Kruchy blok ryżowy

Kruchy blok ryżowy

by

w przepisy na:

Dzisiejszy wpis to trochę taki powrót do przeszłości. Bo kiedy byłam mała, często jadałam takie łakocie i można było je kupić w każdym ‘warzywniaku’. Może w ciut innej postaci, ale smakowo podobne. Ja proponuję słodkie, chrupiące kwadraciki z preparowanego ryżu i czekolady. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu, a ile radości potrafią dać:)… Polecam szczególnie tym, którzy nie lubią lub nie mają czasu piec.

Kruchy blok ryżowy

A dzisiejsze dwukolorowe ‘kanapeczki’ dedykuję Oli, bo mówiła, że jej kanapki do pracy są nudne:)

Dodatkowo życzę wszystkim chłopakom, tym dużym i tym trochę mniejszym wszystkiego dobrego w dniu ich święta:)

Przepis pochodzi z książki ‘Czekolada’, zmieniłam jedynie proporcje ryżu.

Składniki na 16 sztuk:

Warstwa biała:

  • 55g masła
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 150g białej czekolady
  • 50g ryży preparowanego

Warstwa ciemna:

  • 55g masła
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 125g czekolady gorzkiej (ja dałam pół na pół z mleczną)
  • 50g preparowanego ryżu

Ryż podpiec na suchej patelni aż się lekko przyrumieni. Należy uważać, aby się nie przypalił.

Blaszkę o wymiarach 20x20cm wyłożyć papierem do pieczenia.

W kąpieli wodnej rozpuścić masło z białą czekoladą, dodać miód i wymieszać. Wsypać podpieczony ryż i dokładnie wymieszać. Przełożyć do przygotowanej blaszki, docisnąć i wyrównać. Odstawić do lodówki do stężenia.

Warstwę ciemną przygotować analogicznie do białej. Gotową wyłożyć na warstwę białą, docisnąć i odłożyć do lodówki do stężenia.

Schłodzony blok wyjąć z blaszki i pokroić na 16 porcji.

Kruchy blok ryżowy

Kruchy blok ryżowy

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

19 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
jolka
jolka
10 lat temu

mam pytanie, czy ryz mozna zastapic np herbatnikami?

ania
ania
12 lat temu

Pyszne! I do tego forma bloku sprawia, że robi się naprawdę ekspresowo, a prezentuje się super. Przestrzegam tylko przed białą czekoladą z biedronki, która nie chciała mi się połączyć z masłem, więc trochę musiałam kombinować i ubrudziłam przy tym elegancko kuchnię 😉 Do tego polecam ryż wrzucać do masy jeszcze w kąpieli wodnej, bo łatwiej jest wszystko wymieszać 🙂
Dziękuję za przepis!

moje pasje
13 lat temu

🙂 pamiętam pamiętam 🙂 U nas nazywało się to szyszkami. Lepiło się w kształcie takich właśnie maleńkich szyszeczek ale nie były takie wypaśne z dwóch czekolad 😉 Pozdrawiam 🙂

slodkiefantazje
slodkiefantazje
13 lat temu

Takie urozmaicenie dla szyszeczek, które pamiętam z dzieciństwa. 🙂 ps. Piękne zdjęcia 🙂

co by tu zjeść
co by tu zjeść
13 lat temu

Ale fajne te kanapki.Jak byłam mała to pamiętam szyszki ryżowe w czekoladzie które mi babcia kupowała

Kaś
13 lat temu

jakie łakocie 🙂 bardzo podobają mi się tego typu “kanapki” 😀

od-kuchni
13 lat temu

Apetycznie 🙂 Właśnie mi uświadomiłaś jak dawno nie jadłam preparowanego ryżu…

burczymiwbrzuchu
13 lat temu

Super! Skorzystam z przepisu na pewno lub chociaż się Tobą zainspiruję, bo mój ukochany uwielbia takie przekąski, właśnie ryżowe. Pozdrawiam 🙂

manoria
13 lat temu

Piękne, ale na razie ich nie zrobię, gdyż zjadłabym je sama, Uwielbiam połączenie ryżu preparowanego z czekoladą. U nas w domu robiliśmy tzw. jeżyki, muszę odgrzebać ten przepis 🙂 Pozdrawiam serdecznie

Nemi
13 lat temu

Wyszedł idealnie:) Nie mogę się mu oprzeć;)

zauberi
13 lat temu

proste i pyszne 🙂

Izaa
13 lat temu

ojj pamiętam pamiętam…;) i lubię

Russkaya
13 lat temu

To ja też chcę taką kanapeczkę na drugie śniadanko 🙂
jejku, przepysznie wyglądają!

mamabartka
13 lat temu

Dziękuję Ci ślicznie za dedykację :):)
no takie kanapeczki nie byłyby nudne 🙂
pyszne, porywam jedną na śniadanie 🙂