ciastka zrobiły furore sa wysmienite Dzieci zadowolone
Dzieci są najlepszymi krytykami, skoro były zadowolone, znaczy, że jest dobrze:)
Pozdrawiam!
Cudowne ciasteczka w kropeczki 🙂
Prawda?:)
Ja chyba tez sie skusze!! Wygladaja apetycznie,,, a w weekend mam akurat troche wolnego czasu. Twoj sernik z zurawina i biala czekolada zrobil furrore!! Musze koniecznie podsunac go mamie,,, W ogole, stalas sie moja slodka motywacja! Dziekuje!
Bardzo mi miło:) A ciastka zrób koniecznie, są pyszne i nie zajmują dużo czasu:)
Pozdrawiam!
zrobienie tych pysznosci zajmuje ok 20 minut razem z pieczeniem 🙂
no to juz nie mam wyjscia!! 🙂 dziekuje za slowa otuchy!!
Super zdjęcia:) Schrupałoby się kilka ciasteczek:)
Dziękuję:)
Dla mnie…..dla mnie trzy ciasteczka poproszę i mogą być bez firmowego opakowania 🙂
Mirku, pakuję i już do Ciebie lecą, łap!!:)
pieknie się prezentują 🙂
ale pięknie wyglądają :)widzialam podobny przepis w tv tyle, ze z grubo posiekaną czekoladką 🙂 mniamniuśnie
Można dodać grubo posiekaną czekoladę:) A ciastka faktycznie pyszne:)
Pozdrawiam!
wypróbowałam, pyszne 🙂 jak dla mnie (jestem na diecie)zabójcy kalorii, ale w smaku jak pieguski tyle, że bez zbędnej chemii 🙂 pychotka 😀
O tak, faktycznie to zabójcy kalorii:)
liczyłam i wychodzi ok4032kcal na całą masę 🙂 : na ilość ciastek i wyjdzie 😀
mi wyszło ok 90kcal,a że na jednym nie da rady skńczyć, to wczoraj na samych ciasteczkach miałam 1000kcal 😀 aaaaaaaaaa tam taki odpust 😀 przepyszności
O matko, już nie jem więcej!:)
Jakie cudne i smakowite ciasteczka.
Kapitalny blog, dziekuje za swietne pomysly, rogaliki maslane wypiekam teraz w kazdy weekend i znikaja momentalnie.
Pozdrawiam wiosennie
Bardzo dziękuję za miłe słowa, cieszę się, że rogaliki zagościły w Twoim domu:)
Pozdrawiam serdecznie:)
Asiek skąd bierzesz te czekoladowe kropelki? Szukam ich od dawna, w sklepach nie widziałam, w internecie znalazłam tylko duże paczki kropelek do fondue czekoladowego…
Zaopatrzyłam się w lidlu i aldiku swego czasu, i w tych sklepach one bywają najczęściej, na allegro też są, ale dużo drożej niż w sklepie.
śliczne :)) a ja siedze z samą kawa bo nie mam nic slodkiego, porwę kilka