Tort z kremem milky way | Birthday cake with cream milky way

Tort z kremem milky way

by

w przepisy na:

Nie pamiętam czy kiedyś tak było, żebym w tak krótkim czasie zrobiła tyle tortów. Ale może to dobrze. Bo podobno trening czyni mistrza, więc jest szansa i dla mnie:) Ten tort został zrobiony dla przyjaciółki mojej Zuzi. Założeniem moim od razu było to, że tort nie może być zbyt pracochłonny. Dlatego postanowiłam ozdobić go wafelkami i kolorowymi cukierkami. Zajmuje to niewiele czasu, a efekt jest super. Wszystkie dzieci (i dorośli również) zrobiły WOW! I o to przecież chodzi… Puszysty biszkopt przełożony kremem z batoników milky way. Smakuje świetnie. Polecam Wam bardzo!

Masę na tort zaczerpnęłam z bloga Dorotuś, dość znacznie ją zmieniłam, natomiast dekoracje z wafelków widywałam na przeróżnych stronach.

Tort z kremem milky way | Birthday cake with cream milky way

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek (osobno żółtka i białka)
  • szklanka* mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać po jednym żółtku miksując po każdym. Na koniec delikatnie wmieszać przesiane mąki (robiłam to na najwolniejszych obrotach miksera).

Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie należy smarować tłuszczem ani wykładać papierem. Przełożyć przygotowane ciasto i wyrównać powierzchnię.

Piec w temperaturze 170 – 175°C przez około 30 minut, lub do tzw suchego patyczka. Jeśli macie problem z opadającym biszkoptem, należy po wyjęciu go z piekarnika upuścić na miękką powierzchnię (np na poskładany koc leżący na podłodze) z wysokości ok 60 cm. Nie bójcie się tego, jest to genialny sposób na nieopadanie biszkoptu i zapewniam Was, że działa. Odstawić do wystudzenia. Ostudzony biszkopt przeciąć na trzy krążki (najlepiej jest upiec biszkopt dzień wcześniej, wtedy dużo łatwiej się go kroi). Każdy z krążków nasączyć.

Do nasączenia:

  • szklanka letniej herbaty
  • 2 łyżeczki syropu karmelowego (takiego, jak się używa do kawy, lub jeśli nie macie, to ekstrakt waniliowy lub 2 łyżeczki soku z cytryny)

Krem milky way**:

  • około 150g batoników milky way (użyłam mini batoników 10 szt, po 15g każdy)
  • 300ml śmietanki kremówki (30 lub 36%)
  • 750g serka mascarpone

Dodatkowo:

  • 48 pojedynczych wafelków kit kat
  • kolorowe drażetki u mnie m&m’s bez orzeszków, mogą to być też skitlesy lub smartisy (zużyłam dwa duże opakowania)

Batoniki milky way pokroić na małe kawałki. Kremówkę wlać do rondelka, wsypać pokrojone batoniki. Podgrzewać na niewielkiej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia się batoników. Jeśli batoniki nie rozpuściły się całkowicie, należy przetrzeć je przez sito. Gotową masę ostudzić a następnie schłodzić w lodówce przez całą noc. Schłodzoną masę wyjąć z lodówki, dodać serek mascarpone i ubić razem na puszysty krem.

Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na paterze, wyłożyć część przygotowanej masy, wyrównać, przykryć drugim blatem, wyłożyć krem i wyrównać, na to ułożyć ostatni blat. Górę i boki tortu również wysmarować kremem. Boki tortu obłożyć wafelkami kit kat, na górę wysypać drażetki. Tort przed podaniem schłodzić, przechowywać w lodówce.

*szklanka = 250ml
** masę z batoników należy przygotować dzień wcześniej, musi być mocna schłodzona przed ubiciem

Tort z kremem milky way | Birthday cake with cream milky way

Tort z kremem milky way | Birthday cake with cream milky way

Tort z kremem milky way | Birthday cake with cream milky way

Tort z kremem milky way | Birthday cake with cream milky way

Smacznego!


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

269 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Dominika
Dominika
8 lat temu

Ile porcji wychodzi z tego przepisu? Dziękuję.

Agnieszka
Agnieszka
8 lat temu

Dziś robiłam tort wszystko wyszło super biszkopt rewelacja pulchniutki i pięknie wyrósł zmodyfikowałam tylko przepis i dodałam łyżeczkę proszku do pieczenie jakoś bałam się że bez niego nie wyrośnie 😉 masa obłędna idealna konsystencja przepyszny smak ogólnie wyszedł jak z obrazka 🙂 jedyny minus to jest to bardzo drogi tort najdroższy jaki ddo te pory piekłam ale naprawdę warto raz na czas upiec takie pyszności szczególnie dla dzieciaczka 🙂 pozdrawiam i więcej takich przepisów proszę 🙂

Ela
Ela
8 lat temu

Witam jak by Pani wyceniła ten tort?

Marcela
Marcela
8 lat temu

Hej ,zrobiłam Tort chłopakowi na jego 25 urodziny (uwielbia słodycze) i był zachwycony
Dziękuje Ci bardzo za tak pomysłowy przepis. Wszystko wyszło świetnie !
buziaki :*

Sylwia
Sylwia
8 lat temu

Witam. Chciałam podziękować za ten przepis pani, robiłam go już dwa razy i jes przepyszny i polecam go dalej. Moim córkom i w przedszkolu bardzo smakował. Chciałam prosić o więcej takich przepisów na torty dla dzieci, a szczególnie dla dziewczynek. Jeszcze dodam że już korzystałam z kilku pani przepisów i ani razu się nie zawiodłam. Bardzo dziękuje.

beata
beata
8 lat temu

oraz jakie proporcie masy na dużą blachę prostokątną

beata
beata
8 lat temu

czy mogę połączyć dwa kremy od pani z przepisu do jednego tortu:
– krem milky way
– krem z nutellą

beata
beata
8 lat temu

witam jakie proporcje masy należy mieć do dużej blachy prostokatnej

Aska
Aska
8 lat temu

Ja robiac ten tort na pierwsze urodziny synka doslodzilam mase cukrem pudrem (1lyzka) masa wydawala mi sie malo slodka.
I odradzam wszystkim ten czyn 🙂 na nastepny dzien jak masa sie “przegryzla” byl slodki jak diabli 😛 .Ale mimo wszystko goscie zjedli ze smakiem (wyglad wygral nad smakiem haha)
pozdrawiam Cie bardzo serdecznie.Masz cudowne przepisy i juz nie pierwszy i ostatni raz z nich korzystam (juz trzymajac proporcje!:) )

Milena
Milena
8 lat temu

To jeden z moich pierwszych tortów robionych samodzielnie. Już biszkopt jest , krem jest w trakcie robienia. Mój będzie nieco inny. Ozdobie go biszkoptami ( językami , podłużnymi – zależy jak kto nazywa) mam nadzieję , że mi się uda. Nie mogę się doczekać efektu końcowego. Jutro dam znać jak mi wyszedł i podeśle zdjęcia 🙂 Pomysł na ten tort od razu utkwił w mojej głowie nic i nikt mnie nie powstrzymał przed zrobieniem go !!!

Pozdrawiam Milena

Milena
Milena
8 lat temu
Reply to  Asiek

Na pewno skorzystam z niejednego Pani przepisu… Tortem każdy był zachwycony i smakował wyśmienicie ! 🙂

Karolina
Karolina
8 lat temu

Witam
Bardzo proszę o podpowiedz jakich proporcji muszę użyć do upieczenia biszkoptu w tortownicy 30 cm i kremu do niego. Z góry dziękuję za odpowiedz, pozdrawiam.

Angela
Angela
8 lat temu

Witam. Mój pierwszy tort w życiu dla synka oby się udał. Masę najlepiej na jakich obrotach miksowac żeby się nie zwazyla? Jest stress chodź “wydaje się prosty ” 😉 pozdrawiam.

Angela
Angela
8 lat temu
Reply to  Asiek

Rewelacja 😉 juz zawsze będę korzystać z Twoich przepisów 😉 poszło jak po maśle 😉

Justyna
Justyna
8 lat temu

Witam. Jakiej długości są te wafelki kit kat?? Lub w jakich opakowaniach są???

sylwia
8 lat temu

całość wyszła bardzo rzadka,co robić

sylwia
8 lat temu

witam,krem z batoników jest trochę rzadki,po wymieszaniu z serkami całoś się rozlewa.CO ROBIĆ

Madzia
Madzia
9 lat temu

Słodka babeczko zrobiłam biszkopt i wyszedł rewelacyjny 🙂 dziękuje 🙂 jutro bede przekładać tort masa 🙂 mysle, ze całość bedzie super 🙂

Pati
Pati
9 lat temu

czyli dokładnie co przygotowujemy wcześniej do kremu ? same batoniki maja być schłodzone czy mam je wymieszać z serkiem czy w a później na drugi dzień ubić śmietanę i wymieszać razem?

koniara
koniara
9 lat temu

Witam,
czy jeśli wierz wysmaruję masą maślaną, to mogę tort obłożyć masą cukrową???
Czy będzie za słodki???

Pozdrawiam 🙂

koniara
koniara
9 lat temu

Witam,
a czy można ten tort obłożyć masą cukrową???
Czy nie będzie za słodki????
Pozdrawiam 🙂

Piotr
Piotr
9 lat temu

Nie jedzcie takich barwników, bo się otrujecie. Po co tart posypywać świństwem, barwionym jakimiś paskudnymi syntetykami?

paula
paula
9 lat temu

Witam, mam pytanie odnośnie wafelków kit kat, te, które Pani kupiła były pakowane podwójnie, czy po cztery? Pytam, bo wtedy ich długość jest inna;) A tort sliczny, mam nadzieję, że wyjdzie mi choć trochę podobny do tego. Czekam na odpowiedź i serdecznie pozdrawiam

ewa
ewa
9 lat temu

Cos zrobilam zle 🙁 wczoraj rozpuscilam batoniki w kremówce, przez noc stalo w lodowce, wszystko jak w przepisie, dzis zmieszalam z mascarpone ale wyglada jakby sie zwarzylo ; ( co moglam zrobic nie tak? Dzisiaj urodziny corci ; (

ewel
ewel
9 lat temu

jak dlugo moze stac tort juz gotowy do spozycia?

agusia
agusia
9 lat temu

nie bardzo wiem jak dodac zdjecie w komentarzu

agusia
agusia
9 lat temu

Tort wyszedl przepyszny wszyscy sie zachwycali a najbardziej synek 🙂 mozna gdzies wstawic zdjecie jaki moj wyszedl 🙂 Pozdrawiam 🙂

dorota
dorota
9 lat temu

jutro robie to cacuszko juz mi slinka cieknie. super przepis 😉

agusia
agusia
9 lat temu

a chcialam sie jeszcze spytac czy jak bede rozpuszczac te batoniki to czy ta smietanka moze sie zagatowac? czy pilnowac zeby sie rozpuscily bez zagotowania

agusia
agusia
9 lat temu

jaki mniej wiecej jest koszt tego tortu ?:)

agusia
agusia
9 lat temu

moga byc batony ww ?

caro
caro
9 lat temu

Witam mam pytanie dotyczace kit kat. Czy to Sa te duze czy tez Mini?Dziekuje za odpowiedz

Magdalenka
Magdalenka
9 lat temu

Wykończenie chciała bym wykorzystać bo wygląda elegancko i apetycznie. Jak batony i m&m zachowują się w lodówce? Tort potrzebuję na sobotę, a w piątek wieczorem chciała bym go już mieć w lodówce i boję się że nie będzie wyglądał jak na zdjęciu :(.

konwalia.83
konwalia.83
9 lat temu

Rozumię że podana porcja ma starczyć na biszkopt o śr. 24 cm? czy zrobić 1,5 porcji żeby starczyło na posmarowanie boków i wierzch?

Agata
Agata
9 lat temu

Witam,
chciałam zrobić sam krem milky way, aby wysmarować biszkopt po przekrojeniu. Czy na wierzchu będzie pasowała bita śmietana?

marga
marga
9 lat temu

cz batoniki milkyy wey mozna zamienic na inne.Bo niemoge ich dostac .

Iza
Iza
9 lat temu

Witam,
Tort jest przepyszny… rozplywa sie w ustach…
Mam pytanie. Czy do podanej w przepisie ilosci smietanki i batonikow mozna dac 500 g serka mascarpone i masa bedzie odpowiednio gesta?

karen
karen
9 lat temu

Myślałam, że od razu gęstnieje. Dzięki, mam nadzieję, że się uda. 🙂

karen
karen
9 lat temu

Witam. Właśnie jestem w trakcie robienia tortu, ale chyba coś mi nie wyszło. Masa ze śmietanki i batoników nie jest masą lecz płynem, czy to dobrze czy źle ? I co z tym zrobic?

Magda
Magda
9 lat temu

Witam! Zrobiłam to cudo – zrobił wrażenie na dzieciach jak i dorosłych.Wszystko wyszło odpowiednio gęste, , tak jak powinno być. Najwięcej zabawy było przy krojeniu.

Ola
Ola
9 lat temu

Zrobiony …. wprawdzie z lekkimi modyfikacjami… nie miałam niestety takich cienkich Kit-Katów, kupiłam pojedyncze owszem, ale jakieś strasznie grube i za wysokie. Na szczęście dzielone były na trzy i po prostu je skróciłam… zobaczymy jaki będzie tego wszystkiego efekt. Masa tez mi wyszła lekko kakaowa w kolorze. I jakoś miała inną konsystencję, niż ta na obrazku – była bardziej lejąca, a u Pani przypomina trochę ubitą śmietankę. Przypuszczam, że za krótko ją ubijałam, z obawy, by nie zrobiła się całkowicie lejąca. Także następnym razem nico bardziej ją podkręcę. Za to biszkopt – pierwsza klasa 🙂 Wyszedł niesamowicie puszysty, nie ma… Czytaj więcej »

Ola
Ola
9 lat temu
Reply to  Asiek

Wyszedł wspaniały również w smaku 🙂 Na pewno skorzystam z innych Pani przepisów 🙂

Maja
Maja
9 lat temu

witam.mam pytanie.ile muszę zrobić tej pysznej masy na tort o śred.28cm?czy półtora porcji starczy ?pozdrawiam i dziękuję za poprawę nastroju(bo ostatnio kiepski) . pani wszystkie torty są piękne a opisy tak prosto napisane,że wszystko wydaje się takie proste i logiczne.proszę o odpowiedz bo torcik w piątek już piekę

magdalena
magdalena
9 lat temu

Uff właśnie skończyłam przekładanie i tort chłodzi sie w lodówce, najbardziej stresowała mnie masa, po komentarzach bałam sie że będzie za rzadka, a tu o dziwo była tak gęsta i zwarta że nawet trudno ją było rozsmarować, ale za to “nie wyszło coś innego” tzn. zabrakło masy na boki i wierzch. Na szczęście taki problem to nie problem jutro z rana zrobię kremowkę z odrobiną żelatyny i wykończę wierzch i boki. W sumie to nawet lepiej wyszło bo na wierzchu ma być obrazek z opłatka i na białej masie nie zmieni koloru, a muszę przyznać że moja masa z milky… Czytaj więcej »

magdalena
magdalena
9 lat temu
Reply to  Asiek

tort bardzo smakował,
usłyszałam, że był tak lekki że zjadało się go nie wiadomo kiedy… dziękuję za inspiracje, na pewno jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu

Sylwia
Sylwia
9 lat temu

hej:) jak myślicie jak by sie ten tort komponował smakowo z jagodami?

aśka
aśka
9 lat temu

witam. dzis bede robila tort na roczek synka. mam pytanie. czy mozna zamiast podgrzewac smietanke z batonami,rozpuscic same batony i potem wymieszac ze smietanka?

aśka
aśka
9 lat temu
Reply to  Asiek

w sumie racja 🙂 dziekuje za odpowiedz. zaraz biore sie do roboty

Kasiula
Kasiula
9 lat temu

Witam, czy tort nie jest za słodki ? Może warto środkowa cześć zamienić np kwaśnym dżemem?

Ania
Ania
9 lat temu
Reply to  Asiek

Witam, jestem ciekawa czy Pani Kasiula przełożyła ten tort dżemem i jak smakował 🙂 ? Zastanawiam się też nad smakiem dżemu, który by pasował ? Biszkopt już mam w piekarniku .. oby mi się udał..
Pozdrawiam 🙂

Magda
Magda
9 lat temu

Batoniki milky way są w czekoladzie, dlaczego więc krem jest jasny?

Magda
Magda
9 lat temu

Nigdy nie nasącza się biszkoptu herbatą, tylko wodą z cytryną i ew. alkoholem, bo herbata brzydko barwi biszkopt. U Ciebie na foto biszkopt jest jasny, a więc serwujesz nam ściemę.

aguzja
aguzja
9 lat temu
Reply to  Magda

Tort można nasączać czym się chce. Ja bardzo lubię nasączać herbatą.

Dominika
Dominika
9 lat temu

Dzień dobry mam pytanie gdzie kupiła pani te kitkaty bo rozumie ze to te długie a niekoniecznie mogę je zlokalizować wszędzie są te malutkie albo te grube proszę o szybka odpowiedz bo w sobotę mam roczek córeczki a chciałam jej ten torcik zrobić 🙂 pozdrawiam

Dominika
Dominika
9 lat temu
Reply to  Asiek

No są wszędzie ale te małe stad moje pytanie bo nie wiem jakie maja być duże czy te małe pakowane bo cZtery 🙂

Dominika
Dominika
9 lat temu
Reply to  Asiek

Dziękuje za foto i odpowiedz mam nazieje ze je znajdę jutro na łowy się puszczę :p

paula
paula
9 lat temu

dzień dobry:)
mam pytanie.na jaki rozmiar tortownicy podane są składniki?
pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź:)

paula
paula
9 lat temu

na jaki rozmiar tortownicy jest ten tort??tzn składniki podane

Olcia
Olcia
9 lat temu

Zrobiłam torcik na urodziny synka. Zamiast m&m’sów nakleiłam oplatek ze spidermanem (to 4-latek, więc bohater z bajki najważniejszy 🙂 ), a biszkopty zrobiłam kolorowe. Użyłam barwników Dr. Oetkera (bez szału jeśli chodzi o intensywność barwienia, ale dobre i to). Tort wyszedł wyśmienity (w przeddzień miałam koszmary, czy na pewno wyjdzie i czy batoniki nie odpadną 🙂 ), dziękuję serdecznie za super przepis. Goście oniemieli z zachwytu 😀