Ciasto jogurtowe z truskawkami | Yogurt cake with strawberries

Ciasto jogurtowe z truskawkami

by

w przepisy na: ,

Pewnie każdy z Was ma jakąś swoją słabość. Dziś zdradzę Wam moją. Są nią ciasta na jogurtach, maślankach itp. Tak, wiem, to śmieszne, przecież to najłatwiejsze ciasta. Ale ja naprawdę nie potrafię ich piec. Robiłam już wiele razy, z różnych przepisów, w różnych kombinacjach. Za każdym razem to samo. Wielki, dorodny ZAKALEC… Więc powoli przywykłam już do myśli, że zakalec to po prostu inny rodzaj ciasta. Ale co jakiś czas znajduję kolejny przepis na ciasto jogurtowe i kolejny raz liczę, że może tym razem się uda. Ogłaszam więc mój wielki sukces, bo wreszcie się udało! To chyba mój pierwszy raz, kiedy jestem w 100% zadowolona z ciasta jogurtowego. Lekkie, puszyste i bardzo wilgotne. No i bardzo proste, skoro wyszło nawet mi. A to, że musiałam piec to ciasto aż 3 razy, żeby w końcu móc je Wam pokazać (za każdym razem znikało w niewiadomy sposób), powinno być najlepszą jego reklamą. Polecam Wam bardzo!

Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku, ale jest przeze mnie mocno uproszczony.

Ciasto jogurtowe z truskawkami | Yogurt cake with strawberries

Składniki:

  • 2 szklanki* mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 25g roztopionego masła, wystudzonego (tyle ma być, nie jest to błąd)
  • 2 duże jaja
  • 1 szklanka gęstego jogurtu
  • ok. 500g truskawek lub dowolnych owoców

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i pokroić na pół. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrami na jasną i puszystą masę. Dodać jogurt, ekstrakt i masło, lekko zmiksować. Następnie dodać mąkę i delikatnie wszystko wymieszać. Nie należy zbyt długo mieszać, tylko do połączenia się składników, tak aby masa nie straciła swojej puszystości.

Blaszkę o wymiarach 25x25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć przygotowaną masę i wyrównać. Na wierzchu ułożyć truskawki.

Piec w temperaturze 180°C przez około 35 – 40 minut, do suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, przestudzić. Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem.

*szklanka = 250ml

Ciasto jogurtowe z truskawkami | Yogurt cake with strawberries

Ciasto jogurtowe z truskawkami | Yogurt cake with strawberries

Ciasto jogurtowe z truskawkami | Yogurt cake with strawberries

Smacznego!

 

 


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

120 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Lilka
Lilka
7 lat temu

Co prawda ciasto nie wyrosło jak na zdjęciu autorki, ale jest pulchne i zakalca brak.

dorka
dorka
8 lat temu

pieklam dwa razy , zawsze wychodzi. ostatnio zanioslam do pracy i moje angielskie kolezanki byly wrecz zachwycone 🙂

Marianna
Marianna
8 lat temu

Wyszło rewelacyjne. Tylko nie używalam miksera 🙂
Polecam!

Pieguska
8 lat temu

Przyłączam się do wielbicieli tego ciasta – puszyste, bardzo truskawkowe i aromatyczne. Czytając opinie obawiałam się o ten zakalec, ale niepotrzebnie – wszystko dobrze poszło, jak zawsze kiedy korzystam z przepisów na Twoim blogu 🙂 Dziękuję za słodki piątek 🙂

Aneta z Żor
Aneta z Żor
8 lat temu

Idealne moje dzieciaki są zachwycone i ja również 🙂

Lena
Lena
8 lat temu

Nie polecam przepisu . zmarnowalam tylko składniki i truskawki niezły zakalec a robiłam wszystko po kolei jak pisze.

arlena
arlena
8 lat temu

Wyszło mi, bardzo dobre 🙂 pozdrawiam

Ula
Ula
8 lat temu

Beznadziejny przepis , nie polecam nikomu, chyba ze ktos lubi zakalec, zaluje ze wczesniej nie przeczytalam wpisow pod przepisem bo wiekszosc pisze negatywne komentarze, no coz kiedys musi byc pierwszy raz najwidoczniej 🙁

Ula
Ula
8 lat temu
Reply to  Asiek

Bardzo sie ciesze ze niektorym sie udaje z tego przepisu dobre ciasto ale to samo mozna zrobic duzo latwiej i nawet nie uzywac miksera a efekt moim zdaniem jest duzo lepszy, oczywiscie kazdy niech sobie robi tak jak chce, ale chcialam sprobowac z tego przepisu i nie wyszlo ale probowalam tez Twoj przepis na rogaliki i jest rewelacyjny 🙂 pozdrawiam

Klaudia
Klaudia
8 lat temu
Reply to  Asiek

Mi zawsze wychodzi to ciasto i jest pyszne wiec dziekuje za ten beznadziejny przepis 😂😉

Gosia
Gosia
8 lat temu

Pierwszy raz w życiu wyszedł mi zaklęć a robie często ciasta i to bardziej skomplikowane. Wszystko dałam jak w przepisie, blaszka tez odpowiednia

Mmmonia
Mmmonia
9 lat temu

Wreszcie wyszło i mnie ciasto jogurtowe! I to jak! Smakowało i robiło furorę wśród znajomych

iga_m
iga_m
9 lat temu

Niestety wyszedl mi zakalec chociaz tak bardzo sie staralam:p ale narzeczony i yak zjadl pocieszajac mnie ze niektore ciasta specjalnie robi sie z zakalcem;p moze dalam za duzo truskawek….

Ann
Ann
9 lat temu

właśnie wystygło. Pycha! Trochę zmodyfikowałam przepis, dodałam trochę mniej cukru i użyłam pół na pół mąkę pszenną i mąkę pszenną pełnoziarnistą (typ 1850), miałam pewne obawy, ale pomyślałam raz kozie śmierć 😉 Ciasto wyrosło pięknie, w całym domu unosi się teraz obłędny aromat! Na pewno zagości na stałe w moim domu 🙂

Jolcia
Jolcia
9 lat temu

hej 🙂 dzięki wielkie wyszło super.Nawet na większej blaszce!!!! Dodałabym tylko dla takich opornych jak ja, że trzeba białka(a nie jajka) ubić na sztywno, dodać cukier i dobrze utrzeć- a na końcu żółtka (w dwóch partiach). Myślę, że to może wprowadzać w błąd. Ciacho powstało z 4 jaj jako, że były małe. A i jeszcze jedno- truskawki oprószyłam mąką. Powodzenia dziewczyny :):):):)

Anka
Anka
9 lat temu

No niestety – pierwszy w życiu zakalec. Moje jogurtowe które zawsze robiłam wychodziło nawet jak dwałam składniki prosto z lodówki. Nie wiem co mnie podkusiło wypróbować inny przepis 🙁 Wszystko robione zgodnie z przepisem, po 60 minutach pieczenia patyczek suchy a po przekrojeniu i tak był zakalec na dole.

Iza
Iza
9 lat temu

Kurde a mi nie wyszło nie urosło prawie. ..zawsze tak mam a się bardzo staram! !

Agusia :)
Agusia 🙂
9 lat temu

Witam, super blog a ciasto opisane tak jak lubię czy prosto 🙂 Jutro zabieram się do pieczenia ciacha z truskawkami zobaczymy czy i mi się uda 🙂

asia
asia
9 lat temu

A może być zwykły jogurt naturaln? W sensie nie “gęsty”?

Conn
Conn
9 lat temu

Wspaniałe! Pierwsze jogurtowe, które mi wyszło! Puszyste, ale mięsiste 🙂 dokładnie takie jak na zdjęciach!
Dzięki i pozdrawiam!

OLa
OLa
9 lat temu

Pyszne juz 2 robie 🙂

sonia
sonia
9 lat temu

Upiekłam dziś wyszło pyszne zmieniłam masło na olej i dodałam mniej jogurtu.