Ciasto maślankowe z owocami i kruszonką

4.63 avg. rating (92% score) - 30 votes

Bardzo proste i szybkie ciasto, do którego nie musicie nawet wyciągać miksera. Ale to nie jest tak, że jak ciasto jest łatwe, to nie ma możliwości, żeby nie wyszło. Już niejednokrotnie przekonałam się, że to, co na pozór wydaje się bezproblemowe, stwarzać może duże problemy. Problemy pod tytułem ZAKALEC! Wiem, że dla wielu z Was, podobnie jak dla mnie, ciasta z maślanką, kefirem czy jogurtem to wyzwanie. Takie właśnie wyzwanie rzuciła na swoim fanpagu Margarytka. A ja postanowiłam je podjąć. Nie liczyłam na sukces, a raczej na spektakularną porażkę – jak zawsze w przypadku tego typu ciasta. Ale podeszłam do tematu „na rozum”. Bo skoro piekę muffiny z dodatkiem kefiru, czy też maślanki i NIGDY nie zdarza się w nich zakalec, to do tego ciasta trzeba podejść dokładnie tak, jak do ciasta na muffinki. Przyznam szczerze, że nawet maślanka była prosto z lodówki :) A zakalca brak! Pamiętajcie, że nie należy miksować ciasta, ja wymieszałam je po prostu dokładnie widelcem. Więc do boju, bo ciasto jest przepyszne, wilgotne i znika w mgnieniu oka. I do tego ta kruszonka…  :) Polecam bardzo!

A za przepis i przełamanie zakalcowej klątwy dziękuję Margarytce.

Ciasto maślankowe

Składniki na kruszonkę:

  • 150g mąki
  • 100g drobnego cukru
  • 80g zimnego masła

Wszystkie składniki kruszonki wyrobić między palcami do konsystencji „mokrego piasku”. Wstawić do lodówki.

Składniki na ciasto:

  • 350g mąki
  • 1/2 szklanki* cukru (lub trochę więcej, jeśli ktoś lubi słodsze ciasta)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 duże jajka

Dodatkowo:

  • dowolne owoce w takiej ilości, by zakryły cały wierzch ciasta

W jednym naczyniu połączyć wszystkie suche składniki, w drugi wszystkie mokre. Zawartość obu naczyń połączyć i wymieszać, do połączenia się składników. Ciasto będzie dość gęste i takie ma być.
Blaszkę o wymiarach 20x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, na wierzch wysypać umyte i osuszone owoce. Posypać kruszonką.

Piekarnik nagrzać do 175°C (termoobieg + grzałka dół) lub 180 – 190°C (grzałka góra – dół). Włożyć ciasto i piec 45 – 50 minut, lub do tzw „suchego patyczka”. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.

szklanka = 250ml

Ciasto maślankowe

Ciasto maślankowe

Smacznego!

 

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, z owocami i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

46 odpowiedzi na „Ciasto maślankowe z owocami i kruszonką

  1. avatar Mel pisze:

    Dzięki za przepis! Ciasto było pyszne i rozeszło się w godzinę :-) Jestem początkującą kucharką i spodziewałam się zakalca , a tu wyszło pyszne i wilgotne niemalże puchate ciasto z borówkami i brzoskwinią :-) Pychotka

  2. avatar Ola pisze:

    To moje ulubione ciasto, ponieważ jest bardzo łatwe, nie potrzebuje miksera, robi je się niezwykle szybko, a co najważnejsze, jest po prostu PYSZNE!

  3. avatar Jola pisze:

    Pyszne!! robiłam wiele razy, z różnymi owocami :-) .Dziękuję za przepis!!!

  4. avatar Ewa pisze:

    Właśnie piekę to ciasto z truskawkami, zamiast kruszonki dałam płatki migdałowe. Pachnie obłędnie! :-) Już nie mogę się doczekać :-)

  5. avatar Monika pisze:

    Właśnie moje jest w piekarniku :-)

  6. avatar sloneczko pisze:

    Przepyszne ciasto! Piekłam je dzisiaj i rewelacja! Wilgotne, nie przesłodzone, a robi się je ekspresowo. Ja również dałam kefiru, zamiast maślanki i ominęłam kruszonkę ( jakoś mi do ciasta ucieranego nie pasuje). Mam uwagę co do długości pieczenia. Piekłam w 160 stopniach przez 10-12 min i wyszło super. Gdybym trzymała 45-50 min wyjęłabym zapewne w stanie zwęglenia:). Ale piekłam na dużej blaszce więc nie był wysoki i może to dlatego. Dziękuje za przepis i pozdrawiam

  7. avatar pieguska pisze:

    Mogłabym godzinami przeglądać Twoje przepisy, ciągle znajdując coś fajnego do wypróbowania. Musze to napisać – po prostu uwielbiam tu zaglądać :) Nie wyobrażam sobie kulinarnych blogów bez Słodkiej Babeczki :)
    Czekam na kolejne słodkie przepisy z niecierpliwością :0)

  8. avatar MMonika. pisze:

    Dołączę do grona chwalących ciasto. Wypróbowane, bardzo dobre. Kruszonka wreszcie wyszła mi taka jak powinna. Pozdrawiam.

  9. avatar Magda pisze:

    Witaj Asiu 😉 zastanawia mnie, czy to ciasto można po upieczeniu zamrozić? 😉 bo tak myślę, żeby zrobić na dużej blaszce z podwójnej porcji i po ostudzeniu część zamrozić. byłoby w sam raz na wypadek niespodziewanej wizyty gości 😀 co o tym myślisz? I w jaki sposób je ewentualnie rozmrażać? pozdrawiam ciepło 😉

    • avatar Asiek pisze:

      Można jak najbardziej, po prostu po wystudzeniu zawiń w folię aluminiową i zawiń szczelnie w woreczek i już. Rozmrażając zostaw w foli, będzie świeże jak po upieczeniu.
      Pozdrawiam.

  10. avatar Wuyu pisze:

    Najłatwiejsze ciasto w świecie. Zrobione z wiśniami i już w 1/3 zjedzone . Następnym razem zmienię kruszonkę na owsianą lub migdałową ta nie miała piastującej mi konsystencji. Przepis na ciasto wart 5 *. Nigdy już nie kupie ciasta z owocami w cukierni :-)

  11. avatar Basia pisze:

    Uwielbiam to ciasto! Piekłam kolejny raz, dzisiaj polecam z jagodami! Pychotka :) czekam na nowe przepisy. Pozdrawiam serdecznie

  12. avatar nikuska81 pisze:

    wyszło super, ogłaszam koniec klątwy zakalcowej związanej z ciastami jogurtowymi :)

  13. avatar Sandra pisze:

    Zrobiłam z budyniem i nektarynkami. Całość po upieczeniu posmarowałam zmiksowanym, podgrzanym dżemem brzoskwiniowym. PYCHA!

  14. avatar Basia pisze:

    Robiłam w czwartek, wyszło super! bardzo proste w wykonaniu, delikatny maślany smak, lekkie i puszyste. Dodałam truskawki :) Wszystkim smakowało. Czekamy na nowe przepisy, bo są ekstra!

  15. avatar Sandra pisze:

    A i jeszcze jedno pytanie, o którym zapomniałam :(
    Gdzie najlepiej przechowywać ciasto? Lepiej w lodówce czy w temperaturze pokojowej? (uwzględniając ew. wersję z budyniem)
    Z góry dziękuję za odpowiedź na oba pytania.
    Pozdrawiam :)

  16. avatar Sandra pisze:

    Można do ciasta dodać „kratkę” z budyniu? Czy będzie za ciężko?

  17. avatar anita pisze:

    Mi wyszedł mega zakalec. Ale nie narzekam bo lubię zakalce 😉
    Nie miałam maslanki wiec dałam jogurt ale nie dodawalam mleka i moze dlatego wyszedl zakalec? A moze dlatego że foremke mam troszke wieksza?
    Ale i tak będę czesto wracac do tego przepisu :)

  18. avatar Basia pisze:

    Jest pyszne!!! Zrobiłam wczoraj z truskawkami. Błyskawicznie się robi, super smakuje, pięknie wyrosło. dzięki!!!

  19. avatar Kasia M. pisze:

    Jutro upiekę ze świeżymi śliwkami, mocno wierzę że się uda tak samo pysznie jak jogurtowe z truskawkami :)

    • avatar Asiek pisze:

      I ja w to wierzę! :)

      • avatar Kasia M. pisze:

        Po cieście ani śladu, nigdy chyba nie rozeszło mi się ciasto w jeden dzień, ba! w jedno popołudnie! Niestety zakalec był na środku ciasta tylko, może to wina śliwek? Ale nie ważne bo ciacho pycha i zrobię powtórkę na pewno :)

  20. avatar piekarniczka pisze:

    Czy mogłabym zamiast maślanki dodać jogurt naturalny? Wiem, że na blogu jest również przepis na jogurtowe ciasto z truskawkami, ale ostatnio robisz cały czas to, więc wydaje mi się lepsze. Proszę o szybką odpowiedź, pozdrawiam.

    • avatar Asiek pisze:

      Można dodać jogurtu, ale gdyby ciasto było za gęste (maślanka jest jednak rzadsza), to dodaj trochę mleka. Nie jest lepsze od jogurtowego. Robię je ostatnio, bo jest dużo szybsze. Tamto ciasto jest jednak troszkę inne, jakby lżejsze.
      Pozdrawiam!

  21. avatar Ewa pisze:

    Wygląda smakowicie… jutro u mnie będzie z truskawkami… mam nadzieję bez zakalca :)

  22. avatar magma pisze:

    pycha:) zjadłabym kawałek:)

  23. avatar Pyza pisze:

    u mnie też zakalca brak a ciasto jest tak proste a przy tym pyszne, że latem można je piec na okrągło :)

  24. avatar iza pisze:

    maślankowe ciasta uwielbiam 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *