Jabłecznik z kruszonką / Apple pie with crumble

Jabłecznik z kruszonką

Uwielbiam jabłeczniki i szarlotki. Jaka jest między nimi różnica, zawsze było dla mnie zagadką. Podobno do szarlotki daje się jabłka surowe, a jabłeczniki robi się z jabłkami przetworzonymi. Podobno. Dla mnie to jest bez większego znaczenia, bo jedne i drugie uwielbiam. Ten zapach w domu… Cudowny. Dzisiejsze ciasto już od jakiegoś czasu zerkało na mnie i zachęcająco uśmiechało się do mnie. Znalazłam je na blogu u Margarytki. Wiedziałam, że musi być pyszne i nie zawiodłam się. Zresztą co będę dużo mówić. Zobaczcie, zróbcie i przekonajcie się sami. Polecam bardzo!

Jabłecznik z kruszonką / Apple pie with crumble

Margarytko, dziękuję za przepis! Jest super!

 

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej (1 szklanka krupczatki, 1 szklanka tortowej)
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 180 g masła
  • 3 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gęstej śmietany (u mnie 18%)
  • szczypta soli

Do misy miksera przesiać mąki, dodać drobno pokrojone masło, cukier, żółtka, proszek do pieczenia, sól i śmietanę. Wyrobić ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wsadzić do lodówki na czas przygotowania masy jabłkowej i kruszonki.

Kruszonka:

  • 150g mąki pszennej
  • 80g masła
  • 100g drobnego cukru

Wszystkie składniki kruszonki rozetrzeć między palcami tak, by powstał ‘mokry piasek’. Wsadzić razem z miską do zamrażalnika, na czas przygotowania masy jabłkowej.

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można pominąć jeśli ktoś nie ma)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. W garnku zagotować wodę z cukrem i ekstraktem waniliowym. Gotować chwilę, do uzyskania gęstego syropu. Wsypać jabłka i dusić pod przykryciem ok 15 minut. Jabłka powinny być miękkie, ale nie rozgotowane zupełnie. Pod koniec dodać cynamon i dokładnie wymieszać.

Blaszkę o wymiarach 30×25 cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim, dno blaszki i lekko boki. Nagrzać piekarnik do 200°C i podpiec ciasto przez 10 minut. Na podpieczony spód wyłożyć przygotowaną masę jabłkową a na wierzch wysypać kruszonkę. Piec około 30 minut, aż kruszonka się lekko zarumieni. Wyjąć z piekarnika i chwilę przestudzić. Jeszcze ciepłe ciasto polukrować.

Lukier(można pominąć):

  • szklanka cukru pudru
  • gorąca woda
  • pół łyżki soku z cytryny

Jabłecznik z kruszonką / Apple pie with crumbleJabłecznik z kruszonką / Apple pie with crumbleJabłecznik z kruszonką / Apple pie with crumbleJabłecznik z kruszonką / Apple pie with crumbleSmacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subskrybuj
Powiadom o
guest

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

75 Komentarze
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
paulina27
paulina27
7 lata temu

Czy zamiast śmietany moze byc jogurt naturalny?

NerviSelin
NerviSelin
8 lata temu

Jablecznik na kruchym spodzie z gruba warstwa jablek i migdalowa chrupiaca kruszonka. Palce lizac!

empty war
9 lata temu

Wlasnie upieklam jablecznik z tego przepisu i musze powiedziec ze wyszedl przepyszny. Dzieciaki nie moga sie go najesc. Korzystalam z wielu roznych przepisow ale jablecznik z tego przepisu zdecydowanie wyszedl najsmaczniejsze!

Juliet
Juliet
9 lata temu

Chciałam się zapytać,czy zamiast tych mąk ,można dać mąkę kukurydzianą?

Aśka
Aśka
9 lata temu

Jeden z niewielu przepisów, w którym jest mowa żeby najpierw podpiec spód. Ciasto super 🙂 pozdrawiam

norsuk89
norsuk89
9 lata temu

Przepis super bardzo dziękuje! 🙂

Liliana
Liliana
9 lata temu

Szarlotka super,super,super.W ciągu jednego tygodnia pieczona trzy razy. Zajadali się i młodzi i starzy. Dziękuję.Świetny przepis.

Agnieszka
Agnieszka
9 lata temu

Wyszło przepyszne. W ciągu ostatnich 2 tygodni zagościło u mnie na stole juz 3 razy, ostatecznie z podwójną porcją kruszonki 🙂 wszystkim domownikom smakowało i nawet wybredna babcia się skusiła 🙂

Monia
Monia
10 lata temu

Czy jezeli mam gotowe jablka to ile trwa mniej wiecej przygotowanie samemu jablek?

Kasia
Kasia
10 lata temu

Wow 😀 mój pierwszy jabłecznik w życiu 😀 I od razu się udał! 🙂 Dzięki! Właśnie zjadłam pierwszą porcję. Oczywiście robiłam sama jabłka, bo te w słoikach mają taki skład dobijający, że w życiu bym nie kupiła. Na początku to ciasto z boków mi opadło, ale to chyba bez różnicy, wyszło świetne 😀

kasia
kasia
10 lata temu

Czy te 200stopni ma być z termoobiegiem czy grzałki góra dół

kasia
kasia
10 lata temu

Przepis wyśmienity;))wprowadziałam jedną zmianę, po prostu nie wyrzucam białek tylko je ubijam i dodaje ciutkę cukru pudru i wykładam na mus jabłkowy i na to kruszonkę;)Pychota;))

Jola
Jola
10 lata temu

Pyszny, wlasnie go upieklam mmmmmm….. super przepis 🙂
Bardzo smacznie i przepysznie polecam 😀

Julka
Julka
10 lata temu

Ciasto przepyszne, chrupiąca kruszonka. Skorzystałam z podpowiedzi “Asiorka” I wykorzystałam białka. Wyszlo rewelacyjnie, już od dawna szukałam takiego przepisu. Dziękuję “Asiek” za super przepis. Gorąco pozdrawiam -:)

Halina
11 lata temu

Jak dla mnie lukier na jabłeczniku dodaje mu gracji, ciasto wygląda pięknie i na pewno pysznie smakuje:-)
Pozdrawiam<3

Asiorek
Asiorek
11 lata temu

Krok po kroku i jabłecznik SUPER! Proponuję, aby białka również wykorzystać. Ja ubijam je z 3/4 szkl. cukru, a pod koniec dodaję 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Ubite białka wykładam pomiędzy jabłka a kruszonkę, dodatkowo je to skleja, smakuje wyśmienicie!

zosia
zosia
11 lata temu

szarlotka wspaniala z lukierem a jeszcze lepsza ciepla dzieki

Basia
Basia
12 lata temu

Jabłecznik jest na prawdę przepyszny i godny polecenia. Jest bardzo leciutki i odpowiednio słodki. POLECAM!

Aga
Aga
12 lata temu

Mam problem zwykle kruszonkę przygotowywałam na patelni,a tu o tym nie pisze ( nie myśl sobie że to przecież banalne zdałam w tym roku do 6 kl. sp.) Tą kruszonkę się miesza i wkłada do zamrażarki czy rozczynia z masłem na patelni i dopiero w tedy włożyc do zamrażalnika

Veyron
Veyron
12 lata temu

Dziś upiekłem swoje pierwsze ciasto w życiu, właśnie z tego przepisu.. Nie wiem jak to się stało, ale mi wyszło 😉 Bardzo dziękuję! 🙂

jerry61
12 lata temu

właśnie wsadziłem Go do pieca!

jerry61
12 lata temu

Próbowany!pyszności a kruszonka.. !!!!!
myślę że z kruszonka powinno się robić zapiekanki np : makaronowe!!

jerry61
12 lata temu

właśnie siedzi w piecu! trochę inaczej robie jabłka[przesmażam na maśle-przepis mojej babci] reszta jak u Ciebie tyle że bez lukru będzie.Jak posmakujemy gdy ostygnie to napisze jak smakował!Pozdrawiam

Ania
Ania
12 lata temu

Wspaniały przepis. Wypróbowałam go jakieś półtora miesiąca temu i mój mąż od tego czasu nie jada innych ciast. Co tydzień kiedy się pytam co upiec słyszę odpowiedź – jabłecznik z kruszonką. Swoją drogą to mój smak z dzieciństwa, taki sam piekła moja babcia. Pozdrawiam.

ela
ela
12 lata temu

zobaczyłam ten przepis na jabłecznik tak pysznie wyglądz że chyba sama sie skusze dziękuje za przepis pozdrawiam

Agi
Agi
12 lata temu

wow *_* wygląda niesamowicie ;))
mam zamiar go wypróbować ;D i mam pytanie czy koniecznie trzeba dodawać mąke tortową i krupczatkę ? czy to ma jakieś znaczenie ? czy można zastąpic krupczatkę zwykłą pszenną dalachowską którą akurat mam pod ręka lub tortową ? 😉

Niulka_
Niulka_
13 lata temu

Cześć dziewczyny:) Miałam zapas jabłek i tak postanowiłam zrobić szarlotkę 🙂 Prawdę mówiąc jest to moja pierwsza szarlotka:) Oczywiście korzystałam z tego przepisu, bo był bardzo dokładny! Zobaczymy co z tego wyjdzie;) Za 20 minut szarlotka powinna być gotowa:))

emmy
emmy
13 lata temu

Cudowne ciasto, smaczne 🙂 A patera śliczna. Dla zainteresowanych jest taka na allegro http://allegro.pl/villa-italia-talerz-do-ciasta-clara-wa-wa-i2095836692.html.

zawsze.oliwek
13 lata temu

absolutnie zachwycający, powalający i niesamowity 😉

Russkaya
13 lata temu

Asiu, biorę w ciemno! Jeśli zrobione przez Ciebie to na 100% pyszne!

aga w kuchni
13 lata temu

musi byc pyszniutkie;) bo wygląda obłędnie, aż mi ślinka leci 🙂

Magda K.
13 lata temu

cudowne zjadłabym z wielką przyjemnością 🙂

Usagi
13 lata temu

Zachwycająca. Jak z najlepszej cukierni. Pod wrażeniem jestem.

abbra
13 lata temu

Pyszności !
Dobrą szarlotką nie pogardzę, nawet jeżeli nazywa się ją jabłecznikiem 😉

Dla mnie to jedno i to samo, chociaż zwykle używam nazwy “szarlotka” niezależnie od tego, czy wrzucam do niej jabłka surowe czy prażone 🙂

Koper
13 lata temu

Ale to wszystko obłędnie wygląda, i ta kruszonka… 🙂

KucharzyTrzech
13 lata temu

Ooooo, patrzę na zdjęcia i mam ślinotok. Wygląda obłednie!

Strawberries&Cream
13 lata temu

Te zdjęcia powalają..są pyszne:)

kuchareczka
13 lata temu

Aj, klasyka. A jaką masz ładną łopatkę do nakładania ciasta 🙂

moje pasje
13 lata temu

rany… Asiu ta szarlotka wyglada rewelacyjnie!!!! A patera…. powala na kolana…. Duś męża…. gdzie ją kupił??? 😉 Pozdrawiam 🙂

mamabartka
13 lata temu

szarlotka jest dobra na wszystko

Monika
Monika
13 lata temu

Ten jabłecznik jest cudowny, uwielbiam go i moi znajomi również 😉 a przepis znam od Margarytki 🙂 również wielkie dzięki

zauberi
13 lata temu

świetną masz paterę na ciasto, gdzie kupiłaś? 🙂 a w Twoim jabłeczniku się zakochałam (ja tam wszystko nazywam szarlotką :D)

Margarytka
13 lata temu

Piękny… i aż mi ślinka poleciała, bo wiem jak cudownie smakuje…. Ale ta patera mnie powaliła – jest przepiękna.

megii013
13 lata temu

Bardzo ładny ten jabłecznik, i całe zdjęcie:)))

kocie-smaki
13 lata temu

zdjęcia są prześliczne, jabłecznik wygląda uroczo.. nic tylko zjeść 🙂

DarkANGELika
13 lata temu

Obłędny jabłecznik;) Ten lukier nadaje mu jeszcze większego uroku;)

Majana
13 lata temu

Pysznie wygląda ten jabłecznik. Dawno u mnie nie było. Może skuszę się na Twój?
Pozdrawiam:)

Kaś
13 lata temu

pyszne ciacho (jak zwał tak zwał :), piekne zdjęcia!

Iza
13 lata temu

Asiu….jabłecznik bosko wygląda z tym lukrem i kruszonką 😉