Krem patissiere, truskawki i borówki

4.66 avg. rating (93% score) - 32 votes

W lodówce zalegały żółtka. A z targu przyniosłam całą kobiałkę pięknych truskawek. Na dodatek, całkiem przypadkiem udało mi się kupić borówki w dobrej cenie. Pomysłów było kilka, jednak wygrała ta oto pyszna tarta. Rozpływający się w ustach krem patissiere doskonałe kruche ciasto i owoce. To takie proste, a takie pyszne. Polecam Wam bardzo, w szczególności na nadchodzące (mam nadzieję) lato.

Pomysł na krem podpowiedziała mi Dorotuś i od niej też pochodzi przepis. Na spód użyłam przetestowanego ciasta z mojej tarty gruszkowej.

tarta z truskawkami i borówkami z kremem patisserie / tart with strawberries and blueberries with cream patisserie

Składniki na formę 24cm:

  • 200g mąki
  • 100g masła
  • 1 żółtko
  • 30g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki zimnej wody

Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i umieścić w lodówce na 2 godziny. Formę do tarty o średnicy 24 cm. wysmarować tłuszczem. Wylepić formę ciastem. Dno tarty ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 190°C przez 20 minut (do zarumienienia się ciasta). Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

Krem patissiere:

  • 600 ml mleka
  • laska wanilii, przekrojona wzdłuż
  • 6 dużych żółtek
  • 100g cukru
  • 40g mąki pszennej
  • 40g mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 300g truskawek
  • 150g borówek

W garnku zagotować mleko z laską wanilii. Doprowadzi do wrzenia i odstawić (laskę wanilii wyjąć z mleka).

Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Mąki wymieszać i dodać do żółtek. Zmiksować razem, do otrzymania gładkiej masy. Gładką masę wlać do mleka i wymieszać. Gdyby zrobiły się grudki, mieszać, aż się rozpuszczą. Zagotować cały czas mieszając drewnianą łyżką. Od momentu zagotowania gotować jeszcze 1 minutę. Zdjąć z kuchenki i ostudzić.

Na wystudzone ciasto wyłożyć krem i wygładzić. Na wierzch wyłożyć owoce.

tarta z truskawkami i borówkami z kremem patisserie / tart with strawberries and blueberries with cream patisserie

tarta z truskawkami i borówkami z kremem patisserie / tart with strawberries and blueberries with cream patisserie

tarta z truskawkami i borówkami z kremem patisserie / tart with strawberries and blueberries with cream patisserie

tarta z truskawkami i borówkami z kremem patisserie / tart with strawberries and blueberries with cream patisserie

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Kruche, Tarty i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

55 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Monika
Monika
3 lat temu

Witam. Wczoraj zrobiłam tą tartę i ogólnie jest super smaczna 🙂 kruche ciasto z przepisu wychodzi idealne,aczkolwiek co do kremu to uważam ze są podane troche złe proporcje. Wydaje mi się,ze jest za dużo mleka jak na taką ilość mąk. Krem wyszedł mi bardzo lejący,co skutkowało tym ze musiałam dosypac sporo mąki przez co w kremie było czuć jej smak na języku. Podkreślam, ze robiąc początkowo krem,trzymałam się ściśle podanych w przepisie ilości produktów.

Aga
Aga
4 lat temu

Witam wlasnie zrobilam krem niestety zgestnial mi jak budyn co zrobilam zle? Wszystko robilam wg przepisu

KAMA
KAMA
6 lat temu

SZOK…TAKIE PYSZNE !!!!!!!!!

kasiula
kasiula
6 lat temu

Mam pytanie-czy można dodać ekstrakt waniliowy zamiast laski wanilli?

magma
6 lat temu

wygląda rewelacyjnie, świetnie Ci wyszła tarta:d

moni
moni
6 lat temu

Wygląda pysznie ! Ale czy ten krem nie rozlewa się z ciasta podczas krojenia ? Czy zamiast laski wanilii można użyć cukru wanilinowego?

Kara
Kara
7 lat temu

Krem jest naprawdę pyszny,sam spód też,ale niestety nie dało się go pokroić,bo się po prostu kruszył….Trzeba było jeść łyżką 😛 Masz może jakiś pomysł,żeby ten spód się trzymał?Proszę pomóż,bo to moje ulubione ciasto :/

Mikołaj
Mikołaj
7 lat temu

to morze dam 30g zamiast 100g i zobacze.

Mikołaj
Mikołaj
7 lat temu

jakbym zrobił bez cukru to by wyszło bo według mnie owoce są wystarczająco słodkie i nie trzeba przysypywać ich cukrem

Monika i Zuzia
Monika i Zuzia
7 lat temu

Zrobiłam to ciasto z brzoskwiniami i galaretką. Było dobre choć mam wrażenie, za słodkie przez te moje dodatki. Poczekam na truskawki 🙂 Mam wiele przepisów przepisów na kruche ciasto ale ten ma u mnie nr 1.

Monika i Zuzia
Monika i Zuzia
7 lat temu

Witam . Pysznie wygląda ta tarta. Mam pytanka czy można ją zalać galaretką? i czy można teraz w zimę użyć zamiast truskawek owoców z puszki np. brzoskwinie.
Będę wdzięczna za osdpowiedź

Monika i Zuzia
Monika i Zuzia
7 lat temu
Reply to  Asiek

Bardzo Dziękuję za odpowiedź .Mam już foremę na tartę 🙂 dam znać co mi wyszło. Pozdrawiam

Beti
Beti
7 lat temu

witam,
uzyczylam sobie przepisu na krem do wlasnej tarty… 🙂 mam nadzieje, że mozna 🙂 pozdrawiam

velomody
velomody
8 lat temu

zrobiłam. ogółem wszyscy się zachwycali,było pyszne ALE – krem mi się strasznie zgrudkował, nie wyszedł taki ładny gładki a ciasto było MEGA kruche, ale pyszne !
co mogłam zrobić źle?

natalia
natalia
8 lat temu

Boska tarta! Jagody już są 😉 Dzisiaj nazbierałam 1 litr, wczoraj 0,5 l. Szukałam przepisu na coś z jagodami i truskawkami i znalazłam ;))) Dzięki!

zufik
8 lat temu

Bajecznie wygląda. Przypomniałaś mi że czekałam na truskawki żeby upiec taką tartę!:)

BaBka
8 lat temu

wygląda tak pięknie- zwlaszcza o tej porze 😉

tastefully
8 lat temu

To cudo, to chyba dla jednej osoby 😉 Bo coś czuję, że jak bym dosiadła, to zjadłabym to sama 🙂 Mniam 🙂

KucharzyTrzech
8 lat temu

Łałłł wygląda po prostu … Bajkowo!!

Krysia
8 lat temu

Dla mnie to deser idealny. Pyszne chrupiące ciasto, delikatny ale ciężki krem i świeże owoce. Znając siebie była bym w stanie zjeść połowę takiej tarty:)

Nemihabibi
8 lat temu

Nie mogę oderwać wzroku od zdjęć – niesamowite!

zawsze.oliwek
8 lat temu

wygląda absolutnie obłędnie! 🙂

Bebe
Bebe
8 lat temu

U Dorotus jest to krem patissiere a nie patisserie, drobna roznica. A poza tym to krem cukierniczy, lepiej uzywac jezyka ojczystego, jesli sie nie ma pewnosci co do pisowni.

Konkursy
8 lat temu
Reply to  Asiek

Asiek co tam….. 🙂 ja patrzyłem na to co jest smacznego i pysznego bez używania języka ojczystego ale za to własnego 🙂 miłego dnia życzę 🙂 przepis kulinarny bomba a zdjęcia jeszcze lepsze 🙂 Tak jak zauważyła Duśka – dzieło sztuki 🙂

Nietylkopasta
8 lat temu

Piękne ciasto. Bardzo lubię takie owocowe fantazje.
Zapraszam także do mojego konkursu gruszkowego. Wszystkie informacje są tutaj: http://nietylkopasta.blogspot.com/2012/05/nowy-konkurs-gruszka-i-pietruszka.html. Do wygrania 15 zestawów wartościowych nagród!

co by tu zjeść
co by tu zjeść
8 lat temu

Jej ale ci się upiekło;) pyszna musi być albo była,ja też się zbieram do takiej tarty i zbieram ,mam przepis na ten krem i chyba się w końcu wezmę i upiekę bo zdjęcia tak bardzo kuszą iż nie sposób odkleić się od monitora:)

Daria
8 lat temu

Jak zobaczyłam tę tartę to od razu się w niej zakochałam! Muszę ją koniecznie w najbliższym czasie zrobić, takiego mi smaka narobiłaś 🙂

zauberi
8 lat temu

tarta wygląda doskonale 🙂 zabieram całą 😀

Duśka
Duśka
8 lat temu

Asiu,toż to dzieło sztuki,aż mi zapachniało,cudeńko!!
nie pozostaje mi nic innego, jak brać się za wypiekanie:)

Bon
8 lat temu

Uwielbiam tarty, a krem patissiere robię dość często. Pyszności! Pięknie wygląda!

moje pasje
8 lat temu

matko i córko…. Asiu żebyś Ty teraz widział mój wiszący jęzor!!!! Cudnie sie prezentuje ta tarta!!! Musiała byc przepyszna!!!

Konkursy
8 lat temu
Reply to  moje pasje

Pewnie nawet już kawałka nie zostało 🙂 eh……..

Brenia
8 lat temu

Piękne zdjęcia! Z chęcią wypróbuję jak już się pojawią u mnie borówki 🙂

asieja
8 lat temu

śliczne są te owocowe kropeczki!:-)

mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
8 lat temu

Wspaniała! A ten krem… bajka;) Przepiękne ciasto!

Aleksandra
8 lat temu

pysznie, tarty to idealne letnie rozwiązanie, byle to lato nadeszło

Margarytka
8 lat temu

Cudna jest. Jak ja dawno nie robiłam żadnej tarty…

Majana
8 lat temu

Jaka kusząca! Wspaniała tarta z cudownymi owocami lata 🙂
Pozdrawiam ciepło:)

kasia, slodkiefantazje

Asiu, cudowna jest! Uwielbiam patisserie, a w połączeniu z truskawkami i borówkami jeszcze nie jadłam, musi smakować pysznie. Jak się tylko uwinę z resztą zawodowych obowiązków to koniecznie zrobię te tarte. Ps. Zdjęcia mega apetyczne! pozdrawiam cieplutko!

aleglodomorek
8 lat temu

przepiękne zdjęcia, zjadłabym kawałek nawet o tej porze! 🙂

Iza
8 lat temu

za mną chodzą tartarelki z takim kremem ale postanowiłam sobie ze poczekam na jagody ;)))) tylko czy dotrwam jak widze Twoje pyszne zdjęcia