Ciasto z musem rabarbarowym i budyniem / Rhubarb Cream Cake

Ciasto z musem rabarbarowym i budyniem

by

w przepisy na: , ,

Jak to się w życiu mówi, do trzech razy sztuka, więc żeby nie było, że nie dałam szansy rabarbarowi (a może bardziej sobie, żeby go polubić), to postanowiłam zrobić trzecie ciasto z jego udziałem. I bardzo dobrze, że tak się stało, bo … ciasto jest pyszne!! Kruchy, migdałowy spód, kwaskowaty mus z rabarbaru i słodki budyń. To nie może nie smakować. Polecam Wam z całego serca taką kombinację, a jeśli tak jak ja, do tej pory nie umieliście się przekonać do rabarbaru, to ciasto jest właśnie dla Was:)!

Przepis pochodzi z pięknego bloga Mała Cukierenka, który Wam serdecznie polecam:)

Ciasto z musem rabarbarowym i budyniem / Rhubarb Cream Cake

Składniki na spód:

  • 240g mąki
  • 50g mielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70g drobnego cukru (lub cukru pudru)
  • cukier wanilinowy (15g)
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 100g masła
  • szczypta soli

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem. Wylepić ciastem dno i do połowy boki tortownicy. Wsadzić do lodówki na pół godziny.

Rozgrzać piekarnik do 190°C, włożyć ciasto i piec przez 25 minut (do zarumienienia). Wyjąć, pozostawić do ostygnięcia.

Mus rabarbarowy:

  • 130g cukru
  • 6,5 łyżeczki żelatyny
  • 1 kg rabarbaru

Rabarbar obrać i pokroić na drobne kawałki. Wsadzić do garnka, zasypać cukrem i gotować, aż rabarbar zmięknie. Zdjąć z palnika. W 1/4 szklanki mocno ciepłej wody rozpuścić żelatynę. Dodać do rabarbaru i wymieszać. Odstawić do przestygnięcia.

Masa budyniowa:

  • 50g cukru
  • 20g masła
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru (40g)
  • 500ml mleka (następnym razem dałabym mniej mleka, żeby budyń był bardziej zwarty)
  • 3-4 garście płatków migdałowych (akurat nie miałam, więc posiekałam migdały i uprażyłam na patelni)

Ugotować budyń wg instrukcji na opakowaniu. Do ugotowanego budyniu dodać masło i wymieszać, do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia.

Gdy mus zacznie tężeć, wyłożyć go na upieczony spód. Wsadzić do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie na rabarbar wyłożyć masę budyniową, posypać uprażonymi płatkami migdałowymi. Odstawić do lodówki na kilka godzin, aby masa całkowicie się ścięła. Przed podaniem można ozdobić truskawkami, ale ja wszystkie zjadłam, bo zapomniałam, że będą mi potrzebne:)

Ciasto z musem rabarbarowym i budyniem / Rhubarb Cream Cake

Ciasto z musem rabarbarowym i budyniem / Rhubarb Cream Cake

Ciasto z musem rabarbarowym i budyniem / Rhubarb Cream Cake

Ciasto z musem rabarbarowym i budyniem / Rhubarb Cream Cake

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subskrybuj
Powiadom o
guest

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

25 Komentarze
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Ewa
Ewa
5 lata temu

Mam pytanie.Czy migdały można zastąpić orzechami włoskimi?

Natalia
Natalia
11 lata temu

Ciasto wyśmienite, przepis zagości w moim domu na zawsze!!!!

pineska
pineska
12 lata temu

Ciasto pyszne.Spróbowałam i teraz juz 2 kolejne są gotowe 🙂

moje pasje
13 lata temu

piękny 🙂 A ja jeszcze w tym roku rabarbaru nie kupowałam 🙂

tastefully
13 lata temu

Nigdy nie piekłam ciasta z rabarbarem. A to taki trudny jest rabarbar w pieczeniu, że do trzech razy sztuka, Asiu? Śliczne zdjęcia, a ciacho też wygląda wspaniale 🙂
Pozdrawiam 🙂

Jolanta Szyndlarewicz
13 lata temu

jak dla mnie to ciasto idealne:)

Arven
13 lata temu

Wygląda znakomicie, a jak musi smakować…:)
Pyszne trzy warstwy!

Majana
13 lata temu

Wow, świetne to ciacho! Z pewnością smakuje obłędnie.
Pozdrowienia:)

co by tu zjeść
co by tu zjeść
13 lata temu

Asiu jesteś niesamowita! Pyszne ciasto,ja bardzo lubię rabarbar ale takiej kombinacji jeszcze nie jadłam .Wygląda pysznie:)

flowerek
13 lata temu

Wyglada przepysznie. Dobrze, ze Ci sie udalo, bo rabarbar jest super! 😉

Brenia
13 lata temu

Prezentuje się bardzo apetycznie 🙂
mam taką samą paterę na ciasta 🙂

Kinga
Kinga
13 lata temu

Zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie “Kolory Tęczy” –
w czerwcu kolor CZERWONY
szczegóły na
http://bake-a-cake.pl/pl/n/7

Pozdrawiamy autora tego pysznego Bloga!!!

Maggie
13 lata temu

Wyglada wspaniale!

zawsze.oliwek
13 lata temu

ależ smakowite ciasto 🙂 rabarbar i nuta migdałowa 🙂

DarkANGELika
13 lata temu

Przepysznie wygląda;)

Angie
13 lata temu

Przepiekny! I jeszcze z rabarbarem…pychota!

zauberi
13 lata temu

apetyczne to ciacho :), ciekawa wariacja na temat rabarbaru

Margarytka
13 lata temu

Piękny i zdecydowanie dla mnie, bo rabarbar uwielbiam

mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
13 lata temu

No powiem Tobie Asiu, że wykonałaś kawał pysznej pracy;) Ciasto prezentuje się przepięknie a składniki mówią same za siebie, są wspaniale skomponowane! Wygląda obłędnie! Niech żyje rabarbar!

Iza
13 lata temu

Asiu…ciasto wygląda pieknie ;))) zjadłabym kawalek do kawy

p.s. mam takie same sztućce :)))

Aleksandra
13 lata temu

prezentuje się bardzo apetycznie 🙂
dobrze, że trzecie podejście udane 🙂

Mała Cukierenka
13 lata temu

Witam:),
Ciasto wyglądania wspaniale, piękne, apetyczne zdjęcia,
pozdrawiam serdecznie

karmel-itka
13 lata temu

jakie wykwintne!
wspaniałe.