Makaron z pieczoną dynią z dodatkami

5.00 avg. rating (99% score) - 11 votes

Dziś kolejna odsłona wspólnego gotowania. Danie z książki Roberta Sowy ‘W poszukiwaniu smaku doskonałego”,  zaproponowała tym razem Iza. Zdecydowałam się zmierzyć z wyzwaniem, bo bardzo lubię takie eksperymenty kulinarne. Za namową dziewczyn postanowiłam również, że będę publikować u siebie dania obiadowe w dziale ‘Wytrawne’. Pewnie nie za często, ale jednak… W końcu życie to nie tylko same ciasta i ciasteczka:) I proszę, bądźcie dla mnie wyrozumiali, bo jednak robienie zdjęć potrawom, to nie to samo co ciastom:). Ale się nauczę…

A jeśli chodzi o samo danie – nie maiłam najmniejszych wątpliwości, że będzie znakomite. Do tej pory nie przyrządzałam sama niczego z dynią, choć jej smak nie jest mi obcy. Białe wino i szynka parmeńska świetnie zgrały całość i smaczek jaki powstał trafił dokładnie w mój gust. A do tego parmezan, szałwia i orzeszki piniowe. Po prostu bajka! Zachęcam Was do spróbowania tego szybkiego i prostego dania.

We spólnym gotowaniu wzięły udział: Iza, Ola, Kasia Prezydentowa, Basia, Marianna i Gosia. Dziewczyny – DZIĘKUJĘ za świetną zabawę!

makaron z pieczoną dynią

Składniki na 4 osoby:

  • 400g makaronu  (może być dowolny ulubiony makaron – u mnie gryczany)
  • 800g obranej i pokrojonej w słupki dyni
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 posiekane listki szałwii ( dałam 4 bo jakieś malutkie miałam)
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej pokrojonej w paseczki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki uprażonych i posiekanych orzeszków piniowych
  • 50ml wytrawnego białego wina

Pokrojoną w słupki dynię sparzyć ok 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzić i dokładnie wymieszać z posiekaną szałwią i oliwą z oliwek. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Piec około 40 minut (u mnie 30). Po wyjęciu z piekarnika przełożyć naczynie na gaz, dodać szynkę parmeńską, wlać wino i zagotować.

Makaron ugotować al dente, odcedzić zostawiając odrobinę wody. Makaron dodać do sosu z dynią, dodać masło, parmezan i delikatnie wymieszać. Całość doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Nałożyć na talerze i każdą porcję posypać orzeszkami piniowymi.

makaron z pieczoną dynią

 

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Wytrawne i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

 

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

15 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
KeJt
11 lat temu

Pieczonej dyni jeszcze nie jadłam a właśnie zostałam obdarowana kilkoma dorodnymi dyniami, Twoja sałatka jest świetną opcją do wypróbowania 🙂

burczymiwbrzuchu
11 lat temu

Dyniowe pomysły zaskakują mnie wokół 🙂 Z chęcią bym zjadła taki makaron na obiad!

Prezydentowa
Prezydentowa
11 lat temu

Ale ciekawie wygląda tutaj! 😉 Tak grubo parmezan, a dynia piękny kolor ma! Fajnie się razem gotuje! 🙂

co by tu zjeść
co by tu zjeść
11 lat temu

Asiu czyli jedna będzie też trochę wytrawnie:) I bardzo się cieszę i nie mogę się doczekać następnych pyszności.Makaron wygląda super i to winko mniam 🙂

Kulinarna Mania
Kulinarna Mania
11 lat temu

Świetne zdjęcia! I danie wygląda super smakowicie i inaczej niż moje – na czym polega caluteńki urok wspólnego gotowania 🙂

MamaBartka
11 lat temu

Dziękuję za wspólne gotowanie 🙂

dawny_basik
11 lat temu

Smakowity makaron, dziękuję!

SmacznaPyza
11 lat temu

Asiu, dzięki za wspólne pichcenie, mam nadzieję nie ostatnie 🙂 a zdjęcie bardzo, bardzo apetyczne i chętnie bym zjadła miseczkę Twojego makaronu

moje pasje
11 lat temu

mmmmmmm musiało być pyszne 😀

evita0007
11 lat temu

I u Ciebie też jak smacznie 🙂 Niby to samo danie ale u każdego inaczej na talerzu 🙂

margoja
11 lat temu

Piekne to 1. zdjęcie!! Prostota i elegancja:) Dzięki za wspólne gotowanie:)