Ciasto z budyniem i śliwkami

4.60 avg. rating (91% score) - 52 votes

W przerwie między jednym tortem a drugim upiekłam ciacho ze śliwkami. Bardzo lubię ten czas, kiedy na straganach aż roi się od różnych gatunków przepysznych śliwek. I nigdy nie umiem się im oprzeć. Kupuję bez opamiętania i zajadam się niejednokrotnie do bólu brzucha. Ale po prostu nie umiem inaczej… I tylko myśl, że śliwki = jesień umniejsza mi radość z cieszenia się tych chwil. Zapraszam więc Was na ciasto na czekoladowym spodzie, z budyniem i śliwkami. Pachnie cynamonem i jest naprawdę pyszniutkie. Spróbujcie a nie pożałujecie. Polecam Wam bardzo!

A gdyby nie odpowiadało Wam czekoladowe ciasto, to na blogu znajdziecie podobne do tego ciasto z truskawkami i budyniem.

Przepis na samo ciasto czekoladowe zaczerpnęłam z bloga Chatka Wiedźmy. Cała reszta to mój dodatek.

Ciasto ze śliwkami i budyniem | Cake with plums and custard

Składniki na ciasto:

  • 2 1/2 szklanki* mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie czekoladowe bez cukru (proszek)
  • 200g miękkiego masła
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • około 700g śliwek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1-2 łyżki brązowego cukru

Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Odstawić.
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać budyń, sól i wymieszać razem. Masło utrzeć z cukrem na jasna i puszystą masę. Następnie dodawać po jednym żółtku, miksując po każdym. Do utartej masy partiami dodawać sypkie składniki, cały czas miksując. Gotowe ciasto podzielić na pół. Jedną cześć włożyć do zamrażarki.

Blaszkę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno blachy wylepić ciastem. Wsadzić do lodówki na czas przygotowania budyniu.

Masa budyniowa:

  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • 1 litr mleka
  • 5 łyżek cukru (lub więcej, jeśli ktoś chce słodszy budyń)

Z litra mleka odlać 3/4 szklanki i rozpuścić w nim budyń. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka dodać  rozmieszany budyń. Po zagotowaniu chwilę gotować. Następnie lekko przestudzić (budyń nie musi być zimny).

Wyjąć z lodówki przygotowany spód, wyłożyć na nim budyń, na budyniu ułożyć połówki śliwek, posypać cynamonem i brązowym cukrem. Na wierzch zetrzeć pozostałą zmrożoną część ciasta.

Piec w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć, przestudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

1 szklanka=250ml

Ciasto ze śliwkami i budyniem | Cake with plums and custard

Ciasto ze śliwkami i budyniem | Cake with plums and custard

Smacznego!

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, z owocami i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

55 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Tomek
Tomek
2 lat temu

Ciasto ok. Ale od autorki poprosze zwrot za spalony mikser. Ciasto zbyt ciężkie aby miksować

Eszka
Eszka
3 lat temu

Ciasto super, szybko się robi bardzo smaczne

Malwina
Malwina
4 lat temu

Ciasto super polecam każdemu, szczegòlnie w zimne wieczory z dobrą herbatą.

sylwia.
sylwia.
4 lat temu

ja właśnie wczoraj zakupiłam śliwek i miałam smaka na jakieś ciasto.
zaraz biegnę po synka do przedszkola i kupimy budyń i wieczorem ciasto będzie się piekło. zobaczymy co z tego wyjdzie bo moje zdolności kulinarne są na poziomie minimalnym. 🙂

Bożenka
Bożenka
4 lat temu

Ciasto piekłam wczoraj, w sumie szybko i łatwo poszło 😀 Tylko, że na wierzchu jakoś mało ciasta wyszło a podzieliłam na pół O.o I ogólnie się rozwala trochę, warstwy się odczepiają :/

Kasia M.
Kasia M.
5 lat temu

Bardzo dobre ciasto. Zagościło u mnie w święta. Skorzystałam z mrożonych śliwek. Wszystko się udało. Pozdrawiam 🙂

Magda
Magda
5 lat temu

Asiu, jak myślisz, czy to ciasto będzie równie smaczne z jabłkami lub gruszkami? 😉 Czy tak nie bardzo będą do niego pasowały inne owoce niż śliwki? pozdrawiam, Magda 😉

ITACHI
ITACHI
5 lat temu

ciężko się wylepia spod blachy ciastem… tzn ono jest za gęste żeby je łatwo rozłożyć a jednocześnie klei się do rąk…. masakra ;(

Magda
Magda
5 lat temu

Witaj Asiu 🙂 czy mogę do tego ciasta użyć mrożonych śliwek (tylko takie mam w domu)? jeśli tak, to czy mam je najpierw rozmrozić? czy poukładać zamrożone? 🙂 Boję się, czy nie puszczą za dużo soku jak dam zamrożone.. Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam 😉 Magda.

magdaodkuchni
5 lat temu

Przepis wypróbowałam, bo akurat miałam ochotę na jakieś ciasto ze śliwkami. Twój przepis zauroczył mnie pięknymi i smakowitymi zdjęciami 🙂 Co prawda, nie wyszło mi to ciasto tak idealnie, jakbym sobie tego życzyła, ale efekty można podziwiać na moim blogu 🙂

pozdrawiam serdecznie i dziękuję za smaczny przepis, będę korzystać częściej z Twojej „bazy przepisów” 🙂

Magdalena

Cornellie
Cornellie
5 lat temu

Ciasto, zrobione – pyszne, a musi być naprawdę dobre, bo ja nie lubię ciast owocowych, także to jest wyjątkiem – bardzo dziękuję za przepis!! Mam tylko pytanie dotyczące czasu pieczenia. Piekłam na środkowej półce, w funkcji grzanie-góra dół i w momencie włożenia patyczka po 60 min był mokry i się kleił. Dałam mu stopniowo 20 minut dłużej i znów to samo, ale i tak wyjęłam. Ogólnie się upiekło, tylko po pierwsze budyń jest bardzo leisty ( może jeszcze stężeje?), a po drugie, czy tak czy siak powinnam wyjąć to ciasto po 60 minutach, bo nie da się tu zrobić „testu… Czytaj więcej »

Cornellie
Cornellie
5 lat temu
Reply to  Asiek

Bardzo dziękuję za odpowiedź:)
Tak, budyń stężał, trochę mu to zajęło, ale zrobił się jak krem :))
W takim razie następnym razem wyjmę ciasto po godzinie, tu celowałam na suchy patyczek, ale skoro on i tak będzie mokry to dam mu godzinkę:)
Dziękuję i do zobaczenia w następnych przepisach – bo zakochałam się w Pani stronce i na pewno skorzystam nie raz:)
Pozdrawiam

RuuDda
RuuDda
5 lat temu

Czy do tego ciasta mam uzyc zwyklego masla czy moze byc rownuez Kasia badz Palma?

RuuDda
RuuDda
5 lat temu
Reply to  Asiek

Zrobiłam z Kasią, bo akurat nie miałam masła. Ale wyszłonpysze. Połowa poszła jeszcze na ciepło 🙂

Stanislawa
Stanislawa
5 lat temu

Ciasto fajnie się robi,pysznie smakuje.Z brzoskwiniami i cynamonem jest ok.Polecam.

Stanislawa
Stanislawa
5 lat temu

Mam pytanie.Do świeżych brzoskwiń cynamon pasuje?

Sylwia
5 lat temu

Zabieram się za przygotowanie ciasta, wygląda pięknie 🙂

anna
anna
5 lat temu

Witam robiłam ciasto super ,łatwo się robi. polecam pozdrawiam

mela74
mela74
5 lat temu

Witam czy moge uzyc mrozonych sliwek prosze o wpis bo reszta produktow juz czeka pozdrawiam

Aga
Aga
6 lat temu

zrobiłam. W trakcie przeraziła mnie ta masa budyniowa (zawsze mam z nią problem ;/ ) i przyznaje się troszkę zmodyfikowałam przepis (szkoda mi było białka wiec zrobiłam piankę białkową na wierzch)..jest już późno wiec pewnie jutro spróbuje..mam nadzieje ze wyszło!! dziękuje za przepis pozdrawiam

beatka03
6 lat temu

Budyniu czekoladowego na pewno nie mam, waniliowego raczej też nie, ale na pewno coś wykombinuje. To już nie pierwszy przepis który zainspirował mnie do „wymodzenia” czegoś podobnego, wierzę że nie ostatni . Patera liść przepiękna!!! Można spytać z czego została zrobiona?

Majana
6 lat temu

Podoba mi sie to ciasto ! W sumie można do niego użyć każdego owocu, prawda?

kejt
kejt
6 lat temu

pyszne!! dziś robię po raz kolejny:D mniam

kejt
kejt
6 lat temu

Lecę po śliwki, później napiszę jak mi wyszło, pozdrawiam!

Przemo007
Przemo007
6 lat temu

Właśnie stygnie, a już brakuje pół blachy !!! Musiałem bronić go gdy jeszcze budyń był „lejący”, przed głodomorami – chciałem zobaczyć jak wygląda gotowy. Oczywiście w ferworze walki zapomniałem o cynamonie i cukrze do posypania owoców, ale i tak jest wyśmienity – jak wszystkie Twoje przepisy. Pozdrawiam

Aga
Aga
6 lat temu

Zaciekawil mnie przepis na samo ciasto:) budyn zamiast np.kakao chce powiedziec bo wykonalam w calosci ciasto:) ze jest rewelacyjne!! Szybko sie go robi i smakuje naprawde rewelacyjnie. Dziekuje !!!

Justyna
Justyna
6 lat temu

Wygląda pysznie, za tydzień zrobię, ale z braku śliwek użyję brzoskwiń z własnego drzewka, powinny się nadać?
Mam pytanie do wielkości budyniów-ilu gramowe były paczuszki? Bo ja używam takich 40 g na pół litra mleka, a są jeszcze takie 60g na 0,75 litra.

Justyna
Justyna
6 lat temu
Reply to  Asiek

zrobiłam z brzoskwiniami i ciasto jest przepyszne, zachwyciło gości i przepis poszedł dalej w świat 🙂
to będzie jedno z moich ulubionych, bardzo dziękuję za przepis :*

Anna Kowalska
6 lat temu

świetne ciacho, na pewno wypróbuję, a ja zapraszam do mnie na kakaowe ciasto kruche ze śliwkami i bezą 🙂

karmel-itka
6 lat temu

takiego wydania ciasta z budyniem nie jadłam. ale wygląda obłędnie. i pewnie smakuje również wspaniale :]

kama
kama
6 lat temu

Z przepisu wnioskuję,ze jest to ucierane ciasto czy kruche? 🙂 przepis zapamiętuję i na weekend piekę, bo wygląda smakowicie:)

Aleksandra1973
Aleksandra1973
6 lat temu

Kupilam dzis wegierki i chyba sie skusze na Twoje ciasto tylko bede musiala kupic budynie czekoladowe bo reszte skladnikow mam.Poniewaz przez kilka dni jestesmy z mezem sami w domu,nie chce piec w duzej blaszce,mam taka mala polowke normalnej i w tym raczej upieke.Pozdrawiam serdecznie:))

smerfetka79
6 lat temu

Wygląda bardzo smakowicie:) Uwielbiam śliwki- które niestety coraz bardziej przypominają o końcu lata:(

P.. Gdzie można dostać takiego pięknego liścia:)?

smerfetka79
6 lat temu
Reply to  Asiek

Listek patera- przepiękny zdolniacha z męża:))

iza
6 lat temu

jej i znów Asiu kusisz słodkościami

Pafka
Admin
6 lat temu

ale piękna paterka w kształcie liścia…. 😉