W weekend byliśmy u znajomych. Ich córeczka obchodziła niedawno 7 urodziny. Oprócz prezentu, który wybrała Zuzia, pomyślałam sobie, że zrobię małej jubilatce jeszcze słodki prezent. Pamiętam zachwyt mojej Zuzi, gdy zrobiłam jej torcik w kształcie serca, dlatego wybór padł właśnie na ten tort. Miałam nadzieję, że wywoła uśmiech na twarzy obdarowanej. I nie pomyliłam się wcale. Radość na widok tortu – serca była ogromna:). Do tego stopnia, że przez chwilę był ważniejszy od innych prezentów. A sam tort jest bardzo prosty, bo ja uwielbiam prostotę. Ale za to bardzo, bardzo pyszny. Delikatny biszkopt przełożony pysznym kremem o smaku karmelowym. Polecam Wam bardzo!
Przepis na biszkopt jest taki sam jak przy torcie tiramisu, natomiast masa została wymyślona przeze mnie.
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek (osobno żółtka i białka)
- szklanka mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki drobnego cukru
Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać po jednym żółtku miksując po każdym. Na koniec delikatnie wmieszać przesiane mąki (robiłam to na najwolniejszych obrotach miksera).
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie należy smarować tłuszczem ani wykładać papierem. Przełożyć przygotowane ciasto i wyrównać powierzchnię.
Piec w temperaturze 170°C przez około 30 minut, lub do tzw suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i upuścić na miękką powierzchnię (np na poskładany koc leżący na podłodze) z wysokości ok 60 cm. Nie bójcie się tego, to jest genialny sposób na nieopadanie biszkoptu i zapewniam Was, że działa. Odstawić do wystudzenia. Na kartce odrysować szablon serca, przyłożyć do biszkoptu i wyciąć kształt. Po całkowitym wystudzeniu (najlepiej na drugi dzień) przekroić biszkopt na trzy blaty. Każdy blat lekko nasączyć.
Do nasączenia:
- 150ml słabej herbaty
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Krem:
- 500g serka mascarpone
- 150ml śmietany kremówki mocno schłodzonej
- 170g masy kajmakowej (jeśli ktoś lubi bardzo słodkie torty, może dodać więcej)
Wszystkie składniki ubić razem na lekką i puszystą masę. Nie ubijałam osobno kremówki, ponieważ zawsze mam z tym problem, więc miksuję razem i wychodzi idealnie. Krem podzielić na 3 części (trzecia część, do posmarowania wierzchu tortu i boków powinna być najmniejsza).
Ułożyć pierwszy blat na paterze (talerzu) i rozsmarować na nim część kremu, przykryć drugim blatem, posmarować kremem, na wierzch ułożyć ostatni blat. Górę i boki posmarować pozostałym kremem. Tort można dowolnie udekorować. Ja tym razem boki tortu ozdobiłam różowymi wiórkami waflowymi.
Wybaczcie mi, że tym razem nie mam zdjęć przekroju, ale chyba sami rozumiecie dlaczego:) Musicie mi uwierzyć na słowo, że tort prezentował się bardzo ładnie, tak niewinnie:)
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Witam, ile gram posypki waflowej potrzeba na taki tort?
Posypki które kupuję zapakowane są w 150 gramowe paczki. Jest ich bardzo dużo, bo są leciutkie. Na ten tort potrzeba ze dwie garści może…
Dziś gosci u nas na stole. Pychotka. Dziękuję za przepis.
Cieszę się, że się przydał.
Pozdrawiam!
Krem z tego tortu wychodzi przepyszny. Wczoraj robiłam na urodziny mamy i wszystkim bardzo smakował, dziś zrobiłam taki sam na urodziny męża. Mam nadzieję, że dzisiaj tort podbije również serca gości mojego męża. Poza tym mało z nim tak naprawdę roboty. Tort ozdobiłam wokoło rurkami waflowymi z czekoladą, a wierzch posypałam starą na tarce (grube oczka) czekoladą białą i mleczną. Mam nadzieję, że goście mojego męża będą zachwyceni. Pozdrawiam serdecznie.
Na pewno wyglądał pięknie a smakował jeszcze lepiej!
Pozdrawiam!
tak! Był pyszny! także gratuluję pomysłu na masę 🙂 Prosta i wyborna 🙂
Przepiekny tort:). Szykuje sie wlasnie na zrobienie takiego tortu na urodziny meza, ale aa kazdym razem gdy pieke biszkopt to pieknie wyrasta a potem opada :(. Stad moje pytania. 1. Czy biszkopt pieczesz z termoobiegiem czy gora-dol? Dodam ze w moim piekarniku nie ma opcji termiobieg i obie grzalki tylko sam termoobieg albo same grzalki. 2. Czy aby rzucic biszkoptem nalezy wyjac go z piekarnika zaraz po wylaczeniu? Zawsze myslalam ze nie powinno sie tak gwaltownie zmieniac temperatury :/. Prosze o odpowiedzi i pozdrawiam! Moze tym razem z Twojego przepisu wyjdzie mi idealny 🙂
Wszystkie przepisy na blogu są na grzałki góra-dół. Biszkopt piekę również na tej funkcji. Wyciągnij z piekarnika od razu po upieczeniu (nigdy nie zostawia się biszkoptu po upieczeniu w piekarniku) i postępuj jak we wpisie. Mam nadzieję, że tym razem się uda.
Dziekuje za odpowiedz :). Korzystajac z okazji mam jeszcze jedno pytanie, czy na tortownice 22 cm nalezy zmniejszyc proporcje skladnikw na biszkopt?
Skorzystaj z przepisu na tort nutellowo-waniliowy. Tam jest biszkopt pieczony w formie 22cm.
Sliczny tort :). Planuje upiec taki na urodziny…. meza, ale za kazdym razem gdy pieke biszkopot to super wyrasta ale za chwile opada :(. Stad moje pytania. 1. Czy biszkopt pieklas z termoobiegiem czy gora-dol i czy od razu po wylaczeniu piekarnika wyjmuje go i rzucam? Zawsze myslalam ze powinien jeszcze “dojsc” w cieple :).
Pozdrawiam!
Asiu, zrobiłam w sobotę dla córki tort inspirowany Twoim przepisem, ale z powodu małych problemów wyszedł tak naprawdę całkiem inny 😉 a mianowicie wysłałam męża na zakupy po serek i śmietanę, i podobno serka nie było.. no to kazałam mu kupić samą śmietanę 😉 Drugi problem jaki spotkałam po drodze to dodawanie roztopionej czekolady do ubitej śmietany, bo mi się czekolada “zbryliła” i zamiast ładnego czekoladowego kremu wyszedł mi straciatella 😀 ale i tak był pyszny 🙂
E, tam, takie problemy to małe problemy 🙂 Czekolada się “zbryliła”, bo pewnie była za gorąca, w stosunku do śmietany. W zetknięciu z nią po prostu zaczęła zastygać. Ale tak jak napisałaś, po prostu wyszedł krem straciatella. Zawsze można powiedzieć, że tak miało być 🙂
Cieszę się, że pomimo tych drobnych komplikacji było pysznie!
Pozdrawiam!
No właśnie czekolada była już dość mocno ostudzona, bałam się, że za chwile zacznie mi zastygać w garnuszku 😉 no widocznie tak miało być 😉 Dziękuję za inspirację, córcia była zadowolona. Ale i tak przy najbliższej okazji “tortowej” muszę spróbować Twojej, oryginalnej wersji kremu 😉 teraz zaczynam już myśleć, jaki tort zrobić w maju synkowi na 5 latek 😀 pozdrawiam, Magda.
Myśle ze wykorzystam ten pomysł moja córka bedzie miała w ta sobote 3latka tylko obawiam sie co do tej masy ale mam nadzieje ze sie uda pozdrawiam:-)
Masa jest pyszna i stwarza kłopotów.
Pozdrawiam 🙂
Czy może mi pani powiedzieć ile gram posypki potrzeba na taki torcik, pozdrawiam
Nie wiem ile, nie dużo, bo ta posypka jest bardzo lekka.
Witam, torcik super można wiedzieć jak wykroić takie serce, moja córka kończy 7 lat i chcę zrobić jej taki torcik, z góry dziękuję i pozdrawiam
Najlepiej zrobić sobie szablon i potem po prostu wyciąć serce.
Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź, dzisiaj zauważyłam że w przepisie jest podane jak to zrobić 🙂 A tak w ogóle to ma Pani świetne przepisy właśnie sobie podrukowałam i będę piekła, dzisiaj na pierwszy rzut idzie “ciasto czekoladowe Reni”.
Dziękuję
Ciasto czekoladowe to doskonały wybór. Bardzo się cieszę, że moje przepisy się podobają:)
Pozdrawiam serdecznie!
Czy do biszkoptu nie jest dodawany proszek do pieczenia?Prosilabym o szybka odpowiedz ;-).Z gory dziekuje
Nie, nie jest dodawany, nie ma takiej potrzeby.
zawsze miałam problem ubić kremówkę ale najlepiej dać ją do zamrażarki na jakiś czas np. ok pól godz i potem ubijać czasem mam nawet trochę już zlodzone grudki – kupuję 30% w woreczku u nas takie są.
Witam w sobotę mój synek ma urodzinki i mam zamiar zrobić tort właśnie z tym kremem ale zastanawiam się jaka to ma być śmietana.Czy może być to kremówka 30% czy raczej jakaś gęsta?Z góry bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam 🙂
Tak jak jest napisane w przepisie, kremówka:)
Pozdrawiam, i czekam na efekty pracy:)
Dziękuję bardzo za podpowiedź tort z tym kremem wyszedł po prostu przepyszny nie było co skosztować na drugi dzień:)
twoje przepisy na torty są superrrrrrr ,mam prośbę ,czy mozesz mi polecicć jakiś tort na 50 rocznicę urodzin mojego męża ,dziękuję i pozdrawiam:)
Pytanie, jakie smaki lubi mąż?
TAK SIĘ ZASTANAWIAM A GDYBY DO BISZKOPTA DODAĆ TROSZKĘ SOKU Z BURAKÓW JAKO BARWNIK BISZKOPT WYSZEDŁ BY TAKI RÓŻOWAWY?CZY TO RACZEJ GŁUPI POMYSŁ?
Osobiście nigdy nie zabarwiałam w ten sposób, ale wie, że niektórzy tak robią, czasem tylko nie wychodzi różowawy, a taki brązowo brudnawy. Ale pomysł nie jest głupi:)
Pani Asiu a gdzie można nabyć wiórki waflowe? Zależy mi na właśnie na jakimś elemencie dekoracyjnym ale bezsmakowym a te różowe wióreczki są urocze – już widzę minę mojej córci gdy ujrzy ten torcik (na razie jesteśmy na wszechobecnym uwielbianiu różu ) Pozdrawiam serdecznie 🙂
PS A dziś robię z córcią ciasteczka podwójnie czekoladowe i chatkę Baby Jagi – proszę trzymać kciuki
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!!!!!
Ja te wiórki kupuję na allegro. Do kupienia bez problemu:)
Pozdrawiam i życzę udanego startu w nadchodzący rok:)
Cześć,
To piękne ciasto! Czy możesz mi powiedzieć, gdzie kupiłaś litery na wierzchu tortu?? “D L A M A D Z I”. Chciałem kupić małe litery do dekoracji ciast, ale nie mogę ich znaleźć .
These letters are from Dr. Oetker. Try to ask google the phrase “Dr Oetker sugar letters” 🙂
Dziękuję za odpowiedź. OK, właśnie sprawdziłem produkt w Google i wygląda na to, że jest sprzedawany w Wielkiej Brytanii. Mieszkam w USA. więc mam nadzieję, że wyślą do Ameryki. Nigdy nie widziałem, żeby coś takiego było tu sprzedawane. Najczęściej widziałem foremki do ciastek z alfabetem. Dziękuję bardzo za odpowiedź i przekazanie mi informacji. Jestem wdzięczny na zawsze. Właściwie to szukam czegoś takiego jak te litery już od jakiegoś czasu, odkąd zaczęłam dekorować ciasta i wtedy natknęłam się na waszą stronę internetową.
A ja mam – może mało lotne pytanko, ale mnie to męczy 😉 Jak ułożyłaś tort na tej podkładce nie brudząc jej?
Tort smarowałaś na jakimś talerzu, a potem go przeniosłaś na podkładkę? (w jaki sposób, że się nie rozpadł? Będę BARDZO wdzięczna za info, nie zaznam spokoju, póki się nie dowiem o co chodzi z tą podkładką 😉
Nie przenoszę tortu, robię go od razu na podkładce lub paterze. Mam taki mały patent na to, żeby wszystko było czyściutko:) Nie wiem jak to obrazowo wytłumaczyć. Tnę kartkę papieru na mniejsze kawałki i wsuwam pod spód (na całym obwodzie) blatu tak, żeby połowa była pod a druga wystawała. Jak ozdobię cały tort, to wyciągam te karteczki i jest czyściutko:) Mam nadzieję, że w miarę zrozumiale napisałam?
Super! Fajny sposób, na pewno go wypróbuję! Dzięki i pozdrawiam gorąco 🙂
I jeszcze jedno pytanie czy można wykorzystać gotowy biszkopt np. kupiony? 🙂
Dzień Dobry Pani Asiu tort wygląda przeprzepięknie 🙂 Mam pytanie czy mogła by mi pani poradzić jaki tort mogła bym upiec dla 45 latki bo nie wiem czy serduszko byłoby odpowiednie? 🙂 Gorąco Pozdrawiam :*
Nie wiem, czy nie za późno na odpowiedź, ale byłam na urlopie. Myślę, że nawet 45 latko ucieszy się z tortu w kształcie serca:) Biszkopt kupny nie jest tak dobry jak ten samemu upieczony, a jeśli skorzystasz z moich rad odnośnie pieczenia biszkoptu, to na pewno Ci się uda:)
Pozdrawiam serdecznie:)
P.S. I wystarczy Asia, żadna tam ze mnie Pani:)
W takim razie dziękuje Asiu 🙂
Ja tez upieklam ten torcik dla mojej coreczki na 5 urodzinki. Tak smakowal, ze dzis pieke kolejny na urodzinki sasiada, a kolezanka wziela przepis i rezygnuje z tortu kupowanego w Sowie! Rewelacja, chetnie wyprobuje tez inne przepisy!
Będzie mi bardzo miło:) I cieszę się, że torcik zasmakował:)
Pozdrawiam serdecznie!
Pani Asiu jeszcze Pania pomecze troszke 🙂 torta chcialabym upiec na sobote a, ze jestem osoba ktora musi miec wszystko dobrze rozplanowane to mysle o nim juz od jakiegos czasu 🙂 i pytania moje brzmia: czy ten krem zrobic dzien wczesniej czy lepiej tego samego dnia? bo biszkopt bede piekla dzien wczesniej. czy foremka 21cm srednicy bedzie odpowiednia bo mam pozniej druga ale ma 26cm. i na koniec 🙂 jak Pani to zrobila, ze boki tortu sa tak pieknie ozdobione?? przeciez torta nie da rady obrocic na bok 🙂
dziekuje i pozdrawiam 🙂
Planowanie to podstawa, ja też lubię sobie wszystko dokładnie zaplanować. Co do blaszki, to jeśli będziesz wykrawać serce, to ze średnicy 21cm wyjdzie bardzo malutki tort. Upiekłabym jednak w 26cm. Mój biszkopt wyrósł bardzo ładnie i przekroiłam go na 4części, wykorzystałam 3, ale jeśli się obawiasz, że może wyjść zbyt niski, to możesz lekko zwiększyć proporcje (na tortownicę 26 potrzepujesz 1,17 składników, czyli niewiele więcej). Biszkopt nawet dobrze jest dzień wcześniej, łatwiej się kroi, ale krem zrób w dniu przekładania. Jeśli zdecydujesz się na większy tort, to zwiększyłabym tez troszeczkę ilość kremu, żeby spokojnie wystarczyło. A boki wcale nie są… Czytaj więcej »
Pani Asiu a czy ten karmelowy krem jest gesty czy dosc rzadki?? mam uraz do kremow ktore sciekaja z biszkopta i wole sie upewnic 🙂
Krem jest bardzo gęsty i sztywny, nie będzie ściekał:)
Pozdrawiam:)
Upiekłam ten torcik i jestem zachwycona……..wprawdzie jeszcze nie spróbowany bo urodzinki wieczorem ale wygląda ślicznie…….a to upuszczanie na koc faktycznie nie zaszkodziło ciastu ,które pozostało wyrośnięte i puszyste.Dziękuje, moja wnusia będzie zachwycona w swoje 2 urodzinki.Pozdrawiam serdecznie.
Asiu, śliczny jest! Ja dopiero mam chwilę, żeby go obejrzeć 🙂 wygląda pysznie 🙂 i ten karmelowy krem, czego chcieć więcej 🙂
Asiek, nie dość, że tort jest w kształcie serduszka, to jeszcze robione z sercem, dlatego jest taki cudowny 🙂
absolutnie wspaniały! radość dziecka – rzecz bezcenna
Asiu piękny jest 🙂 Kolorki ma rewelacyjne 🙂 Nie dziwię się że Solenizantka była zachwycona 😀
Torcik był przepyszny! To naprawdę był miły prezent 🙂 Dziękujemy!
Aniu, wiesz, że cała przyjemność po mojej stronie!:)
Mysle, ze moze na przyjecie po chrcie tez by ladnie wygladal?
Elu, myślę, że będzie wyglądał doskonale:)
Pozdrawiam:)
ale śliczny tort! wygląda super :))) pozazdrościć jubilatce
uroczy torcik :), bardzo dziewczęcy
Śliczny torcik 🙂 Nie dziwię się jubilatce, też byłabym zachwycona. A masę muszę koniecznie wypróbować. Pozdrawiam cieplutko 🙂
Śliczny! Piękny! I sam fakt zrobienia – bezcenny!!!! Najlepszego!
Piękny!
śliczności
Asiu a moze masz pomysl na tort urodzinowy dla 2-letniego chlopca? samochodzik robilam w zeszlym roku a teraz nie mam pomysłu:(
Już mnie ktoś pytał o tort dla chłopca, robiłam tylko taki zwykły, prostokątny, ale kupiłam opłatek do przyklejenia na tor, z ulubioną bajką jubilata, wtedy to był Bob budowniczy. Boki tortu udekorowałam kolorowymi wiórkami z opłatków. Wszystko do kupienia na allegro. Mały był zachwycony, tort zanosił do przedszkola i wszystkim dzieciom się bardzo podobał. Możesz też zrobić w kształcie piłki nożnej, ale myślę, że taki z postaciami bajkowymi dla 2 latka to dobry pomysł:)
Pozdrawiam:)
Też robiłam tort z opłatkiem na urodziny mojego dziecia. Dekoracja prosta i ładnie się prezentuje, a najważniejsze że jadalna i neutralna w smaku. Można zrobić cuda z masy cukrowej, torty z nią wyglądają pięknie, ale wiem że nie każdemu smak tej masy odpowiada. Ja raz się pokusiłam na taki tort i większość gości ją po prostu zdjęła z tortu.
Dokładnie, te dekoracje w tortach angielskich są piękne, ale niestety dla większości niezjadliwe, a ten opłatek to dobre rozwiązanie, bo faktyczni jest neutralny w smaku.
ooo to dla mnie ten torcik, heheh, śliczny:))))
Cudowny prezent;)
Jaki piękny tort! I te kolorki cudne! :))
nie dziwię się, że jubilatka była zachwycona 🙂
ja chciala bym sie dowiedziec jaki smak tej masy kajmakowskiej??
Jak jaki smak? Zwykła masa kajmakowa (krówkowa). Bez dodatkowego smaku.