Zwykłe, proste, szybkie. A takie niezwykłe… Bardzo jesienne. Przepięknie pachnące i bardzo wilgotne ciasto. Połączenie jabłek i żurawin jest doskonałe, a jeśli jeszcze do tego dodamy odrobinę cynamonu, to osiągniemy smak doskonały. Ale gdyby kogoś nie przekonała jednak taka zachęta, to powiem, że całość przykrywa pyszna kruszonka kokosowa… Tej jesieni nie może zabraknąć tego ciasta w Waszych domach. Polecam bardzo!
Przepis pochodzi z książeczki “Ciasta”.
Składniki:
- 130g miękkiego masła
- 180g cukru
- 2 duże jajka
- 150g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (dodałam 1/4 łyżeczki a i tak była mocno wyczuwalna)
- 2 średniej wielkości winne jabłka
- 150g świeżej żurawiny (dodałam 200g)
Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Żurawinę umyć i osuszyć.
Ubić masło z cukrem na jasną, puszysta masę. Następnie dodawać po jednym jajku, miksując dokładnie po każdym. Do masy dodawać stopniowo wszystkie sypkie składniki i delikatnie zmiksować na małych obrotach miksera, do połączenia się składników. Na koniec dodać jabłka i żurawinę i dokładnie wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem. Przełożyć gotowe ciasto. Na wierzch wysypać kruszonkę.
Kruszonka:
- 50g brązowego cukru
- 40g mąki pszennej
- 30g wiórków kokosowych
- 3 łyżki miękkiego masła
Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać razem i rozetrzeć między palcami tak, żeby całość przypominała okruchy.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 1 godzinę lub dłużej, w zależności od wysokości ciasta. Ja piekłam 1 godz. 15 minut. Należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe – patyczek może być wilgotny, bo w cieście jest dużo jabłek, ale nie może być oblepiony ciastem. W razie potrzeby przykryć ciasto folią aluminiową, żeby wierzch się zbyt mocno nie przypiekł. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić w blaszce na 15 minut do przestygnięcia, następnie oddzielić boki ciasta od blaszki i wyjąć je z blaszki, ostudzić do końca na kratce.
A zdjęć jest tak dużo, ponieważ moja córcia postanowiła zostać fotografem:)
Smacznego!
Wygląda super, koniecznie muszę wypróbować przepis!
Wspaniały przepis! Aromatyczna żurawina, a do tego ta obłędna kruszonka. Lecę do sklepu po składniki 😀
Super są takie ciasta.Uwielbiam z owocami i kruszonką, wilgotne ,pyszne. Pozdrowienia:)
Tak… takie niepozorne i takie pyszne:)
Dziękuję Majanko za odwiedziny i pozdrawiam Cię serdecznie!
Zrobilam to ciasto i wyszlo znakomicie! Zniknelo szybciutko w brzuchach domownikow; nie zrobilam tylko kruszonki i dodalach troche orzechow do ciasta bo mój mąż uwielbia orzechy w ciastach.
Dziekuje za przepis! Palce lizac!!
Ciasto z jabłkami i żurawiną – przepyszne połączenie smaków 🙂
Bardzo mi miło:) A orzechy to świetny pomysł. Zrób kiedyś z kruszonką, jest świetna:)
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie:)
Ciasto goni ciasto a dopiero zniknęła blacha sakiewek serowych z jabłkami. Trochę uprościłam przepis nie mieląc w ogóle twarogu w kostkach. Wyszły rewelacyjnie- kruche i lekkie tak, jak lubię. Zrobiłam podwójną porcję ciasta i część zamroziłam. Sprawdzę efekt z ciastem mrożonym.
Teraz czas na paluchy wiedźmy.
Pozdrawiam
Cudowne! Jabłka z żurawiną pod chrupiącą kruszonką – koniecznie muszę tego spróbować 🙂
A zdjęcia wspaniałe 🙂
przepyszne połączenie smaków :))