Światowy Dzień Chleba – Chleb razowy ze słonecznikiem

Światowy Dzień Chleba – Chleb razowy ze słonecznikiem
44 votes, 4.75 avg. rating (94% score)

World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!Jakiś czas temu, za sprawą Basi dowiedziałam się, że 16. 10 obchodzony jest Światowy Dzień Chleba. Od dawna już nie kupuję chleba w sklepie, więc naturalnym dla mnie było, że wezmę udział w tym fajnym przedsięwzięciu. Postanowiłam też, że tym razem nie upiekę swojego ulubionego  chleba na zakwasie, ale będzie to szybki i prosty chleb drożdżowy. Namawiam Was bardzo mocno do samodzielnego wypiekania chleba, bo nie ma nic lepszego, niż własnoręcznie upieczone pieczywo. I oczywiście chlebek polecam bardzo!

Przepis pochodzi z książki ‚Chleb, domowy wypiek’, ale został przeze mnie lekko zmieniony.

Zapraszam również na stronę organizatorki akcji, gdzie znajdziecie więcej informacji.

Chleb razowy ze słonecznikiem | Yeast wholemeal bread with sunflower seeds

Składniki na jeden spory bochenek:

  • 600g mąki pszennej razowej
  • 25g świeżych drożdży (10g suchych)
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki oliwy
  • 100g pestek słonecznika
  • 480ml letniej wody

Mąkę wsypać do miski, dodać oliwę, sól, miód i pestki. Drożdże rozpuścić w wodzie. Wlać do mąki i wyrobić gładkie ciasto. Z doświadczenia wiem, jak różne są mąki, więc dobrze jest rozpuścić drożdże w małej ilości wody, a resztę wody dolewać stopniowo. Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości ( u mnie 1,5 godziny). Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić i przełożyć do foremki lub kosza do wyrastania. Odstawić na 30 minut.

Wyrośnięty chleb wstawić do zimnego piekarnika. Piekarnik nastawić na 225°C przez około 40 minut. Po tym czasie wyjąć na kratkę i ostudzić. Chleb jest upieczony, gdy postukany od dołu wydaje głuchy dźwięk.

Chleb razowy ze słonecznikiem | Yeast wholemeal bread with sunflower seeds

Chleb razowy ze słonecznikiem | Yeast wholemeal bread with sunflower seeds

Chleb razowy ze słonecznikiem | Yeast wholemeal bread with sunflower seeds

Chleb razowy ze słonecznikiem | Yeast wholemeal bread with sunflower seeds

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Chleby, Na drożdżach i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

33 odpowiedzi na „Światowy Dzień Chleba – Chleb razowy ze słonecznikiem

  1. avatar Magdalena R pisze:

    Dziekuje za przepis! Chleb pieklam pierwszy raz w zyciu i mi wyszedl! Nie wyglada (i zapewne nie smakuje)tak idealnie jak Pani, ale w porownaniu do tych sklepowych ‚oszustow’ to rewelacja, jest ciutke wilgotny i ta chrupiaca skorka! Uzylam 400g maki pelnoziarnistej i dodalam 100g otrab owsianych, ominelam pestki, bo ich nie mialam, ale i tak sie upiekl i teraz sobie dostojnie lezy pod sciereczka w kuchni. Mniam. Pozdrawiam. =)

    • avatar Asiek pisze:

      Bardzo się cieszę, że zaczęłaś swoją przygodę z chlebem. Teraz to już żaden chleb nie będzie Ci smakował. Bardzo się cieszę, że debiut udany.
      Pozdrawiam serdecznie!

  2. Wspaniały wypiek :) zapisuje do zrobienia!

    Pozdrawiam chlebowo!

  3. avatar ola pisze:

    Witam czy chlebek piecze się z termoobiegiem, góra-dół czy może inaczej?

  4. avatar Malwa pisze:

    za późno odczytałam wiadomość!w ostatniej chwili dodałam trochę mąki pszennej,ale na pewno nie drugie tyle.nie wiem co z tego będzie,ale chyba sie nie uda:(

  5. avatar Malwa pisze:

    czy zamiast maki razowej może być pełnoziarnista żytnia?

  6. avatar Malwa pisze:

    Chleb wygląda smakowicie!Chciałabym go zrobić,ale posiadam mąkę żytnią pełnoziarnistą,czy taka też się nadaje?

  7. avatar oliwia pisze:

    Chleb urósł a w piekarniku opadł i po wyjeciu był w środku surowy. Trzymałam w piekarniku 40 mnut dłuższe trzymanie to spaliłby się. Nie polecam tego przepisu.Zdjęcie chleba chyba nie do tego przepisu .

    • avatar Asiek pisze:

      Chleb jest upieczony, gdy popukany od dołu wydaje głuchy dźwięk. Nie jestem specjalistką od pieczenia chleba, ale też większych problemów w tym temacie nie mam. Skoro opadł po upieczeniu, mogą być dwie przyczyny: 1. nie wyrósł przed pieczeniem tyle i le powinien, 2. rósł zbyt długo. Trzeba było przykryć folią aluminiową, i dopiec ile trzeba. I proszę nie sugerować, że zdjęcia nie dotyczą tego chleba…

  8. avatar donia211 pisze:

    Przepis wspaniały, chleb pieknie wyrasta i bardzo nam smakuje. Dziękuje i pozdrawiam.

  9. Asiu, dziękuję za chlebowe inspiracje!

  10. avatar zorra pisze:

    You are right, there is nothing better than a homemade bread!

    Dziekuje za udzial w Word Bread Day. Mam nadzieje, ze za rok ponownie wezmiesz udzial w akcji.

  11. avatar Nils pisze:

    Ten chleb wyglada jak milion dolarow!

  12. avatar moje pasje pisze:

    obłędny chlebuś z cudnym kolorem :) Juz sobie wydrukowałam 😉 Pozdrawiam :)

  13. avatar Amber pisze:

    Doskonały bochen!
    Porywam Ci kromeczkę…
    Pozdrowienia świąteczne!

  14. avatar Laura pisze:

    Piękny chlebek, ja też w tym roku się przyłączyłam – akcja jest rewelacyjna…

  15. avatar mojetworyprzetwory pisze:

    Ale piękny! A jak mi tutaj pachnie…;)

    Pozdrawiam Asiu serdecznie;)

  16. avatar flowerek pisze:

    Asiu, już chwaliłam Twój chleb. Piękny jest i cieszę się, że się przyłączyłaś :)

  17. avatar Majana pisze:

    Asiu, cudowny chleb i jak pięknie pokrojony. Idealny po prostu.
    Pozdrawiam serdecznie :)

  18. avatar iza pisze:

    jak ja Wam zazdroszę tych pieknych chlebów :(((( mnie nie wychodza i już nawewt nie próbuję

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *