Jeśli lubicie klasyczne tiramisu, to ten tort jest właśnie dla Was. Łatwy i szybki w wykonaniu i bardzo, bardzo pyszny. Taka mała odmiana od tiramisu na biszkoptach. Polecam w szczególności tym, którzy boją się surowych jajek w tradycyjnym tiramisu. Tu ich nie ma. Moja siedmioletnia córka, mimo dodatku kawy – a może właśnie dlatego, wprost przepada za tym deserem. Polecam bardzo!
Tort mocno inspirowany tym przepisem.
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek (osobno żółtka i białka)
- szklanka mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki drobnego cukru
Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać po jednym żółtku miksując po każdym. Na koniec delikatnie wmieszać przesiane mąki (robiłam to na najwolniejszych obrotach miksera).
Dno tortownicy o średnicy 24 cm spryskać tłuszczem w sprayu*, lub wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie należy smarować tłuszczem ani wykładać papierem. Przełożyć przygotowane ciasto i wyrównać powierzchnię.
Piec w temperaturze 170°C przez około 30 minut, lub do tzw suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i upuścić na miękką powierzchnię (np na poskładany koc leżący na podłodze) z wysokości ok 60 cm. Nie bójcie się tego, to jest genialny sposób na nieopadanie biszkoptu i zapewniam Was, że działa. Odstawić do wystudzenia.
Do nasączenia:
- 150ml gorącej wody
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 60ml amaretto
Wszystkie składniki wymieszać i ostudzić. Ostudzony biszkopt przeciąć na trzy części i równomiernie nasączyć.
Masa:
- 800g mascarpone
- 200g śmietanki kremówki
- 80g cukru pudru (jeśli lubicie słodkie masy, dodajcie więcej cukru)
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- 80g wiórków czekoladowych (lub startej gorzkiej czekolady)
Ubić serek mascarpone z kremówką, cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą masę. Posmarować masą pierwszy blat, posypać wiórkami czekoladowymi, przykryć kolejnym blatem, posmarować kremem, posypać wiórkami i przykryć ostatnim blatem. Wierzch i boki posmarować kremem i posypać wiórkami czekoladowymi. Gotowy tort schłodzić w lodówce kilka godzin.
*Tłuszcz w sprayu, jak i wiele niezastąpionych w kuchni rzeczy, możecie nabyć w sklepie AleDobre.pl .
Smacznego!
Kochani – zapraszam do wsparcia Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy!
Dziś dołożyłam Słodką Kuchnie Polską… jest też domek z lukru 😉
Moje aukcje na rzecz WOŚP
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Witam serdecznie 🙂 Moja babcia w sobotę obchodzi swoje 70-te urodziny. Bardzo chciałabym zrobić jej właśnie ten tort ponieważ uwielbia tiramisu 🙂 Mam takie pytanie odnośnie likieru amaretto, czy orientuje się Pani może czy jest on dostępny w mniejszych butelkach, czy tylko 0,7 l. ? I czy moze mogłabym zastąpić go czymś innym, widziałam takie syropy o smaku amaretto do kawy, one sa mniejsze, moze tym? Co Pani o tym myśli? Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo uśmiechu 🙂
Nie widziałam mniejszego, możesz nasączyć kawą. Jeśli syrop, to rozcieńczony wodą.
Dziękuję za radę. Pozdrawiam 🙂
Witam, zrobiłem torcik na urodziny dziewczyny, pomimo mojej amatorszczyzny wyszedł super smacznie, dziękuję za przepisik! 🙂
Ale fajnie ma ta Twoja dziewczyna:) ciszę się, że przepis się przydał:)
Witam serdecznie,
Skorzystałam już z kilku przepiów i bardzo za nie dziękuję. Mistrzostwo świata -sernik z kruszonką. Na jutro planuję zrobić te piękne tiramisu. Czy lepiej zrobić jutro rano czy można zrobić dzień wcześniej? Będę podawać dopiero wieczorem i zastanawiam się jak będzie lepiej, tym bardziej, że na dzisiaj zaplanowałam pozostałe wypieki – mistrzowski sernik z kruszonką i przepyszny murzynek. Będę wdzięczna za podpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie.
Pewnie już za późno, ale nie miałam dziś czasu, można go robić dzień przed podaniem, nic mu nie będzie.
Dziękuję za miły komentarz i pozdrawiam:)
Zrobiłam dzień wcześniej, na szczęście, bo w dzień imprezy po prostu bym nie zdążyła. Jestem 100% amatorką w pieczeniu ciast a tortu nie robiłam nigdy w życiu.
Wyszło super – boki tortu też były obłożone wiórkami z czekolady – zgodnie z instukcją w którymś z komentarzy powyżej. Tort i ciasta wywołały ogólny podziw. Dzięki jeszcze raz.
Pozdrawiam serdecznie.
Bardzo się cieszę, że wszystko się udało i smakowało:)
Pozdrawiam:)
Wiam
a czy zamiast amaretto mozna biszkopt nasączyc spirytusem?
piekne wykonanie
Można, ale już nie będzie tego charakterystycznego smaku.
Pani przepisy są świetne… Jestem pod wrażeniem. Nie ma się co przejmować zazdrośnikami … Serdecznie pozdrawiam 🙂
Bardzo dziękuję:)
Pozdrawiam!
Torcik wyszedł u mnie idealny, kremik do tortu z tych serków wspaniały. Dodam, że ze mnie żadna kucharka. A tort każdy zachwalał. Mniam, mniam.
P.S. przeczytalam gdzies na twojej stronie że rozważałaś rezygnacje z pisania Bloga- NAWET O TYM NIE MYŚL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dzisiaj zrobiłam ten tort na urodziny Taty i wyszedł wyśmienicie. Biszkopt mi nie opadł pierwszy raz w życiu, tylko trochę słabo mi wyrósł. Zastanawiam się, co mogłam zrobić źle? Wspaniały blog i cudowne przepisy :)) Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt 🙂
Mógł być zbyt długo miksowany. (A może posmarowałaś tłuszczem brzegi blaszki?)
Pozdrawiam i również życzę wesołych świąt!
Kusi Pani tymi przepisami, oj kusi 😉
Mascarpone i śmietanka kremówka mają być prosto z lodówki ?
Tak, mocno schłodzone, a najlepiej wsadzić do lodówki dzień przed planowanym pieczeniem, kremówkę w szczególności. A kusić lubię:)
Pozdrawiam:)
Znajomi poprosili mnie o zrobienie tortu tiramisu na urodziny. Sama nie przepadam za tym deserem, dlatego nie zwracałam uwagi na podobne ciasta. Dzisiaj postanowiłam czegoś poszukać, więc klik w google i zaczęłam przeglądać różne przepisy, jednak żaden nie wyglądał jak powinien….. nagle trafiłam na link z Pani bloga, którego uwielbiam i podziwiam od wielu miesięcy i wygląda na to, że znów skorzystam z Pani przepisu… 🙂 Pozdrawiam! I co do prawego przycisku- faktycznie jest to nieco uciążliwe jeśli chce się przeglądać kilka przepisów na raz, ale świetnie rozumiem dlaczego Pani to zrobiła- w końcu takie cudne zdjęcia przyjemnie się kopiuje… Czytaj więcej »
No to bardzo mi miło:) A tort jest przepyszny:) Co do tego nieszczęsnego prawego przycisku, to ja wiem, że to jest uciążliwe, ale też wiem, że kto chce, ten zrozumie:) Dziękuję za miłe słowa:)
Pozdrawiam serdecznie i czekam na wrażenia z toru!
P.S. I ta ‘Pani’ zupełnie jest niepotrzebna:)
Witam Torty na pewno ładne, być może pyszne, ale nie dane mi ich spróbować, ponieważ nie przywykłam do traktowania mnie przez właściciela bloga, jak złodziejkę. Używam prawego przycisku w celu otwarcia kilku stron na raz, porównania różnych przepisów, zdecydowania się na najlepszy. Cofanie się za każdym razem do strony wyboru jest uciążliwe. Nawet komentarza nie można normalnie napisać, bo nie można cofnąć kursora – czy to też by naruszało twoje prawo autorskie? Zastanów się, czy warto każdego, kto tu trafi traktować jak złodzieja i serwować mu durne hasło “Dlaczego nie stworzysz własnych?”. Blokada prawego przycisku z wielu poczytnych blogów znikła… Czytaj więcej »
Bardzo mi przykro czytać takie komentarze. Chodzi mi głównie o ton. Bo ja rozumiem, że wszystko można powiedzieć, ale żeby zaraz z taką pretensją? Nikogo nie nazwałam złodziejem i bardzo szanuję swoich czytelników. Zdaję sobie sprawę, że bez nich nie byłoby bloga. Ale równocześnie liczę na to samo z ich strony. Blog, to jest kawał ciężkiej pracy. Przyjemnej, ale jednak ciężkiej i wymagającej. Skoro Ty się poczułaś urażona tym, że nie możesz skopiować przepisu, to może pomyślisz, jak ja się czuję widząc skopiowane własne przepisy i zdjęcia na innych blogach? Zapewniam Cię, że to nie jest miłe uczucie. Wiem, że… Czytaj więcej »
Cudowny torcik 🙂 Jutro zamierzam go zrobić, mam tylko jedno pytanie. Czy do masy nie trzeba dodać żelatyny lub śmietan-fixu? Będzie się trzymać bez tego typu dodatków?
Bardzo proszę o odpowiedź.
Serdecznie pozdrawiam
Kasia
Nie, nie trzeba, mascarpone jest sztywne i nie ma potrzeby dodawania ulepszaczy. Nigdy tego nie robię.
Pozdrawiam i liczę na info, jak się udało:)
Witam moze mi Pani doradzic jak dekorowac boku tortu np czekolada?nigdy mi sie to nie udaje:(
No dla mnie to tez jest zawsze najgorsza część tortu. Nasypuję czekoladę na dłoń i szybko przykładam do boku tortu.
Dziękujemy ślicznie i pozdrawiamy .
Ps. na pewno jej pomogę bo zaparła sie że go upiecze 🙂
Mam siostrę która ma 12 lat i pyta się który z tych tortów byłby dla niej najprostszy czekam na odpowiedź 🙂 gorąco pozdrawiam <3
A to siostra będzie piekła ten tort? Trudno mi powiedzieć, bo nie wiem, jakie zdolności mają 12-latki:) Ale chyba najlepszy będzie zwykły biszkopt, przełożony kremem mascarpone z bitą śmietaną.
Pozdrawiam:)
Mam ochote zrobic ten tort ,wyglada wysmienicie ,ale czy do ciasta nie dodaje sie proszku do pieczenia??
Nie ma takiej potrzeby, zrób biszkopt jak w przepisie i nie bój się opuścić go na podłogę, tak jak napisałam w przepisie. Do żadnego biszkoptu nie dodaję proszku i nigdy nie miałam z nim problemu:)
A torcik jest pyszny, więc polecam bardzo!
Pozdrawiam:)
Oj nie zauważyłam komentarza wyżej:) więc znam już odp:)
Jutro rano zamierzam upiec Pani torcik:) prosze mi powiedzieć,czy dobrze zrozumiałam,że kremówke po prostu zmiksować z serkiem czy najpierw ubić kremówke na sztywno? z góry dziękuje za odp:)
Czy serek mascarpone i śmietanę ubijamy razem jednocześnie?
Ponieważ ja mam problemy z ubijaniem kremówki na sztywno, znalazłam sobie sposób idealny dla mnie i ubijam ją razem z serkiem:) Wychodzi puszysta masa. Jeśli chcesz, możesz ubić najpierw kremówkę a potem dodawać mascarpone, ale wg mnie tak jak robię jest szybciej i przede wszystkim bezpieczniej:)
Pozdrawiam:)
Mam pytanko, jak robisz takie ładne wiórki z czekolady? 🙂
To są gotowe wiórki, nie robiłam ich.
A co sądzisz o sklepie http://www.frito.pl i tortowni ? Jakie blachy/formy są lepsze-ceramiczne czy metalowe pokryte teflonem?
A czy znasz jakieś sklepy internetowe,w których mogę kupić dobrej jakości blachy do pieczenia ciast?
A czy znasz jakieś sklepy internetowe,w których mogę kupić dobrej jakości blachy do pieczenia ciast w jak najtańszych cenach?
Niestety wg mnie w przypadku blach, jakość nie idzie w parze z niską ceną:( Polecam allegro i google
Wielkie dzięki! 🙂 Ale czy ta patera jest IDENTYCZNA jak ta Twoja?
Dzięki 🙂
A czy mogłabyś poszukać mi podobna lub inną jakąś ładną w jakimś sklepie internetowym może?Bardzo potrzebuję,a nie mogę nigdzie znaleźć…
http://dukapolska.com/katalog-produktow,produkt,patera-na-ciasto
Cudowny tort. Gdzie można kupić tak piękna paterę?
Dziękuję:) Paterę kupiłam w Duka.
Też niedawno robiłam a jak tak patrzę to chyba i paterę mam podobną 😀
Twój jednak prezentuje się niesamowicie elegancko i ma piękny równiutki kształt ! 🙂 Pozdrawiam!
Jakie cudo! Asiek… nie będę mogła dziś spać! jestem potwornie głodna 🙂
Dzięki!! Ja też tak mam, jak się napatrzę na cuda na innych blogach:):)
Pozdrawiam!
Tort wygląda zachwycająco! U mnie też dziś wpis o smaku tiramisu:)
Nie przepadam za tortami , ale na taki bym się skusiła 🙂
Z chęcią bym Cię nim poczęstowała:)
Pozdrawiam!:)
Bardzo ładnie wyglądający torcik 🙂 pozdrawiam
Jestem wprost zakochana w tiramisu, ale tortu jeszcze nie miałam przyjemności jeść.
Idealny i apetyczny!
Świetnie wyszedł Ci ten tort, kiedyś też robiłam, smak niezapomniany;)
Bardzo podoba mi sie Twoja kompozycja do zdjęć;)
Dziękuję Wam za te komentarze, bardzo jest miło czytać tyle pochlebnych opinii. Zawsze bardzo dużo energii wkładam w to, by nie tylko ciasta były atrakcyjne, ale również zdjęcia. Dlatego tym bardziej mi miło, że doceniacie moją pracę. Dziękuję Wam z całego serca!!
juhuuu! ależ się cudownie prezentuje!
Wow! :O Może i inspirowany ;> , za to na pewno 100 x ładniejszy! 😛 🙂
Dziękuję Ci za te słowa:):)
Muszę przyznać, że do tej pory nie robiłam tiramisu (!!!), również ze względu na jajka.
Ale chyba jednak się przełamię 🙂
Ja generalnie uwielbiam torty ,nie przepadam za kawowymi ale tiramisu jest jako mój najbardziej ulubiony,dziwne ale może dlatego że lubię krem z mascarpone.Twój wygląda pięknie i jest taki wysoki:)
mniam, mniam! na pewno by mi smakował 🙂
o, właśnie te surowe jajka zawsze mnie jakoś zniechęcały do tiramisu, Twoja wersja zdecydowanie bardziej do mnie przemawia, no i tak pięknie wygląda 🙂
też niedawno robiłam ten tort, jest wyśmienicie pyszny.
wspaniale wygląda :)))
jedno z moich ulubionych ciast 🙂 W wersji torta jeszcze nie jadłam 🙂
a ty znowu się znęcasz i w nocy i z rana 🙂
pycha torcik!
mniam, robilam i jest to jeden z najlepszych tortow jakie jadlam..sliczne fotki!
oj chodzi za mną ostatnio taki torcik, chodzi….
wspaniale wygląda, taki równiutki :), jestem pod wrażeniem
Piękny, dostojny tort 🙂
Istne tortury przechodzę, patrząc na te wspaniałości! A chcę trzymać formę i ograniczać kalorie…taaa…z Tobą tak się nie da, bo za bardzo kusisz 😀 :*
Przepiękny jest ten tort! Idealny wręcz. Moje smaki. :).
Piękne zdjęcia zrobiłaś
Pozdrowienia:)
Jakie idealne. Glodna sie zrobilam 😉
och, to chyba najjładniejsze tiramisu.
Asiek!!!!!!!!!!! zlituj sie w nocy takie pysznosci;)))) cudny tort tylko to mi o tej porze przychodzi na mysl;)