Dekoracja tortu pzy użyciu masy maślanej na bazie bezy szwajcarskiej

Krem maślany na bezie szwajcarskiej

Dzisiejszy wpis będzie inny. Taki hmmm… jakby to powiedzieć – techniczny. Stworzony z potrzeby i na prośbę wielu osób. Wiem dobrze, jak mi samej czasem trudno jest wyobrazić sobie, jak coś ma wyglądać. Często nie wiem, czy robię coś dobrze, jaką konsystencje powinien mieć krem itd… Dlatego postanowiłam pokazać Wam, jak robię krem do dekoracji tortu oraz samą dekorację w kształcie różyczek. Mam nadzieję, że pomogę Wam choć trochę, ale też liczę na waszą wyrozumiałość, gdyż jestem laikiem w kręceniu filmów. Jestem świadoma, że nie są one doskonałe, ale pokazują co trzeba:)

Bardzo długo szukałam odpowiedniego kremu do dekorowania tortów, bo niestety, ale nie każdy się do tego nadaje. Krem na bazie bezy szwajcarskiej jest doskonały! Idealnie trzyma kształt, nie rozwarstwia się, można go barwić i bardzo dobrze się z nim pracuje. Jedyne o co się obawiałam, to czy będzie ‘zjadliwy’. Okazało się, że tak. Smakował wszystkim, którzy mieli okazję jeść tort udekorowany tym kremem. Polecam go szczerze. Od tej pory to mój nr 1 w dekorowaniu!

Zdobienie tortu i przepis na krem podpatrzyłam na blogu ‘Ciasteczkolandia’.

Dekoracja tortu pzy użyciu masy maślanej na bazie bezy szwajcarskiej

Składniki na krem (przepis podstawowy):

  • 300g miękkiego, pokrojonego na małe kawałki masła
  • 100g białek (ok. 3-4 sztuk)
  • 200g cukru
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki winianu potasu (opcjonalnie, ja nie dodałam, bo nie mam)
  • ekstrakt waniliowy lub dowolny inny
  • ewentualnie barwniki

Białka przelać do miski, dodać szczyptę soli. Umieścić miskę nad garnkiem z wrzącą wodą, lekko roztrzepać białka. Wsypać cukier i ubijać aż do momentu, gdy się cały cukier rozpuści. Najlepiej sprawdzić to rozcierając pianę między palcami – cukier nie powinien być wyczuwalny.
Zdjąć miskę z garnka i jeśli się białka zbyt mocno podgrzały należy je przestudzić. Następnie wlać do misy miksera i końcówką do ubijania białek miksować do momentu, aż białka będą bardzo gęste (około 10 minut).
Po tym czasie zmienić końcówkę na ucierającą i stopniowo dodawać po kawałku miękkiego masła, cały czas miksując. Podczas mieszania może się zdarzyć, że masa zacznie wyglądać jakby się zwarzyła. Nie należy się tym przejmować, po chwili dalszego miksowania wszystko wróci do normy. Ja robiłam ten krem dwukrotnie, i nie przytrafiło mi się nic takiego.
Dodać ekstrakt i ubijać do momentu, aż usłyszymy charakterystyczne ‘mlaskanie’ kremu. Nasz krem jest gotowy. Można przystąpić do dekorowania.

Na ozdobienie tortu o średnicy 22cm przygotowałam krem z podwójnej ilości składników, zostało mi trochę na ewentualne poprawki.

Podzielić krem na tyle części, ile chcemy mieć różnych kolorów. U mnie były to 3 odcienie fioletu. Do każdej z części dodać wybrany barwnik (używam barwników w żelu firmy Wilton) i dokładnie wymieszać (lub zmiksować).
Do dekorowania będzie potrzebny worek jednorazowy lub rękaw cukierniczy oraz tylka w kształcie otwartej gwiazdy nr 1M firmy Wilton.
Wierzch i boki tortu który będziemy zdobić należy pokryć cienką warstwą zabarwionego kremu.


Dekoracja tortu pzy użyciu masy maślanej na bazie bezy szwajcarskiej

Dekoracja tortu pzy użyciu masy maślanej na bazie bezy szwajcarskiej
Gotowy krem nałożyć do worka.
Dekorowanie zaczynamy od najniższej warstwy i dekorujemy dookoła tortu. Przykładamy końcówkę tylki prostopadle do boku tortu, obieramy środek różyczki a następnie zataczamy wokół niego koło. Do kolejnego worka nakładamy masę w jaśniejszym kolorze. Czynność powtarzamy w drugim rzędzie. Na końcu stroimy górę tortu, zmieniając oczywiście kolor kremu.
Na filmie możecie zobaczyć dokładnie jak się robi taką dekorację z róży.
Życzę miłego oglądania.

Powodzenia!


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

411 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
JOLEK
JOLEK
10 lat temu

Witam Asiu
Tort z różyczkami na bazie bezy wyszedł mi za pierwszym razem – jednak zabrakło mi masy na róże po boku (zrobiłam połowę masy bo tort był próbny malutki 18cm) – ale nic to i tak zachwycił jubilatkę, Wstawiłabym zdjęcie ale chyba nie można…

Pozdrawiam gorąco i BAARDZO DZIĘKUJĘ

JOLEK
JOLEK
10 lat temu
Reply to  Asiek

Zdjęcie przesłałam na FB
jeszcze raz b dziękuję – we czwartek będą pączki parzone wg Twojego przepisu (też 1 raz zrobię…)
ps. jakoś tak człowiek ma więcej odwagi jak zobaczy zdjęcia czy filmik i świetnie opisany krok po kroku :-)))

1blusia1
10 lat temu

Jest, mam, udało się!!!!!
Wyszedł mi IDEALNIE 🙂 Cieszę się jak małe dziecko:)
Jest taki, jak powinien – jego konsystencja…idealna 🙂
Tak jak moja poprzedniczka pisała – do trzech razy sztuka. Było warto.
Dzisiaj zrobiłam z nim ptysie, a do dekoracji tortów nie ma lepszego!!!
A smak…mniam, mniam!!!
Dziękuję Ci bardzo!!!
Jestem bardzo wdzięczna!!!

Anna
10 lat temu

Jakie masło jest najlepsze do tego?
Czy możesz polecić najbielsze masło?

1blusia1
10 lat temu
Reply to  Asiek

Dziękuje. Jakiś czas temu trafiłam do Ciebie (mogę tak mówić?) i zadomowiłam się tu na dobre. U Ciebie jest idealnie i tak inspirująco:)

Anna
10 lat temu

Nie wiem dlaczego wszystkie moje próby kończą się niepowodzeniem. Każdy krem podchodzi mi wodą, albo może to coś się dzieje z białkami. Nie wiem co robić

Kasia
Kasia
10 lat temu

Jednak powiedzenie “do trzech razy sztuka” to nie blef:)
Krem mi się udał za trzecim razem i wyszedł pyszny:)
Czyli pamiętajcie:
suchutki sprzęt i masło jednej firmy:)

Kasia
Kasia
10 lat temu

Niech to szlag…… 2 próby i obie zakończone PORAŻKĄ (moją oczywiście) za pierwszym razem chyba miałam lekko mokrą misę od robota (z naciskiem na chyba…)więc normalne że piana się nie ubiła.. za drugim piana pięknie się ubiła (no to zadowolona działam dalej) przy pierwszej kostce masła masa zrobiła się rzadka ale dodawałam uparcie kolejne porcje, mając w głowie Twoje Asiu słowa, że może na początku wyglądać jak zważona. Ucierałam więc dalej, ale jak dodałam masło z innej firmy i zobaczyłam że z masy zrobiła się konsystencja roztopionego masła – SKAPITULOWAŁAM. No nic może za trzecim razem wyjdzie…urodziny już jutro.. Pomóż!!… Czytaj więcej »

Celina
Celina
10 lat temu

Witam.
Ja robilam blenderem recznym koncowka tzw. Rozga i wyszedl bardzo dobrze. Na poczatku wygladal jak by sie zwarzyl ale pozniej jest normalny.
Takze nie ma co sie stresowac zmiana koncowki 😉

Magda
Magda
10 lat temu

Witam serdecznie.
Chciałam zapytać czy można miksować tą masę nie zmieniając końcówki miksera (na plastikową łopatkę tylko ubijać dalej trzepaczką)? Ja mam zwykłą wersję miksera i zastanawiam się czy nie zepsuję masy?
Proszę o odpowiedź.

Agata
Agata
10 lat temu

Asiu powiedz proszę czy mogę najpierw utrzec masło a później dodać białka???Dziękuje za przepis:)

anna s
anna s
10 lat temu

Witam, jeśli mamy winian potasu to czy nalezy go dodać do bezy czy do gotowego kremu? Czy ma to jakieś znaczenie?

anna s
anna s
10 lat temu
Reply to  Asiek

Dziękuję,krem robię pierwszy raz i mam nadzieję ,że sobie poradzę, pozdrawiam

aga
aga
10 lat temu

czy krem mozna mrozic ? i czy mozna kłasc na niego mase cukrowa ?

Monika
Monika
10 lat temu

Czy miękkie masło oznacza margarynę w pokojowej temp. , czy chodzi o miękkie masło czyli na prawdę masło????? Czy to masło – prawdziwe masło utrzyma potem te różyczki??? Z kolei czy margaryna będzie smaczna – zjadliwa ???

Ania
Ania
10 lat temu

I jeszcze jedno czy cukier puder nie nadaje sie do zrobienia tej masy????

Ania
Ania
10 lat temu

Torty z tym kremem wyglądają ślicznie i bym zrobiła też taką dekorację, ale czy
1. ale czy można tę masę wyrabiać zwykłym mikserem z dwoma widełkami ??
2. czy tort zrobiony na dwa dni przed jedzeniem przetrwa z tą masą??
3. ile trzeba zużyć produktów na tort o średnicy 30 cm ( 4 – warstwowy ??)

Pozdrawiam

Celina
Celina
10 lat temu
Reply to  Ania

Ja robiłam krem blenderem ręcznym i wyszedł idealny, tylko trzeba dodawać bardzo miękkie masło.

Agnieszka
Agnieszka
10 lat temu

Witam,

czy tort z kremem maślanym można zrobić na dzień przed podaniem?

Agnieszka
Agnieszka
10 lat temu
Reply to  Asiek

jeszcze jedna rzecz, ten tort będzie prezentem i musi przejechać potem 200 km autem, jakie są szanse na dojazd w całości? Mam karton, mam podstawę i nie jestem na szczęście kierowcą :-). A! i jeszcze jedna rzecz, planuję zrobić piętrowy (tort na 24 osoby).

Agnieszka
Agnieszka
10 lat temu
Reply to  Asiek

Będziemy jechać autostradą :-), mam wsporniki żeby przetrzymały piętro. Hmmm…dobry pomysł z tymi wkładami chłodzącymi. Dam znać jak poszło 🙂

Agata
Agata
10 lat temu

Witam serdecznie!

Cieszę się, że trafiłam na Pani stronę. Nareszcie odnalazłam przepis na krem idealny 🙂
Mam pytanie czy można do tego kremu dodać ziarenka wanilii?

Serdecznie Pozdrawiam,
Wielkie uznanie dla Pani talentu! 🙂

Paulina
Paulina
10 lat temu

Witam! Planuję zrobić ten tort, próba już była, krem wyszedł super, tylko ja muszę jeszcze poćwiczyć robienie róż. 🙂

Mam pytanie, czy taki tort można położyć na większym torcie pokrytym lukrem plastycznym? Czy to nie rozpuści lukru? Bardzo proszę o odpowiedz jeśli wiadomo Pani coś na ten temat:)

Paulina
Paulina
10 lat temu
Reply to  Paulina

Aaa, zagapiłam się… Widzę, ze moje wątpliwości zostały rozwiane post niżej 🙂

Celina
Celina
10 lat temu

Tort cudo! Jutro zabieram się za swoją wersję bo napatrzeć się nie mogę 😉
Ale pytanie mam co do tego kremu, a mianowicie czy można go dodać jako podkład pod masę cukrową?? Za tydzień mam robić torcik w środku krem śmietanowo – truskawkowy a wieszch masa cukrowa. A jeżeli byś miała jakiś sprawdzony przepis na takowy krem by byłą bardzo wdzięczna za udostępnienie 🙂

Celina
Celina
10 lat temu
Reply to  Asiek

Krem wyśmienity i bardzo dobrze utrzymał mase cukrową. Dziękuję za ten przepis. No i tak jak napisałaś najpierw wyglądał tak jakby się zważył, ale po chwili już było ok. Dodam, że zrobiłam go tylko i włącznie blenderem końcówką do ubijania ( rózgą) 🙂

anna
anna
10 lat temu

Gdzie można nabyć końcówki do dekorowania tortów?
Nie można tego kremu ubijać mikserem?

oliwia02445
oliwia02445
10 lat temu

Spróbuję wkleić jak to wyszło

oliwia02445
oliwia02445
10 lat temu
Reply to  Asiek
Martyna
Martyna
10 lat temu

Mi każda różyczka nie wyszła taka sama 🙂 ale to wina też końcówki bo nie miałam takiej jak trzeba, oczywiscie też zbrakło mi kremu 🙂 i kręciłam dwa razy. Moja uwaga to pierwszą masę kręciłam zwykłym mikserem i krem się zważył, posiadam termomix i przerzuciłam do niego ten krem kilka chwil i masa już gotowa. Drugą już robiłam w termomixie i wyszło super w końcu do czegoś się przydał ten mikser. Wiec to czy się waży chyba zależy od miksera. Ja zazdroszczę Pani kitchenaida 🙂 ale już niedługo też go sobie sprawie. Masa jak dla mnie za słodka następnym razem… Czytaj więcej »

asia
asia
10 lat temu

Witam mam pytanie jak zostało mi kremu to czy po dwóch dniach można go jeszcze wykorzystać czy już się do niczego nie nadaje?

oliwia02445
oliwia02445
10 lat temu

Krem zrobiłam dzisiaj- rewelacja! Robiłam dwa razy, bo na zdobienie średniego (ok 1,5 kg) tortu taka ilość z 4 białek to za mało. Dwa razy mi się wstępnie zwarzyło po dodaniu masła, ale ostatecznie wyszła piękna gładka masa. Stosunkowo łatwy, tak jak te kremowe różyczki. Efekt jest powalający 🙂 Dziękuję za przejrzyste instrukcje i pozdrawiam.

Zabazaby
Zabazaby
10 lat temu

No i filmik Twoj instruktazowy widzialam Asiu juz chybs za 100razy 🙂 Teraz ja zabieram sie za zdobienia mojego torta rozyczkami 🙂 Trzymaj prosze kciuki bo to będzie moj “pierwszy” raz! 😀

Zabazaby
Zabazaby
10 lat temu
Reply to  Asiek

Pani Asiu dlaczego ja nie doczytalam, ze powinnamiec podwojna porcje kremu na ozdobienie mojego tortu :-/ Kremu wystarczyło mi tylko na boki i na kilka roz z góry ale ogólnie wyszło całkiem dobrze a krem jest rewelacyjny 🙂

Martyna
Martyna
10 lat temu

Witam super że dzieli się Pani swoim przepisem i doświadczeniem, mam małe pytanie ilu procentowe musi być masło czy to koniecznie musi być 82%.
Torcik będe robiła jutro dla mojej prababci na 90 urodziny mam nadzieje że wyjdzie taki cudny jak Pani.

asia
asia
10 lat temu

Mam pytanie czy można ten krem zabarwić ciemnym kakao!?

Ula
Ula
10 lat temu
Reply to  Asiek

mozna! ja zabarwilam 🙂

Super krem! dziekuje 🙂

Aleksandra
Aleksandra
10 lat temu

Witam ,jesli nie chciałabym użyc białek czy moge zastapic to masa icing , nie wiem czy Pani sie orientuje to tzw lukier w proszu super icing

tusia2267
tusia2267
10 lat temu

Przepiękna dekoracja. Gratuluje talentu. Mam tort do upieczenia, pewnie się skuszę, tylko mam problem z barwnikami. Szkoda bo z kolorami widzę, że można zrobić większy efekt. Proszę podać pełną nazwę .

Anahitka9
10 lat temu

Zgadzam sie, to najlepszy krem do dekoracji. I jak na krem maslany calkiem dobry:) musze kiedys wykorzystac Twoj filmik i zrobic taki tort z rozyczkami bo sie jakos nie moge zebrac:)

Bozena
Bozena
10 lat temu

To już wiem jaki tort zrobię na swoje urodziny 🙂 Proszę mi jeszcze powiedzieć, czy ten maślany krem jest dobry? Czy raczej służy bardziej ozdobie, a przy jedzeniu się go ściąga? 😉

Bozena
Bozena
10 lat temu
Reply to  Asiek

Dzięki za info 🙂

kkwiatkowska8
kkwiatkowska8
10 lat temu

Witam, oba torty /fioletowy i różowy/ to prawdziwe arcydzieła!
Gratuluję!!!!
Pozdrawiam serdecznie.

pieczarka mysia
10 lat temu

Ale Ty jestes zdolna, ze robisz takie rzeczy – cudny krem 🙂

Karola
Karola
10 lat temu

Wielkie WOW!
JA przede wszystkim nie potrafię prosto przekroić biszkoptu 😀

Małgosia
Małgosia
10 lat temu

Winian potasu jest do dostania w Niemczech pod nazwą Weinstein Backpulver. Opakowanie wielkości cukru waniliowego. Produkowane przez różne firmy: RUF, Lucullus, Bio-Zentrale

Beata
Beata
10 lat temu

Super instruktaż, na filmie wydaje się to takie proste. Będę musiała potrenować. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Angela
Angela
10 lat temu

Piękny tort:) podziwiam i dziękuję:)
Czy mikserem Zelmera można zrobić takie cudo?
pozdrawiam

Malgosia
Malgosia
10 lat temu

Jestes genialna !! Klaniam sie nisko,,, poprostu piekne,,,, !

BaBka
10 lat temu

Piękny! Też ostatnio gotuję przy Lanie 😀 Pozdrawiam!

beatka03
10 lat temu

Ta dekoracja w róże jest cudna!! Dekorowałam w ten sposób tort i wszyscy byli zachwyceniu. Co prawda innym kremem, z serka mascarpone, ale efekt był równie piękny 🙂

beatka03
10 lat temu
Reply to  beatka03

Ps. Obrotowa patera znacznie ułatwia sprawę 😉

beatka03
10 lat temu
Reply to  Asiek

W lidlu często bywają. Nie są szczególne urody, takie zwykłe szklane, ale zawsze można na niej po prostu postawić tą ładną i obracać razem 😉

Jola
Jola
10 lat temu

Super, bardzo mi sie podoba wersja filmowa 🙂
Pozdrawiam,Jola 🙂

edzik
edzik
10 lat temu

witam 🙂
zlapalam sie na tym, ze wchodze na ,, slodka babeczke,, zeby tylko sprawdzic ,, co nowego,, 🙂 nie mowiac o tym, ze ostatnie moje pysznosci serwowane rodzinie sa od Pani i w dodatku wychodza!:)dodam jeszcze ze dzieki temu zapunktowalam i to na 5 + u tesciowej!( znakomitej kuchareczki i pani imienniczki-hehe wychodzi ze Aski to najlepsze artystki )meza i dzieciaczkow( aczkolwiek oni sa takimi glodomorrrami ze zjedza wszystko…lepiej ubierac, naprawde:)zmierzam ku gratulacjom dla Pani:)-za pomysl na wspanialy blog, chec dzielenia sie wiedza i smaczkami i czekamy na wiecej Pani Asiu!:)

Joanna
Joanna
10 lat temu

Śliczny! muszę wypróbować.

Agnieszka
Agnieszka
10 lat temu

Dziękuję!

gość
gość
10 lat temu

Rewelacja!!!!!

wilczyca aga
10 lat temu

I tak też zrobię. Dziękuję za szkolenie, bardzo przydatne. Jestem wdzięczna. Pozdrawiam

Mmmm
Mmmm
10 lat temu

Pani Asiu jest Pani Wielka! Podziwiam z jaką łatwością, delikatnością tworzy Pani takie cuda. Jest Pani moim wzorem, inspiracją. Tworzy Pani piękną sztukę. Już nie mogę się doczekać kolejnych wpisów, filmików, zdobień.
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wiedzę, którą zawsze mogę znaleźć na Pani blogu.

Ewa Capri
10 lat temu

obłedny !

Margarytka
10 lat temu

Brawo Asiu, nie omieszkam skorzystać 🙂

vena7
vena7
10 lat temu

Cudny tort-te róże są obłędnie piękne..