Szarlotka tatrzańska

4.76 avg. rating (95% score) - 21 votes

Jesień to czas, gdy ma się szczególną ochotę na szarlotkę. Przynajmniej ja tak mam :). Zapach, jaki się rozchodzi po domu, gdy szarlotka się piecze, to jeden z moich ulubionych. I chyba tylko za to lubię jesień. Szarlotka tatrzańska od dawna plątała mi się po głowie i w końcu postanowiłam ją zrobić. Bardzo kruche ciasto (u mnie trochę za grubo rozwałkowane) i cała masa pysznych jabłek. To lubię najbardziej – gdy jabłek jest tak dużo. Ta szarlotka od dziś jest moją ulubioną, zaraz po szarlotce tradycyjnej:). Zapraszam Was na poczęstunek i zachęcam do wypróbowania przepisu. Polecam bardzo!

Przepis znaleziony na GP.

Szarlotka tatrzańska | Tatra apple pie

Składniki na ciasto kruche:

  • 1/2 kg krupczatki
  • 250g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bez, jak zwykle zapomniałam)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera, dodać posiekane masło i zagnieść szybko kruche ciasto. Można oczywiście zagnieść ręcznie, pamiętając, aby nie ogrzewać zbytnio ciasta dłońmi. Gotowe ciasto podzielić na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3.
Blaszkę o wymiarach 25×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wyłożyć większą część ciasta. Schłodzić w lodówce ok. 1 godzinę. Przed wyłożeniem jabłek można ciasto podpiec (10-15 minut w temperaturze 190°C).

Wypełnienie:

  • ok. 2,5 – 3kg jabłek (najlepsza będzie szara reneta, antonówka)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • kilka łyżek cukru (do smaku, w zależności od słodkości jabłek)

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na cienkie plasterki – najlepiej przy pomocy maszynki. Wymieszać z cukrem i cynamonem.
Na schłodzony spód wyłożyć pokrojone w plasterki jabłka. Na górę zetrzeć resztę ciasta.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć, przestudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Szarlotka tatrzańska | Tatra apple pie

Szarlotka tatrzańska | Tatra apple pie

Szarlotka tatrzańska | Tatra apple pie

Szarlotka tatrzańska | Tatra apple pie

Smacznego!

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Szarlotki i jabłeczniki, z owocami i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

23 odpowiedzi na „Szarlotka tatrzańska

  1. avatar ladysavage pisze:

    jaka śmietana???? 18% 12% czy 30 %

  2. avatar Mysza pisze:

    Pyszna szarlotka, mniam.
    Piekę juz kolejne ciasto, tym razem ze śliwkami. Jak tak dalej pójdzie to na wiosnę trzeba będzie iść na dietę.

  3. avatar pieguska pisze:

    Jeżeli zastanawiacie się jeszcze nad tą szarlotką czy warto zrobić – ją TRZEBA zrobić :) jest pyszna, dogodzi największym szarlotkożercom :) Polecam :)

  4. avatar doris pisze:

    Właśnie jem pierwszy kawałek. Ciasto wyszło przepyszne!

  5. avatar ewa pisze:

    jest pyszna! jedna z lepszych jakie próbowałam,jeszcze nie raz ją zrobię :)

  6. dziękuję za przepis, szarlotka jest przepyszna :)

  7. avatar ZO pisze:

    świetny przepis, używam go od kilku lat z tą, różnicą, że między spód a jabłka sypie się 2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny. W powyższym przepisie jest luka -> rozumiem, że jabłka trzeba wymieszać z cukrem i cynamonem???

  8. avatar Kinga pisze:

    Witam
    Czy zamiast jabłek mogę dać rabarbar? Czy wtedy mi sie rozejdzie to ciasto? :)

  9. avatar f-cia pisze:

    ja do jabłek daję 5-7 łyżek brązowego cukru plus waniliowy oraz 2 łyżeczki przyprawy do szarlotki kamisa (imbir, gałka, goździk, kardamon, cynamon) i 1 łyżeczkę cynamonu. br azowy cukier daje karmelowy posmak. polecam z lodami pistacjowymi grycana lub domowymi :) to moja najlepsza szarlotka a za nią szarlotka z bezą :)

  10. avatar nessy pisze:

    Przepiękna i przesmacznie wyglądająca!!! muszę zrobić:)

  11. avatar Aleksandra pisze:

    Uwielbiam tatrzańską :):) to jedna z moich ulubionych :)

  12. avatar wiosenka27 pisze:

    Piekłam w ubiegłym roku po raz pierwszy i bardzo nam smakowała:)

  13. avatar wedelka pisze:

    Wypełniona jabłkami po brzegi. Takie szarlotki właśnie lubię :)

  14. avatar Ewa Capri pisze:

    moja ulubiona, żałuję, że nie mam sprzętu do cięcia plasterków, może spróbuję na ostrzu, które jest z boku tarki do jarzyn? Twoja wygląda perfekto :)

  15. avatar Justyś pisze:

    śliczna, też gościła ostatnio u mnie na blogu. :-)

  16. avatar moje pasje pisze:

    Uwielbiam ją! Też robiłam i jest to zdecydowanie najlepsza z szarlotek!

  17. avatar iza pisze:

    bardzo ją lubię i muszę zrobic powtórkę 😉 dzięki za przypomnienie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *