Kruchy blok ryżowy

4.79 avg. rating (95% score) - 14 votes

Dzisiejszy wpis to trochę taki powrót do przeszłości. Bo kiedy byłam mała, często jadałam takie łakocie i można było je kupić w każdym ‘warzywniaku’. Może w ciut innej postaci, ale smakowo podobne.  Ja proponuję słodkie, chrupiące kwadraciki z preparowanego ryżu i czekolady.  Bardzo proste i szybkie w wykonaniu, a ile radości potrafią dać:)… Polecam szczególnie tym, którzy nie lubią lub nie mają czasu piec.

Kruchy blok ryżowy

A dzisiejsze dwukolorowe ‘kanapeczki’ dedykuję Oli, bo mówiła, że jej kanapki do pracy są nudne:)

Dodatkowo życzę wszystkim chłopakom, tym dużym i tym trochę mniejszym wszystkiego dobrego w dniu ich święta:)

Przepis pochodzi z książki ‘Czekolada’, zmieniłam jedynie proporcje ryżu.

Składniki na  16 sztuk:

Warstwa biała:

  • 55g masła
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 150g białej czekolady
  • 50g ryży preparowanego

Warstwa ciemna:

  • 55g masła
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 125g czekolady gorzkiej (ja dałam pół na pół z mleczną)
  • 50g preparowanego ryżu

Ryż podpiec na suchej patelni aż się lekko przyrumieni. Należy uważać, aby się nie przypalił.

Blaszkę o wymiarach 20x20cm wyłożyć papierem do pieczenia.

W kąpieli wodnej rozpuścić masło z białą czekoladą, dodać miód i wymieszać. Wsypać podpieczony ryż i dokładnie wymieszać. Przełożyć do przygotowanej blaszki, docisnąć i wyrównać. Odstawić do lodówki do stężenia.

Warstwę ciemną przygotować analogicznie do białej. Gotową wyłożyć na warstwę białą, docisnąć i odłożyć do lodówki do stężenia.

Schłodzony blok wyjąć z blaszki i pokroić na 16 porcji.

Kruchy blok ryżowy

Kruchy blok ryżowy

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciastka i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

19 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
jolka
jolka
6 lat temu

mam pytanie, czy ryz mozna zastapic np herbatnikami?

ania
ania
8 lat temu

Pyszne! I do tego forma bloku sprawia, że robi się naprawdę ekspresowo, a prezentuje się super. Przestrzegam tylko przed białą czekoladą z biedronki, która nie chciała mi się połączyć z masłem, więc trochę musiałam kombinować i ubrudziłam przy tym elegancko kuchnię 😉 Do tego polecam ryż wrzucać do masy jeszcze w kąpieli wodnej, bo łatwiej jest wszystko wymieszać 🙂
Dziękuję za przepis!

moje pasje
8 lat temu

🙂 pamiętam pamiętam 🙂 U nas nazywało się to szyszkami. Lepiło się w kształcie takich właśnie maleńkich szyszeczek ale nie były takie wypaśne z dwóch czekolad 😉 Pozdrawiam 🙂

slodkiefantazje
slodkiefantazje
8 lat temu

Takie urozmaicenie dla szyszeczek, które pamiętam z dzieciństwa. 🙂 ps. Piękne zdjęcia 🙂

co by tu zjeść
co by tu zjeść
8 lat temu

Ale fajne te kanapki.Jak byłam mała to pamiętam szyszki ryżowe w czekoladzie które mi babcia kupowała

Kaś
8 lat temu

jakie łakocie 🙂 bardzo podobają mi się tego typu “kanapki” 😀

od-kuchni
8 lat temu

Apetycznie 🙂 Właśnie mi uświadomiłaś jak dawno nie jadłam preparowanego ryżu…

burczymiwbrzuchu
8 lat temu

Super! Skorzystam z przepisu na pewno lub chociaż się Tobą zainspiruję, bo mój ukochany uwielbia takie przekąski, właśnie ryżowe. Pozdrawiam 🙂

manoria
manoria
8 lat temu

Piękne, ale na razie ich nie zrobię, gdyż zjadłabym je sama, Uwielbiam połączenie ryżu preparowanego z czekoladą. U nas w domu robiliśmy tzw. jeżyki, muszę odgrzebać ten przepis 🙂 Pozdrawiam serdecznie

Nemi
8 lat temu

Wyszedł idealnie:) Nie mogę się mu oprzeć;)

zauberi
8 lat temu

proste i pyszne 🙂

Izaa
8 lat temu

ojj pamiętam pamiętam…;) i lubię

Russkaya
8 lat temu

To ja też chcę taką kanapeczkę na drugie śniadanko 🙂
jejku, przepysznie wyglądają!

mamabartka
8 lat temu

Dziękuję Ci ślicznie za dedykację :):)
no takie kanapeczki nie byłyby nudne 🙂
pyszne, porywam jedną na śniadanie 🙂