Tort tiramisu

Tort tiramisu

by

w przepisy na: ,

Jeśli lubicie klasyczne tiramisu, to ten tort jest właśnie dla Was. Łatwy i szybki w wykonaniu i bardzo, bardzo pyszny. Taka mała odmiana od tiramisu na biszkoptach. Polecam w szczególności tym, którzy boją się surowych jajek w tradycyjnym tiramisu. Tu ich nie ma. Moja siedmioletnia córka, mimo dodatku kawy – a może właśnie dlatego, wprost przepada za tym deserem. Polecam bardzo!

Tort mocno inspirowany tym przepisem.

Tort tiramisu

 

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek (osobno żółtka i białka)
  • szklanka mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru

Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać po jednym żółtku miksując po każdym. Na koniec delikatnie wmieszać przesiane mąki (robiłam to na najwolniejszych obrotach miksera).

Dno tortownicy o średnicy 24 cm spryskać tłuszczem w sprayu*, lub wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie należy smarować tłuszczem ani wykładać papierem. Przełożyć przygotowane ciasto i wyrównać powierzchnię.

Piec w temperaturze 170°C przez około 30 minut, lub do tzw suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i upuścić na miękką powierzchnię (np na poskładany koc leżący na podłodze) z wysokości ok 60 cm. Nie bójcie się tego, to jest genialny sposób na nieopadanie biszkoptu i zapewniam Was, że działa. Odstawić do wystudzenia.

Do nasączenia:

  • 150ml gorącej wody
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 60ml amaretto

Wszystkie składniki wymieszać i ostudzić. Ostudzony biszkopt przeciąć na trzy części i równomiernie nasączyć.

Masa:Tort tiramisu

  • 800g mascarpone
  • 200g śmietanki kremówki
  • 80g cukru pudru (jeśli lubicie słodkie masy, dodajcie więcej cukru)
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • 80g wiórków czekoladowych (lub startej gorzkiej czekolady)

Ubić serek mascarpone z kremówką, cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą masę. Posmarować masą pierwszy blat, posypać wiórkami czekoladowymi, przykryć kolejnym blatem, posmarować kremem, posypać wiórkami i przykryć ostatnim blatem. Wierzch i boki posmarować kremem i posypać wiórkami czekoladowymi. Gotowy tort schłodzić w lodówce kilka godzin.

Tort tiramisuTort tiramisuTort tiramisu

*Tłuszcz w sprayu, jak i wiele niezastąpionych w kuchni rzeczy, możecie nabyć w sklepie AleDobre.pl .

Smacznego!

 

Kochani – zapraszam do wsparcia Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy!
Dziś dołożyłam Słodką Kuchnie Polską… jest też domek z lukru 😉
Moje aukcje na rzecz WOŚP

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

91 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Weronika
Weronika
11 lat temu

Witam serdecznie 🙂 Moja babcia w sobotę obchodzi swoje 70-te urodziny. Bardzo chciałabym zrobić jej właśnie ten tort ponieważ uwielbia tiramisu 🙂 Mam takie pytanie odnośnie likieru amaretto, czy orientuje się Pani może czy jest on dostępny w mniejszych butelkach, czy tylko 0,7 l. ? I czy moze mogłabym zastąpić go czymś innym, widziałam takie syropy o smaku amaretto do kawy, one sa mniejsze, moze tym? Co Pani o tym myśli? Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo uśmiechu 🙂

Weronika
Weronika
11 lat temu
Reply to  Asiek

Dziękuję za radę. Pozdrawiam 🙂

Rafał
Rafał
11 lat temu

Witam, zrobiłem torcik na urodziny dziewczyny, pomimo mojej amatorszczyzny wyszedł super smacznie, dziękuję za przepisik! 🙂

Anka
Anka
11 lat temu

Witam serdecznie,
Skorzystałam już z kilku przepiów i bardzo za nie dziękuję. Mistrzostwo świata -sernik z kruszonką. Na jutro planuję zrobić te piękne tiramisu. Czy lepiej zrobić jutro rano czy można zrobić dzień wcześniej? Będę podawać dopiero wieczorem i zastanawiam się jak będzie lepiej, tym bardziej, że na dzisiaj zaplanowałam pozostałe wypieki – mistrzowski sernik z kruszonką i przepyszny murzynek. Będę wdzięczna za podpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie.

Anka
Anka
11 lat temu
Reply to  Asiek

Zrobiłam dzień wcześniej, na szczęście, bo w dzień imprezy po prostu bym nie zdążyła. Jestem 100% amatorką w pieczeniu ciast a tortu nie robiłam nigdy w życiu.
Wyszło super – boki tortu też były obłożone wiórkami z czekolady – zgodnie z instukcją w którymś z komentarzy powyżej. Tort i ciasta wywołały ogólny podziw. Dzięki jeszcze raz.
Pozdrawiam serdecznie.

Asia
Asia
11 lat temu

Wiam
a czy zamiast amaretto mozna biszkopt nasączyc spirytusem?

piekne wykonanie

Edi
Edi
11 lat temu

Pani przepisy są świetne… Jestem pod wrażeniem. Nie ma się co przejmować zazdrośnikami … Serdecznie pozdrawiam 🙂

Monia
Monia
11 lat temu

Torcik wyszedł u mnie idealny, kremik do tortu z tych serków wspaniały. Dodam, że ze mnie żadna kucharka. A tort każdy zachwalał. Mniam, mniam.
P.S. przeczytalam gdzies na twojej stronie że rozważałaś rezygnacje z pisania Bloga- NAWET O TYM NIE MYŚL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Karolina
Karolina
11 lat temu

Dzisiaj zrobiłam ten tort na urodziny Taty i wyszedł wyśmienicie. Biszkopt mi nie opadł pierwszy raz w życiu, tylko trochę słabo mi wyrósł. Zastanawiam się, co mogłam zrobić źle? Wspaniały blog i cudowne przepisy :)) Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt 🙂

Magda
Magda
11 lat temu

Kusi Pani tymi przepisami, oj kusi 😉
Mascarpone i śmietanka kremówka mają być prosto z lodówki ?

Carol
Carol
11 lat temu

Znajomi poprosili mnie o zrobienie tortu tiramisu na urodziny. Sama nie przepadam za tym deserem, dlatego nie zwracałam uwagi na podobne ciasta. Dzisiaj postanowiłam czegoś poszukać, więc klik w google i zaczęłam przeglądać różne przepisy, jednak żaden nie wyglądał jak powinien….. nagle trafiłam na link z Pani bloga, którego uwielbiam i podziwiam od wielu miesięcy i wygląda na to, że znów skorzystam z Pani przepisu… 🙂 Pozdrawiam! I co do prawego przycisku- faktycznie jest to nieco uciążliwe jeśli chce się przeglądać kilka przepisów na raz, ale świetnie rozumiem dlaczego Pani to zrobiła- w końcu takie cudne zdjęcia przyjemnie się kopiuje… Czytaj więcej »

Ania
Ania
11 lat temu

Witam Torty na pewno ładne, być może pyszne, ale nie dane mi ich spróbować, ponieważ nie przywykłam do traktowania mnie przez właściciela bloga, jak złodziejkę. Używam prawego przycisku w celu otwarcia kilku stron na raz, porównania różnych przepisów, zdecydowania się na najlepszy. Cofanie się za każdym razem do strony wyboru jest uciążliwe. Nawet komentarza nie można normalnie napisać, bo nie można cofnąć kursora – czy to też by naruszało twoje prawo autorskie? Zastanów się, czy warto każdego, kto tu trafi traktować jak złodzieja i serwować mu durne hasło “Dlaczego nie stworzysz własnych?”. Blokada prawego przycisku z wielu poczytnych blogów znikła… Czytaj więcej »

Kasia
Kasia
11 lat temu

Cudowny torcik 🙂 Jutro zamierzam go zrobić, mam tylko jedno pytanie. Czy do masy nie trzeba dodać żelatyny lub śmietan-fixu? Będzie się trzymać bez tego typu dodatków?
Bardzo proszę o odpowiedź.
Serdecznie pozdrawiam
Kasia

Ewa
Ewa
11 lat temu

Witam moze mi Pani doradzic jak dekorowac boku tortu np czekolada?nigdy mi sie to nie udaje:(

wiki10005
wiki10005
12 lat temu

Dziękujemy ślicznie i pozdrawiamy .
Ps. na pewno jej pomogę bo zaparła sie że go upiecze 🙂

wiki10005
wiki10005
12 lat temu

Mam siostrę która ma 12 lat i pyta się który z tych tortów byłby dla niej najprostszy czekam na odpowiedź 🙂 gorąco pozdrawiam <3

Iwona
Iwona
12 lat temu

Mam ochote zrobic ten tort ,wyglada wysmienicie ,ale czy do ciasta nie dodaje sie proszku do pieczenia??

kama
kama
12 lat temu

Oj nie zauważyłam komentarza wyżej:) więc znam już odp:)

kama
kama
12 lat temu

Jutro rano zamierzam upiec Pani torcik:) prosze mi powiedzieć,czy dobrze zrozumiałam,że kremówke po prostu zmiksować z serkiem czy najpierw ubić kremówke na sztywno? z góry dziękuje za odp:)

Emilia
Emilia
12 lat temu

Czy serek mascarpone i śmietanę ubijamy razem jednocześnie?

Ola
Ola
12 lat temu

Mam pytanko, jak robisz takie ładne wiórki z czekolady? 🙂

Tomasz
Tomasz
12 lat temu

A co sądzisz o sklepie http://www.frito.pl i tortowni ? Jakie blachy/formy są lepsze-ceramiczne czy metalowe pokryte teflonem?

Tomasz
Tomasz
12 lat temu

A czy znasz jakieś sklepy internetowe,w których mogę kupić dobrej jakości blachy do pieczenia ciast?

Tomasz
Tomasz
12 lat temu
Reply to  Tomasz

A czy znasz jakieś sklepy internetowe,w których mogę kupić dobrej jakości blachy do pieczenia ciast w jak najtańszych cenach?

Tomasz
Tomasz
12 lat temu

Wielkie dzięki! 🙂 Ale czy ta patera jest IDENTYCZNA jak ta Twoja?

Tomasz
Tomasz
12 lat temu

Dzięki 🙂

A czy mogłabyś poszukać mi podobna lub inną jakąś ładną w jakimś sklepie internetowym może?Bardzo potrzebuję,a nie mogę nigdzie znaleźć…

Tomasz
Tomasz
12 lat temu

Cudowny tort. Gdzie można kupić tak piękna paterę?

flusso
12 lat temu

Też niedawno robiłam a jak tak patrzę to chyba i paterę mam podobną 😀
Twój jednak prezentuje się niesamowicie elegancko i ma piękny równiutki kształt ! 🙂 Pozdrawiam!

Aleksandra
12 lat temu

Jakie cudo! Asiek… nie będę mogła dziś spać! jestem potwornie głodna 🙂

judik
12 lat temu

Tort wygląda zachwycająco! U mnie też dziś wpis o smaku tiramisu:)

abbra
12 lat temu

Nie przepadam za tortami , ale na taki bym się skusiła 🙂

Paszczak
Paszczak
12 lat temu

Bardzo ładnie wyglądający torcik 🙂 pozdrawiam

Domi z kuchni
12 lat temu

Jestem wprost zakochana w tiramisu, ale tortu jeszcze nie miałam przyjemności jeść.
Idealny i apetyczny!

DarkANGELika
12 lat temu

Świetnie wyszedł Ci ten tort, kiedyś też robiłam, smak niezapomniany;)
Bardzo podoba mi sie Twoja kompozycja do zdjęć;)

karmel-itka
12 lat temu

juhuuu! ależ się cudownie prezentuje!

Prezydentowa
Prezydentowa
12 lat temu

Wow! :O Może i inspirowany ;> , za to na pewno 100 x ładniejszy! 😛 🙂

sweet dreadi
12 lat temu

Muszę przyznać, że do tej pory nie robiłam tiramisu (!!!), również ze względu na jajka.
Ale chyba jednak się przełamię 🙂

co by tu zjeść
co by tu zjeść
12 lat temu

Ja generalnie uwielbiam torty ,nie przepadam za kawowymi ale tiramisu jest jako mój najbardziej ulubiony,dziwne ale może dlatego że lubię krem z mascarpone.Twój wygląda pięknie i jest taki wysoki:)

Smaczna Pyza
Smaczna Pyza
12 lat temu

mniam, mniam! na pewno by mi smakował 🙂

martex.82
12 lat temu

o, właśnie te surowe jajka zawsze mnie jakoś zniechęcały do tiramisu, Twoja wersja zdecydowanie bardziej do mnie przemawia, no i tak pięknie wygląda 🙂

Klaudia
12 lat temu

też niedawno robiłam ten tort, jest wyśmienicie pyszny.

kachna
12 lat temu

wspaniale wygląda :)))

moje pasje
12 lat temu

jedno z moich ulubionych ciast 🙂 W wersji torta jeszcze nie jadłam 🙂

MamaBartka
12 lat temu

a ty znowu się znęcasz i w nocy i z rana 🙂
pycha torcik!

bijana
12 lat temu

mniam, robilam i jest to jeden z najlepszych tortow jakie jadlam..sliczne fotki!

sandrina
12 lat temu

oj chodzi za mną ostatnio taki torcik, chodzi….

zauberi
12 lat temu

wspaniale wygląda, taki równiutki :), jestem pod wrażeniem

tastefully
12 lat temu

Piękny, dostojny tort 🙂

Russkaya
12 lat temu

Istne tortury przechodzę, patrząc na te wspaniałości! A chcę trzymać formę i ograniczać kalorie…taaa…z Tobą tak się nie da, bo za bardzo kusisz 😀 :*

Majana
12 lat temu

Przepiękny jest ten tort! Idealny wręcz. Moje smaki. :).
Piękne zdjęcia zrobiłaś
Pozdrowienia:)

flowerek
12 lat temu

Jakie idealne. Glodna sie zrobilam 😉

asieja
12 lat temu

och, to chyba najjładniejsze tiramisu.

Iza
12 lat temu

Asiek!!!!!!!!!!! zlituj sie w nocy takie pysznosci;)))) cudny tort tylko to mi o tej porze przychodzi na mysl;)