Te lody już dawno się do mnie uśmiechały, więc nie było innego wyjścia, jak je po prostu zrobić. Jeśli lubicie snickersy i masło orzechowe, to te lody są zdecydowanie dla Was. Ja następnym razem zmniejszę ilość masła orzechowego, bo mimo, że je lubię, było go dla mnie zbyt dużo. W oryginalnym przepisie, snikersy były zastąpione kostką mleczno – orzechową, ale mi – przyznam szczerze, po prostu się nie chciało, więc wykorzystałam gotowe batoniki. Ale jeśli chcecie mieć lody od początku do końca wykonane samodzielnie, to przepis znajdziecie u Elizy na blogu Moje Pasje, skąd go wyszperałam, lub na blogu Taniec Smaków, skąd pochodzi. A lody są przepyszne i znikają w niewyjaśnionych okolicznościach. Polecam bardzo!
Składniki na masę lodową:
- 250ml mleka
- 250ml śmietany 30-36%
- 3 czubate łyżki masła orzechowego
- 3 żółtka
- 3 łyżki białego cukru
- 4 łyżki brązowego cukru
Dodatkowo:
- 140g pokrojonych w kostkę snickersów
Żółtka ubić z 3 łyżami białego cukru na jasną i puszystą masę. W garnku zagotować mleko, z połową śmietanki i cukrem. Zdjąć z kuchenki i chwilkę przestudzić. Jeszcze ciepłą mieszankę wlewać do masy jajecznej, cały czas miksując. Następnie przelać całość do garnuszka i cały czas mieszając gotować, aż masa zgęstnieje. Należy uważać, by masa się nie zagotowała, bo się zwarzy. Zdjąć z kuchenki i dodać masło orzechowe. Wymieszać do rozpuszczenia się. Masę schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Następnie ubić pozostałą kremówkę i wymieszać z zimną masą. Przełożyć do maszyny do lodów, postępować wg instrukcji Waszej maszynki. Pokrojone snikersy należy dodać pod koniec mieszania.
Jeśli nie macie maszynki, lody po wymieszaniu z ubitą kremówką należy mrozić w zamrażalniku, mieszając np co godzinę, żeby nie powstawały kryształki lodu.
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Czy one mają wyjść takie twarde? Już drugi raz przygotowuje według przepisu i muszę je conajmniej 20 minut wcześniej z zamrażarki wyciągnąć. Do tego wydaje mi się że są bardzo tłuste
Tak, są twarde. A tłuste też. Spróbuj ze śmietanką UHT 18%. Robiłam i są lżejsze. I nie takie twarde.
Te lody są FANTASTYCZNE! Przygotowałam, szczerze polecam! Proste w przygotowaniu, smakują obłędnie – zupełnie jak baton snickers zamieniony w lody… Mnóstwo wyraźnie wyczuwalnych dodatków – czekolada, orzeszki. Pycha! Nie ustępują żadnym lodom z najlepszych lodziarni. Następnym razem pomyślę jeszcze o wmieszaniu karmelu 😉 Uwaga: te lody uzależniają! 😀
Ciekawa jestem smaku takich lodów,masło orzechowe kupiłam w Lidlu więc chyba się skuszę,wyglądają smacznie.
Witaj! Bardzo chcę zrobić te lody – zaciekawił mnie przepis 😉 Ale tak czytam i czytam i… nie wiem, kiedy dodać te snickersy? ;P z masą orzechową?
Pozdrawiam!
Dziękuję za uwagę. Snikersy należy dodać pod koniec mieszania lodów, gdy już masa będzie gęsta i prawie gotowa.
Pozdrawiam:)
Wygladaję mega zimnie i apetycznie 🙂
Domowe lody są zdecydowanie magiczne, a jako, że uwielbiam batonik Snickers to zachwycam się pomysłem 🙂 Co więcej, na pewno za jakiś czas spróbuje, gdzieś sobie zapiszę 🙂
Teraz bym sobie taką całą michę wsunęła 🙂
Niestety, jak na razie diety muszę się trzymać, ale w niedalekiej przyszłości na pewno skuszę się na takie pyszności! <3
Ja w sumie fanka lodow nie jestem, ale na pewno bym ich sprobowala, bo wygladaja niesamowicie apetycznie!
🙂 Asiu prezentują się fenomenalnie 🙂 Moje już zniknęły daaawno temu 🙂 Narobiłaś mi znów smaka na nie 🙂 Pozdrawiam Cię serdecznie 🙂
wow!ale rozpusta!!:)cudowne…
ale rozpusta:) jak dla mnie ideał.
wszystko co snickersowe do mnie przemawia w 100% !
jak tylko sprawię sobie maszynę do lodów to na pewno wypróbuję! Pyyysznie się zapowiadają
i teraz tak kusisz aby te lody się do nas uśmiechały.. 😉
Dokładnie tak:) i mam nadzieję, ze się uśmiechają:)
oj jakie mniamuśne….. a tu tak szaro za oknem
wierzę że takie lody to pyszności ;)))
Też już je wypróbowałam, wypatrzyłam na blogu Taniec Smaków- absolutnie genialne, potwierdzam 😀