Pyszny, pachnący przyprawą korzenna i kawą, wilgotny i mięciutki. Tak w tych kilku słowach mogę opisać ten piernik. Bardzo zaciekawił mnie ten dodatek kawy, dlatego postanowiłam go zrobić i nie żałuję. Może i Wy się skusicie i ten właśnie piernik zagości na Waszym Wigilijnym stole:) Polecam bardzo!

Przepis pochodzi z ‘Kuchni polskiej’.

Piernik kawowy

Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki cukru (dałam mniej, pół na pól z brązowym)
  • 125g masła lub margaryny (dałam masło)
  • 2 kopiaste łyżeczki przyprawy do pierników (jeśli lubicie mocny smak, dajcie więcej)
  • 2 łyżki kawy Inki
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 jajka
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w łyżce mleka
  • kopiasta łyżka kakao

W rondelku zagotować mleko, cukier, masło, przyprawę korzenną i obie kawy, cały czas mieszając. Przestudzić. Dodać jajka i wymieszać. Do misy miksera przesiać mąkę, dodać rozpuszczoną sodę i zalać przygotowaną masą. Wyrobić gładkie ciasto.

Formę keksową o długości 26 cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wlać przygotowane ciasto.

Piec w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę lub do tzw. suchego patyczaka. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Piernik kawowyPiernik kawowy

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Spójrz też na te przepisy:


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subskrybuj
Powiadom o
guest

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

13 Komentarze
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
ewelina
ewelina
13 lata temu

Moja droga! Wypróbowałam przepis na pierniczek i keks beztłuszczowy – oba ciasta rewelacja i wyszły pyszne!! Polecam niezdecydowanym i czekam na kolejne przepisy!Pozdrawiam

Jolanta Szyndlarewicz
13 lata temu

Pamiętam, że kiedyś piekłam piernik z kawą, z tym, ze zaparzaną ….pyszny był …zapewne ten jest tak samo smaczny:)

co by tu zjeść
co by tu zjeść
13 lata temu

Ja powinnam do Ciebie mojego męża wysłać bo On uwielbia wszystko co kawowe ,tylko nie wiem co na to Pafka by powiedział? hihihi ,obcy facet przy stole pałaszujący jego ciasto:))
a co do aniołka to będę jeszcze lepiła i obiecuję że następna zagadka będzie łatwiejsza :))

Kasia, slodkiefantazje
Kasia, slodkiefantazje
13 lata temu

Asiu wygląda genialnie! Uwielbiam kawowe smaki w ciastach, więc na pewno ten piernik zdobyłby moje serce 🙂 pozdrawiam serdecznie

Margarytka
13 lata temu

Kurcze, ale narobiłaś mi smaku. Piernika z kawą jeszcze nie piekłam, muszę spróbować, bo wszystko co piernikowe uwielbiam.

moje pasje
13 lata temu

o mniam 🙂 zjadłabym taki kawałeczek 🙂

kachna
13 lata temu

wygląda super, taki puszysty, mmm… pysznie 🙂

http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

ewelina
ewelina
13 lata temu

Kawa inka rozpuszczalna?

Pafka
Administrator
13 lata temu
Odpowiedź do  ewelina

Tak, Inka rozpuszczalna:)

Iza
13 lata temu

ale pięknie wyrósł..;))