Muffinki potrójnie czekoladowe

4.60 avg. rating (91% score) - 15 votes

Kiedy mam zły nastrój i jakoś mi źle idę do kuchni i się relaksuję… Z dzisiejszego relaksu wyszły pyszne czekoladowe muffinki, które zawsze poprawiają humor:) Są wilgotne, sprężyste i bardzo czekoladowe. Pyszne! I jak to na muffinki przystało, robi się błyskawicznie! Przepis pochodzi z  ‘Everyday muffins & bakes’. Polecam bardzo.

Muffiny potrojnie czekoladowe

 

Składniki na 12 muffinek:

  • 225g mąki pszennej
  • 25g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100g gorzkich groszków czekoladowych (lub posiekanej czekolady)
  • 100g białych groszków czekoladowych (lub posiekanej czekolady)
  • 2 duże jajka
  • 300 ml kwaśnej śmietany
  • 150g brązowego cukru
  • 85g roztopionego masła

W jednym naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cukier. W drugim wszystkie mokre składniki: roztopione masło, śmietanę, jajka. Zawartość obu naczyń połączyć  – tylko do połączenia się składników. Na koniec wmieszać czekoladę.

Wyłożyć formę do muffinek papilotkami lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Nakładać ciasto do 3/4 wysokości*.

Piec w temperaturze 200°C przez ok 25 minut.

Ja nałożyłam troszkę za dużo ciasta i nie wyszły mi tak ładne i foremne muffinki jakbym sobie tego życzyła…

Muffiny potrojnie czekoladowe

Muffiny potrojnie czekoladowe

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Muffiny i babeczki i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

17 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
baska
baska
6 lat temu

Jesli to nie klopot to napisz mi gramature w np. Szklankach kostkach czy lykach i lyzeczkach bo tak jest mi latwiej. I czy taka babeczke mozna sprawdzic patyczkiem czy jest upieczona?:-)

baska
baska
6 lat temu

Jesli to nie klopot to napisz mi gramature w np. Szklankach kostkach czy lykach i lyzeczkach bo tak jest mi latwiej. I czy taka babeczke mozna sprawdzic patyczkiem czy jest upieczona? Bardzo dziekuje:-)

Mary
Mary
8 lat temu

Mi się trochę spaliły. Z termoobiegiem radzę mniejszą temperaturę i dłuższy czas pieczenia. Poza tym wyszło świetnie. Dziękuję za super przepis! 🙂

Rena
Rena
9 lat temu

Witam!
Zrobiłam babeczki na podstawie tego przepisu, tylko zamiast śmietany dałam jogurt naturalny, dodałam łyżeczkę cukru waniliowego i łyżeczkę aromatu waniliowego. Czekolady starłam na małej tarce na wiórki.
Pachną przepysznie! I tak samo smakują! Wyszły mi chrupkie na zewnątrz i mięciutkie w środku.
Wspaniały przepis!

kolorowapokrzywa
9 lat temu

Te zdjęcia są oszałamiające 🙂

Restauracja Domowa
9 lat temu

ojjj, takie pyszności mnie też by zrelaksowały, pozdrawiam ciepło:))

Russkaya
9 lat temu

Asiek, cudowne są! 🙂 czekoladowe rządzą 😉
podzielisz się? 🙂

Nemi
9 lat temu

Pyszności i do tego potrójne!:)

kasiaaaa24
9 lat temu

No proszę, widzę, że nie tylko ja sobie poprawiam humor czekoladowymi muffinkami 🙂 U mnie też dzis taki wypiek 🙂

Miłego, bezstresowego dnia 🙂

Izaa
9 lat temu

alez one apetyczne od razu poprawiaja nastrój nawet od samego patrzenia na nie;)))

slodkiefantazje
9 lat temu

Eeee tam, przesadzasz ;)) wyszły bardzo ładne i fajnie wyrosły. A ja uwielbiam poprawiać sobie nastrój takimi czekoladowymi muffinkami. 🙂

wypiekibeaty
9 lat temu

Mi też muffinki czekoladowe poprawiają humor 🙂 piękne ujęcia
pozdrawiam

tastefully
9 lat temu

A mnie się bardzo podobają i wiem, że są przepyszne 🙂