Dzisiejszy wpis będzie inny. Taki hmmm… jakby to powiedzieć – techniczny. Stworzony z potrzeby i na prośbę wielu osób. Wiem dobrze, jak mi samej czasem trudno jest wyobrazić sobie, jak coś ma wyglądać. Często nie wiem, czy robię coś dobrze, jaką konsystencje powinien mieć krem itd… Dlatego postanowiłam pokazać Wam, jak robię krem do dekoracji tortu oraz samą dekorację w kształcie różyczek. Mam nadzieję, że pomogę Wam choć trochę, ale też liczę na waszą wyrozumiałość, gdyż jestem laikiem w kręceniu filmów. Jestem świadoma, że nie są one doskonałe, ale pokazują co trzeba:)
Bardzo długo szukałam odpowiedniego kremu do dekorowania tortów, bo niestety, ale nie każdy się do tego nadaje. Krem na bazie bezy szwajcarskiej jest doskonały! Idealnie trzyma kształt, nie rozwarstwia się, można go barwić i bardzo dobrze się z nim pracuje. Jedyne o co się obawiałam, to czy będzie ‘zjadliwy’. Okazało się, że tak. Smakował wszystkim, którzy mieli okazję jeść tort udekorowany tym kremem. Polecam go szczerze. Od tej pory to mój nr 1 w dekorowaniu!
Zdobienie tortu i przepis na krem podpatrzyłam na blogu ‘Ciasteczkolandia’.
Składniki na krem (przepis podstawowy):
- 300g miękkiego, pokrojonego na małe kawałki masła
- 100g białek (ok. 3-4 sztuk)
- 200g cukru
- szczypta soli
- ½ łyżeczki winianu potasu (opcjonalnie, ja nie dodałam, bo nie mam)
- ekstrakt waniliowy lub dowolny inny
- ewentualnie barwniki
Białka przelać do miski, dodać szczyptę soli. Umieścić miskę nad garnkiem z wrzącą wodą, lekko roztrzepać białka. Wsypać cukier i ubijać aż do momentu, gdy się cały cukier rozpuści. Najlepiej sprawdzić to rozcierając pianę między palcami – cukier nie powinien być wyczuwalny.
Zdjąć miskę z garnka i jeśli się białka zbyt mocno podgrzały należy je przestudzić. Następnie wlać do misy miksera i końcówką do ubijania białek miksować do momentu, aż białka będą bardzo gęste (około 10 minut).
Po tym czasie zmienić końcówkę na ucierającą i stopniowo dodawać po kawałku miękkiego masła, cały czas miksując. Podczas mieszania może się zdarzyć, że masa zacznie wyglądać jakby się zwarzyła. Nie należy się tym przejmować, po chwili dalszego miksowania wszystko wróci do normy. Ja robiłam ten krem dwukrotnie, i nie przytrafiło mi się nic takiego.
Dodać ekstrakt i ubijać do momentu, aż usłyszymy charakterystyczne ‘mlaskanie’ kremu. Nasz krem jest gotowy. Można przystąpić do dekorowania.
Na ozdobienie tortu o średnicy 22cm przygotowałam krem z podwójnej ilości składników, zostało mi trochę na ewentualne poprawki.
Podzielić krem na tyle części, ile chcemy mieć różnych kolorów. U mnie były to 3 odcienie fioletu. Do każdej z części dodać wybrany barwnik (używam barwników w żelu firmy Wilton) i dokładnie wymieszać (lub zmiksować).
Do dekorowania będzie potrzebny worek jednorazowy lub rękaw cukierniczy oraz tylka w kształcie otwartej gwiazdy nr 1M firmy Wilton.
Wierzch i boki tortu który będziemy zdobić należy pokryć cienką warstwą zabarwionego kremu.
Gotowy krem nałożyć do worka. Dekorowanie zaczynamy od najniższej warstwy i dekorujemy dookoła tortu. Przykładamy końcówkę tylki prostopadle do boku tortu, obieramy środek różyczki a następnie zataczamy wokół niego koło. Do kolejnego worka nakładamy masę w jaśniejszym kolorze. Czynność powtarzamy w drugim rzędzie. Na końcu stroimy górę tortu, zmieniając oczywiście kolor kremu.
Na filmie możecie zobaczyć dokładnie jak się robi taką dekorację z róży.
Życzę miłego oglądania.
Powodzenia!
Witam, czy ten krem nadaje się pod opłatek oraz czy tyle proporcji starczy na dużą prostokątną blachę
Nadaje się. A co do proporcji, to proszę sobie przeliczyć zgodnie z wymiarami blachy.
robie podobny krem ale z masa krowkowa, nie wiedzialam,ze ten krem tak sie nazywa 🙂
sprobuje tego sposobu dekoracji, poniewaz bardzo mi sie podoba! pozdrawiam
Ale jak z masą krówkową? Ja też robię z masą krówkoą, ale to zupełnie inny krem, wtedy raczej niewiele będzie miał wspólnego z kremem maślanym na bezie, no chyba, że się mylę…
Mam takie malutkie pytanie, jakich barwników spożywczych używasz?
Wiele razy odpowiadałam już na to pytanie. Używam barwników w żelu Wiltona.
Witaj 🙂
Czy do kremu można dodać roztopioną czkoladę?
Nie dodawałam, ale w sumie to nie widzę przeciwwskazań. Jedynie co, to zwróciłabym uwagę, żeby czekolada była w takiej samej temperaturze co masa.
Witaj Babeczko , masa świetna do momentu dodania masła i wszystko opadło i zrobiło się rzadkie , może podpowiesz jakie najlepsze masło jest do tego kremu ? Wylałam całą miskę ( 2 x robiłam krem ) i nie do uratowania po ciągłym ucieraniu zrobiło się rzadsze niż było 🙁
Proszę podpowiedz jakie masło dodajesz ,że tak wychodzi dobra masa , to miał być tort na roczek mojej córeczki a mase musiałam zrobić “babciną” maślaną ;/
Pozdrawiam Anna
Nie wiem, dlaczego tak się stało 🙁 Tyle razy robiła tą masę i nigdy nie miałam z nią problemu. Może zbyt szybko się poddałaś? Bo z tą masą to czasem tak się dzieje, że po dodaniu masła wygląda, jakby się zwarzyła. Ale nie należy się poddawać i trzeba miksować dalej, po chwili wszystko wraca do normy. Używam masła łaciatego.
Pozdrawiam i życzę powodzenia!
Dzień dobry,
krem rzeczywiście jak na krem maślany jest smaczny, a czy będzie się nadawał pod lukier plastyczny czy raczej powinien to być czysto maślany krem?
Pozdrawiam Anna
Krem jest idealny pod lukier plastyczny, tylko takiego używam.
Pozdrawiam 🙂
Słodka babeczko, jak później przekładasz swój tort tak, aby nie zniszczyć dolnych różyczek? 🙁
Nie przekładam, robię od razu na paterze, ale pod tort wsadzam małe karteczki, a potem je tylko usuwam i gotowe. Czyściutko i po kłopocie.
Słodka babeczko,
przepis jest świetny! Na początku masa wyglądała jakby miała mi się zważyć, ale ostatecznie wyszedł cudowny krem! Wszystkim smakował. 🙂
Zrobiłam również tak jak pisałaś: umieściłam małe karteczki, więc wszystko było czyściutkie 😉
Chociaż szczerze przyznam, że zrobiłam za mało kremu, aby wykonać różyczki na całym torcie! 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Cieszę się, że się udało 🙂
Czy do kremu można dodać galaretkę jako barwnika?
Nigdy tak nie robiłam, nie wiem jak ta galaretka zachowa się z masłem i bezą…
Czy można zamrozić resztę masy, która została? Nada się do następnego użycia?
Nie wiem, nie robiłam tego.
Robiłam krem dokładnie wg przepisu, niestety zaraz po dodaniu kawałeczka masła cała masa opadła i krem się zważył 🙁 można go jeszcze jakoś uratować? Co mogłam zrobić źle? 🙁
Tak się podobno może zdarzyć, trzeba ucierać dalej do końca, powinien wyjść gładki krem.
Krem, żeby starczyło na taki tort? Pozdrawiam 🙂
Mam pytanie, chciała bym kremem z tego przepisu udekorować tort o średnicy 30 cm, z tym że nie planuje robić róży, tylko posmarować tort z wierzchu i zrobić rozetki naokoło brzegu. Z ilu porcji muszę zr
Na takie rozetki nie trzeba dużo kremu, na róże potrzeba go zdecydowanie więcej, dlatego zaryzykowałabym tylko z jednej porcji.
Witam. Dzisiaj robiłam pierwszy raz ten krem dokładnie wg przepisu. Krem wyszedł gładki i zaraz przystapiłam do dekoracji. Jednak uwazam , że mój krem był stosunkowo gęsty lub może mało elastyczny bo z trudem wychodził z tylki i przy dekoracji trochę był oporny. Co może być tego powodem? Bardzo proszę o radę, bo zamierzam dalej kontunowac przygodę z dekoracjami. Pozdrawiam
Nie mam pojęcia dlaczego wyszedł Ci twardy. Pierwszy raz z czymś takim się spotykam. Ale on jest gęsty zaraz po zrobieniu, czy po schłodzeniu w lodówce? Bo jeśli po schłodzeniu, to zupełnie normalne, należy odczekać, aby trochę zmiękł w temperaturze pokojowej.
Witaj. Ten krem zrobił się gęsty zaraz po zrobieniu. Czy ja przypadkiem nie za długo go ucierałam?. Oczywiście zaobserwowałam , że po wyjeciu z lodówki / ale juz po pewnym czasie całego udekorowanego tortu / jest on wyjątkowo twardy i stablilny . Natomiast jak oglądam Twoją produkcję kremu, to widze, żę jest on bardzo puszysty, lekki i taki delikatny. Poza tym jakoś wyszło mi go wyjatkowo mało. Ledwo mi starczyło na niewielką dekorację. Może znajdziesz jakąs przyczynę tego ? Ja siejednak nie zniechęcam i dalej prezy najbliższej okazji będę ćwiczyła, poniewaz na 1 kwietnia mam za zadanie wyprodukowac tort urodzinowy,… Czytaj więcej »
Niestety, nic mi nie przychodzi do głowy, dlaczego tak się stało. Mój krem wychodzi bardzo lekki i puszysty – tak jak napisałaś, nawet po długim miksowaniu… Najlepiej po prostu spróbuj zrobić go jeszcze raz.
Pozdrawiam!
Mogłabyś powiedzieć gdzie i jakie kupujesz tylki i rękawy i coś o ich używaniu? 🙂 Jakie są najlepsze i na jak długo Ci starczają?
Świetne dekoracje, zazdroszczę umiejętności 🙂
Używam worków jednorazowych firmy Wilton, oraz tylek również tej firmy.
Mam pytanie jakich barwnikow do kremu uzywac,w plynie czy zelowych? moze jeszcze innych
Barwników w płynie nie polecam, ja używam barwników żelowych Wilton i takie polecam, dobre są też w proszku, ale nie wszystkie, trzeba mieć sprawdzone.
Krem rewelacyjny. Ale ucieranie go pałką było nie lada wyzwaniem, dobrze że mąż aktywnie uczestniczył w tym procesie, niestety zapomniałam dodać aromatu, trudno następnym razem nie zapomnę. Opłatek położyłam i jestem dobrej myśli. wszystko wygląda rewelacyjnie. Dziękuje za podpowiedzi. I za ten rewelacyjny Blog. Pozdrawiam
Nie zdążyłam odpisać pod poprzednim komentarzem, że ten świder to się nie nadaje. Ale myślałam, że pałką też nie da radu, a tu proszę…
Jestem pełna podziwu, że dałaś radę pałką!! Brawo! Cieszę się, że krem się udał.
Pozdrawiam!
Witam serdecznie, mam pytanie jeżeli położę na tort krem dzień wcześniej to czy następnego dnia jak położę opłatek dekoracyjny na tort to czy krem nadal będzie wilgotny aby opłatek naciągnąć wilgoć. Bo bez tego nie będzie efektu.
Krem w lodówce twardnieje, bo jest to jednak krem maślany. Jeśli chcesz tak zrobić, jak piszesz, to na pół godziny przed położeniem opłatka wyjęłabym tort z lodówki. Ale musisz też pamiętać, że opłatek powinien być położony na kilka godzin przed podaniem tortu, wtedy wygląda najładniej. Osobiście położyłabym go dzień wcześniej.
Jest to też myśl bo robiłam. Próbę i rzeczywiście następnego dnia nie wyglądał źle. Choć producent zaznaczał ze po dobie się może się rozmawiać.Dziękuję za podpowiedź. Chyba zaryzykuję i Dokoncze go dziś. Pozdrawiam.
Mam jeszcze jedno pytanie mam stary mikser i nie mam takiej końcówki do ucierania jak pani tylko coś co wygląda jak śruba. Czy coś takiego może być czy lepiej pałka się pomęczyć? Nie chciałabym aby źle dobrane narzędzie zniszczyło efekty pracy. 🙂
czy zamiast ubijania białek z cukrem na parze, mogę ubić białka od razu mikserem i potem dodać masło? czy krem będzie trzymał kształt?
Beza szwajcarska polega właśnie na ubiciu białek na parze. Gdyby to w tym kremie nie było ważne na pewno nikt by sobie głowy tym nie zawracał 🙂 ubicie białek na parze jest konieczne.
tak, zdaję sobie sprawę z tego, jak to ze szwajcarską jest, pomyślałam sobie tylko, czy na “zwykłej” bezie da się uzyskać ten efekt; tak czy siak, dziękuję za odpowiedź, dziś będę próbowała 🙂
Pomyślności i wszystkiego smacznego w Nowym Roku!
Trzymam kciuki 🙂
Witam serdecznie!
Dziękuje za przepis! Czy mogę zastosować cukier puder zamiast zwykłego?
w jakiej proporcji?
k.
Wg mnie nie bardzo. Lepszy będzie zwykły cukier.
A czy zna Pani moze przepis na krem czekoladowy ktorym bede mogla przyzodobic ciasto ? nigdzie nie moge takiego przepisu znalezc
Chodzi o taki sztywny krem? Nie wiem, może z tego tortu się nada. To jest taki dość twardy i zwarty krem – czekoladowe ganche.
tak, chodzi mi o sztywny krem dzie ktorym bede mogla wykonac jakies rozyczki albo inne wzorki. bardzo dziekuje sprobuje z propozycja podana przez Pania:) pozdrawiam!
Mam nadzieję, że się sprawdzi.
a śmietana kremówka ile powinna miec % ?
30 lub 36.
czy mogę dodać do tego kremu zmiksowane banany ? czy będzie nadal trzymał ?
Nie robiłam tego, więc nie pomogę. Krem “będzie trzymał”, bo jest na maśle, ale wg mnie on raczej nie nadaje się na takie dodatki.
Super przepis!!!
Dobrze że jest informacja o ” zwarzeniu” masy bo inaczej bym ją wyrzuciła – naprawdę świetna – tort udekorowałam w różyczki i wstawiłam na chwilę do lodówki – super!!!
Sprawdziłam i polecam
PS: szprycę zrobiłam z dwóch woreczków śniadaniowych – znalazłam sposób na necie z górą od butelki trochę kombinacji ale działa 🙂
a pod różyczki masa ala marcepan z pianek marshmallows;)
mój pierwszy taki wystawny tort ale wyszedł super
Cieszę się, że wszystko się udało!
Pozdrawiam!
Czy można tort udekorować tym kremem dzień wcześniej?
Jak najbardziej, krem jest bardzo trwały.
Dziękuję bardzo 🙂
witaj mam gorącą prośbę -zdradź gdzie można kupić tą szpryce wiltona bo w okolicznych sklepach nie ma niestety nic sensownego same szajsy po 5zł a na allegro są tylko plastykowe w kształcie strzykawki – porażka bo tym nie umiem się posługiwać. proszę napisz gdzie można to zamówić i jakie ma końcówki. A masa jest zajeb… 3 raz ja zepsułam zanim się udała i teraz już wiem że wszystko zależy od tego 1! żeby nie przegrzać białek i 2! masło musi być baaardzo miekkie. Ale warto było się męczyć – widok teściowej na widok piętowego tortu ………. o k… najlepszy widok… Czytaj więcej »
Nie mam żadnej szprycy, dekoruję workiem cukierniczym jednorazowym i tylkami. Końcówka jakiej użyłam do danej dekoracji zawsze jest podana we wpisie. A jak si,ę zbyt mocno podgrzeje jajka, to należy po prostu trochę poczekać aż przestygną :). Dla miny teściowej na pewno warto się poświęcić 🙂
Witaj Słodka Babeczko! Proszę o radę, czy zamiast zwykłego cukru mogę użyć do tego kremu cukier trzcinowy nierafinowany? Pozdrawiam! 🙂
Wg mnie nie bardzo bo wyjdzie Ci nieładny kolor kremu…
Pozdrawiam.
krem i tak bedę później barwic na kilka kolorów żeby zrobic tęczowe wykończenie. Czy wtedy będzie ok, czy raczej barwa cukru zostanie?
Cukier jako cukier powinien się rozpuścić jak zwykły i chyba tak samo się ubije, to tak na zdrowy rozum. Jeśli krem ma być barwiony to kolor cukru nie powinien przeszkadzać. Ale nie robiłam nigdy bezy na brązowym cukrze, więc nie chciałabym wprowadzać kogoś w błąd.
Dziękuję za szybkie odpowiedzi! 🙂
Pomocy!Chciałam zrobić fioletowy krem a wyszedł prawie czarny!teraz mam czarne róże>>mam złoty brokat i chcę nim rozjaśnić tort ale jak go rozprowadzić na tych różach żeby był widoczny ,bo zawsze albo sypne tak ze są złote plamy albo go nie widać.prosze o szybką odpowiedz i pozdrawiam
Barwnik trzeba dodawać bardzo ostrożnie. Łatwiej dodać kolejną porcję, niż rozjaśnić to co wyszło. Co do brokatu, robię to pędzelkiem. Nabieram troszkę i lekko nim potrząsam. Polecam tą metodę.
Słodka Babeczko – krem jest absolutnie genialny, wyszedł w 100% za pierwszym razem i jest super szybki w wykonaniu! wielkie dzięki, zwłaszcza że był elementem, który rozwiązał tajemnicę tzw Kostki Alpejskiej. Dla wszystkich, którzy poszukiwali rozwiązania tego ciasta, tak jak ja: Krem maślany z powyższego przepisu z dodatkiem ajerkoniaku jest najbliższy ideałowi ( nawet barwą). Ważne aby nie przesadzić z cukrem (bo w połączeniu z bezą może być nie do przełknięcia) Krem idealnie łączy się z alkoholem (nawet nadmiarem :P), aromatami do ciast lub gorzkim kakao. Waży się w połączeniu z mocnym espresso ( mimo jednakowej temperatury) Dla osób, które… Czytaj więcej »
Cieszę się, że krem się sprawdził.
Asiu robiłam kilka razy krem na bazie bezy szwajcarskiej, Problem w tym że raz wychodzi a innym razem nie… i zawsze psuje już w pierwszej fazie kąpieli wodnej ponieważ już dwa razy cukier mimo baaardzo długiego ubijania białek nad parą nie chciał mi się rozpuścić (ciągle wyczuwalne były jakieś kryształki) aż w końcu chyba za bardzo przegrzewałam i cukier aż jakby krystalizował 🙁 (zamiast mniej robiło się go coraz więcej). Parę razy udało mi się zrobić dobrze ale nie widzę gdzie robię błąd kiedy wychodzi mi to źle 🙁
Pierwszy raz się z takim czymś spotykam. Może spróbuj ten cukier z białkami na mniejszym ogniu ubijać? Nie wiem jak mogę Ci pomóc… 🙁
Justyna ,za dlugo ubijalas bialka w kapieli wodnej ,mysle ze to jest przyczyna,
Asiu z tej ilości kremu jakiej wielkości tort (18,20cm)ozdobie?
Szczerze, to nie wiem, bardziej skłaniałabym się ku temu, że na 18cm. Ja na torcik o średnicy 22 zrobiłam z podwójnej porcji, trochę zostało.
Witam 🙂
Mam zamiar zrobić ten krem i przyozdobić nim tort właśnie na sobotę lecz nie mam barwników w żelu tylko w proszku i nie wiem czy nie zepsuje kremu jeśli dodam te co mam i jeszcze jedno czytałam komentarze ale chciałabym Cię prosić o radę nie mam miksera z miską tylko tradycyjny czy mogę białka ubić normalnie tym mikserem a później przełożyć do termomixa i w nim utrzeć białka z masłem z góry bardzo dziękuję:)
Barwniki w proszku – choć sama z nich nie korzystałam – nie zmieniają konsystencji kremu, więc będą ok. Możesz całość zrobić mikserem, bo dziewczyny tak robiły i się udało. Co do termomiksa, to po prostu nie wiem, bo go nie mam i nie wiem ani jak to wygląda, ani jak to działa.
Witam,
Czy próbowalas zrobic te piekna dekoracje a innego kremu, nie zawierajacego surowych bialek? Obawiam sie podac surowe bialko mojemu 2 letniemu synowi, ale dekoracja jest sliczna i chcialabym ja wykorzystac do ozdobienia tortu.
Pozdrawiam.
Nie robiłam takiej dekoracji z innego kremu. Wiem, że niektórzy robią takie róże z mascarpone i kremówki, ale nie wychodzą one tak trwałe i ładne. Polecam jednak ten krem bez żadnych obaw, moje dziecko też go zjada. Jajka dobrze umyj, sparz wrzątkiem, dodatkowo one są potem ubijane na parze, więc też są podgrzewane. Wg mnie nie ma się czego bać.
Pozdrawiam!
w sklepach internetowych mozna kupic Białko cukiernicze Plus pasteryzowane płynne Eifix (mozna zamrazac)
Czy mogę zrobić krem do zdobienia dzień wcześniej, włożyć do lodówki i zdobić, kiedy już się ogrzeje? I jedno pytanie, odnośnie samych tortów: zawsze robiłam z bitą śmietaną, “na świeżo”, rankiem w dzień imprezy, teraz będę robić orzechowy z kremem maślanym z jajkami ubitymi na parze – chyba coś podobnego jak Twoja beza 😀 czy mogę go zrobić dzień wcześniej? Przepraszam, że nie do końca na temat, ale nie chcę ryzykować, że tort nie będzie tak smaczny, jak świeży :/
ogrzeje do temperatury pokojowej znaczy się 🙂
Wg mnie możesz zrobić krem do przekładania dzień wcześniej, to nie to samo co kremówka, która wiadomo – najlepsza jest świeżo ubita. Ja takim kremem przekładam dzień wcześniej.
Co do kremu do ozdabiania, to też można go zrobić wcześniej, ale słusznie zauważyłaś, potem trzeba go ogrzać do temp. pokojowej.
Dziękuję za odpowiedź!
Wypróbowałam twój przepis na tą masę i jestem pod wrażeniem, jest idealna, teraz to już zawsze będzie mi towarzyszyć przy moich wariacjach. Ubijałam wszytko końcówkami do białek i było ok, w pewnym momencie wyglądało jakby się zważyło ale po chwili wyszła puszysta masa, jak dla mnie trochę za słodka ale rodzinka zachwalała. Dziękuję za przepis, poszperam u ciebie i pewnie cos jeszcze wypróbuje:)
Cieszę się, że znalazłaś idealną masę dla siebie. To też moja ulubiona do dekoracji.
Pozdrawiam!
Witam. Jeżeli nie ma barwnika białego a chcę uzyskać białą masę to co mogę dodać? może mleko w proszku?
Mleko w proszku jest tak samo biale jak masło…
jest biały barwnik w proszku i ja nim wybielałam tą masę, ale musiałam stopniowo dodawać ten barwnik i to dosyć sporo, prawie cały pojemnik
Czy ten krem jest śnieżnobiały?
Potrzebuję idelanie bielutkiego kremu i szukam czegoś odpowiedniego…
Jest tak biał, jak białe jest masło.
mam pytanko, czy zamiast masła można dać margarynę? moja masa z początku jest super, ale po pewnym czasie kiedy stoi dłużej, bo np. stroję nią tort to zaczyna się robić płynna i nie da się stroić, ścieka z tortu, nie wiem czy to temperatura, czy może wina masła.
Do tego kremu ze względu na smak zdecydowanie nie polecam margaryny. Krem robi się płynny ze względu na temperaturę. Ja po prostu na chwilę wkładam do lodówki i pracuję dalej.
A czy można dać ten krem pod czekoladę plastyczną domowej roboty? Mam ozdoby na tort i podobno na śmietanę nie można ich położyć, czy zatem na ten krem można? Będę wdzięczna za szybką odpowiedź (tort ma być na sobotę). Dzięki z góry i pozdrawiam 🙂
Nie używałam nigdy czekolady plastycznej. Ta masa jest maślana, doskonale nadaje się pod masę cukrową, którą śmietana rozpuszcza, więc może pod czekoladę też się nada. Ale nie robiłam, więc na 100% nie powiem.
Mimo wszystko dziękuję, może zaryzykuję.
Rewelacyjny krem!!!!! Łatwy i przepyszny!!! Dokładnie tego szukałam – kremu, który nie rozpuszcza masy cukrowej, dziekuję! 🙂
Cieszę się, że się sprawdził. To też mój ulubiony krem do dekoracji tortów.
Pozdrawiam!
Witam! Mam pytanie, co zrobić jeśli ktoś nie ma takiego miksera? Mam z Philipsa, lecz ma on plastikową misę, więc nie mogę go użyć do kąpieli wodnej. Czy mogę to zrobić w zwykłej misce, a później przelać do mojej misy miksera? Nie mam też w moim mikserze tej drugiej ‘nakładki’ jest tylko ta do białek, czy to wyjdzie? Dodam, że jest to mikser z pokrywą mniej więcej taki http://m6.agitomedia.pl/image/700×700/0/roboty-kuchenne/philips-hr-7778-avance-collection-srebrny.1029845.2.jpg
Uda się Słodka Babeczko? 🙂
Możesz ubić białka w innej misce i przelać do miksera, ja też tak robię 🙂 Co do drugiej części pytania, to osobiście tak nie robiłam, ale dziewczyny tu pisały, że nie zmieniały końcówki i też się udał krem. Poczytaj proszę komentarze, to pewnie znajdziesz tą informację.
Aż brak mi słów ale musiałam skomentować (po raz pierwszy w życiu to robię) … ale musiałam 🙂 jestem beznadziejna w kuchni (no może faktycznie tylko ciasta jeszcze jako tako mi wychodzą). ZROBIŁAM !!! i wyszło! i pięknie! i smacznie! i wszyscy w szoku, że to nie z ciastkarni 🙂 Szukałam inspiracji do przystrojenia tortu na I Komunię Św. Mojej Córki i znalazłam 🙂 Dzięki Kobieto za ten blog 🙂 jeszcze troszkę więcej poczytam/pooglądam to zacznę wypiekać bez okazji ALE z prawdziwą przyjemnością. Bałam się tego kremu – że będzie za słodki, no to masło… :/ ale faktycznie smaczniutki 🙂
Bardzo się cieszę, że się udało! Dziękuję za miły komentarz, mam nadzieję, że jeszcze nie raz skorzystasz z moich przepisów 🙂
Pozdrawiam!
Jakiego masła używacie? Pilne !
Masło nie ma tu znaczenia, ale ja używam łaciatego.
Dziękuję za przepis 🙂 Zainspirował mnie odważyłam się zrobić “ten” krem;) Nie zmieniałam końcówki miksera. Całość zrobiłam na tej do ubijania i wyszło super 🙂 Zamiast ekstraktu waniliowego dodałam mocno zaparzoną kawę espresso 🙂 Wyszło przepysznie i dekorowało się cudnie 🙂 DZIĘKUJĘ !!! raz jeszcze 🙂 i oby więcej tak inspirujących i twórczych osób jak Pani 🙂 Pozdrawiam 🙂
O! Pomysł z kawą mi się bardzo podoba!!
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie!
Pani Asiu krem mi wyszedł przepyszny i ma cudowną konsystencję chociaż wystraszyłam się bo myślałam w pewnym momencie że się waży ale po dłuższym miksowaniu wyszedł cudowny i smaczny.Dodałam do niego płynną czekoladę i trochę barwnika.Jeszcze nigdy nie udało mnie się zrobić tak dobrego kremu.Dziękuję za ten przepis i pozdrawiam serdecznie.
Witam serdecznie.Krem jest cudowny ale mam pytanie. Czy do kremu można dodać czekoladę?Pozdrawiam.
Powiem szczerze, że nie wiem, bo nie próbowałam 🙁
Pozdrawiam!
SUPER PRZEPIS!!!Nigdy nie udał mi się krem ale ten jest znakomity. Dziękuję!!!
Cieszę się, że tym razem się udało.
mam pytanie , chcę zabarwić masę ale nie chce tego robić sztucznym barwnikiem, mam małe dzieci i wolę ich unikać, czy po dodaniu soku masa nie będzie zbyt rzadka do dekoracji? pozdrawiam
Nie barwiła tej masy sokiem, więc nie umiem powiedzieć, jak się zachowa. Ale obawiałabym się, że jednak będzie zbyt rzadka.
Witam
Własnie mi się zwarzył ten krem, czy można go jakoś uratować?
Ale po dodaniu całego już masła, czy w trakcie ucierania? Jeśli w trakcie, to tak się może zdarzyć, należy cierpliwie dalej ucierać, aż zacznie się robić jednolita masa. Nie wiem, czy można uratować ten krem, jeśli zawrzył się nz koniec. Przykro mi.
Ubijałam jeszcze , tak jak napisałaś i rzeczywiście dało się go użyć , ale nie był już taki puszysty no i oczywiście zmniejszył swoją objętość a więc było go mniej 🙁
Ogólnie, do dekoracji super, już dawno szukałam przepisu na ten krem.
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie
Mimo wszystko cieszę się, że choć niedoskonała, to i tak się przydała:) Następnym razem na pewno wszystko uda się na 100%.
Pozdrawiam!
Na niedzielę będę zdobić tort tym właśnie kremem no i ciągle zastanawiam się nad paroma rzeczami:
1. Czy ubijanie białek nad parą jest konieczne by robić to ręcznie?
2. Czy później do ubitej już piany mogę masło ucierać ręcznie? boję się że tutaj mikser może mieć za szybkie obroty i krem się zważy
3. Czy zamiast ekstraktu mogę dać prawdziwy cukier z wanilią razem ze zwykłym cukrem?
4. Czy górne różyczki są kręcone w drugą stronę?
Pyt.1 – nie rozumiem o co pytasz 🙁
Pyt.2 – możesz, jeśli masz taką ochotę, ale wg mnie szkoda Twojej ręki 🙂
Pyt.3 – tak
Pyt.4 – nie, zresztą widać to na filmie
1. Na filmie na początku ubijasz białka z cukrem ręcznie, czy mogę to zamienić na mikser?
4. To widocznie robi mi się jakieś złudzenie hehe
Jeśli chcesz, możesz ubijać mikserem, ale pamiętaj, że one nie muszą być ubite, tylko takie mocno napuszone, ubijasz do momentu rozpuszczenia cukru. Aż sama oglądnęłam film. Jest tak jak mówię, zobacz, nawet końcówki różyczek są w tą samą stronę…
Krem wyszedł idealnie. Bałam się go jak ognia, ale nie potrzebnie. Wyczekiwałam momentu kiedy będzie wyglądał jak “zwarzony” ale chyba to nie nastąpiło albo to jest ten moment kiedy masa staje się bardziej gęsta przy odpowiedniej już przyjętej ilości masła. Zapomniałam dodać tego cukru waniliowego razem ze zwykłym cukrem, ale to wina przejęcia i stresu haha 😉 Zrobiłam z podwójnej porcji na tort 23cm i zostało mi tej masy dość trochę, zastanawiam się dlaczego…Może mogłam zrobić grubszy podkład (bałam się, że mi braknie i niestety ciemny biszkopt trochę przebijał), różyczki też chyba mogłam ciaśniej robić to byłoby ich więcej. Na… Czytaj więcej »
A widzisz!! Nie taki diabeł straszny jak go malują! Cieszę się, że wszystko poszło jak należy i się udało. Co do czerwonego barwnika, to faktycznie trzeba go dodać bardzo dużo, żeby kolor wyszedł czerwony. Też mam ten problem.
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam!
Dobry wieczór.
Będę barwiła jutro czerwonym barwnikiem, napisała Pani, że potrzeba go naprawdę dużo, tzn. ile dokładnie, aby uzyskać intensywny czerwony kolor? Dekoruję tort flagą Szwajcarii 🇨🇭.
Będę wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam
Witam. Od momentu jak znalazłam ten przepis czyli jakieś 1,5 tygodnia byłam przekonana że właśnie zrobię ten krem,,, jednak dopiero wczoraj zobaczyłam komentarze i że wiele osób musiało robić po 2-3 razy. Pomyślałam to nie robię na pewno nie wyjdzie ,,,, stwierdziłam że spróbuję. I teraz patrząc na filmik to białka były konsystencji ciekłej 🙂 a ja tak ten cukier rozpuszczałam że ta beza ubiła mi się w tej misce nad wrzątkiem po czym przełożyłam do drugiej miski poczekałam chwilkę aż ostygnie i zaczęłam miksować z masłem osełkowym extra ,,,, po paru ruchach miksera wyglądało jakby było zważone i gdyby… Czytaj więcej »
Bo podejście trzeba mieć takie, że się uda i nie myśleć inaczej:) Cieszę się, że wszystko wyszło ok 🙂
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz.
Witam serdecznie trafilem na ten przepis na You Tub.Wyprouje go napewno jutro bo musze zrobic dwa torty na poniedzialek ( to moje urodziny) jeden do pracy i drugi do domu hehe mam nadziej ze wyjda wspaniale););) Pozdrawiam
Na pewno wszystko będzie ok:) koniecznie pochwal się efektem!
Pozdrawiam!
Napewno to zrobie;););););)