Muffinki – mini szarlotki

4.56 avg. rating (91% score) - 16 votes

W muffinkach fajne jest to, że można zrobić je na wiele sposobów. Czy to z ulubionymi owocami, czy też wytrawne. Ja dziś pozostałam dalej w temacie jesiennym i wyczarowałam przepyszne, mięciutkie, puchate i bardzo aromatyczne maleństwa. Takie malutkie szarlotki. Jeśli nie macie czasu na tradycyjną szarlotkę to proponuję te właśnie muffinki. Na pewno Was nie zawiodą. Polecam bardzo!

Przepis pochodzi z książki ‘Muffinki’.

Muffinki - mini szarlotki

 

Składniki na 12 sztuk:

  • 2 duże jabłka
  • 280g mąki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • jajko
  • 100g brązowego cukru
  • 80 ml oleju
  • 200g maślanki
  • 125 ml soku jabłkowego

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki.

W jednym naczyniu wymieszać mąkę z cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i solą. W drugim wymieszać jajko, sok jabłkowy, olej i maślankę. Zawartość obu naczyń połączyć razem tak, aby wszystkie składniki były wilgotne. Na koniec wmieszać jabłka.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułka tartą. Nakładać ciasto do 3/4 wysokości foremek. Piec w temperaturze 180°C przez około 25 minut. Muffinki powinny mieć jasnozłoty kolor.

Muffinki - mini szarlotkiMuffinki z jabłkami i cynamonem

Muffinki - mini szarlotki

Muffinki z jabłkami i cynamonem

Smacznego!

 

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Muffiny i babeczki i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

41 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Justyna
Justyna
3 lat temu

Hej, czy można z tego przepisu upiec ciasto jabłkowe np. w keksówce?

Justyna
Justyna
3 lat temu
Reply to  Asiek

Bardzo dziękuję 🙂

Aga
Aga
2 lat temu
Reply to  Justyna

Wszystko super, wygląd i smak ale dlaczego nie chcą wyjść z papilotek?

Arletta
4 lat temu

Ciasto wyszło pyszne, mięciutkie, puszyste, idealnie dobrane składniki… tylko ja głupia blondynka nie pomyślałam, że do papierowych papilotek przyda się forma i już podczas nalewania masy papier się poddał i wyszło jedno wielkie ciacho 😉 Pierwszy raz, zgodnie z powiedzeniem, był najtrudniejszy 😉

marta
marta
5 lat temu

Rzadko wychodzi mi cos w kuchni, ale ten przepis jest tak prosty, ze muffinki udaly sie, i w dodatku sa rewelacyjne 🙂 nastepnym razem (bo teraz juz ich nie ma) podam je z lodami jak ktos napisal wczesniej i wszyscy padna z wrazenia 🙂 dzieki 🙂

Anna
5 lat temu

Upiekłam i wyszły super. Zobaczymy, jak będą smakować gościom, bo muszę poczekać do wieczora. Tylko mnie zawsze wychodzi ich około 20 sztuk z tych przepisów, a ciasta wkładam wystarczająco do papilotek.

kara896
kara896
5 lat temu

Ile mniej więcej wychodzi tych muffinek? 🙂

kara896
kara896
5 lat temu
Reply to  Asiek

Ups, niedoczytałam, dziękuje 🙂

barboreczka84
barboreczka84
6 lat temu

A zamiast maślanki można coś innego dać?

Siczma
6 lat temu

Genialne, a ja właśnie dzisiaj myślałam nad czymś podobnym, ale jabłka chcialam potrzeć, aby muffinki byly bardziej wilgitne:)

lajllaa
lajllaa
6 lat temu

robię podobne, ale urozmaicam je jeszcze kruszonką na wierzchu i jest świetnie, pozdrawiam.

oka82
7 lat temu

i ja je dziś popełniłam:)chyba za długo piekłam bo brązowe jakieś wyszły,chyba że z cynamonem przesadziłam,hihi:)ale mimo wszystko są pyszne:Dzajadamy z synkiem ciepłe,brakuje tylko zimnej algidy śmietankowej.Pycha pozdrawiam:)

Anetin
7 lat temu

Popełniłam wczoraj te babeczki. Są wyśmienite, mięciutkie, wilgotne i pełne jabłek. Idealnie w jesiennym klimacie, na pewno będą częściej gościć w moim domu 🙂 Szybki sposób, gdy ma się ochotę na szarlotkę.
Robiłam też niedawno muffinki czekoladowe i też były bardzo smaczne.
Dziękuję za świetny przepis, pozdrawiam 🙂

Ja
Ja
7 lat temu

Dziękuje
Nie rozcieńczałem i wyszły świetne dziękuje za wszystkie opublikowane przepisy bo są super;]

Ja
Ja
7 lat temu

Nie mam soku jabłkowego! Może to być sok z piwnicy taki dość słodki ale ile wtedy go przylać ;]?

Melcia
Melcia
8 lat temu

Niesamowite 😀 Zrobiłam zgodnie z przepisem i zakochałam się w nich 🙂 Od razu podwójna porcja składników i wynik równy 39 mini szarlotek. Rodzinka uwielbia i już prawie wszystkie zniknęły 😀 co tylko świadczy o wspaniałości ich smaku. Pozdrawiam gorąco.

wielkiezarcie
wielkiezarcie
8 lat temu

Jeśli chcę zastąpić trzcinowy cukier białym to muszę zmienić proporcje??

fiola
fiola
8 lat temu

fanką mufinek nie jestem, ale wciąż konsekwentnie poszukuję takich do których będe wracać..i dziś próbuje mini szarlotek 🙂 trzymam za nie kciuki 🙂

pat
pat
8 lat temu

Zrobiłam dzisiaj te muffiny, są naprawdę dobre. Były trochę za słodkie, bo miałam słodkie jabłka i zamiast brązowego użyłam białego cukru. Mimo wszystko rozeszły się jak ciepłe… muffiny (; dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie! (:

zauberi
8 lat temu

fajniutkie, jesień to najlepszy czas na takie jabłkowe wypieki :), pozdrawiam serdecznie! I porywam muffinkę – nie oddam bez okupu 😀

MamaBartka
8 lat temu

moje prawie ulubione 🙂

burczymiwbrzuchu
8 lat temu

Ale ładne zdjęcia! A takie jesienne muffiny to świetna alternatywa dla bardziej pracochłonnej w wykonaniu szarlotki 🙂

monami
8 lat temu

stwierdzenie “mini szarlotki” zdecydowanie zbyt intensywnie oddziałowuje na moje zmysły 😉

moje pasje
8 lat temu

rany 🙂 ale bym teraz zjadła taką muffinkę 🙂 Strasznie dawno ich nie piekłam. Robię bardzo podobnie tylko bez soku jabłkowego 🙂 Muszę wypróbować 🙂

n i k a
8 lat temu

złociutkie i śliczne!
A do herbatki podane tak pięknie, że aż chciałoby się wprosić na taki podwieczorek 😉

aga
8 lat temu

ale sa sliczne i musza byc bardzo pyszniutkie:)

Prezydentowa
Prezydentowa
8 lat temu

Fantastyczne! Przepadam za szarlotką, zakochałam się w Twojej wersji mini! ;))

Smaczna Pyza
Smaczna Pyza
8 lat temu

widzę, że u Ciebie też jabłkowo 🙂 piękne muffinki a z jabłkami są niezwykle wilgotne i pyszne