Dobrze jest od czasu do czasu zrobić porządki w szufladach zamrażarki, bo nigdy nie wiadomo, co się tam może kryć 🙂 Ja odkryłam sporą ilość jagód, które czas najwyższy było spożytkować. Tym bardziej, że sezon na owoce rozpoczęty i trzeba zrobić miejsce na świeże zapasy. O tym serniku myślałam od momentu, gdy zrobiłam sernik truskawkowy. Więc czas najwyższy było przełożyć myśli na czyny. Sernik, a w zasadzie to raczej jogurtownik, jest bardzo lekki, idealnie sprawdzi się podczas upałów. Doskonały dla osób na diecie (a jak pominą spód, i górę sernika, to już w ogóle super light), ponieważ zrobiony jest z 3,5% jogurtu i bardzo niewielkiej ilości kremówki, którą również można zamienić na jogurt. Ja, osoba nie lubiąca serników na zimno, mówię Wam – jest pyszny!! Polecam Wam bardzo!!
A sernik dedykuję mojej sąsiadce Garbrysi, bo to ona zmobilizowała mnie do zrobienia go :). Gabrysiu, mam nadzieję, że będzie Ci smakował :).
Składniki na spód:
- 200g dowolnych herbatników (u mnie suchy biszkopt)
- 2 łyżeczki kakao
- 70g masła
Herbatniki rozkruszyć blenderem, dodać kakao i wymieszać. Masło roztopić, połączyć z pokruszonymi ciastkami tak, by powstał “mokry piasek”.
Dno tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć przygotowane ciasteczka, wyrównać i docisnąć. Schłodzić w lodówce przez czas przygotowywania masy jagodowej.
Składniki na sernik:
- 600ml gęstego jogurtu typu greckiego
- 150ml śmietanki kremówki 30% (można zastąpić jogurtem)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3 – 4 łyżki cukru (lub więcej, w zależności od upodobań)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 czubate łyżki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
- 3 szklanki jagód
Jagody umyć, przebrać i zmiksować na mus. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Wszystkie pozostałe składniki umieścić w misie miksera i delikatnie zmiksować, następnie wlać strumieniem żelatynę i zmiksować razem na gładką masę. Gotową masę wylać na schłodzony spód ciasteczkowy. Włożyć do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.
Krem:
- 250g serka mascarpone
- 150ml śmietanki kremówki
- łyżka cukru pudru
- ok. pół szklanki jagód
Wszystkie składniki zmiksować razem do uzyskania puszystego kremu. Wyłożyć na schłodzony sernik, wyrównać, udekorować jagodami.
Smacznego!
na formw 30cm, po dwajac skladniki??
Na pewno zwiększyć, ale chyba nie aż podwoić. Musisz przeliczyć proporcje.
delikatnie zmiksowac? ubic czy nie ubic te smietane?
Delikatnie, ale ubić.
moze byc jogurt naturalny??
Pod warunkiem, że bardzo gęsty. Wtedy tak.
czy zamiast jogurty greckiego, moze byc zwykly naturalny?
Coś mi nie wyszło ze spodem – tzn. przykleił się do papieru do pieczenia i na talerzyki podaję już wersję “light” bez ciasteczkowego spodu 🙂 – Tego spodu nie trzeba jakoś podpiec? Pamiętam, że podobny był w serniku, bodajże z białą czekoladą, ale wtedy ciasto wędrowało do pieca, więc tak sobie teraz wydedukowałam.
No chyba, że Krakuski Zbożowe nie nadają się do wersji niepieczonej 🙂
Ale serniczek pyszny, nie za słodki. Dziękuję za przepis!
Tu nie podpieka się spodu, nigdy mi nie przywarł, nie wiem jaka może być przyczyna.
dokładanie – mnie też spód nie wyszedł – co prawda nie przywarł do papieru ale się po prostu rozleciał mimo iż miał konsystencję mokrego piasku i pięknie się dał uklepać na dnie foremki. Przerzuciłam się na biszkopty, które są wkomponowane w masę a nie jako dno – wszystkim bardzo smakuje 🙂
i robiłam też wersję zmodyfikowaną z chudym twarogiem i sokiem malinowym jako smaczek 🙂
A czy zamiast żelatyny można dodac galaretkę. Cytrynowa na przyklad? Albo ze 2fixy do ubijania śmietany?
Galaretkę można, ale nie wiem ile, bo nie robiłam, dwie na pewno. Jeśli śmietana ma być bez mascarpone, to musi jej być więcej (400ml), jak lubisz fixy, to możesz użyć, ale mocno schodzona kremówka i dobrze ubita nie potrzebuje żadnych wspomagaczy.
Normalnie – szał jak dla mnie 🙂 cieszę się, że tu zajrzałam – jutro zaszokuję gości – a co! ciekawe tylko czy pozytywnie
Zrobiłam w wersji truskawkowej :))) Idealny na upalne dni ! Polecam 🙂
Witam 🙂 Przy przygotowaniu sernika i kremu nie jest konieczne ubicie samej śmietany kremówki a nastepnie dodanie reszty skladników? Czy nie ma to żadnego znaczenia?
Nie, nie jest konieczne. Jeśli ubijesz kremówkę to sernik będzie bardziej puszysty.
alez to piekne 🙂 ktos ma talent, albo go nie ma
jakie cudo!!!!
Asiu, torcik jest, a raczej był, przepiękny i przepyszny.
Fajnie, że jest tylko tak delikatnie słodzony.
Bardzo smakował moim gościom:)
Pozdrawiam!
Bardzo się cieszę 🙂 !!
Buziaki!
Jest przepiękny! Nie dość,że cudownie wygląda to na pewno smakuje jak niebo. 🙂
Pozdrawiam ciepło 🙂
rewelacja, ja chce kawałek, ślinotoku można dostać:P:)
Przykro mi, ale nie ma już ani kawałka 🙁