Jesienne muffiny dyniowo – orzechowe

5.00 avg. rating (99% score) - 10 votes

Dopiero zaczynam swoją przygodę z dynią. Mimo iż jadłam wcześniej choćby krem z dyni, to jednak sama nigdy jej nie wykorzystywałam w swojej kuchni. Ale teraz to się zmieni. Dziś chcę Wam zaproponować bardzo jesienne muffiny, pięknie pachnące przyprawami korzennymi i orzechami. Fantastycznie wilgotne i bardzo, bardzo smaczne. Polecam!

Przepis pochodzi z książki ‘Muffinki’.

Muffiny dyniowo-orzechowe

 

Składniki na 16 muffinek:

  • 200g musu z dyni
  • 180g mąki
  • 100g drobno posiekanych orzechów pecan (użyłam włoskich)
  • 100g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 5 łyżek oleju
  • 300g maślanki ( nie miałam akurat, zastąpiłam jogurtem naturalnym)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • szczypta soli

Miąższ dyniowy pokroić w kostkę, poddusić w małej ilości wody przez 10 minut. Odsączyć i zmiksować na mus.

Tradycyjnie jak na muffiny w jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składnik: mąkę, orzechy, cukier, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę i sól, w drugim mokre: maślankę, mus z dyni, olej i jajko. Zawartość obu naczyń wymieszać, tylko do połączenia składników.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub wysmarować tłuszczem. Nałożyć gotowe ciasto do 3/4 wysokości foremek.

Piec w temperaturze 180°C przez 20 – 25 minut lub do tzw suchego patyczka.

Muffiny z dyniąMuffiny dyniowo-orzechoweMuffiny z dynią

 

Smacznego!

 

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Muffiny i babeczki i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

9 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Aga_1
Aga_1
7 lat temu

Witam,
Uwielbiam dynię. Od dawna jestem jej amatorem. Za zupą dyniową przepada cała moja rodzina, a ostatnio dodajemy jeszcze utarte pomidory i obowiązkowo posypujemy uprażonymi pestkami (to najbardziej lubią dzieci). Babeczki bardzo smaczne aromatyczne i wilgotne. Od takich babeczek od razu robi się ciepło w takie jesienne i zimne dni. Polecam wszystkim… Właśnie jem placek dyniowy.
Pozdrawiam

tastefully
8 lat temu

Ciekawe jak smakują… Lubię zapachy jesieni :-)))

moje pasje
8 lat temu

🙂 a ja w końcu kupiłam dynię i tez będę czarować 🙂 Na takie mufinki tez bym sie skusiła 🙂

nathalia81
8 lat temu

u mnie tez ostatnio dyniowo!wspaniale sa te twoje muffiny!.i zdjecia jakie piekne:)

Prezydentowa
Prezydentowa
8 lat temu

Fajne muffiny, piękna dekoracja! 😉

zauberi
8 lat temu

to ja się częstuję, bo dynię uwielbiam 🙂

Kaś
8 lat temu

ja też ostatnio oszalałam na punkcie wypieków z dynią. takie muffiny muszą być cudowne!

SmacznaPyza
SmacznaPyza
8 lat temu

a u mnie będą z bananem, machniom? :-)))