Zawsze marzyłam o maszynce do lodów. I kiedy wreszcie ją dostałam, nie wiedziałam od czego zacząć, bo tak było dużo pysznych smaków, na które miałam ochotę. Musiałam się nią nacieszyć, i robiłam lody co dzień. Największą przyjemność z tego miała oczywiście Zuzia. Przetestowaliśmy lody czekoladowe, karmelowe, śmietankowe, mokka, waniliowe, snickersowe. Wszystkie wyszły doskonałe, na pewno jeszcze jakieś pojawią się na blogu. Ale dziś proponuję Wam bardzo proste lody straciatella. Polecam bardzo!
Przepis znaleziony na smakowitym blogu Kornik w kuchni. Korniczku, dziękuję Ci serdecznie za świetny przepis!
Składniki na około 1 litr lodów:
- 300ml śmietany kremówki (chciałam trochę odchudzić lody i dałam próbnie śmietankę 18% i też wyszły)
- 200ml mleka skondensowanego słodzonego
- 4 łyżki cukru pudru (pominęłam)
- 150 g gorzkiej czekolady (dałam 100g)
Śmietankę i mleko skondensowane schłodzić w lodówce najlepiej dzień wcześniej. Schłodzone mleko wymieszać ze śmietanką i cukrem, wlać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z instrukcją waszej maszyny.
Czekoladę połamać na małe kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Do wyrabiających się lodów wlewać roztopioną czekoladę. Gorąca czekolada w zetknięciu z zimnymi lodami zastygnie w małe kawałki.
Zmrożone lody przełożyć do pojemnika i wsadzić do zamrażalnika. Moja maszyna jest taka sprytna, że nie muszę lodów dodatkowo mrozić, są gotowe natychmiast po zrobieniu.
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Zrobiłam, lody smakują obłędnie… 🙂
Cieszę się, pozdrawiam 🙂
A dlaczego nie kupicie maszyny do lodow która mrozi sama podczas kręcenia, 30 min i lody gotowe bez wcześniejszych zamrazań misy i innych ceregieli. Nielepiej dołożyć parę złotych i mieć coś porządnego . Pozdrawiam BOND007
Ja mam właśnie taką maszynę 🙂 Ale może nie wszystkich po prostu stać na taki wydatek?…
Pozdrawiam.
Niestety moje lody (właśnie je mrożę) po 45 minutowej obróbce w maszynce nadal były płynne…
Właśnie je wstawiłem do zamrażarki.. oby się zmieniło 🙂
fakt, że przyczyną może być tylko 5h mrożenia misy
No ale jak próbowałem to będą pyszne 🙂
Mam nadzieję, że w zamrażarce dojdą do prawidłowej konsystencji, bo są faktycznie pyszne!
Pozdrawiam!
Po całej nocy są wyśmienite, konsystencja jest idealna 🙂
Ten przepis ląduje na listę obowiązkową 😀
Pozdrawiam 🙂
P.S. Więcej takich przepisów <3
A moje nie wyszły buuuuu 🙁
Zrobiłam wszystko tak jak w przepisie i … klapa, cały czas były płynne.
Teraz dałam do zamrażarki i co jakiś czas miksuję, może będzie ok, wcześniej mi się dzieciak popłakał że nie ma lodzika 🙁
Śmietana 36% , mleko z puszki słodzone, wszystko schłodzone przez noc i do zmrożonego pojemnika, może wina tej płynnej czekolady, tylko ona nie była lodowata.
Będę robiła inne, czekoladowe wychodzą świetnie.
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Ale jak nie wyszły? nie zamarzły??
W maszynie do lodów nie zamarzły ani trochę, cały czas były płynne.
Po 5 godzinach w zamrażarce już są prawie dobre.
Nie wiem dlaczego w maszynie do lodów nic się nie działo, każde inne wychodzą i można jeść po 40 minutach.
Wkład był zamrożony, maszynę mam z Lidla.
Już się dobraliśmy do takich półpłynnych i były pyszne 🙂
mysle ze sa fantastyczne te lody!
complimenti
maryla
no no no dobre
jakie mleko skondensowane słodzone czy niesłodzone.
Słodzone.
Witaj Babeczko,tym razem zainteresowalas mnie maszynka do lodow i tym super przepisem,czytalam w internecie o maszynkach do lodow wypowiedzi ze trzeba mise czy inna czesc trzymac stale w lodowce i to jest klopotliwe,czy twoja maszynka tez tego wymaga,czy te z kompresorem sa do uzycia od razu i czy po zrobieniu lodow mozna w niej przechowywac jakis czas zrobione lody?
z gory dziekuje za porade bo zastanawiam sie czy warto kupic Unolda.
Moja maszynka do lodów nie wymaga tego, żeby dodatkowo chłodzić czy coś. Mieszasz w niej lody i po ok. 40 minutach możesz je zjadać:) Są gotowe od razu. Nie bardzo rozumiem, co masz na myśli, pytając, czy można w niej przechowywać? W maszynie? Nie, musisz przełożyć do pudełka i przechowywać w zamrażalce. Ja mogę polecić swoją maszynkę:)
ble to coś jest ochydne nie da sie polizać truskawkowe lepsze
Jak to się mówi, na temat gustów się nie dyskutuje, znam takich, co na truskawkowe tak właśnie powiedzą, ale dziękuję za komentarz:)
pozdr.
jedne z moich ulubionych lodów. ja też chce taki sprzęcik 🙂
dostanę jedną porcję?
pyszności!
Zazdroszcze maszynki! ja muszę mieszać co godzinę jak zamarzają… może trzeba będzie zainwestować bo domowe lody uwielbiam ;D
Wspaniałe! ja wolę się nie zabierać za lody, bo chłopaki mi już wtedy nie darują i musiałabym je robić codziennie;) Na szczęście nie mam maszyny i nie mówię im, że się da bez;)) Cudne Asiu!!!
Bez maszynki do lodów też wychodzą!!! Wiem bo robiłam bardzo podobne ( w pojemniczkach na pojedyncze lody), bez czekolady i cukru pudru- powiem Wam, że są pyszne i takie kremowe!!!
O widzisz, czyli da się:) A to prawda, są super kremowe!:)
Fantastyczne 🙂 Moim skarbom by smakowały 😀
Lody wyglądają wspaniale! Czy możesz zdradzić jaką masz maszynkę?
Mam maszynę Unold:)
Asiu jakie cudne!!!! az chce sie zjeść
Ale pyszności! Nie mam maszynki, ale może i bez niej by się udały 🙂
Olu, przyznam szczerze, że nie wiem, czy te akurat by się dało, może trzeba by było jakoś je ubić a potem rozić co jakiś czas mieszając…?
Wspaniałe lody Babeczko!
Marzę o maszynce do lodów, ale jakoś nie mogę jej nigdy kupić hehe:D.
Pozdrowienia 🙂
Wspaniałe! Też zawsze marzyłam o domowych lodach , tych naturalnych, na sprawdzonych składnikach…