Makaron z pieczoną dynią z dodatkami

5.00 avg. rating (99% score) - 10 votes

Dziś kolejna odsłona wspólnego gotowania. Danie z książki Roberta Sowy ‚W poszukiwaniu smaku doskonałego”,  zaproponowała tym razem Iza. Zdecydowałam się zmierzyć z wyzwaniem, bo bardzo lubię takie eksperymenty kulinarne. Za namową dziewczyn postanowiłam również, że będę publikować u siebie dania obiadowe w dziale ‚Wytrawne’. Pewnie nie za często, ale jednak… W końcu życie to nie tylko same ciasta i ciasteczka:) I proszę, bądźcie dla mnie wyrozumiali, bo jednak robienie zdjęć potrawom, to nie to samo co ciastom:). Ale się nauczę…

A jeśli chodzi o samo danie – nie maiłam najmniejszych wątpliwości, że będzie znakomite. Do tej pory nie przyrządzałam sama niczego z dynią, choć jej smak nie jest mi obcy. Białe wino i szynka parmeńska świetnie zgrały całość i smaczek jaki powstał trafił dokładnie w mój gust. A do tego parmezan, szałwia i orzeszki piniowe. Po prostu bajka! Zachęcam Was do spróbowania tego szybkiego i prostego dania.

We spólnym gotowaniu wzięły udział: Iza, Ola, Kasia Prezydentowa, Basia, Marianna i Gosia. Dziewczyny – DZIĘKUJĘ za świetną zabawę!

makaron z pieczoną dynią

Składniki na 4 osoby:

  • 400g makaronu  (może być dowolny ulubiony makaron – u mnie gryczany)
  • 800g obranej i pokrojonej w słupki dyni
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 posiekane listki szałwii ( dałam 4 bo jakieś malutkie miałam)
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej pokrojonej w paseczki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki uprażonych i posiekanych orzeszków piniowych
  • 50ml wytrawnego białego wina

Pokrojoną w słupki dynię sparzyć ok 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzić i dokładnie wymieszać z posiekaną szałwią i oliwą z oliwek. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Piec około 40 minut (u mnie 30). Po wyjęciu z piekarnika przełożyć naczynie na gaz, dodać szynkę parmeńską, wlać wino i zagotować.

Makaron ugotować al dente, odcedzić zostawiając odrobinę wody. Makaron dodać do sosu z dynią, dodać masło, parmezan i delikatnie wymieszać. Całość doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Nałożyć na talerze i każdą porcję posypać orzeszkami piniowymi.

makaron z pieczoną dynią

 

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Wytrawne i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

15
Dodaj komentarz

avatar
11 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
KeJtburczymiwbrzuchuPrezydentowaAsiekco by tu zjeść Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o
KeJt
Gość

Pieczonej dyni jeszcze nie jadłam a właśnie zostałam obdarowana kilkoma dorodnymi dyniami, Twoja sałatka jest świetną opcją do wypróbowania 🙂

burczymiwbrzuchu
Gość

Dyniowe pomysły zaskakują mnie wokół 🙂 Z chęcią bym zjadła taki makaron na obiad!

Prezydentowa
Gość
Prezydentowa

Ale ciekawie wygląda tutaj! 😉 Tak grubo parmezan, a dynia piękny kolor ma! Fajnie się razem gotuje! 🙂

co by tu zjeść
Gość
co by tu zjeść

Asiu czyli jedna będzie też trochę wytrawnie:) I bardzo się cieszę i nie mogę się doczekać następnych pyszności.Makaron wygląda super i to winko mniam 🙂

Kulinarna Mania
Gość
Kulinarna Mania

Świetne zdjęcia! I danie wygląda super smakowicie i inaczej niż moje – na czym polega caluteńki urok wspólnego gotowania 🙂

MamaBartka
Gość

Dziękuję za wspólne gotowanie 🙂

dawny_basik
Gość

Smakowity makaron, dziękuję!

SmacznaPyza
Gość
SmacznaPyza

Asiu, dzięki za wspólne pichcenie, mam nadzieję nie ostatnie 🙂 a zdjęcie bardzo, bardzo apetyczne i chętnie bym zjadła miseczkę Twojego makaronu

moje pasje
Gość

mmmmmmm musiało być pyszne 😀

evita0007
Gość

I u Ciebie też jak smacznie 🙂 Niby to samo danie ale u każdego inaczej na talerzu 🙂

margoja
Gość

Piekne to 1. zdjęcie!! Prostota i elegancja:) Dzięki za wspólne gotowanie:)