Chleb Vermont Sourdough

4.70 avg. rating (93% score) - 10 votes

Kolejna propozycja chleba na zakwasie i kolejny ulubiony chleb. Gdybym miała wybrać, który z dotychczasowo upieczonych przeze mnie chlebów był najlepszy, to maiłabym duży problem… Wszystkie są tak samo pyszne i wszystkie stają się ulubione. Ten chleb wymaga trochę czasu, ale warto mu go poświęcić, bo jest wyśmienity. Cudownie chrupiąca skórka i pyszny pszenny miąższ. Po prostu musicie go spróbować!

Przepis Jeffreya Hamelmana.

Chleb Vermont Sourdough

Z podanych składników wychodzą dwa bochenki.

Składniki na zaczyn:

  • 136 g mąki białej pszennej chlebowej
  • 168 g wody
  • 2 łyżki zakwasu żytniego lub pszennego

Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać razem, przykryć szczelnie folią i odstawić na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej.

Składniki na ciasto właściwe:

  • 680 g mąki białej pszennej chlebowej
  • 90 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 420 g wody
  • 1 łyżka soli
  • cały zaczyn

Wszystkie składniki ciasta właściwego oprócz soli wymieszać. Szczelnie przykryć i odstawić na około 60 minut w temperaturze pokojowej. Następnie ciasto posypać solą i zmiksować przez 2 minuty. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 2,5 godziny składając dwukrotnie w tym czasie (co  50 minut).

Podzielić ciasto na dwie części i uformować z nich bochenki. Wsadzić do kosza do wyrastania. Ja w dalszym ciągu nie mam kosza, ale ciasto było na tyle zwarte, że uformowałam bochenki i pozostawiłam na blaszce, bochenki nie straciły formy. Pozostawić do wyrastania na kolejne 2,5 godziny.

Piec z parą w temperaturze 230°C przez około 45 minut. Studzić na kratce.

Chleb Vermont SourdoughChleb Vermont Sourdough

 

Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji:


Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Chleby, Na zakwasie i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

13 odpowiedzi na „Chleb Vermont Sourdough

  1. avatar Ana38 pisze:

    Mozesz mi podac jak sie robi zakwas do chleba? Dzieki

    • avatar Asiek pisze:

      Zakwas robisz tak: do słoika wsypujesz 50g mąki żytniej razowej, wlewasz letnią przegotowaną wodę i porządnie mieszasz. Odstawiasz na 24h. Następnego dnia, mniej więcej o tej samej porze robisz dokładnie to samo- 50g mąki, 50g wody, mieszasz, odstawiasz. I tak przez 4 kolejne dni. Na 5 dzień zakwas jest już gotowy do użycia. Musisz jednak pamiętać, że to jest młody zakwas i potrzebuje wspomagania drożdży. Mój zakwas ma już ponad 2 lata i nie dodaję już drożdży. Po użyciu zakwasu jeśli nie pieczesz, chowasz go do lodówki. Przed każdym pieczeniem musisz na nowo dokarmić zakwas- czyli wyjmujesz zakwas z lodówki, czekasz aż osiągnie temperaturę pokojową i dopiero dokarmiasz- taką samą ilością mąki i wody. Po dokarmieniu musisz odczekać aż zacznie pracować ( bombelkować i pienić się) i po ok. 12-14 godzinach możesz już piec. To tylko na początku wydaje się trudne i skomplikowane, ale tak naprawdę wielkiej filozofii w tym nie ma. W razie pytań jestem do dyspozycji.

  2. avatar Przemo007 pisze:

    Chleb upiekłem, jest pyszny !!Piekłem go na prostokątnej blaszce ponieważ ciasto wyszło mi dość luźne i bałem się, że nie ograniczając go wyjdzie mi pizza 😉 Serdeczne dzięki za przepis. Pozdrawiam

  3. avatar Russkaya pisze:

    hi hi ja tak mam z ciastami :) ciężko mi określić, które jest naj i za każdym razem mówię, że to moje ulubione :)
    A chlebek- idealny!

  4. avatar moje pasje pisze:

    o rany!!! Cudny jest!!! Muszę go zrobić !!!

  5. avatar Kaś pisze:

    ma cudowny miąższ. już sobie wyobrażam masełko, które wpada w te dziury :)

  6. avatar zauberi pisze:

    piękny Ci wyszedł

  7. avatar urtica1 pisze:

    Piękny wypiek i faktycznie bardzo smaczny. Kiedyś już go piekłam i fajnie że przypomniałaś ten przepis bo z chęcią do niego wrócę :) A z tymi ulubionymi chlebami to widzę że tak jak u mnie :) Ciężko się zdecydować, bo każdy jeden jest pod jakimś względem najlepszy :)

  8. avatar Nemi pisze:

    Chrupiąca skórka i ten zapach…idealne niedzielne śniadanko:)

  9. avatar karmel-itka pisze:

    piękne fotografie.
    piękny chleb.
    domowe pieczywo nie zastąpi żadnego innego.

    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

  10. avatar evita0007 pisze:

    Nie no ekstra,twój chlebek ,jaki on musi być smaczny i pachnący mmmm :-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *