Ciasto ucierane z owocami

Ciasto ucierane z owocami

by

w przepisy na: ,

Wiosna to czas porządków. W domu, w ogródku i w naszych zamrażarkach :). Właśnie podczas takich porządków powstają najfajniejsze, bo spontaniczne smakołyki. W moje zamrażarce znalazłam czerwoną porzeczkę, maliny, truskawki i jagody. O tych ostatnich zapomniałam całkowicie. A do czego bardziej niż do szybkiego ciasta, nadają się te pyszne owoce?! Wszystkie składniki potrzebne do tego ciasta chyba zawsze są w każdym domu, więc sprzątajcie swoje zamrażarki i pieczcie! Ciasto łatwe, szybkie i przyjemne. Idealne do popołudniowej herbaty. Zawsze kojarzyć mi się będzie z dzieciństwem. Możecie użyć dowolnych owoców i zawsze będzie smakowało przepysznie! Polecam Wam bardzo!

Ciasto ucierane z owocami

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru (ciasto nie jest słodkie, jak ktoś lubi bardziej słodkie wypieki, to może dodać więcej)
  • łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 5dużych jajek
  • ok. 400g drobnych owoców

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym i ekstraktem na jasną i puszystą masę, następnie pomału wlewać, olej cały czas miksując. Gdy jajka połączą się z olejem, stopniowo wsypywać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, delikatnie mieszając.
300g owoców oprószyć mąką. Dodać do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać całość.
Blaszkę o wymiarach 25x25cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej przygotowane ciasto. Na wierzch wysypać pozostałe owoce.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut. Nie należy piec zbyt długo, bo ciasto wyjdzie zbyt suche, dlatego trzeba sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i przestudzić w blaszce, następnie wyjąć i ostudzić na kratce. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Ciasto ucierane z owocami

Ciasto ucierane z owocami

Ciasto ucierane z owocami

Smacznego!

 


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

16 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Urszula
Urszula
6 miesięcy temu

Zdecydowanie za dużo mąki….Ciasto nie rośnie.Szkoda było składników.

Kotka_Pusia
Kotka_Pusia
7 lat temu

Uwielbiam ciasta które robi się w 10 minut 😀
Wracam do niego któryś raz. Tym razem wersja z jagodami <3

Ewa G
Ewa G
8 lat temu

Pieklam to ciasto po dodaniu maki ziemniaczanej zrobilo sie twarde i jak guma ????nie wiem dlaczego prosze o odpowiedz dziekuje pozdrawiam !!!

Kotka_Pusia
Kotka_Pusia
9 lat temu

Piekłam już dwa razy – pierwszy raz z masłem (jedna stopiona i przestudzona kostka) i brzoskwiniami z puszki, a drugi z olejem i mrożonymi owocami leśnymi (gotowa mieszanka, do kupienia w każdym supermarkecie) 🙂 W obu przypadkach ciasto wyszło rewelacyjne 🙂 Gorąco polecam i dziękuję za przepis 🙂

aga
aga
10 lat temu

czerwone, czarne i białe porzeczki, a dla osłody malinki i borówki mmmmm pycha już wsiadam na rower i jadę do babci po świeże składniki 🙂 mama kocha moje ciasta a ja kocham twoje przepisy <3
pozdrawiam Agata

Basia
Basia
10 lat temu

Robiłam, bardzo smaczne 🙂 szybkie i proste w wykonaniu. Uwielbiam Pani przepisy 🙂

Werka
Werka
10 lat temu

Ciasto bardzo dobre w smaku, ale w tych proporcjach wyszło mi za twarde i myślę, że jest w nim za dużo mąki…

Majana
10 lat temu

Rewelacja! Uwielbiam takie ciasta. 🙂

gin
10 lat temu

A u mnie w zamrażarce dynia czeka na wykorzystanie… 🙂
Ciacho wygląda pysznie 🙂

Bożenka
Bożenka
10 lat temu

Bardzo fajny przepis i chciałabym go wypróbować. Mam jedynie pytanie: jakie znaczenie ma dodawanie oleju do ciasta zamiast masła/margaryny? Czy można ich użyć zamiast oleju, a jeśli tak, to w jakich ilościach? Pozdrawiam 🙂