Konkurs z Almette trwa, a ja mam dla Was małą inspirację, w jaki sposób można wykorzystać serki Almette Fruit. Powiem Wam szczerze, że wcześniej przechodziłam obok półki z serkami bardzo obojętnie i jakoś nie umiałam się skusić, żeby je wypróbować. Dopiero teraz poznałam ich smak, i jestem bardzo mile zaskoczona. Są wyraźne w smaku, pachnące i bardzo smaczne. Ja wyjadam je same z kubeczka, ale na pewno będą pysznie smakować ze świeżą bułeczką, albo chałką.
Do mojego sernika wykorzystałam serek o smaku jagodowo – malinowym. Jeśli macie ochotę, możecie użyć dowolnego, który Wam najbardziej będzie smakował. Sernik wyszedł zadziwiająco smaczny. Bardzo puszysty i pachnący latem. Żeby jeszcze bardziej podkreślić letni charakter deseru, na wierzchu ułożyłam owoce, a całość zalałam galaretką jagodową. Polecam Wam bardzo!
Składniki:
- 4 opakowania serka Almette Fruit o smaku jagodowo – malinowym (po 150g każdy)
- 200 ml śmietanki kremówki
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- opcjonalnie łyżka cukru pudru
- 2 płaskie łyżki żelatyny
Dodatkowo:
- 10 – 15 sztuk okrągłych biszkoptów
- dowolne owoce (około 200g), użyłam malin, borówek i jeżyn
- 2 galaretki jagodowe (po 47g każda)
Dno tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie ułożyć biszkopty.
Wszystkie składniki na masę serową oprócz żelatyny umieścić w misie miksera i zmiksować na puszystą masę.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, dodać kilka łyżek masy serowej i dokładnie wymieszać. Następnie połączyć z pozostałą masą serową i dokładnie zmiksować całość. Gotową masę wyłożyć na przygotowane biszkopty, wyrównać. Na wierzch wyłożyć owoce. Wsadzić do lodówki na czas przygotowania galaretki.
Galaretki rozpuścić w 500ml gorącej wody, ostudzić i wstawić do lodówki do czasu, aż galaretka zacznie tężeć (należy pilnować, żeby nie przegapić tego momentu). Gdy galaretka osiągnie odpowiednią konsystencję wyjąć sernik z lodówki, na wierzch wylać galaretkę. Sernik ponownie wstawić do lodówki. Schłodzić przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
To ciasto jest jednym z moich najbardziej ulubionych i na pewno wypróbuje też ten przepis. Z reguły robi się je podczas lata ale ja tam je lubię przez cały rok. Jak dla mnie najlepiej smakuje z cienką galaretką wiśniową lub kawałkami owoców takich jak maliny, ananas czy kiwi. A może ktoś robił sernik na zimno z granatem lub liczi ?
klasyka w najlepszym wydaniu 🙂