Przeglądając blogi kulinarne w poszukiwaniu inspiracji natknęłam się u Kasi na to ciacho. I tak zerkało na mnie z ekranu monitora, że nie mogłam mu się oprzeć… Choć plany miałam zupełnie inne:). Ciasto robi się błyskawicznie. Jest bardzo maślane z nutą kokosową i pulchne. Bardzo pasują do niego wiśnie, ale myślę, że z każdymi owocami będzie równie pyszne. Polecam!!
Składniki:
- 300g mąki
- 70g wiórek kokosowych
- 200g cukru + 3 łyżki
- 220g miękkiego masła
- 3 jajka
- 1 budyń śmietankowy (proszek)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka
- 500g wydrylowanych wiśni
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe oraz budyń. Utrzeć masło z cukrem na puszystą, białą masę (ok. 5 minut). Dodawać po jednym jajku i mleko, miksując kolejne 2-3 minuty. Do gotowej masy maślano jajecznej dodać suche składniki i zmiksować na wysokich obrotach, do połączenia się składników.
Blaszkę o wymiarach 25×30 cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej gotowe ciasto, na wierzch wysypać wiśnie i posypać trzema łyżkami cukru.
Piec w temperaturze 180°C prze około 60 minut lub do suchego patyczka.
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
ps. jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
pieke to ciasto
Bardzo smakowicie wygląda 🙂
Dodaję do ulubionych 😉
Ojej, jak tu smacznie 🙂 ciekawi mnie ten dodatek budyniu, musi obłędnie pachnieć 🙂
Buziaki!
Pachnie cudnie a smakuje jeszcze lepiej!
Pozdrawiam:)
Wspaniałości. Uwielbiam i wiśnie i kokos 🙂
Super wygląda, aż chciałoby się sięgnąć ręką 🙂
Pozdrawiam 🙂
Skoro uwielbiasz kokos i wiśnie to ciasto będzie Ci smakować!
Pozdrawiam:)
mlask, mlask
Też mu się nie oprę:)
Pyszne ciacho:)
Mmm.. Wygląda faktycznie na pulchniutkie i mięciutkie. I ja bym też w nim śliwki widziała. 🙂
Pyszności !!!!! Chętnie również wypróbuje przepis jeśli można 🙂
Pozdrawiam
Oczywiście że można, będzie mi bardzo miło!!
Cieszę się, że smakowało 🙂
Wygląda przepysznie, a to połączenie… pulchne ciasto, kokos, wiśnia musi smakować wybornie. Dodaję do kajecika do wypróbowania. 🙂