Nie pamiętam czy kiedyś tak było, żebym w tak krótkim czasie zrobiła tyle tortów. Ale może to dobrze. Bo podobno trening czyni mistrza, więc jest szansa i dla mnie:) Ten tort został zrobiony dla przyjaciółki mojej Zuzi. Założeniem moim od razu było to, że tort nie może być zbyt pracochłonny. Dlatego postanowiłam ozdobić go wafelkami i kolorowymi cukierkami. Zajmuje to niewiele czasu, a efekt jest super. Wszystkie dzieci (i dorośli również) zrobiły WOW! I o to przecież chodzi… Puszysty biszkopt przełożony kremem z batoników milky way. Smakuje świetnie. Polecam Wam bardzo!
Masę na tort zaczerpnęłam z bloga Dorotuś, dość znacznie ją zmieniłam, natomiast dekoracje z wafelków widywałam na przeróżnych stronach.
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek (osobno żółtka i białka)
- szklanka* mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki drobnego cukru
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać po jednym żółtku miksując po każdym. Na koniec delikatnie wmieszać przesiane mąki (robiłam to na najwolniejszych obrotach miksera).
Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie należy smarować tłuszczem ani wykładać papierem. Przełożyć przygotowane ciasto i wyrównać powierzchnię.
Piec w temperaturze 170 – 175°C przez około 30 minut, lub do tzw suchego patyczka. Jeśli macie problem z opadającym biszkoptem, należy po wyjęciu go z piekarnika upuścić na miękką powierzchnię (np na poskładany koc leżący na podłodze) z wysokości ok 60 cm. Nie bójcie się tego, jest to genialny sposób na nieopadanie biszkoptu i zapewniam Was, że działa. Odstawić do wystudzenia. Ostudzony biszkopt przeciąć na trzy krążki (najlepiej jest upiec biszkopt dzień wcześniej, wtedy dużo łatwiej się go kroi). Każdy z krążków nasączyć.
Do nasączenia:
- szklanka letniej herbaty
- 2 łyżeczki syropu karmelowego (takiego, jak się używa do kawy, lub jeśli nie macie, to ekstrakt waniliowy lub 2 łyżeczki soku z cytryny)
Krem milky way**:
- około 150g batoników milky way (użyłam mini batoników 10 szt, po 15g każdy)
- 300ml śmietanki kremówki (30 lub 36%)
- 750g serka mascarpone
Dodatkowo:
- 48 pojedynczych wafelków kit kat
- kolorowe drażetki – u mnie m&m’s bez orzeszków, mogą to być też skitlesy lub smartisy (zużyłam dwa duże opakowania)
Batoniki milky way pokroić na małe kawałki. Kremówkę wlać do rondelka, wsypać pokrojone batoniki. Podgrzewać na niewielkiej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia się batoników. Jeśli batoniki nie rozpuściły się całkowicie, należy przetrzeć je przez sito. Gotową masę ostudzić a następnie schłodzić w lodówce przez całą noc. Schłodzoną masę wyjąć z lodówki, dodać serek mascarpone i ubić razem na puszysty krem.
Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na paterze, wyłożyć część przygotowanej masy, wyrównać, przykryć drugim blatem, wyłożyć krem i wyrównać, na to ułożyć ostatni blat. Górę i boki tortu również wysmarować kremem. Boki tortu obłożyć wafelkami kit kat, na górę wysypać drażetki. Tort przed podaniem schłodzić, przechowywać w lodówce.
*szklanka = 250ml
** masę z batoników należy przygotować dzień wcześniej, musi być mocna schłodzona przed ubiciem
Smacznego!
Ile porcji wychodzi z tego przepisu? Dziękuję.
To wszystko zależy, na jak duże porcje pokroisz tort. Nie wiem (nie pamiętam) dokładnie ile porcji, ale średnica 24cm to dość spory tort. Na pewno na przenajmniej 16 porcji wystarczy.
Dziś robiłam tort wszystko wyszło super biszkopt rewelacja pulchniutki i pięknie wyrósł zmodyfikowałam tylko przepis i dodałam łyżeczkę proszku do pieczenie jakoś bałam się że bez niego nie wyrośnie 😉 masa obłędna idealna konsystencja przepyszny smak ogólnie wyszedł jak z obrazka 🙂 jedyny minus to jest to bardzo drogi tort najdroższy jaki ddo te pory piekłam ale naprawdę warto raz na czas upiec takie pyszności szczególnie dla dzieciaczka 🙂 pozdrawiam i więcej takich przepisów proszę 🙂
Cieszę się, że wszystko się udało. Fakt, tort jest drogi, ale nie robi się go często 🙂
Pozdrawiam!
Witam jak by Pani wyceniła ten tort?
Nie bardzo rozumiem to pytanie? Chodzi o koszt tortu jako taki? No to chyba nie jest trudno policzyć samemu. Czy może o koszt, ile taki tort powinien kosztować, gdyby go robić na zamówienie? Jeśli to drugie, to koszt tortu + tyle, co chcesz wziąć za robociznę. Ja nie robię tortów na zamówienie, tzn. nie zarabiam na nich, więc Ci nie powiem, ile za tą robociznę należy wycenić.
Hej ,zrobiłam Tort chłopakowi na jego 25 urodziny (uwielbia słodycze) i był zachwycony
Dziękuje Ci bardzo za tak pomysłowy przepis. Wszystko wyszło świetnie !
buziaki :*
Cieszę się, że wszystko się udało. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam!
Witam. Chciałam podziękować za ten przepis pani, robiłam go już dwa razy i jes przepyszny i polecam go dalej. Moim córkom i w przedszkolu bardzo smakował. Chciałam prosić o więcej takich przepisów na torty dla dzieci, a szczególnie dla dziewczynek. Jeszcze dodam że już korzystałam z kilku pani przepisów i ani razu się nie zawiodłam. Bardzo dziękuje.
Bardzo dziękuję za tak miły komentarz. Bardzo mnie cieszy, gdy to co robię przydaje się innym 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
oraz jakie proporcie masy na dużą blachę prostokątną
Proporcje proszę sobie przeliczyć wg rozmiaru blachy.
czy mogę połączyć dwa kremy od pani z przepisu do jednego tortu:
– krem milky way
– krem z nutellą
Tak, można je połączyć, tylko, żeby za słodko nie było…
witam jakie proporcje masy należy mieć do dużej blachy prostokatnej
Ja robiac ten tort na pierwsze urodziny synka doslodzilam mase cukrem pudrem (1lyzka) masa wydawala mi sie malo slodka.
I odradzam wszystkim ten czyn 🙂 na nastepny dzien jak masa sie “przegryzla” byl slodki jak diabli 😛 .Ale mimo wszystko goscie zjedli ze smakiem (wyglad wygral nad smakiem haha)
pozdrawiam Cie bardzo serdecznie.Masz cudowne przepisy i juz nie pierwszy i ostatni raz z nich korzystam (juz trzymajac proporcje!:) )
To jeden z moich pierwszych tortów robionych samodzielnie. Już biszkopt jest , krem jest w trakcie robienia. Mój będzie nieco inny. Ozdobie go biszkoptami ( językami , podłużnymi – zależy jak kto nazywa) mam nadzieję , że mi się uda. Nie mogę się doczekać efektu końcowego. Jutro dam znać jak mi wyszedł i podeśle zdjęcia 🙂 Pomysł na ten tort od razu utkwił w mojej głowie nic i nikt mnie nie powstrzymał przed zrobieniem go !!!
Pozdrawiam Milena
Bardzo się cieszę, że tort się udał. Wygląda super i bardzo apetycznie!
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz 🙂
Na pewno skorzystam z niejednego Pani przepisu… Tortem każdy był zachwycony i smakował wyśmienicie ! 🙂
Witam
Bardzo proszę o podpowiedz jakich proporcji muszę użyć do upieczenia biszkoptu w tortownicy 30 cm i kremu do niego. Z góry dziękuję za odpowiedz, pozdrawiam.
Trzeba przeliczyć proporcje.
Witam. Mój pierwszy tort w życiu dla synka oby się udał. Masę najlepiej na jakich obrotach miksowac żeby się nie zwazyla? Jest stress chodź “wydaje się prosty ” 😉 pozdrawiam.
Każdy mikser ma inne obroty, ja np miksuję na najwyższych, ale za to niezbyt długo.
Pozdrawiam.
Rewelacja 😉 juz zawsze będę korzystać z Twoich przepisów 😉 poszło jak po maśle 😉
Witam. Jakiej długości są te wafelki kit kat?? Lub w jakich opakowaniach są???
Poczytaj proszę komentarze. Tam znajdziesz odpowiedź.
całość wyszła bardzo rzadka,co robić
witam,krem z batoników jest trochę rzadki,po wymieszaniu z serkami całoś się rozlewa.CO ROBIĆ
Dodaj rozpuszczoną żelatynę.
Słodka babeczko zrobiłam biszkopt i wyszedł rewelacyjny 🙂 dziękuje 🙂 jutro bede przekładać tort masa 🙂 mysle, ze całość bedzie super 🙂
Cieszę się, że biszkopt się udał 🙂
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam!
czyli dokładnie co przygotowujemy wcześniej do kremu ? same batoniki maja być schłodzone czy mam je wymieszać z serkiem czy w a później na drugi dzień ubić śmietanę i wymieszać razem?
Dokładnie jest napisane w przepisie:
“Batoniki milky way pokroić na małe kawałki. Kremówkę wlać do rondelka, wsypać pokrojone batoniki. Podgrzewać na niewielkiej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia się batoników. Jeśli batoniki nie rozpuściły się całkowicie, należy przetrzeć je przez sito. Gotową masę ostudzić a następnie schłodzić w lodówce przez całą noc. Schłodzoną masę wyjąć z lodówki, dodać serek mascarpone i ubić razem na puszysty krem”
Witam,
czy jeśli wierz wysmaruję masą maślaną, to mogę tort obłożyć masą cukrową???
Czy będzie za słodki???
Pozdrawiam 🙂
Zawsze pod lukier plastyczny musi być masa maślana. Lukier plastyczny jest sam w sobie bardzo słodki, więc na pewno tort będzie słodki, ale i tak większość osób traktuje go jak ozdobę in ie zjada go.
Witam,
a czy można ten tort obłożyć masą cukrową???
Czy nie będzie za słodki????
Pozdrawiam 🙂
Nie jedzcie takich barwników, bo się otrujecie. Po co tart posypywać świństwem, barwionym jakimiś paskudnymi syntetykami?
Ale nikt przecież nikogo nie zmusza do jedzenia “świństw”. To wolny kraj :). Gdyby w ten sposób podchodzić do wszystkiego, co kupujemy i jemy, to musielibyśmy sami sobie produkować żywność.
Pozdrawiam.
Witam, mam pytanie odnośnie wafelków kit kat, te, które Pani kupiła były pakowane podwójnie, czy po cztery? Pytam, bo wtedy ich długość jest inna;) A tort sliczny, mam nadzieję, że wyjdzie mi choć trochę podobny do tego. Czekam na odpowiedź i serdecznie pozdrawiam
Ze zdjęcia wynika, że były pakowane po 2, ale innym razem robiłam z tych pakowanych po 4. Nie ma to znaczenia, bylebyś do toru użyła jednakowych 🙂
Cos zrobilam zle 🙁 wczoraj rozpuscilam batoniki w kremówce, przez noc stalo w lodowce, wszystko jak w przepisie, dzis zmieszalam z mascarpone ale wyglada jakby sie zwarzylo ; ( co moglam zrobic nie tak? Dzisiaj urodziny corci ; (
Za długo ubijałaś…
jak dlugo moze stac tort juz gotowy do spozycia?
Bez problemu do kilku dni, ale dokładnie nie wiem, boa z reguły na drugi dzień znika 🙂
nie bardzo wiem jak dodac zdjecie w komentarzu
Nie da się dodać zdjęcia, jeśli masz ochotę, wyślij mi na maila (blog@zuzka.pl), umieszczę je w galerii na fejsbuku.
Tort wyszedl przepyszny wszyscy sie zachwycali a najbardziej synek 🙂 mozna gdzies wstawic zdjecie jaki moj wyszedl 🙂 Pozdrawiam 🙂
Cieszę się, że tort się udał 🙂
jutro robie to cacuszko juz mi slinka cieknie. super przepis 😉
a chcialam sie jeszcze spytac czy jak bede rozpuszczac te batoniki to czy ta smietanka moze sie zagatowac? czy pilnowac zeby sie rozpuscily bez zagotowania
Śmietanka nie powinna się zagotować, trzeba pilnować i mieszać od czasu do czasu te batoniki.
jaki mniej wiecej jest koszt tego tortu ?:)
Nie wiem, nie znam na pamięć cen produktów. Poza tym, w każdym sklepie inna cena. Najlepiej samemu zrobić takie podsumowanie.
moga byc batony ww ?
Jeśli można je podzielić na na pojedyncze batoniki to tak.
Witam mam pytanie dotyczace kit kat. Czy to Sa te duze czy tez Mini?Dziekuje za odpowiedz
Na zdjęciach widać, jakie mają być. Nie mini, normalne http://androidstuff.pl/1000-tabletow-w-konkursie-kitkat/
Wykończenie chciała bym wykorzystać bo wygląda elegancko i apetycznie. Jak batony i m&m zachowują się w lodówce? Tort potrzebuję na sobotę, a w piątek wieczorem chciała bym go już mieć w lodówce i boję się że nie będzie wyglądał jak na zdjęciu :(.
Mój tort na zdjęciu jest po nocy w lodówce. M&msy mogą troszkę pofarbować przy masie, ale je akurat możesz wysypać już po wyjęciu tortu z lodówki.
Rozumię że podana porcja ma starczyć na biszkopt o śr. 24 cm? czy zrobić 1,5 porcji żeby starczyło na posmarowanie boków i wierzch?
Ale w przepisie napisałam, że boki i wierzch wysmarować masą, nie rozumiem czemu chcesz robić z 1,5 porcji?
Witam,
chciałam zrobić sam krem milky way, aby wysmarować biszkopt po przekrojeniu. Czy na wierzchu będzie pasowała bita śmietana?
Tak.
cz batoniki milkyy wey mozna zamienic na inne.Bo niemoge ich dostac .
One są dostępne w każdym sklepie. Możesz zastąpić podobnymi batonikami, które są dostępne w lidlu, niestety nie pamiętam nazwy, ale są w niebieskim opakowaniu.
Witam,
Tort jest przepyszny… rozplywa sie w ustach…
Mam pytanie. Czy do podanej w przepisie ilosci smietanki i batonikow mozna dac 500 g serka mascarpone i masa bedzie odpowiednio gesta?
Troszeczkę bym się obawiała, czy nie będzie zbyt luźna ta masa, ale powinna dać radę. Można spróbować a w najgorszym wypadku dodać kolejne 200g serka 🙂
Myślałam, że od razu gęstnieje. Dzięki, mam nadzieję, że się uda. 🙂
Witam. Właśnie jestem w trakcie robienia tortu, ale chyba coś mi nie wyszło. Masa ze śmietanki i batoników nie jest masą lecz płynem, czy to dobrze czy źle ? I co z tym zrobic?
Masa jest płynna. Musi być schłodzona przez nic i potem ubita. Czy doczytałaś przepis do końca?
Witam! Zrobiłam to cudo – zrobił wrażenie na dzieciach jak i dorosłych.Wszystko wyszło odpowiednio gęste, , tak jak powinno być. Najwięcej zabawy było przy krojeniu.
Cieszę się, że tort nie tylko się podobał ale i smakował 🙂
Zrobiony …. wprawdzie z lekkimi modyfikacjami… nie miałam niestety takich cienkich Kit-Katów, kupiłam pojedyncze owszem, ale jakieś strasznie grube i za wysokie. Na szczęście dzielone były na trzy i po prostu je skróciłam… zobaczymy jaki będzie tego wszystkiego efekt. Masa tez mi wyszła lekko kakaowa w kolorze. I jakoś miała inną konsystencję, niż ta na obrazku – była bardziej lejąca, a u Pani przypomina trochę ubitą śmietankę. Przypuszczam, że za krótko ją ubijałam, z obawy, by nie zrobiła się całkowicie lejąca. Także następnym razem nico bardziej ją podkręcę. Za to biszkopt – pierwsza klasa 🙂 Wyszedł niesamowicie puszysty, nie ma… Czytaj więcej »
Mama nadzieję, że gościom smakowało 🙂
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam!
Wyszedł wspaniały również w smaku 🙂 Na pewno skorzystam z innych Pani przepisów 🙂
Ależ się cieszę! Pozdrawiam!
witam.mam pytanie.ile muszę zrobić tej pysznej masy na tort o śred.28cm?czy półtora porcji starczy ?pozdrawiam i dziękuję za poprawę nastroju(bo ostatnio kiepski) . pani wszystkie torty są piękne a opisy tak prosto napisane,że wszystko wydaje się takie proste i logiczne.proszę o odpowiedz bo torcik w piątek już piekę
Zrobiłabym z półtorej porcji.
Pozdrawiam.
Uff właśnie skończyłam przekładanie i tort chłodzi sie w lodówce, najbardziej stresowała mnie masa, po komentarzach bałam sie że będzie za rzadka, a tu o dziwo była tak gęsta i zwarta że nawet trudno ją było rozsmarować, ale za to “nie wyszło coś innego” tzn. zabrakło masy na boki i wierzch. Na szczęście taki problem to nie problem jutro z rana zrobię kremowkę z odrobiną żelatyny i wykończę wierzch i boki. W sumie to nawet lepiej wyszło bo na wierzchu ma być obrazek z opłatka i na białej masie nie zmieni koloru, a muszę przyznać że moja masa z milky… Czytaj więcej »
Mam nadzieję, że tort wszystkim smakował.
Pozdrawiam 🙂
tort bardzo smakował,
usłyszałam, że był tak lekki że zjadało się go nie wiadomo kiedy… dziękuję za inspiracje, na pewno jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu
Bardzo się cieszę, że smakował, dziękuję za komentarz i pozdrawiam!
hej:) jak myślicie jak by sie ten tort komponował smakowo z jagodami?
Nie robiłam, więc pewności 100% nie mam ale wg mnie powinno być ok.
witam. dzis bede robila tort na roczek synka. mam pytanie. czy mozna zamiast podgrzewac smietanke z batonami,rozpuscic same batony i potem wymieszac ze smietanka?
Wg mnie, w śmietance po prostu łatwiej będzie rozpuścić batoniki.
w sumie racja 🙂 dziekuje za odpowiedz. zaraz biore sie do roboty
Witam, czy tort nie jest za słodki ? Może warto środkowa cześć zamienić np kwaśnym dżemem?
Dla mnie nie był za słodki, ale jeśli masz ochotę, to możesz przełożyć dżemem. Dla mnie to zbędne w tym torcie, ale każdy lubi co innego.
Witam, jestem ciekawa czy Pani Kasiula przełożyła ten tort dżemem i jak smakował 🙂 ? Zastanawiam się też nad smakiem dżemu, który by pasował ? Biszkopt już mam w piekarniku .. oby mi się udał..
Pozdrawiam 🙂
Batoniki milky way są w czekoladzie, dlaczego więc krem jest jasny?
I co? To pewnie wg Ciebie kolejna ściema? No patrz, rozgryzłaś mnie.
Zamiast doszukiwać się kolejnej “ściemy” to zrób sobie ten tort, może wtedy będziesz wiedzieć, dlaczego po dodaniu do rozpuszczonych batoników 300ml kremówki (białej) i 750g serka mascarpone (białego), masa wychodzi jasna!! Czasem wystarczy pomyśleć, ale jak widzę, niektórym to szkodzi!
Nigdy nie nasącza się biszkoptu herbatą, tylko wodą z cytryną i ew. alkoholem, bo herbata brzydko barwi biszkopt. U Ciebie na foto biszkopt jest jasny, a więc serwujesz nam ściemę.
No widzisz, nigdy się nie nasącza herbatą a ja nasączam. Słabą i jak do tego dodam cytrynę, to jest w kolorze biszkoptu. Nie wiem, z czym masz problem? Ściemy nie serwuję, bo nie widzę w tym żadnego celu, ale jak ktoś chce, to się zawsze do czegoś przyczepi! Blogów w sieci jest dużo, znajdź sobie taki, który nie będzie “serwował ściemy”…
Tort można nasączać czym się chce. Ja bardzo lubię nasączać herbatą.
I ja również, ale jak widać niektórzy wiedzą lepiej 🙂
Pozdrawiam!
Dzień dobry mam pytanie gdzie kupiła pani te kitkaty bo rozumie ze to te długie a niekoniecznie mogę je zlokalizować wszędzie są te malutkie albo te grube proszę o szybka odpowiedz bo w sobotę mam roczek córeczki a chciałam jej ten torcik zrobić 🙂 pozdrawiam
Te kit katy są w każdym sklepie, nie ma problemu z kupieniem ich, kupiłam w markecie, chyba w carrefour.
No są wszędzie ale te małe stad moje pytanie bo nie wiem jakie maja być duże czy te małe pakowane bo cZtery 🙂
Nie no, te duże to są takie kostki. Tam na zdjęciu widać, że są takie podwójne (one były w opakowaniu zbiorczym pakowane chyba po 5 lub 6 takich podwójnych), ale kupowałam też takie, że pojedynczych wafelków było 4 i takie będą najlepsze. Zobacz na zdjęciu:
http://mid-east.info/wp-content/uploads/2013/09/Kit-Kat-mini-pack-V1.jpg
Dziękuje za foto i odpowiedz mam nazieje ze je znajdę jutro na łowy się puszczę :p
dzień dobry:)
mam pytanie.na jaki rozmiar tortownicy podane są składniki?
pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź:)
Jest podane we wpisie.
na jaki rozmiar tortownicy jest ten tort??tzn składniki podane
Rozmiar formy jest ZAWSZE podany we wpisie.
Zrobiłam torcik na urodziny synka. Zamiast m&m’sów nakleiłam oplatek ze spidermanem (to 4-latek, więc bohater z bajki najważniejszy 🙂 ), a biszkopty zrobiłam kolorowe. Użyłam barwników Dr. Oetkera (bez szału jeśli chodzi o intensywność barwienia, ale dobre i to). Tort wyszedł wyśmienity (w przeddzień miałam koszmary, czy na pewno wyjdzie i czy batoniki nie odpadną 🙂 ), dziękuję serdecznie za super przepis. Goście oniemieli z zachwytu 😀
Bardzo się cieszę, że przyczyniłam się do wprawienia gości w zachwyt 🙂
Pozdrawiam serdecznie!