Tort z kremem mascarpone-kajmakowym / Sponge cake with mascarpone-caramel cream

Tort serce

by

w przepisy na:

W weekend byliśmy u znajomych. Ich córeczka obchodziła niedawno 7 urodziny. Oprócz prezentu, który wybrała Zuzia, pomyślałam sobie, że zrobię małej jubilatce jeszcze słodki prezent. Pamiętam zachwyt mojej Zuzi, gdy zrobiłam jej torcik w kształcie serca, dlatego wybór padł właśnie na ten tort. Miałam nadzieję, że wywoła uśmiech na twarzy obdarowanej. I nie pomyliłam się wcale. Radość na widok tortu – serca była ogromna:). Do tego stopnia, że przez chwilę był ważniejszy od innych prezentów. A sam tort jest bardzo prosty, bo ja uwielbiam prostotę. Ale za to bardzo, bardzo pyszny. Delikatny biszkopt przełożony pysznym kremem o smaku karmelowym. Polecam Wam bardzo!

Przepis na biszkopt jest taki sam jak przy torcie tiramisu, natomiast masa została wymyślona przeze mnie.

Tort z kremem mascarpone-kajmakowym / Sponge cake with mascarpone-caramel cream

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek (osobno żółtka i białka)
  • szklanka mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru

Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać po jednym żółtku miksując po każdym. Na koniec delikatnie wmieszać przesiane mąki (robiłam to na najwolniejszych obrotach miksera).

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie należy smarować tłuszczem ani wykładać papierem. Przełożyć przygotowane ciasto i wyrównać powierzchnię.

Piec w temperaturze 170°C przez około 30 minut, lub do tzw suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i upuścić na miękką powierzchnię (np na poskładany koc leżący na podłodze) z wysokości ok 60 cm. Nie bójcie się tego, to jest genialny sposób na nieopadanie biszkoptu i zapewniam Was, że działa. Odstawić do wystudzenia. Na kartce odrysować szablon serca, przyłożyć do biszkoptu i wyciąć kształt. Po całkowitym wystudzeniu (najlepiej na drugi dzień) przekroić biszkopt na trzy blaty. Każdy blat lekko nasączyć.

Do nasączenia:

  • 150ml słabej herbaty
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Krem:

  • 500g serka mascarpone
  • 150ml śmietany kremówki mocno schłodzonej
  • 170g masy kajmakowej (jeśli ktoś lubi bardzo słodkie torty, może dodać więcej)

Wszystkie składniki ubić razem na lekką i puszystą masę. Nie ubijałam osobno kremówki, ponieważ zawsze mam z tym problem, więc miksuję razem i wychodzi idealnie. Krem podzielić na 3 części (trzecia część, do posmarowania wierzchu tortu i boków powinna być najmniejsza).

Ułożyć pierwszy blat na paterze (talerzu) i rozsmarować na nim część kremu, przykryć drugim blatem, posmarować kremem, na wierzch ułożyć ostatni blat. Górę i boki posmarować pozostałym kremem. Tort można dowolnie udekorować. Ja tym razem boki tortu ozdobiłam różowymi wiórkami waflowymi.

Wybaczcie mi, że tym razem nie mam zdjęć przekroju, ale chyba sami rozumiecie dlaczego:) Musicie mi uwierzyć na słowo, że tort prezentował się bardzo ładnie, tak niewinnie:)

Tort z kremem mascarpone-kajmakowym / Sponge cake with mascarpone-caramel cream

Tort z kremem mascarpone-kajmakowym / Sponge cake with mascarpone-caramel cream

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

76 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Aga
Aga
7 lat temu

Witam, ile gram posypki waflowej potrzeba na taki tort?

Klaudia
Klaudia
9 lat temu

Dziś gosci u nas na stole. Pychotka. Dziękuję za przepis.

Ola
Ola
9 lat temu

Krem z tego tortu wychodzi przepyszny. Wczoraj robiłam na urodziny mamy i wszystkim bardzo smakował, dziś zrobiłam taki sam na urodziny męża. Mam nadzieję, że dzisiaj tort podbije również serca gości mojego męża. Poza tym mało z nim tak naprawdę roboty. Tort ozdobiłam wokoło rurkami waflowymi z czekoladą, a wierzch posypałam starą na tarce (grube oczka) czekoladą białą i mleczną. Mam nadzieję, że goście mojego męża będą zachwyceni. Pozdrawiam serdecznie.

Ola
Ola
9 lat temu
Reply to  Asiek

tak! Był pyszny! także gratuluję pomysłu na masę 🙂 Prosta i wyborna 🙂

kati
9 lat temu

Przepiekny tort:). Szykuje sie wlasnie na zrobienie takiego tortu na urodziny meza, ale aa kazdym razem gdy pieke biszkopt to pieknie wyrasta a potem opada :(. Stad moje pytania. 1. Czy biszkopt pieczesz z termoobiegiem czy gora-dol? Dodam ze w moim piekarniku nie ma opcji termiobieg i obie grzalki tylko sam termoobieg albo same grzalki. 2. Czy aby rzucic biszkoptem nalezy wyjac go z piekarnika zaraz po wylaczeniu? Zawsze myslalam ze nie powinno sie tak gwaltownie zmieniac temperatury :/. Prosze o odpowiedzi i pozdrawiam! Moze tym razem z Twojego przepisu wyjdzie mi idealny 🙂

kati
9 lat temu
Reply to  Asiek

Dziekuje za odpowiedz :). Korzystajac z okazji mam jeszcze jedno pytanie, czy na tortownice 22 cm nalezy zmniejszyc proporcje skladnikw na biszkopt?

kasia
kasia
9 lat temu

Sliczny tort :). Planuje upiec taki na urodziny…. meza, ale za kazdym razem gdy pieke biszkopot to super wyrasta ale za chwile opada :(. Stad moje pytania. 1. Czy biszkopt pieklas z termoobiegiem czy gora-dol i czy od razu po wylaczeniu piekarnika wyjmuje go i rzucam? Zawsze myslalam ze powinien jeszcze “dojsc” w cieple :).
Pozdrawiam!

Magda
Magda
9 lat temu

Asiu, zrobiłam w sobotę dla córki tort inspirowany Twoim przepisem, ale z powodu małych problemów wyszedł tak naprawdę całkiem inny 😉 a mianowicie wysłałam męża na zakupy po serek i śmietanę, i podobno serka nie było.. no to kazałam mu kupić samą śmietanę 😉 Drugi problem jaki spotkałam po drodze to dodawanie roztopionej czekolady do ubitej śmietany, bo mi się czekolada “zbryliła” i zamiast ładnego czekoladowego kremu wyszedł mi straciatella 😀 ale i tak był pyszny 🙂

Magda
Magda
9 lat temu
Reply to  Asiek

No właśnie czekolada była już dość mocno ostudzona, bałam się, że za chwile zacznie mi zastygać w garnuszku 😉 no widocznie tak miało być 😉 Dziękuję za inspirację, córcia była zadowolona. Ale i tak przy najbliższej okazji “tortowej” muszę spróbować Twojej, oryginalnej wersji kremu 😉 teraz zaczynam już myśleć, jaki tort zrobić w maju synkowi na 5 latek 😀 pozdrawiam, Magda.

iwcia27
iwcia27
10 lat temu

Myśle ze wykorzystam ten pomysł moja córka bedzie miała w ta sobote 3latka tylko obawiam sie co do tej masy ale mam nadzieje ze sie uda pozdrawiam:-)

Ewa
Ewa
10 lat temu

Czy może mi pani powiedzieć ile gram posypki potrzeba na taki torcik, pozdrawiam

Ewa
Ewa
10 lat temu

Witam, torcik super można wiedzieć jak wykroić takie serce, moja córka kończy 7 lat i chcę zrobić jej taki torcik, z góry dziękuję i pozdrawiam

Ewa
Ewa
10 lat temu
Reply to  Asiek

Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź, dzisiaj zauważyłam że w przepisie jest podane jak to zrobić 🙂 A tak w ogóle to ma Pani świetne przepisy właśnie sobie podrukowałam i będę piekła, dzisiaj na pierwszy rzut idzie “ciasto czekoladowe Reni”.
Dziękuję

Malgorzaata
Malgorzaata
10 lat temu

Czy do biszkoptu nie jest dodawany proszek do pieczenia?Prosilabym o szybka odpowiedz ;-).Z gory dziekuje

Basia
Basia
10 lat temu

zawsze miałam problem ubić kremówkę ale najlepiej dać ją do zamrażarki na jakiś czas np. ok pól godz i potem ubijać czasem mam nawet trochę już zlodzone grudki – kupuję 30% w woreczku u nas takie są.

moja pasja
moja pasja
11 lat temu

Witam w sobotę mój synek ma urodzinki i mam zamiar zrobić tort właśnie z tym kremem ale zastanawiam się jaka to ma być śmietana.Czy może być to kremówka 30% czy raczej jakaś gęsta?Z góry bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam 🙂

moja pasja
moja pasja
11 lat temu
Reply to  Asiek

Dziękuję bardzo za podpowiedź tort z tym kremem wyszedł po prostu przepyszny nie było co skosztować na drugi dzień:)

gina196809
gina196809
11 lat temu

twoje przepisy na torty są superrrrrrr ,mam prośbę ,czy mozesz mi polecicć jakiś tort na 50 rocznicę urodzin mojego męża ,dziękuję i pozdrawiam:)

mika
mika
11 lat temu

TAK SIĘ ZASTANAWIAM A GDYBY DO BISZKOPTA DODAĆ TROSZKĘ SOKU Z BURAKÓW JAKO BARWNIK BISZKOPT WYSZEDŁ BY TAKI RÓŻOWAWY?CZY TO RACZEJ GŁUPI POMYSŁ?

Anja
Anja
11 lat temu

Pani Asiu a gdzie można nabyć wiórki waflowe? Zależy mi na właśnie na jakimś elemencie dekoracyjnym ale bezsmakowym a te różowe wióreczki są urocze – już widzę minę mojej córci gdy ujrzy ten torcik (na razie jesteśmy na wszechobecnym uwielbianiu różu ) Pozdrawiam serdecznie 🙂

PS A dziś robię z córcią ciasteczka podwójnie czekoladowe i chatkę Baby Jagi – proszę trzymać kciuki

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!!!!!

Sanita
Sanita
11 lat temu

Cześć,

To piękne ciasto! Czy możesz mi powiedzieć, gdzie kupiłaś litery na wierzchu tortu?? “D L A M A D Z I”. Chciałem kupić małe litery do dekoracji ciast, ale nie mogę ich znaleźć .

Sanita
Sanita
11 lat temu
Reply to  Asiek

Dziękuję za odpowiedź. OK, właśnie sprawdziłem produkt w Google i wygląda na to, że jest sprzedawany w Wielkiej Brytanii. Mieszkam w USA. więc mam nadzieję, że wyślą do Ameryki. Nigdy nie widziałem, żeby coś takiego było tu sprzedawane. Najczęściej widziałem foremki do ciastek z alfabetem. Dziękuję bardzo za odpowiedź i przekazanie mi informacji. Jestem wdzięczny na zawsze. Właściwie to szukam czegoś takiego jak te litery już od jakiegoś czasu, odkąd zaczęłam dekorować ciasta i wtedy natknęłam się na waszą stronę internetową.

Ania
Ania
12 lat temu

A ja mam – może mało lotne pytanko, ale mnie to męczy 😉 Jak ułożyłaś tort na tej podkładce nie brudząc jej?

Tort smarowałaś na jakimś talerzu, a potem go przeniosłaś na podkładkę? (w jaki sposób, że się nie rozpadł? Będę BARDZO wdzięczna za info, nie zaznam spokoju, póki się nie dowiem o co chodzi z tą podkładką 😉

Ania
Ania
11 lat temu
Reply to  Asiek

Super! Fajny sposób, na pewno go wypróbuję! Dzięki i pozdrawiam gorąco 🙂

wiki10005
wiki10005
12 lat temu

I jeszcze jedno pytanie czy można wykorzystać gotowy biszkopt np. kupiony? 🙂

wiki10005
wiki10005
12 lat temu

Dzień Dobry Pani Asiu tort wygląda przeprzepięknie 🙂 Mam pytanie czy mogła by mi pani poradzić jaki tort mogła bym upiec dla 45 latki bo nie wiem czy serduszko byłoby odpowiednie? 🙂 Gorąco Pozdrawiam :*

wiki10005
wiki10005
12 lat temu
Reply to  Asiek

W takim razie dziękuje Asiu 🙂

Ania
Ania
12 lat temu

Ja tez upieklam ten torcik dla mojej coreczki na 5 urodzinki. Tak smakowal, ze dzis pieke kolejny na urodzinki sasiada, a kolezanka wziela przepis i rezygnuje z tortu kupowanego w Sowie! Rewelacja, chetnie wyprobuje tez inne przepisy!

zabazaby
zabazaby
12 lat temu

Pani Asiu jeszcze Pania pomecze troszke 🙂 torta chcialabym upiec na sobote a, ze jestem osoba ktora musi miec wszystko dobrze rozplanowane to mysle o nim juz od jakiegos czasu 🙂 i pytania moje brzmia: czy ten krem zrobic dzien wczesniej czy lepiej tego samego dnia? bo biszkopt bede piekla dzien wczesniej. czy foremka 21cm srednicy bedzie odpowiednia bo mam pozniej druga ale ma 26cm. i na koniec 🙂 jak Pani to zrobila, ze boki tortu sa tak pieknie ozdobione?? przeciez torta nie da rady obrocic na bok 🙂
dziekuje i pozdrawiam 🙂

zabazaby
zabazaby
12 lat temu

Pani Asiu a czy ten karmelowy krem jest gesty czy dosc rzadki?? mam uraz do kremow ktore sciekaja z biszkopta i wole sie upewnic 🙂

Ela
Ela
12 lat temu

Upiekłam ten torcik i jestem zachwycona……..wprawdzie jeszcze nie spróbowany bo urodzinki wieczorem ale wygląda ślicznie…….a to upuszczanie na koc faktycznie nie zaszkodziło ciastu ,które pozostało wyrośnięte i puszyste.Dziękuje, moja wnusia będzie zachwycona w swoje 2 urodzinki.Pozdrawiam serdecznie.

Kasia, slodkiefantazje
Kasia, slodkiefantazje
12 lat temu

Asiu, śliczny jest! Ja dopiero mam chwilę, żeby go obejrzeć 🙂 wygląda pysznie 🙂 i ten karmelowy krem, czego chcieć więcej 🙂

burcyzmibwrzuchu
12 lat temu

Asiek, nie dość, że tort jest w kształcie serduszka, to jeszcze robione z sercem, dlatego jest taki cudowny 🙂

Kaś
12 lat temu

absolutnie wspaniały! radość dziecka – rzecz bezcenna

moje pasje
12 lat temu

Asiu piękny jest 🙂 Kolorki ma rewelacyjne 🙂 Nie dziwię się że Solenizantka była zachwycona 😀

Andzia
Andzia
12 lat temu

Torcik był przepyszny! To naprawdę był miły prezent 🙂 Dziękujemy!

karto_flana
12 lat temu

Mysle, ze moze na przyjecie po chrcie tez by ladnie wygladal?

kachna
12 lat temu

ale śliczny tort! wygląda super :))) pozazdrościć jubilatce

zauberi
12 lat temu

uroczy torcik :), bardzo dziewczęcy

urtica1
12 lat temu

Śliczny torcik 🙂 Nie dziwię się jubilatce, też byłabym zachwycona. A masę muszę koniecznie wypróbować. Pozdrawiam cieplutko 🙂

mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
12 lat temu

Śliczny! Piękny! I sam fakt zrobienia – bezcenny!!!! Najlepszego!

Nemihabibi
12 lat temu

Piękny!

Smaczna Pyza
Smaczna Pyza
12 lat temu

śliczności

magdalena
magdalena
12 lat temu

Asiu a moze masz pomysl na tort urodzinowy dla 2-letniego chlopca? samochodzik robilam w zeszlym roku a teraz nie mam pomysłu:(

urtica1
12 lat temu
Reply to  Asiek

Też robiłam tort z opłatkiem na urodziny mojego dziecia. Dekoracja prosta i ładnie się prezentuje, a najważniejsze że jadalna i neutralna w smaku. Można zrobić cuda z masy cukrowej, torty z nią wyglądają pięknie, ale wiem że nie każdemu smak tej masy odpowiada. Ja raz się pokusiłam na taki tort i większość gości ją po prostu zdjęła z tortu.

megii013
12 lat temu

ooo to dla mnie ten torcik, heheh, śliczny:))))

Panna Malwinna
12 lat temu

Cudowny prezent;)

Majana
12 lat temu

Jaki piękny tort! I te kolorki cudne! :))

mamabartka
12 lat temu

nie dziwię się, że jubilatka była zachwycona 🙂

ewelina
ewelina
10 lat temu
Reply to  mamabartka

ja chciala bym sie dowiedziec jaki smak tej masy kajmakowskiej??