Pewnie każdy z Was ma jakąś swoją słabość. Dziś zdradzę Wam moją. Są nią ciasta na jogurtach, maślankach itp. Tak, wiem, to śmieszne, przecież to najłatwiejsze ciasta. Ale ja naprawdę nie potrafię ich piec. Robiłam już wiele razy, z różnych przepisów, w różnych kombinacjach. Za każdym razem to samo. Wielki, dorodny ZAKALEC… Więc powoli przywykłam już do myśli, że zakalec to po prostu inny rodzaj ciasta. Ale co jakiś czas znajduję kolejny przepis na ciasto jogurtowe i kolejny raz liczę, że może tym razem się uda. Ogłaszam więc mój wielki sukces, bo wreszcie się udało! To chyba mój pierwszy raz, kiedy jestem w 100% zadowolona z ciasta jogurtowego. Lekkie, puszyste i bardzo wilgotne. No i bardzo proste, skoro wyszło nawet mi. A to, że musiałam piec to ciasto aż 3 razy, żeby w końcu móc je Wam pokazać (za każdym razem znikało w niewiadomy sposób), powinno być najlepszą jego reklamą. Polecam Wam bardzo!
Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku, ale jest przeze mnie mocno uproszczony.
Składniki:
- 2 szklanki* mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 25g roztopionego masła, wystudzonego (tyle ma być, nie jest to błąd)
- 2 duże jaja
- 1 szklanka gęstego jogurtu
- ok. 500g truskawek lub dowolnych owoców
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i pokroić na pół. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrami na jasną i puszystą masę. Dodać jogurt, ekstrakt i masło, lekko zmiksować. Następnie dodać mąkę i delikatnie wszystko wymieszać. Nie należy zbyt długo mieszać, tylko do połączenia się składników, tak aby masa nie straciła swojej puszystości.
Blaszkę o wymiarach 25x25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć przygotowaną masę i wyrównać. Na wierzchu ułożyć truskawki.
Piec w temperaturze 180°C przez około 35 – 40 minut, do suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, przestudzić. Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem.
*szklanka = 250ml
Smacznego!
mogą być mrożone owoce do tego ciasta?
Tak.
Gdzie moge dostać ekstrakt waniliowy? Nigdy nie miałam okazji spotkać go na sklepowych półkach.. Pozdrawiam! 🙂
Najszybciej w sklepach internetowych, sieci Piotr i Paweł, Kuchnie świata. Lub zrobić samemu. Kilka lasek wanilii rozkroić wzdłuż, lekko rozchylić, zalać ciemnym rumem lub wódką. Po ok 2 tygodniach już się nadaje do użytku.
Pozdrawiam.
Mam pytanie .Jaki jogurt Pani konkretnie używa ja mam firmy Bakoma czy się nadaje?
Każdy gęsty jogurt się nadaje.
Robiłam ze śliwkami, póżniej z truskawkami- zawsze idealne !!!! Zaraz z pieca wychodzi z gruszkami ,za każdym razem robię na dużej blaszce i daję mnóstwo owoców- wychodzi super- nie za wysokie- dzieci nie maja problemu-polecam na dużą blaszkę, naprawde, czasami dam jedno jajo więcej, masła też więcej na oko-nawet do pół kostki,ale wychodzi zawsze ideał.Miałabym ochotę dodać kakao , tak pół szklanki- co myślisz? + gruszki, dziś już bym takie zrobiła, ale nie miałam kakaa.Ile tego kakao , jak sadzisz ? a na to polewa czekoladowa- pozdrawiam serrdecznie -pachnie w całym domu !!!!!!!!!!!!
Z kakao ostrożnie, jest ciężkie. Dałabym dwie łyżki, nie więcej.
Świetny przepis! Chyba po raz pierwszy nie wyszedł mi zakalec przy cieście jogurtowym (które, notabene, uwielbiam). Nie wyrósł jakoś bardzo (ma może z 3 cm, tak jak ktoś już wyżej pisał), choć piekłam na małej, kwadratowej blaszce. Może to po części wina mąki, bo piekłam na pełnoziarnistej (typ 750). Ale niski placek to żaden minus, najważniejszy jest brak zakalca 😀 I do tego ta znikoma ilość tłuszczu to dodatkowy plus. Pozdrawiam i dziękuję za przepis 🙂
To było moje pierwsze ciasto jogurtowe, z którego byłam w 100% zadowolona 🙂 Cieszę się, że i Tobie przypadło do gustu.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz 🙂
Co to jest ekstrakt waniliowy i czym mozna zastapic? Zawsze myslalam ze to cukier waniliowy ale jednak nie.
Ekstrakt waniliowy robiony jest z laski wanilii i alkoholu. Można go zastąpić pastą waniliową lub ziarenkami wanilii. Jeśli nie posiadasz, pomiń go w przepisie. Cukier wanilinowy to zupełnie nie ta bajka…
Upiekłam to ciasto tydzień temu, w smaku bardzo, bardzo dobre, długo trzyma świeżość, tylko nie za bardzo wyrosło, tzn miało ok… chyba niecałe 3 cm i teraz nie wiem czy takie ma być, czy forma za duża, ale w proporcjach powinna być dobra. Wczoraj upiekłam z innego przepisu, pięknie wyrosło, było puszyste, leciutkie a dzisiaj jest zakalec. Już wiem, że na pewno będę piekła z Twojego przepisu, bo smakiem przewyższało tamto 🙂 Dziękuję za bardzo dobry przepis 🙂
Mi ładnie wyrasta, ale piekę w małej formie, tak jak podałam we wpisie.
Witam dzis zamierzam uiec Twoje ciasto: ) jesli chodzi o ciasta to jestem mistrzynia zakalców. Ale moze dzis sie uda. Mam tylko pytanie czy moge je upiec w okragłej blaszce tz. tortownicy?
Możesz upiec w tortownicy, ale musisz przeliczyć, czy proporcje są takie same i ewentualnie przeliczyć.
Wczoraj upiekłam w tortownicy w takich samych propocjach. Wyszło pyszne !!! Pierwszy raz to nie był zakalec!!! niestety w ciagu 2 godzin został spałaszowany 🙂 dzis bede próbowac kolejnych twoich przepisów.
Ciasto wyszło kluskowate, w ogóle nie wyrosło
Cóż, i tak się zdarza 🙁
ciasto jest rewelacyjne. wlasnie palaszujemy.
dwa pytania: czy mozna je mrozic? a jesli nie, to jak dlugo trzyma swiezosc?
Nie mroziłam, ale nie widzę przeciwwskazań. Ciasto jest wilgotne nawet kilka dni.
Wspaniałe ciasto, najlepsze jakie jadłam 🙂 Wyszło dokładnie takie jak na fotografiach 🙂
A czy na blachę o wymiarach 25x35cm to mi wyjdzie? Prosty przepis i ciasto na zdjęciach wygląda obłędnie .. chciała bym spróbować a że jestem początkująca w kręceniu ciast więc pytam ;)..
Musisz zwiększyć proporcje, ciasto jest na małą blaszkę.
Moje pierwsze ciasto w życiu ( nie licząc sernika na zimno) wyszło pyszne. Bardzo dziękuję, w przyszłości na pewno skorzystam z innych przepisów. Pozdrawiam 🙂
Cieszę się, że mi zaufałaś i swoje pierwsze ciasto upiekłaś właśnie z moich przepisów. Ale jeszcze bardziej się cieszę, że wyszło 🙂
Pozdrawiam!
Chetnie skorzystam z przepisu, czy moge zamiast masła dodać olej? Z rabarbarem tez wyjdzie??
Z rabarbarem też wyjdzie, pewnie. Polecam masło.
Wyszło mi idealne. Wszystkim bardzo smakowało i bardzo szybko zniknęło. 🙂
cZY CIASTO MIAŁO WYJŚĆ GĘSTE?
Jak wsypywałam powoli mąkę to takie gęste się robiło, że się bałam.
Jest dość gęste.
zakalec 🙁
Genialny przepis! Próbowałam wiele przepisów z różnych źródeł i mam porównanie. Konkretnie napisany. Szczególnie wielki plus za to, że do dokładnie opisane jest ile czego dodać. Proporcje idealne, podczas robienia wszystko się dzieje jak należy. Nawet jest podany idealny czas i temperatura pieczenia. Naprawdę czegoś takiego szukałam! Poleciłam przepis mojej mamie, która sceptycznie jest nastawiona do przepisów z internetu i obiecała, że sama wypróbuje 🙂
Ciacho oczywiście zniknęło raz dwa 🙂
Tak trzymaj!
Dzięki za tyle miłych słów!
Pozdrawiam!
Czy jajka ubijamy całe czy tylko żółtka? 🙂
Jest napisane: ” Jajka ubić z cukrami na jasną i puszystą masę”. Nie ma nigdzie nic o rozdzielaniu 🙂
Masz tyle wspaniałych przepisów Babeczko, że nigdy nie mogę się zdecydować, które zrobić. Teraz nadszedł sezon truskawek, więc padło na to ciasto. 🙂 Za kilka dni się zabiorę za pieczenie. Kiedyś już robiłam jogurtowe ciasto i średnie mi wyszło. Mam nadzieję, że teraz wyjdzie tak wspaniałe jak na Twoich zdjęciach. Pozdrawiam cieplutko 🙂
W którym momencie dodajemy ekstrakt waniliowy? Zabrakło tego w opisie wykonania 🙂 Wygląda pysznie, dzisiaj na pewno go zrobię 🙂
W momencie dodawania jogurtu, już dopisałam.
Dziękuję 🙂 Truskawki zakupione, biorę się właśnie do roboty, ślinka cieknie mi na samą myśl 😉
Trzymam kciuki, powodzenia!
WYSZŁO PRZEPYSZNE !! Moje pierwsze ciasto jogurtowe, tak bałam się, że wyjdzie ale zakalec, a tu takie miłe zaskoczenie. Nie wytrzymałam i spróbowałam jeszcze lekko ciepłe, mniam !! 🙂 Potem prześlę zdjęcie. Pozdrawiam i dziękuję za ten przepis Babeczko 🙂
Cieszę się, że ciasto się udało!
Pozdrawiam!
Jest! wyszedł i to bardzo pyszny! ja laik w pieczeniu i zrobiłam takie cudo !Dziekuje za przepis,córka jest zachwycona ! Juz mało co zostało:)
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam!
Lecę po składniki i napewno podzielę się opinia jak upiekę 🙂
Trochę bałam się tego ciasta, ale zupełnie niepotrzebnie 🙂 Wyszło idealne za pierwszym razem. Zrobiłam z 1,5 porcji – tak by weszło na dużą blachę. Kolejnym razem spróbuję dodać trochę wspomnianej białej mąki orkiszowej i brązowy cukier – będzie zdrowiej 🙂
Ostrzegam!!! To ciasto UZALEŻNIA!!!!! 😀 jest cudowne (i pierwsze jogurtowe które od razu mi wyszło – najpierw przedwczoraj, dziś już kolejne)
Kusi mnie żeby zrobić o ciasto ze śliwkami, ale dodać na wierzch posypkę – taką jak do ciasta drożdżowego – wyjdzie…?
Pewnie, że wyjdzie, wszystko co z kruszonką jest pycha:)!
No i nie wyszło :-(((
Co jest ze mną nie tak, że nie wychodzą mi te niby “proste” ciasta ??
takie, które robi się pół dnia : przekładane, kremowe, kilkuwarstwowe wychodzą mi i wszyscy się zachwycają, a takie “najzwyklejsze” mi padają.
Robiłam ze śliwkami i wyszło takie mocno zbite, taki prawie zakalec, a kawałeczek zostawiłam bez śliwek – córcia nie lubi z owocami – i jest ładnie wyrośnięte.
Smutno mi 🙁 ale będę jeszcze próbować.
pozdrawiam
Wszystko jest z Tobą w porządku, jestem tego pewna:) Mi też ciasta jogurtowe nie wychodzą, to jest pierwsze:) Więc i Tobie się w końcu uda:)
Pozdrawiam i trzymam kciuki:)
Rewelacyjny przepis, ciasto nie jest suche, wyrośnięte, bardzo smaczne, owoce nie wpadają w ciasto. Dziękuję za przepis.
ale puszyste! jogurtowe ubóstwiam, nawet dziś do kawy się zajadałam 🙂
Pocieszyłaś mnie :)! Mam to samo z ciastami jogurtowymi…. myślałam, że to moja wina… a jednak jest dla mnie nadzieja..;)
Nadzieja jest zawsze:):):)
Wyszło super,bałam się,bo ciasto jogurtowe piekłam pierwszy raz,że może być zakalec a tu pięknie wyrośnięte,przepis super,polecam.
Bardzo się cieszę, że się udało.
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam:)
a zapomniałabym…czy jajka i jogurt muszą być w temperaturze pokojowej?
Jest napisane pod składnikami tłustym drukiem:)
Wow wyglądaj ja z cukierni:) no tak ciasta jogurtowe to też moja zmora:( piekłam już kilka razy z różnych przepisów i zawsze zakalec albo tak zbite,że nie dało się jeść…no i po tych kilku porażkach poddałam się…więc jak mam ochotę na tego typu ciasto to lecę do cukierni, bo tam mają zawsze pyszne i takie pulchne…wiem,wiem oni mają swoje mieszanki cukiernicze i nigdy nie wyjdzie takie jak w cukierni ale wierzę w to,że i samemu można zrobić domowe super pyszne:) poczytałam komentarze i jest dużo pozytywnych, więc i ja podejmę jeszcze jedną próbę:) czy ten jogurt gęsty to ma być… Czytaj więcej »
Może być gęsty z małą zawartością tłuszczu. nie musi być badzo tłusty.
Babeczka z truskawkami, idealna na lato. A co do trudności, to zawsze jest tak, że w końcu wyjdzie i to że niby proste, to jest tak na prawdę niby, bo ja też wielokrotnie walczyłam z zakalcami tego typu w moim wykonaniu.
Ja ostatnio eksperymentowałam z jakimś niemieckim przepisem na ciasto jogurtowe i wyszedł taaaki zakalec jakiego jeszcze nie widziałam:)
Twoje ciasto wygląda cudownie, mięciutkie, puszyste- takie na jakie miałam ochotę. Następnym razem robię z tego przepisu!:)
Będzie mi miło:)
Świetne ciasto:)Faktycznie nie ma mowy o zakalcu! Jest trochę cięższe niż się spodziewałam, ale przy tym wilgotne i idealne do wszystkich owoców! Dzięki za inspirację!:)Pozdrawiam
Ciasta jogurtowe są wspaniałe, Twój przepis muszę wypróbować, bo ciasto wygląda rewelacyjnie: )
Hej kochana!
Powiedz mi ile masla dajesz? Tylko 25g ? czy 250g?
Tak, jak w przepisie, 25g
25 g masla – ile to łyżek ?
Nie wiem.
Super właśnie wyjęłam z piekarnika! Dziękuje pozdrawiam Asia
wczoraj upiekłem i choć nie starałem się szczególnie zakalec nie wyszedł!od zawsze pieczemy z maślanka ,mlekiem kwaśnym czy jogurtem tzw. ciasta proszkowe ucierane dla ich specyficznego smaku i wilgotności.pyszności.pozdrawiam z nad morza!
zrobiłam i wyszło pyszne !! 🙂 zamiast truskawek zrobiłam z leśnymi borówkami 🙂 dziękuje za przepis 🙂 pozdrawiam 🙂
Właśnie robię ciacho 🙂
od razu dwa będą, co się będę rozdrabniać 😀 jeszcze nie zdarzyło się, aby którekolwiek z Twoich ciast mi nie wyszło…więc i tym razem pewnie będzie rewelacja 😀
Buziaki, dzięki za przepis!
“niestety” dziś robię trzecie ciasto.. tamte dwa się rozpłynęły w przestrzeni 🙂
REWELACJA!
bardzo mi się podoba 🙂 chętnie wypróbuję, bo też lubię wypieki z zastosowaniem jogurtu lub maślanki. kiedyś piekłam babeczki Ewy Wachowicz.
nawet teraz sprawdziła lodówkę. no wszystko mam. upałów u nas nie ma, więc chyba odpalę piekarnik.
i miłego urlopu życzę 🙂
super wyglada i napewno smakuje jutro zrobie tylko zmienie owoce bo tu juz niema truskawek czyli we wloszech w genui dziekuje za przepis mariola 1962
Takie ciasto zawsze kojarzy mi się z wakacjami:)
Ciasto właśnie wyciągnąłem z piekarnika i mimo, że jeszcze gorące 1/3 zniknęła w niewyjaśnionych okolicznościach pozostawiając uśmiechy zadowolenia na twarzach konsumentów 😉 robiłem z 1,5 porcji (mam większą blachę) dodałem jogurt pół/pół z maślanką – efekt rewelacja. dziękuję za wyśmienity przepis. Pozdrawiam
Czy ja już mówiłam, że jesteś moim idolem?:)
Pozdrawiam serdecznie!
Z ciastami czasami tak już jest, że uparte bestie nie chcą się ładnie upiec 🙂 To wyszło naprawdę rewelacyjnie! 🙂
chętnie spróbuję 🙂
miałam dziś robić muffinki z truskawkami ale może skuszę się na Twój przepis tylko mam dwa pytania : czy mogę użyć żytniej mąki (dieta i te sprawy) i czy zamias masła mogę dodać oliwy z oliwek ?
Możesz użyć oliwy, a co do mąki, to z samej żytniej pewnie nie wyjdzie, może nie wyrosnąć, zrobiłabym pół na pół, ale z orkiszowej(ale nie pełnoziarnistej, tylko białej) powinno być ok.
och znam ten ból z tymi zakalcami, ja jak zaczynałam piec to miałam taki problem z murzynkiem, niby proste ciasto a jednak zakalec, ale jak to moi degustatorzy mówili zakalec nie zakalec ale słodkie i czasem da się zjeść
No tak, kazdy ma jakas slabosc 🙂 Ja kiedys balam sie drozdzowego, dzis to juz nie problem. Wspaniale ciasto. Z truskawkami moje ulubione 🙂 Zjadlabym kawaleczek… 🙂
Pozdrowienia.
wspaniale wygląda