Babeczki z jabłkami

Szwedzkie babeczki z jabłkami

Dziś przepis z serii szybko, łatwo i smacznie. Bardzo chodziła za mną szarlotka, ale nie miałam na nią czasu. Te babeczki już dawno miałam na oku i teraz nadarzył się doskonały moment, żeby je wypróbować. Są pyszne. Z wierzchu kruche ciasto, w środku nadziane musem jabłkowym. To taka szarlotka w wersji mini. Polecam szczerze!

Przepis pochodzi z książki ‘Pieczenie ciast”.

Babeczki z jabłkami

Składniki na 8 foremek o średnicy 6cm (ja od razu robiłam z podwójnej porcji):

  • 130g przesianej mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek masła
  • 60g cukru pudru
  • 1 jajko

Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na około 1 godzinę.

Dodatkowo:

  • około 1,5 szklanki musu jabłkowego (użyłam gotowego musu z brzoskwiniami)
  • 2 łyżki prażonych migdałów

Mus jabłkowy zmieszać z migdałami.

8 karbowanych foremek wysmarować masłem. Wyłożyć foremki ciastem, zostawiając 1/3. Każdą foremkę napełnić musem jabłkowym. Pozostałe ciasto rozwałkować na grubość około 3mm i pustą foremką wyciąć 8 wierzchów. Brzegi ciasta posmarować zimną wodą. Krążki ciasta układać na napełnionych foremkach i dobrze docisnąć.

Piec w temperaturze 180°C przez 25 – 30minut. Ostudzić w foremkach. Podawać posypane cukrem pudrem.

Babeczki z jabłkamiBabeczki z jabłkamiSmacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

45 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Małgorzata
Małgorzata
3 lat temu

Od 9 lat mniej więcej piekę te babeczki, są genialne, często na wierzchu robię gwiazdkę z ciasta (wykrajam foremką do pierników). Nadzienie robie raz z gotowych prażonych jablek , raz z własnoręcznie przygotowanego musu, czasami z cynamonem, czasami z cytryną itd. Zawsze wychodzą i zawsze wszystkim smakuje, to taki przepis w punkt. Dziękuję autorce za podzielenie się nim 🙂

Tośka
Tośka
10 lat temu

Czy mój komentarz się jeszcze zmieści, muszę podziękować za pyszny przepis, bardzo smaczny i jeszcze ładne babeczki ciasto się nie klei, trzeba dostosować ilość mąki.
Pozdrawiam.

zabazaby
zabazaby
10 lat temu

ja podobnie jak Jola – zrobilam szarlotke z tego przepisu – podwoilam ilosc skladnikow i to jest najlepsza szarlotka jaka kiedy kolwiek jedlismy!! paluchy lizac 🙂

Jola
Jola
10 lat temu

SZkoda, ze nie mozna zdjecia wstawic bo chcialm sie pchwalic jakie pyszne, cudowne, ciasto zrobilam/ szarlotke a nie babeczki 🙂 Oj to ciasto wymiata wszystkie inne jakie robilam do tej pory. Zrobilam nadzienie jablkowo-truskawkowe oj jakie pyszneeee 🙂
Super przepis, dzieki i pozdrawiam 🙂

Agnieszka
Agnieszka
11 lat temu

Dziękuję za przepis!
Dużo zabawy dały mi te babeczki:)
Nie musze dodawać, że są przepysznie, nie? 🙂
Pozdrawiam autorkę blogu!

Kasia
Kasia
11 lat temu

Upiekła. Rewelacja!!! Wszyscy byli smutni, że tak mało :p No i w sobotę piekę jeszcze raz 😀 Na pewno dodam więcej migdałów, bo trochę słabo było je czuć w babeczkach. No i oczywiście cynamon!!!

pozdrawiam i polecam 😉

Batrycja
Batrycja
12 lat temu

Babeczki wyszły super :). Bardzo podobne do tych na zdjęciu, tylko mocniej przyrumienione z góry. DOsypywalam mąki w czasie ugniatania i dodałam zwykły cukier zamiast pudru = bajka 🙂

Paulina
Paulina
12 lat temu

Witam, bardzo lubię pani przepisy, zawsze wychodzą 🙂
ale zastanawiam się czy ten przepis również wyszedł gdybym zamiast musu dała jabłka pokrojone w kosteczkę
pozdrawiam 🙂

Karytykantka
Karytykantka
12 lat temu

Moim zdaniem ciasto za lepkie. Strasznie dużo mąki była potrzene więc myślałem że przed upieczeniem będzie… Mniej mokre. Wszyscy mówią że kruche a mi mus do połowy wsiąkł. W smaku niezłe, ale obrazki są jak po retuszu. Nierealne. Nie polecam wam. Zakalcowatwe. ;/ Acha i uważam że powinno się wyrażać opinię po upieczeniu. Pamiętajcie że oceniamy przepis a nie obrazki. ._.

Asia
Asia
12 lat temu

Czyli jak sie ciasto klei (mi strasznie! wlasnie jakos wlozylam do folii i lodowki ;)) to dosypac jeszcze mąki a w piekarniku one i tak sie zrobią tak?
Wlasnie robię probe generalnąprzed swiatecznym pieczeniem 😀

Asia
Asia
12 lat temu

a mozna je zrobic w silikonowych formach na muffiny?

mlutkie
mlutkie
12 lat temu

A co do ciasta też było bardzo klejące ale podsypałam mąką i jakoś dało radę, chociaż dalej się kleiło, ale w smaku extra 😉

mlutkie
mlutkie
12 lat temu

Trochę przerobiłam przepis bo nie miałam jabłek więc użyłam tylko truskawek, które zblendowałam na mus i dodałam mąki ziemniaczanej. Ale wyszły wspaniałe!! Dziękuję za pomysł!

Beata
12 lat temu

Właśnie upiekłam:) Ciasto mi strasznie klejące wyszło, chłodzenie też niewiele zmieniło, ale w smaku – niebo w gębie 🙂 Szkoda tylko, ze goście się rozchorowali, będziemy musieli zjeść sami i odchudzanie diabli wzięli 😉

Prezydentowa
Prezydentowa
12 lat temu

Pięknie się prezentują 🙂

zauberi
12 lat temu

jakie smakowite maleństwa 🙂

noresay
12 lat temu

Mam na nie ochotę 🙂

Domi z kuchni
12 lat temu

Taki łatwy przepis a takie piękne pyszności z tego wyszły 🙂
Fajnie, że wróciliście, w końcu będziemy znowu mogli cieszyć oczy Twoimi wypiekami 🙂

cukrowa wróżka
12 lat temu

Robiłam z dokładnie tego samego przepisu, pyszne! 😀

megii013
12 lat temu

Świetnie wyglądają, aż mi się zachciało, czegoś jabłkowego:))

Mirabelka
12 lat temu

Też mam tę książkę i zawsze miałam ochotę zrobić te babeczki 🙂

co by tu zjeść
co by tu zjeść
12 lat temu

O jakie piękne,i to nadzienie 🙂

Usagi
12 lat temu

Wyszły Ci takie piękne, równiutkie. Pod wrażeniem jestem.

dorotus76
12 lat temu

Są świetne! Wyglądają niesamowicie.

Margarytka
12 lat temu

Śliczne są, ja poproszę jedną do kawki… choć jak znam życie to pewnie już “wyszły” “:-)

Kasia, slodkiefantazje
Kasia, slodkiefantazje
12 lat temu

pyszności… uwielbiam szarlotkę pod każdą postacią, a jeszcze jak tak ślicznie wygląda… 🙂 pozdrawiam serdecznie

mamabartka
12 lat temu

PREZENTUJA SIĘ BAJECZNIE 🙂

DarkANGELika
12 lat temu

Jaki piękne babeczki 😉 I z moim ulubionym nadzieniem, czyli jabłka;)

Majana
12 lat temu

Super wyglądają te babeczki,a w przekroju tak smakowite ,że ślinka cieknie.:)
Miłego dnia!

karmel-itka
12 lat temu

genialne!
i z pewnością cudownie smakują.

Iza
12 lat temu

jakie one cudowne i kolejna propozycją którą trza będzie zrobić 😉