Drożdżowa babka czekoladowa na Wielkanoc / Easter chocolate cake yeast

Drożdżowa babka czekoladowa

by

w przepisy na: , ,

Kolejna i ostatnia propozycja babkowa na nadchodzące święta. Miała być jeszcze cytrusowa, ale dwa razy dopadł ją zakalec, wiec na razie dam jej spokój, póki nie popracuję nad przepisem. A co mogę powiedzieć o tej babce? Zwarta, smaczna, ale dość sucha, więc nie koniecznie będzie wszystkim smakować. Koniecznie z polewą czekoladową i szklanką mleka. Bezproblemowa przy robieniu. Zwolennicy drożdżowych bab nie powinni być zawiedzeni. Ja wolę inne:)

Przepis pochodzi ze starych notatek.

Drożdżowa babka czekoladowa na Wielkanoc / Easter chocolate cake yeast

Składniki na średniej wielkości foremkę:

  • 7 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 120g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
  • 30g świeżych drożdży
  • 1,5 szklanki mąki
  • 50g roztopionego masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Do misy miksera przesiać mąkę, zrobić w niej dołek, wsypać łyżkę cukru i rozkruszone drożdże. Zalać połową ciepłego (nie gorącego) mleka. Wymieszać z niewielką ilością mąki tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić na 20 minut, aż rozczyn zacznie pracować. Po tym czasie ubić żółtka z resztą cukru na puch, dodać roztopioną czekoladę, resztę mleka, masło, wanilię i wlać do zaczynu. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić na gładkie, luźne ciasto. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1.5 – 2 godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut. Wyjąć z piekarnika, chwilę przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzoną babkę polać ulubioną polewą.

Drożdżowa babka czekoladowa na Wielkanoc / Easter chocolate cake yeast

Drożdżowa babka czekoladowa na Wielkanoc / Easter chocolate cake yeast

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subskrybuj
Powiadom o
guest

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

15 Komentarze
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
talablaska
13 lata temu

Kochana pięknie dziękuję za życzenia. Dla całej Waszej rodzinki zdrowych i spokojnych Świąt. Oby były słodkie, pyszne i mokre ;)))

Usagi
13 lata temu

Ja bym ją chyba po prostu nasączyła. I przepis byłby idealny – nie za suchy, czekoladowy, bezproblemowy i do tego śliczny, jak widać na zdjęciach 🙂

Nemi
13 lata temu

Apetyczne zdjęcia, już sobie wyobrażam ten nieziemski smak babki:)

mopswkuchni
13 lata temu

Piękna! Robiłam też czekoladową babę drożdżową niedawno. Nieco inny przepis miałam, chyba nie było w nim masła. Jest pyszna!

Iza
13 lata temu

Asiu jej jak Ci zazdroszę tych wypieków mnie cos ostatnio sie nie chce nic robić

zauberi
13 lata temu

kusząca babka :), jeszcze takiej nie jadłam

DarkANGELika
13 lata temu

Drożdżowa i czekoladowa, nigdy nie próbowałam takiego połączenia;)

Kaś
13 lata temu

z dużym kubkiem mleka zjadłabym pewnie dużo za dużo 🙂

aga
13 lata temu

Wygląda świetnie, drożdżowa ale czekoladowa, musi być pyszna:)

Jagoda
Jagoda
13 lata temu

Wygląda super i zapewne też tak smakuje:) pozdrawiam

Majana
13 lata temu

Świetna baba! Podoba mi się to,że jest czekoladowa . Wygląda cudnie!
Pozdrowienia

dakota
dakota
13 lata temu

a ile mąki?

karmel-itka
13 lata temu

ojej, super!
drożdżowa.. ale w czekoladowej wersji! mniam.