Ciasto egzotyczne | Exotic cake

Ciasto egzotyczne – na pożegnanie lata

by

w przepisy na: ,

Mamy jesień… Taka już jest kolej rzeczy, że coś się kończy, a coś się zaczyna. Osobiście nie lubię jesieni. Bo dni są krótkie, słońca mało i energii do pracy przez to mniej jest u mnie. Ale żeby jakoś łagodniej przyjąć fakt, że lato odeszło na ładnych kilka miesięcy, przygotowałam dla Was pięknie kolorowe ciasto. Ciasto, które wprawia w dobry nastrój już od samego patrzenia na nie:) Zwykły biszkopt na zwykłym, kruchym spodzie posmarowanym marmoladą morelową a na tym wszystkim budyń waniliowy i całe mnóstwo pysznych owoców. Smakuje super, pomimo moich obaw, czy aby nie będzie za sucho, bo biszkopt nie jest niczym nasączony. Ale przez budyń i owoce wszystko razem jest idealnie wilgotne i takie orzeźwiające, że jak jem kolejny kawałek, to mam wrażenie, że lato się na trochę zatrzymało:). Zatrzymajcie u siebie na chwilę lato:) Polecam bardzo!

Przepis pochodzi z książki ‘Pieczenie ciast’, zmodyfikowany przeze mnie.

Ciasto egzotyczne | Exotic cake

Składniki na kruche ciasto:

  • 125g mąki
  • 60g zimnego masła
  • 50g cukru pudru
  • łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypt soli
  • 1 żółtko

Zagnieść mąkę z masłem, cukrami, solą i żółtkiem. Uformować w kulę, zawinąć w folię i schłodzić przez 1 godzinę. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim dno tortownicy.

Piec w temperaturze 200°C przez około 15 – 20 minut (do ładnego zarumienienia ciasta). Wyciągnąć i przestudzić.

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • pół szklanki drobnego cukru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Ubić białka na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać cukier, dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Na koniec wsypać przesiane mąki i bardzo delikatnie wymieszać z masą jajeczną (ja to robiłam na najniższych obrotach miksera). Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej przygotowaną masę.

Piec w temperaturze 170°C przez około 30 minut lub do suchego patyczka. Ostudzić 15 minut w tortownicy następnie delikatnie wyjąć i przełożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia.

Krem:

  • 1 budyń waniliowy
  • 400ml mleka
  • 2 łyżki cukru

Odlać pół szklanki mleka i rozprowadzić w nim budyń. Resztę zagotować razem z cukrem. Do gotującego mleka wlać rozprowadzony budyń i cały czas mieszając zagotować. Gotować przez 2 -3 minut, odstawić do przestygnięcia.

Ponadto:

  • 2 owoce kiwi
  • 1 mango
  • 5 plastrów ananasa
  • kilka wiśni z alkoholu (nie miałam, dałam kandyzowane)
  • 50g podprażonych płatków migdałowych
  • 3 łyżki marmolady morelowej

Kiwi pokroić w plasterki, ananasa i mango w paseczki lub kostkę. Marmoladę podgrzać.

Składanie ciasta:

Upieczony kruchy spód posmarować rozgrzaną marmoladą morelową i przykryć spodem biszkoptowym. Wierzch i boki biszkoptu posmarować budyniem. Na górze ułożyć pokrojone owoce. Boki ciasta obsypać prażonymi płatkami migdałowymi.

Ciasto egzotyczne | Exotic cake

Ciasto egzotyczne | Exotic cake

Ciasto egzotyczne | Exotic cake

Ciasto egzotyczne | Exotic cake

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subskrybuj
Powiadom o
guest

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

14 Komentarze
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Agata
Agata
12 lata temu

To ciasto jest bardzo smaczne , bardzo przyciąga wzrok. Mam zaledwie 13 lat, dzięki twoimi przepisami nauczyłam się piec i pokochałam pieczenie 😉
Polecam to ciasto 🙂

gin
13 lata temu

Ja tam jesień lubię, choć czasem wprowadza mnie w stany bliskie depresji 😉 Szczególnie ta duńska, ciągle deszczowa… Z Twoim ciastem deszcz za oknem pewnie by mi aż tak nie przeszkadzał 😉

wykrywacz smaku
13 lata temu

Jedno ze zdjęć bierze udział w naszym konkursie na zdjęcie miesiąca, zachęcamy do głosowania 🙂 http://wykrywacz-smaku.pl/konkursy

Kaś
13 lata temu

wygląda zachwycająco! te kolory 🙂
no i połączenie budyniu i owoców… jak dla mnie zawsze idealne 🙂

Brenia
13 lata temu

Takie pożegnanie lata z pewnością pozytywnie nastraja 😉

moje pasje
13 lata temu

cudnie kolorowe….. piękne pożegnanie lata 🙂

amaranthrose
13 lata temu

Już na sam widok robi się cieplej.
Wspaniałe ciasto:)

AZgotuj
13 lata temu

Wiesz co przyciaga wzrok:)

urtica1
13 lata temu

Piękne 🙂 Aż się zachwyciłam. Pozdrawiam cieplutko 🙂

pawucha
pawucha
13 lata temu

Król JULIAN byłby z tego tortu dumny 😉

Majana
13 lata temu

Jest fantastyczne! Wygląda naprawdę letnio, wakacyjnie,królewsko!
Pozdrowienia :*

mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
13 lata temu

Pożegnanie lata iście królewskie;) Pięknie, pysznie, rześko, z tęsknotą do następnego roku…;)

Miłego tygodnia Asiu!

iza
13 lata temu

świetne ciasto :))) i z moim ulubionym mango mniammm