Duńskie drożdżówki z jabłkami

Duńskie bułeczki z jabłkami

Miałam ochotę na drożdżowe, ale już od jakiegoś czasu chodziła za mną szarlotka. Więc postanowiłam poszperać i znaleźć taką, która mi podpasuje. Szukałam, szukałam aż znalazłam. I wtedy okazało się, że nie zabrałam od przyjaciółki torby pełnej jabłek:(. I znów miałam problem. Ale pomyślałam, pokombinowałam i oto proszę – są! Pyszne, mięciutkie i pachnące bułeczki. Dwa w jednym – drożdżowe i szarlotka:) Bułeczki są wyśmienite i mogę powiedzieć tylko tyle, że zniknęły jeszcze zanim dobrze wystygły. Polecam bardzo!

Przepis znaleziony tutaj lekko zmieniony.

Duńskie drożdżówki z jabłkami

Składniki na 9 bułeczek:

  • 250g mąki
  • 20g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżki cukru
  • 125ml ciepłego mleka (nie gorącego!)
  • szczypta soli
  • 100g masła

Nadzienie:

  • 2 średniej wielkości jabłka
  • 1,5 łyżeczki cynamony
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 50g roztopionego masła

Do misy miksera przesiać mąkę, zrobić w niej dołek, wsypać rozkruszone drożdże, cukier, sól i zalać połową ciepłego mleka. Wymieszać lekko z niewielką ilością mąki tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić na 15 -20 minut. W pozostałym mleku rozpuścić masło. Po tym czasie, kiedy rozczyn ruszy, wlać resztę mleka z masłem i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 1- 1,5 godziny.

Jabłka obrać, wyciąć gniazda i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z cynamonem. Masło roztopić.

Gotowe ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40×25 cm. Na wierzchu rozsmarować roztopione masło, posypać brązowym cukrem i wyłożyć równomiernie jabłka. Zwinąć jak roladę. Pokroić na 9 równych kawałków. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić pod przykryciem na 20 minut. Po tym czasie posmarować bułeczki rozmąconym jajkiem. Można posypać grubym cukrem.

Piec w temperaturze 195°C przez 20-25 minut. Studzić na kratce.

Duńskie drożdżówki z jabłkamiDuńskie drożdżówki z jabłkami

Duńskie drożdżówki z jabłkami

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Akcja “Sezon na jabłka”.

Spójrz też na te przepisy:


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subskrybuj
Powiadom o
guest

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

39 Komentarze
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
vingan
vingan
11 lata temu

Bułeczki fantastyczne. Nie wymagają zbytniego zaangażowania, a udają się doskonale. Właśnie tak maślanego przepisu szukałam. Wcześniejsze eksperymenty kończyły się rozpływającą się mazią (smaczną, ale nie można jej było wałkować, czy formować z niej bułeczek).
Przypadkowo zmieniłam ilość jabłek (z rozpędu obrałam zbyt wiele) i moje “ślimaki” miały więcej owoców niż ciasta – polecam – też pyszne.
Jedyną wadą jest szybkie znikanie bułeczek… pozostaje po nich tylko piękny zapach 🙂
Dziękuję za smakowity przepis.

Ewa Capri
12 lata temu

upiekłam no i bardzo dobrze, bo są obłędne, kolejny świetny przepis 🙂

w kuchennym amoku
w kuchennym amoku
12 lata temu

kolejny Twój wspaniały przepis, wczoraj piekłam na kolację, polecam wszystkim ! 🙂 Wesołych Świąt kochana ! 🙂

w kuchennym amoku
w kuchennym amoku
12 lata temu

oki Asiu, dzięki za info, dobranoc 🙂

w kuchennym amoku
w kuchennym amoku
12 lata temu

fantastyczne muszą być, tylko nigdzie nie mogę dorwać grubego cukru, mam kandyzowany, tylko czy będzie sie nadawał i nie zepsuje efektu? ://

T.Rybka
T.Rybka
12 lata temu

Wlasnie upieklem te cudenka zrobilem dwie blachi i……… zjadlem zaledwie dwie sztuki nie wiem gdzie sie podziala reszta 😉 , naprawde swietne

Paula
Paula
12 lata temu

hehee wlasciwie, to polecam jednak z tymi bananami 😀 przepis super, będę robić, ale dodałabym więcej cukru niż tylko 1,5 łyżki do ciasta 😉 ja dodałam 3, ale i tak są light 😉 chyba, że ktoś dosypie więcej cukru do tych jabłek czy bananów 😉 Duńczycy robią z masłem, miodem, cukrem i cynamonem 🙂

Paula
Paula
12 lata temu

rany jakaś nieokrzesana jestem 😀 rozwałkowało się, ale zrobiłam z bananami zamiast z jabłkami i strasznie się porozwalały na boki haha 😀 taka rada dla pozostałych – banany nie są najlepszym eksperymentem 😉 ciekawe czy coś z tego wyjdzie 🙂 jak na razie strasznie urosły ! żeby mi się te banany nie spaliły !

Paula
Paula
12 lata temu

kurcze 🙁 chyba tylko mi nie wyszlo – jestem na etapie rozwałkowywania, ale to co mi wyrosło jest lepiącą masą… no co mam zrobić – chyba dodam mąki 🙁 kuuuuuurrczzeeee

Ja
Ja
12 lata temu

Dziękuję za przepis świetne wyszły!;]

kornik
13 lata temu

kocham wszytko co duńskie!
na widok Twoich bułeczek ślinię się obficie:)

Kasia
Kasia
13 lata temu

są pycha! Ukochany nie lubi ciasta drożdżowego a to wcina ze smakiem 🙂

Kasia
Kasia
13 lata temu
Odpowiedź do  Asiek

to ja dziękuję 🙂 tylko że niebawem przyda mi się dieta 😀 próbowałam robić z dżemem mirabelkowym bo mnie naszło o 2 w nocy na pieczenie – są bardzo dobre ale jednak brakuje w nich tego cynamonowego aromatu – zatem jabłka rządzą 🙂

Kasia
Kasia
13 lata temu
Odpowiedź do  Kasia

a robię je 2-3 razy w tygodniu teraz 😛

Ewa
13 lata temu

Z wyglądu podobne nieco do szwedzkich kanelbulle 🙂

Anahitka9
13 lata temu

Mniam… Az zrobilam sie glodna! Jak tylko skoncze z dynia i figami zabieram sie za Twoje buleczki! Pozdrowinka:)

Tyna
13 lata temu

Kuszące i śliczne:) Muszę kiedyś zrobić

Kaś
13 lata temu

wyglądają bosko!

Russkaya
13 lata temu

Asiek! Są cudne! Jeśli smakują tak jak wyglądają, to chcę je upiec! 😀 może w poniedziałek? jupi!
:*

tastefully
13 lata temu

Takie trochę ślimaczki 🙂 Bardzo ładne 🙂

Łyżka
13 lata temu

właśnie czegoś takiego szukałam! już zabieram się do robienia 😉

moje pasje
13 lata temu

zapisuję 🙂 matko… ale Ty kusisz 😉

Zuzi
Zuzi
13 lata temu

Chętnie upiekłabym te bułeczki, ale trochę boję się wyrabiania bo mam kilka nieudanych prób z ciastem drożdżowym za sobą… Ile, mniej więcej, powinno wyrabiać się to ciasto
i czy ręcznie czy mikserem?

Mania
13 lata temu

Dosłownie pachną mi przez monitor! Mniam! Pozdrowienia 🙂

judik1119
13 lata temu

Wyglądają rewelacyjnie!:)

zjedz_mnie
13 lata temu

W nogę motyla, są super! Przepis już druknięty. Dzięki za pomysł ;]

zauberi
13 lata temu

jakie śliczne :), popijam kawę i wizualizuję sobie Twoją drożdżówkę 😀

DarkANGELika
13 lata temu

Pysznie wyglądają 🙂 Już chce taka jedną;P

Nemi
13 lata temu

Wyglądają obłędnie – bardzo apetyczne fotografie:) Zapisuję przepis!

Prezydentowa
13 lata temu

Bardzo ciekawe drożdżówki, takie nietypowe! Strasznie lubię ciasto drożdżowe z jabłkami! 🙂

SmacznaPyza
SmacznaPyza
13 lata temu

o kurczątko, jakie pyszne! wiedziałam co mówię tak się wczoraj wpraszając 🙂 może i jak upiekę takie?

mamabartka
13 lata temu

zrobię! tak juz postanowione , zrobię je w weekend!
Bartek się ucieszy jak wróci z wypadu z dziadkami 🙂