Tort bezowy z kremem czekoladowym / Meringue cake with chocolate cream

Tort bezowy z kremem czekoladowym

by

w przepisy na: ,

Dziś będzie krótko. Mam dla Was słodki tort bezowy, przełożony pysznym kremem czekoladowym. Krem dodatkowo ma kawałki czekolady, co powoduje fajne chrupanie podczas jedzenia. Tort, jak przystało na bezę jest słodki i zaspokoi zapotrzebowanie na cukier na dłuższy czas:) Wszyscy czujcie się gośćmi w dniu moich urodzin i częstuje się!

Przepis na kem czekoladowy zaczerpnęłam z bloga Gruszka z fartuszka (z moimi lekkimi zmianami) a beza zrobiona na bazie tortu Dacquoise

Tort bezowy z kremem czekoladowym / Meringue cake with chocolate cream

Składniki na 2 krążki bezowe:

  • 250g drobnego cukru
  • 5 białek
  • łyżeczka octu winnego
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Dwie blaszki z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, na obu narysować okrąg o średnicy 22 cm. Piekarnik rozgrzać do 180°C.*

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, cały czas ubijając. Beza powinna być sztywna i szklista. Dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i ocet i chwilkę zmiksować. Gotową masę podzielić na dwie równe części i wyłożyć na przygotowane blaszki.

Tort bezowy z kremem czekoladowym / Meringue cake with chocolate cream

Włożyć bezy do piekarnika i piec przez 5 minut 180°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec około 90 minut, aż bezy będą delikatnie przyrumieniona i lekko popękane na wierzchu. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do całkowitego ostudzenia, najlepiej na kilka godzin.

Krem czekoladowy:

  • kostka miękkiego masła (200g)
  • 2 jajka
  • 100g drobnego cukru
  • kieliszek wódki ( nie miałam dałam rum)
  • 50g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • łyżka cukru waniliowego (dałam cukier z prawdziwą wanilią)
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 50g drobno posiekanej gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

  • ok. 30g roztopionej w kąpieli wodnej czekolady

W garnku zagotować wodę, ustawić na nim miskę tak, by nie dotykała wody. Do miski wbić jajka i zmiksować na najwyższych obrotach miksera, aż masa stanie się gęsta i potroi swoją objętość. Odstawić do przestudzenia.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

Masło ubić na puszystą i jasną masę, dodać cukier i rozpuszczoną czekoladę i zmiksować razem, następnie dodać masę jajeczną, cały czas miksując a na koniec wlać ekstrakt waniliowy i wódkę (rum). Zmiksować. Do gotowego kremu dodać posiekaną gorzką czekoladę i wymieszać.

Na jeden blat bezowy wyłożyć krem, przykryć drugim. Ozdobić rozpuszczoną gorzką czekoladą. Schłodzić w lodówce aż krem stężeje.

* Piekłam z termoobiegiem dwie bezy na raz. Jeśli pieczecie grzałka góra – dół, musicie bezę zrobić ‘na raty’. Gotowa masa bezowa nie może czekać.

Tort bezowy z kremem czekoladowym / Meringue cake with chocolate cream

Tort bezowy z kremem czekoladowym / Meringue cake with chocolate cream

Tort bezowy z kremem czekoladowym / Meringue cake with chocolate cream

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Spójrz też na te przepisy:


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subskrybuj
Powiadom o
guest

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

42 Komentarze
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Agata
Agata
7 lata temu

Czy jajka na masę nie powinno się unikać z cukrem? Wsypalam cukier do ubitego masła zgodnie z przepisem i teraz czuć grudki cukru.

Renia
Renia
11 lata temu

Czy jest jakiś specjalny sposób na wykładanie tych bezów na blachę???

Ewa
Ewa
12 lata temu

Witaj Asiu, chciałam zapytać czy dobrze interpretuję: składniki na bezę w podanych przez Ciebie ilościach dotyczą jednego krążka?

alabastrowy
alabastrowy
12 lata temu

Czy beze można piec w foremce sylikonowej ?

still
still
12 lata temu

obśliniłam monitor 🙂 uwielbiam tort bezowy….podpowiem że ulubiony mój to z kremem z bitej śmietany i mascarpone z orzechami włoskimi i żurawiną…mmmmm….. chyba zafunduję sobie na walentynki 🙂 pozdrawiam -jestem Twoją fanką na fb 🙂

NATALIA
NATALIA
12 lata temu

witam! mam pytanie – po co się maluje ten okrąg na blaszce, nie można po prostu upiec na okrągłej blaszce np. ze szkła żaroodpornego do tarty, lub w tortownicy?? może pytanie głupie ale ja się nie znam dlatego pytam :)) pozdrawiam

Meluzyna
Meluzyna
13 lata temu

Witam. Wspaniałe te torty bezowe robisz ale mam pewną nieścisłość. Chciałabym zrobić taki, tylko nie wiem jak z tą bezą.
* Piekłam z termoobiegiem dwie bezy na raz. Jeśli pieczecie grzałka góra – dół, musicie bezę zrobić ‘na raty’. Gotowa masa bezowa nie może czekać.-tak napisałaś pod przepisem z 25 maja!
Pod drugim tortem bezowym 24 maja! napisałaś- Piekłam góra dół na środkowym poziomie.
To jak w końcu pieczesz bo już nie wiem a to chyba dosyć ważne , zwłaszcze dla owej bezy:)
Pozdrawiam.

Be@tka
13 lata temu

Pyyyychotka!

aga
aga
13 lata temu

Tort wygląda przepysznie. Mam pytanie – kilka razy próbowałam zrobić bezę ze słodzikiem (zamiast cukru) i jeszcze nigdy mi się nie udało. Czy beza z założenia musi być z cukrem czy robię coś nie tak?

Bogi
Bogi
13 lata temu

Spóźnione, ale ze szczerego serducha – wszystkiego najlepszego :))
Mój Mati tez ma urodziny 25 maja :)))
Pozdrawiam

abbra
13 lata temu

O kurczę ! Przecudnej urody torcik, bardzo lubię takie bezowe słodkości !

Życzę Ci Babeczko wszystkiego najlepszego z okazji urodzin,
samych miłych i słodkich chwil !!! :))

Marta @ Co Dziś Zjem Na Śniadanie?

Krótko, ale na temat. Super tort!

Kasia
13 lata temu

tort prezentuje się pięknie 🙂 wszystkiego najlepszego z okazji urodzin!

Jolanta Szyndlarewicz
13 lata temu

bardzo elegancki ….. nie umiałabym się mu oprzeć:)

zauberi
13 lata temu

boski torcik 🙂 wszystkiego najlepszego!!

tastefully
13 lata temu

Asiu, przepiękny tort! A Tobie życzę samych słodkich i pięknych chwil jak ten tort! 🙂
Całuję mocno :-*

Majana
13 lata temu

Babeczko, wszystkiego najlepszego z okazji urodzin!
A tort przygotowałaś fantastyczny! Idealny, chrupki i z czekoladą, uwielbiam takie 🙂
Pozdrawiam:)

Arven
13 lata temu

Z daleka myślałam, że to baardzo duże chocolate crinkle cookie 😉
Patrzę bliżej a tu taka przepyszna beza…żal, że nie można spróbować 😉

urtica1
13 lata temu

Asiu życzę Tobie wszystkiego najlepszego i spełnienia wszystkich marzeń. Pozdrawiam ciepło 🙂

Ann
13 lata temu

Asiu 100 lat w miłości, radości i szczęściu. No i oczywiście samych słodkich słodkości 🙂

gruszka
gruszka
13 lata temu

Najlepsze życzenia! 🙂 Cieszę się, że krem smakował 🙂

moje pasje
13 lata temu

Asiu jeszcze raz Wszystkiego Najlepszego!!! A tort wygląda genialnie. Kocham bezowe torty a jeszcze z taka masą….mmmmm….poezja 🙂 Pozdrawiam Cię cieplutko 🙂

Margarytka
13 lata temu

Asiu, jeszcze raz najlepszego. A tort przecudny, ten krem idealny dla Darka 🙂

GastroMonia
13 lata temu

cudowna! napatrzeć się nie mogę:)

Maggie
13 lata temu

Alez on elegancko wyglada! Gdyby ktos mi taki upiekl na urodziny, bylabym w siodmym niebie 🙂

Aleksandra
13 lata temu

Wszystkiego naj naj i żeby życie było tak piękne jak ten tort 🙂

Iza
13 lata temu

Asiu wszystkiego najlepszego z okazji urodzin buziakiiiiii…cudnie wygląda tez zapisałam sobie ten tort do zrobienia i chyba szybko go zrobię