Jesienne muffiny dyniowo – orzechowe

5.00 avg. rating (99% score) - 10 votes

Dopiero zaczynam swoją przygodę z dynią. Mimo iż jadłam wcześniej choćby krem z dyni, to jednak sama nigdy jej nie wykorzystywałam w swojej kuchni. Ale teraz to się zmieni. Dziś chcę Wam zaproponować bardzo jesienne muffiny, pięknie pachnące przyprawami korzennymi i orzechami. Fantastycznie wilgotne i bardzo, bardzo smaczne. Polecam!

Przepis pochodzi z książki ‚Muffinki’.

Muffiny dyniowo-orzechowe

 

Składniki na 16 muffinek:

  • 200g musu z dyni
  • 180g mąki
  • 100g drobno posiekanych orzechów pecan (użyłam włoskich)
  • 100g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 5 łyżek oleju
  • 300g maślanki ( nie miałam akurat, zastąpiłam jogurtem naturalnym)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • szczypta soli

Miąższ dyniowy pokroić w kostkę, poddusić w małej ilości wody przez 10 minut. Odsączyć i zmiksować na mus.

Tradycyjnie jak na muffiny w jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składnik: mąkę, orzechy, cukier, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę i sól, w drugim mokre: maślankę, mus z dyni, olej i jajko. Zawartość obu naczyń wymieszać, tylko do połączenia składników.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub wysmarować tłuszczem. Nałożyć gotowe ciasto do 3/4 wysokości foremek.

Piec w temperaturze 180°C przez 20 – 25 minut lub do tzw suchego patyczka.

Muffiny z dyniąMuffiny dyniowo-orzechoweMuffiny z dynią

 

Smacznego!

 

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Muffiny i babeczki i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

9 odpowiedzi na „Jesienne muffiny dyniowo – orzechowe

  1. avatar Aga_1 pisze:

    Witam,
    Uwielbiam dynię. Od dawna jestem jej amatorem. Za zupą dyniową przepada cała moja rodzina, a ostatnio dodajemy jeszcze utarte pomidory i obowiązkowo posypujemy uprażonymi pestkami (to najbardziej lubią dzieci). Babeczki bardzo smaczne aromatyczne i wilgotne. Od takich babeczek od razu robi się ciepło w takie jesienne i zimne dni. Polecam wszystkim… Właśnie jem placek dyniowy.
    Pozdrawiam

  2. avatar tastefully pisze:

    Ciekawe jak smakują… Lubię zapachy jesieni :-)))

  3. avatar moje pasje pisze:

    :) a ja w końcu kupiłam dynię i tez będę czarować :) Na takie mufinki tez bym sie skusiła :)

  4. avatar nathalia81 pisze:

    u mnie tez ostatnio dyniowo!wspaniale sa te twoje muffiny!.i zdjecia jakie piekne:)

  5. avatar Prezydentowa pisze:

    Fajne muffiny, piękna dekoracja! 😉

  6. avatar zauberi pisze:

    to ja się częstuję, bo dynię uwielbiam :)

  7. avatar Kaś pisze:

    ja też ostatnio oszalałam na punkcie wypieków z dynią. takie muffiny muszą być cudowne!

  8. avatar SmacznaPyza pisze:

    a u mnie będą z bananem, machniom? :-)))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *