W przerwie między jednym tortem a drugim upiekłam ciacho ze śliwkami. Bardzo lubię ten czas, kiedy na straganach aż roi się od różnych gatunków przepysznych śliwek. I nigdy nie umiem się im oprzeć. Kupuję bez opamiętania i zajadam się niejednokrotnie do bólu brzucha. Ale po prostu nie umiem inaczej… I tylko myśl, że śliwki = jesień umniejsza mi radość z cieszenia się tych chwil. Zapraszam więc Was na ciasto na czekoladowym spodzie, z budyniem i śliwkami. Pachnie cynamonem i jest naprawdę pyszniutkie. Spróbujcie a nie pożałujecie. Polecam Wam bardzo!
A gdyby nie odpowiadało Wam czekoladowe ciasto, to na blogu znajdziecie podobne do tego ciasto z truskawkami i budyniem.
Przepis na samo ciasto czekoladowe zaczerpnęłam z bloga Chatka Wiedźmy. Cała reszta to mój dodatek.
Składniki na ciasto:
- 2 1/2 szklanki* mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 budynie czekoladowe bez cukru (proszek)
- 200g miękkiego masła
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo:
- około 700g śliwek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1-2 łyżki brązowego cukru
Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Odstawić.
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać budyń, sól i wymieszać razem. Masło utrzeć z cukrem na jasna i puszystą masę. Następnie dodawać po jednym żółtku, miksując po każdym. Do utartej masy partiami dodawać sypkie składniki, cały czas miksując. Gotowe ciasto podzielić na pół. Jedną cześć włożyć do zamrażarki.
Blaszkę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno blachy wylepić ciastem. Wsadzić do lodówki na czas przygotowania budyniu.
Masa budyniowa:
- 3 budynie waniliowe bez cukru
- 1 litr mleka
- 5 łyżek cukru (lub więcej, jeśli ktoś chce słodszy budyń)
Z litra mleka odlać 3/4 szklanki i rozpuścić w nim budyń. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka dodać rozmieszany budyń. Po zagotowaniu chwilę gotować. Następnie lekko przestudzić (budyń nie musi być zimny).
Wyjąć z lodówki przygotowany spód, wyłożyć na nim budyń, na budyniu ułożyć połówki śliwek, posypać cynamonem i brązowym cukrem. Na wierzch zetrzeć pozostałą zmrożoną część ciasta.
Piec w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć, przestudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
1 szklanka=250ml
Smacznego!
Ciasto super smaczne już cały zjedzony przepis mam już od dawna ale dopiero przedwczoraj upiekłam jest bardzo dobre i dekoracyjne ładnie wygląda a to też jest ważne
Ciasto ok. Ale od autorki poprosze zwrot za spalony mikser. Ciasto zbyt ciężkie aby miksować
Oczywiście, podaj nr konta, zaraz zrobię przelew 🙂
Ciasto super, szybko się robi bardzo smaczne
Ciasto super polecam każdemu, szczegòlnie w zimne wieczory z dobrą herbatą.
ja właśnie wczoraj zakupiłam śliwek i miałam smaka na jakieś ciasto.
zaraz biegnę po synka do przedszkola i kupimy budyń i wieczorem ciasto będzie się piekło. zobaczymy co z tego wyjdzie bo moje zdolności kulinarne są na poziomie minimalnym. 🙂
Na pewno się uda i będzie pyszne!!
Pozdrawiam.
Ciasto piekłam wczoraj, w sumie szybko i łatwo poszło 😀 Tylko, że na wierzchu jakoś mało ciasta wyszło a podzieliłam na pół O.o I ogólnie się rozwala trochę, warstwy się odczepiają :/
Bardzo dobre ciasto. Zagościło u mnie w święta. Skorzystałam z mrożonych śliwek. Wszystko się udało. Pozdrawiam 🙂
Asiu, jak myślisz, czy to ciasto będzie równie smaczne z jabłkami lub gruszkami? 😉 Czy tak nie bardzo będą do niego pasowały inne owoce niż śliwki? pozdrawiam, Magda 😉
I z jabłkami i z gruszkami będzie dobre, ale ja bym zrobiła z gruszkami 🙂
ciężko się wylepia spod blachy ciastem… tzn ono jest za gęste żeby je łatwo rozłożyć a jednocześnie klei się do rąk…. masakra ;(
Trzeba było podsypać trochę mąką i nie byłoby problemu 🙂
Witaj Asiu 🙂 czy mogę do tego ciasta użyć mrożonych śliwek (tylko takie mam w domu)? jeśli tak, to czy mam je najpierw rozmrozić? czy poukładać zamrożone? 🙂 Boję się, czy nie puszczą za dużo soku jak dam zamrożone.. Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam 😉 Magda.
Pewnie już nieaktualne, ale jak najbardziej mogą być mrożone. Ja nie rozmrażam, ale jak masz obawy, to możesz to zrobić (na ręczniku papierowy, który wypije nadmiar wody).
Pozdrawiam!
Przepis wypróbowałam, bo akurat miałam ochotę na jakieś ciasto ze śliwkami. Twój przepis zauroczył mnie pięknymi i smakowitymi zdjęciami 🙂 Co prawda, nie wyszło mi to ciasto tak idealnie, jakbym sobie tego życzyła, ale efekty można podziwiać na moim blogu 🙂
pozdrawiam serdecznie i dziękuję za smaczny przepis, będę korzystać częściej z Twojej “bazy przepisów” 🙂
Magdalena
Cieszę się, że skorzystałaś z przepisu.
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam!
Ciasto, zrobione – pyszne, a musi być naprawdę dobre, bo ja nie lubię ciast owocowych, także to jest wyjątkiem – bardzo dziękuję za przepis!! Mam tylko pytanie dotyczące czasu pieczenia. Piekłam na środkowej półce, w funkcji grzanie-góra dół i w momencie włożenia patyczka po 60 min był mokry i się kleił. Dałam mu stopniowo 20 minut dłużej i znów to samo, ale i tak wyjęłam. Ogólnie się upiekło, tylko po pierwsze budyń jest bardzo leisty ( może jeszcze stężeje?), a po drugie, czy tak czy siak powinnam wyjąć to ciasto po 60 minutach, bo nie da się tu zrobić “testu… Czytaj więcej »
Tego ciasta nie da się sprawdzić patyczkiem, zawsze będzie mokry. Każdy piekarnik piecze inaczej, dlatego czasem faktycznie ciasto u innych piecze się dłużej niż moje (bądź krócej). Zawsze ten czas pieczenia należy dostosować do swojego piekarnika.
Mam nadzieję, że budyń stężał, nie powinien być lejący…
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz 🙂
Bardzo dziękuję za odpowiedź:)
Tak, budyń stężał, trochę mu to zajęło, ale zrobił się jak krem :))
W takim razie następnym razem wyjmę ciasto po godzinie, tu celowałam na suchy patyczek, ale skoro on i tak będzie mokry to dam mu godzinkę:)
Dziękuję i do zobaczenia w następnych przepisach – bo zakochałam się w Pani stronce i na pewno skorzystam nie raz:)
Pozdrawiam
Czy do tego ciasta mam uzyc zwyklego masla czy moze byc rownuez Kasia badz Palma?
Ja nie używam margaryny, ale jeśli nie przeszkadza Ci jej smak, to możesz użyć.
Zrobiłam z Kasią, bo akurat nie miałam masła. Ale wyszłonpysze. Połowa poszła jeszcze na ciepło 🙂
Ciasto fajnie się robi,pysznie smakuje.Z brzoskwiniami i cynamonem jest ok.Polecam.
Mam pytanie.Do świeżych brzoskwiń cynamon pasuje?
Mi pasuje 🙂
Zabieram się za przygotowanie ciasta, wygląda pięknie 🙂
Witam robiłam ciasto super ,łatwo się robi. polecam pozdrawiam
Witam czy moge uzyc mrozonych sliwek prosze o wpis bo reszta produktow juz czeka pozdrawiam
Tak.
zrobiłam. W trakcie przeraziła mnie ta masa budyniowa (zawsze mam z nią problem ;/ ) i przyznaje się troszkę zmodyfikowałam przepis (szkoda mi było białka wiec zrobiłam piankę białkową na wierzch)..jest już późno wiec pewnie jutro spróbuje..mam nadzieje ze wyszło!! dziękuje za przepis pozdrawiam
Też mam nadzieję, że wyszło:) a co się dzieje z budyniem?
Budyniu czekoladowego na pewno nie mam, waniliowego raczej też nie, ale na pewno coś wykombinuje. To już nie pierwszy przepis który zainspirował mnie do “wymodzenia” czegoś podobnego, wierzę że nie ostatni . Patera liść przepiękna!!! Można spytać z czego została zrobiona?
Paterka jest zrobiona z gliny, potem wypalona w piecu.
A co do budyniu, to przecież możesz zrobić sama:)
Pozdrawiam.
Podoba mi sie to ciasto ! W sumie można do niego użyć każdego owocu, prawda?
Wg mnie tak, będą pasować każde owoce:)
pyszne!! dziś robię po raz kolejny:D mniam
Lecę po śliwki, później napiszę jak mi wyszło, pozdrawiam!
Właśnie stygnie, a już brakuje pół blachy !!! Musiałem bronić go gdy jeszcze budyń był “lejący”, przed głodomorami – chciałem zobaczyć jak wygląda gotowy. Oczywiście w ferworze walki zapomniałem o cynamonie i cukrze do posypania owoców, ale i tak jest wyśmienity – jak wszystkie Twoje przepisy. Pozdrawiam
Oj, następnym razem cynamon koniecznie!! To dopiero dodaje smaku!:) Cieszę się, że ciasto przypadło Wam do gustu.
I dziękuję za komentarz. Zawsze dodają mi skrzydeł:)
Pozdrawiam serdecznie!
Zaciekawil mnie przepis na samo ciasto:) budyn zamiast np.kakao chce powiedziec bo wykonalam w calosci ciasto:) ze jest rewelacyjne!! Szybko sie go robi i smakuje naprawde rewelacyjnie. Dziekuje !!!
Bardzo się cieszę że smakowało:)
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie:)
Wygląda pysznie, za tydzień zrobię, ale z braku śliwek użyję brzoskwiń z własnego drzewka, powinny się nadać?
Mam pytanie do wielkości budyniów-ilu gramowe były paczuszki? Bo ja używam takich 40 g na pół litra mleka, a są jeszcze takie 60g na 0,75 litra.
Z brzoskwiniami będzie równie pysznie! Budynie mają być takie na pół litra mleka.
zrobiłam z brzoskwiniami i ciasto jest przepyszne, zachwyciło gości i przepis poszedł dalej w świat 🙂
to będzie jedno z moich ulubionych, bardzo dziękuję za przepis :*
Bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz.
świetne ciacho, na pewno wypróbuję, a ja zapraszam do mnie na kakaowe ciasto kruche ze śliwkami i bezą 🙂
takiego wydania ciasta z budyniem nie jadłam. ale wygląda obłędnie. i pewnie smakuje również wspaniale :]
Z przepisu wnioskuję,ze jest to ucierane ciasto czy kruche? 🙂 przepis zapamiętuję i na weekend piekę, bo wygląda smakowicie:)
Bliżej mu do kruchego:)
Kupilam dzis wegierki i chyba sie skusze na Twoje ciasto tylko bede musiala kupic budynie czekoladowe bo reszte skladnikow mam.Poniewaz przez kilka dni jestesmy z mezem sami w domu,nie chce piec w duzej blaszce,mam taka mala polowke normalnej i w tym raczej upieke.Pozdrawiam serdecznie:))
Wygląda bardzo smakowicie:) Uwielbiam śliwki- które niestety coraz bardziej przypominają o końcu lata:(
P.. Gdzie można dostać takiego pięknego liścia:)?
Dziękuję:)
A takiego pięknego liścia, to chyba nigdzie nie można kupić, bo to zrobił dla mnie mój mąż:)
Listek patera- przepiękny zdolniacha z męża:))
jej i znów Asiu kusisz słodkościami
ale piękna paterka w kształcie liścia…. 😉