Jeśli lubicie klasyczne tiramisu, to ten tort jest właśnie dla Was. Łatwy i szybki w wykonaniu i bardzo, bardzo pyszny. Taka mała odmiana od tiramisu na biszkoptach. Polecam w szczególności tym, którzy boją się surowych jajek w tradycyjnym tiramisu. Tu ich nie ma. Moja siedmioletnia córka, mimo dodatku kawy – a może właśnie dlatego, wprost przepada za tym deserem. Polecam bardzo!
Tort mocno inspirowany tym przepisem.
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek (osobno żółtka i białka)
- szklanka mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki drobnego cukru
Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać po jednym żółtku miksując po każdym. Na koniec delikatnie wmieszać przesiane mąki (robiłam to na najwolniejszych obrotach miksera).
Dno tortownicy o średnicy 24 cm spryskać tłuszczem w sprayu*, lub wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie należy smarować tłuszczem ani wykładać papierem. Przełożyć przygotowane ciasto i wyrównać powierzchnię.
Piec w temperaturze 170°C przez około 30 minut, lub do tzw suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i upuścić na miękką powierzchnię (np na poskładany koc leżący na podłodze) z wysokości ok 60 cm. Nie bójcie się tego, to jest genialny sposób na nieopadanie biszkoptu i zapewniam Was, że działa. Odstawić do wystudzenia.
Do nasączenia:
- 150ml gorącej wody
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 60ml amaretto
Wszystkie składniki wymieszać i ostudzić. Ostudzony biszkopt przeciąć na trzy części i równomiernie nasączyć.
Masa:
- 800g mascarpone
- 200g śmietanki kremówki
- 80g cukru pudru (jeśli lubicie słodkie masy, dodajcie więcej cukru)
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- 80g wiórków czekoladowych (lub startej gorzkiej czekolady)
Ubić serek mascarpone z kremówką, cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą masę. Posmarować masą pierwszy blat, posypać wiórkami czekoladowymi, przykryć kolejnym blatem, posmarować kremem, posypać wiórkami i przykryć ostatnim blatem. Wierzch i boki posmarować kremem i posypać wiórkami czekoladowymi. Gotowy tort schłodzić w lodówce kilka godzin.
*Tłuszcz w sprayu, jak i wiele niezastąpionych w kuchni rzeczy, możecie nabyć w sklepie AleDobre.pl .
Smacznego!
Kochani – zapraszam do wsparcia Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy!
Dziś dołożyłam Słodką Kuchnie Polską… jest też domek z lukru 😉
Moje aukcje na rzecz WOŚP
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
czy piekarnik do pieczenia biszkoptu ma byc nagrzany do 170 czy wstawic w zimny ?
Zawsze wkładamy do nagrzanego.
Witam Czy smietana kremowka to ta do deserow 36 procentowa? Z gory dziekuje za szybka odpowiedz i pozdrawiam☺ Biszkopt juz gotowy ☺
Tak.
Ciasto wyszło przepyszne! Wypróbowałam już kilka przepisów na tiramisu, ale ten jest najlepszy. Dzięki za patent ze zrzuceniem biszkoptu – rzeczywiście nie opadł ani trochę.
Przepis naprawdę fenomenalny! Wypróbowałam już kilka innych przepisów na tiramisu, ale ten jest najlepszy. Dzięki za patent na nieopadanie biszkoptu – wypróbowałam z drżącym sercem i podziałało tak, jak pisałaś.
Cieszę się, że akurat mój przepis przypadł Ci najbardziej do gustu. A jeszcze bardziej, że ciasto się udało.
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam!
Robiła tort na moje urodziny, wyszedł super smaczny, nie za słodki, bardziej taki wytrawny. Bardzo dobry i prosty.
Witam, do tego serka mascarpone partiami dodawać tę kremówkę ? czy na serek wlewasz śmietanę i miksujesz ?? a cukier tez od razu czy dopiero jak się kremówka z serkiem napuszy ? Dziękuje i pozdrawiam 😉
Dodaję wszystko razem i miksuję.
No właśnie, mi też bardzo często się waży 🙁 Czy serek i śmietanę ubijamy od razu, czy najpierw śmietanę a do ubitej serek ??
Ja zawsze miksuję serek razem z kremówką ale robię to do momentu, aż się wszystko ładnie napuszy, nie trwa to długo, nigdy się z nim nie dzieje nic złego.
Ten tort wygląda przepysznie 🙂
Witam!
Mam problem z masą…śmietanka chyba się zważyła…w czym tkwi problem?
Zbyt długo ubijana lub za mało schłodzona.