Sernik z jagodami na zimno

Sernik jagodowy na zimno

by

w przepisy na: ,

Dobrze jest od czasu do czasu zrobić porządki w szufladach zamrażarki, bo nigdy nie wiadomo, co się tam może kryć 🙂 Ja odkryłam sporą ilość jagód, które czas najwyższy było spożytkować. Tym bardziej, że sezon na owoce rozpoczęty i trzeba zrobić miejsce na świeże zapasy. O tym serniku myślałam od momentu, gdy zrobiłam sernik truskawkowy. Więc czas najwyższy było przełożyć myśli na czyny. Sernik, a w zasadzie to raczej jogurtownik, jest bardzo lekki, idealnie sprawdzi się podczas upałów. Doskonały dla osób na diecie (a jak pominą spód, i górę sernika, to już w ogóle super light), ponieważ zrobiony jest z 3,5% jogurtu i bardzo niewielkiej ilości kremówki, którą również można zamienić na jogurt. Ja, osoba nie lubiąca serników na zimno, mówię Wam – jest pyszny!! Polecam Wam bardzo!!

A sernik dedykuję mojej sąsiadce Garbrysi, bo to ona zmobilizowała mnie do zrobienia go :). Gabrysiu, mam nadzieję, że będzie Ci smakował :).

Sernik z jagodami na zimno

Składniki na spód:

  • 200g dowolnych herbatników (u mnie suchy biszkopt)
  • 2 łyżeczki kakao
  • 70g masła

Herbatniki rozkruszyć blenderem, dodać kakao i wymieszać. Masło roztopić, połączyć z pokruszonymi ciastkami tak, by powstał “mokry piasek”.
Dno tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć przygotowane ciasteczka, wyrównać i docisnąć. Schłodzić w lodówce przez czas przygotowywania masy jagodowej.

Składniki na sernik:

  • 600ml gęstego jogurtu typu greckiego
  • 150ml śmietanki kremówki 30% (można zastąpić jogurtem)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 – 4 łyżki cukru (lub więcej, w zależności od upodobań)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 czubate łyżki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 3 szklanki jagód

Jagody umyć, przebrać i zmiksować na mus. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Wszystkie pozostałe składniki umieścić w misie miksera i delikatnie zmiksować, następnie wlać strumieniem żelatynę i zmiksować razem na gładką masę. Gotową masę wylać na schłodzony spód ciasteczkowy. Włożyć do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.

Krem:

  • 250g serka mascarpone
  • 150ml śmietanki kremówki
  • łyżka cukru pudru
  • ok. pół szklanki jagód

Wszystkie składniki zmiksować razem do uzyskania puszystego kremu. Wyłożyć na schłodzony sernik, wyrównać, udekorować jagodami.

Sernik z jagodami na zimno

Sernik z jagodami na zimno

Sernik z jagodami na zimno

Sernik z jagodami na zimno

Smacznego!


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

23 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Grazyna
Grazyna
8 lat temu

na formw 30cm, po dwajac skladniki??

Grazyna
Grazyna
8 lat temu

delikatnie zmiksowac? ubic czy nie ubic te smietane?

Grazyna
Grazyna
8 lat temu

moze byc jogurt naturalny??

Grazyna
Grazyna
8 lat temu

czy zamiast jogurty greckiego, moze byc zwykly naturalny?

Ania
Ania
10 lat temu

Coś mi nie wyszło ze spodem – tzn. przykleił się do papieru do pieczenia i na talerzyki podaję już wersję “light” bez ciasteczkowego spodu 🙂 – Tego spodu nie trzeba jakoś podpiec? Pamiętam, że podobny był w serniku, bodajże z białą czekoladą, ale wtedy ciasto wędrowało do pieca, więc tak sobie teraz wydedukowałam.
No chyba, że Krakuski Zbożowe nie nadają się do wersji niepieczonej 🙂
Ale serniczek pyszny, nie za słodki. Dziękuję za przepis!

Ola
Ola
10 lat temu
Reply to  Ania

dokładanie – mnie też spód nie wyszedł – co prawda nie przywarł do papieru ale się po prostu rozleciał mimo iż miał konsystencję mokrego piasku i pięknie się dał uklepać na dnie foremki. Przerzuciłam się na biszkopty, które są wkomponowane w masę a nie jako dno – wszystkim bardzo smakuje 🙂
i robiłam też wersję zmodyfikowaną z chudym twarogiem i sokiem malinowym jako smaczek 🙂

Gosia
Gosia
10 lat temu

A czy zamiast żelatyny można dodac galaretkę. Cytrynowa na przyklad? Albo ze 2fixy do ubijania śmietany?

Ola
Ola
10 lat temu

Normalnie – szał jak dla mnie 🙂 cieszę się, że tu zajrzałam – jutro zaszokuję gości – a co! ciekawe tylko czy pozytywnie

OlkaK
OlkaK
10 lat temu

Zrobiłam w wersji truskawkowej :))) Idealny na upalne dni ! Polecam 🙂

Ola
Ola
10 lat temu

Witam 🙂 Przy przygotowaniu sernika i kremu nie jest konieczne ubicie samej śmietany kremówki a nastepnie dodanie reszty skladników? Czy nie ma to żadnego znaczenia?

Kasica
Kasica
10 lat temu

alez to piekne 🙂 ktos ma talent, albo go nie ma

iza
10 lat temu

jakie cudo!!!!

Gabi
Gabi
10 lat temu

Asiu, torcik jest, a raczej był, przepiękny i przepyszny.
Fajnie, że jest tylko tak delikatnie słodzony.
Bardzo smakował moim gościom:)
Pozdrawiam!

Majana
10 lat temu

Jest przepiękny! Nie dość,że cudownie wygląda to na pewno smakuje jak niebo. 🙂
Pozdrawiam ciepło 🙂

magma
10 lat temu

rewelacja, ja chce kawałek, ślinotoku można dostać:P:)