Wiosna to czas porządków. W domu, w ogródku i w naszych zamrażarkach :). Właśnie podczas takich porządków powstają najfajniejsze, bo spontaniczne smakołyki. W moje zamrażarce znalazłam czerwoną porzeczkę, maliny, truskawki i jagody. O tych ostatnich zapomniałam całkowicie. A do czego bardziej niż do szybkiego ciasta, nadają się te pyszne owoce?! Wszystkie składniki potrzebne do tego ciasta chyba zawsze są w każdym domu, więc sprzątajcie swoje zamrażarki i pieczcie! Ciasto łatwe, szybkie i przyjemne. Idealne do popołudniowej herbaty. Zawsze kojarzyć mi się będzie z dzieciństwem. Możecie użyć dowolnych owoców i zawsze będzie smakowało przepysznie! Polecam Wam bardzo!
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru (ciasto nie jest słodkie, jak ktoś lubi bardziej słodkie wypieki, to może dodać więcej)
- łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 5dużych jajek
- ok. 400g drobnych owoców
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym i ekstraktem na jasną i puszystą masę, następnie pomału wlewać, olej cały czas miksując. Gdy jajka połączą się z olejem, stopniowo wsypywać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, delikatnie mieszając.
300g owoców oprószyć mąką. Dodać do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać całość.
Blaszkę o wymiarach 25x25cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej przygotowane ciasto. Na wierzch wysypać pozostałe owoce.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut. Nie należy piec zbyt długo, bo ciasto wyjdzie zbyt suche, dlatego trzeba sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i przestudzić w blaszce, następnie wyjąć i ostudzić na kratce. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Zdecydowanie za dużo mąki….Ciasto nie rośnie.Szkoda było składników.
Ciasto rośnie bez problemu. Nie wiem skąd pomysł, że za dużo mąki?
Uwielbiam ciasta które robi się w 10 minut 😀
Wracam do niego któryś raz. Tym razem wersja z jagodami <3
Pieklam to ciasto po dodaniu maki ziemniaczanej zrobilo sie twarde i jak guma ????nie wiem dlaczego prosze o odpowiedz dziekuje pozdrawiam !!!
Przykro mi, ale nie mam pojęcia, dlaczego tak się stało 🙁 Nigdy nie miałam takiego problemu…
Piekłam już dwa razy – pierwszy raz z masłem (jedna stopiona i przestudzona kostka) i brzoskwiniami z puszki, a drugi z olejem i mrożonymi owocami leśnymi (gotowa mieszanka, do kupienia w każdym supermarkecie) 🙂 W obu przypadkach ciasto wyszło rewelacyjne 🙂 Gorąco polecam i dziękuję za przepis 🙂
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam 🙂
czerwone, czarne i białe porzeczki, a dla osłody malinki i borówki mmmmm pycha już wsiadam na rower i jadę do babci po świeże składniki 🙂 mama kocha moje ciasta a ja kocham twoje przepisy <3
pozdrawiam Agata
Robiłam, bardzo smaczne 🙂 szybkie i proste w wykonaniu. Uwielbiam Pani przepisy 🙂
Dziękuję za miłe słowa 🙂
Ciasto bardzo dobre w smaku, ale w tych proporcjach wyszło mi za twarde i myślę, że jest w nim za dużo mąki…
No w moim było tyle mąki ile podałam w przepisie, i nie wyszło za twarde. Ale tak się może zdarzyć jeśli np jajka były mniejsze. Dużo też zależy od samej mąki. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, to wystarczy dodać odrobinę mleka.
Pozdrawiam.
Rewelacja! Uwielbiam takie ciasta. 🙂
A u mnie w zamrażarce dynia czeka na wykorzystanie… 🙂
Ciacho wygląda pysznie 🙂
Bardzo fajny przepis i chciałabym go wypróbować. Mam jedynie pytanie: jakie znaczenie ma dodawanie oleju do ciasta zamiast masła/margaryny? Czy można ich użyć zamiast oleju, a jeśli tak, to w jakich ilościach? Pozdrawiam 🙂
Nie wiem, czy ma jakieś większe znaczenie, można robić na maśle, można na oleju. Ja piekę czasem tak, czasem tak. Jak dla mnie, te na oleju są bardziej wilgotne. Ale to jest bardzo subiektywna opinia. Jeśli chciałabyś dodać masła, to do tych proporcji powinno to być 200g. Tak myślę.
Pozdrawiam:)