Sernik migdałowo-śliwkowy

4.86 avg. rating (96% score) - 22 votes

Śliwki, śliwki, wszędzie śliwki. A ja je uwielbiam. I mój sąsiad chyba o tym wie, bo ostatnio obdarował mnie (zresztą nie pierwszy raz) sporą reklamówką tych pysznych owoców. To chyba w podzięce, za ostatnie ciasto ze śliwkami:) Przejeść ich nie jestem w stanie, ale kolejne ciasto już od dawna chodziło mi po głowie. A dokładniej mówiąc sernik. Bo dla mnie pieczenie sernika jest jak magia. Tu coś dołożę, tu coś dorzucę i zawsze wychodzi wspaniałe ciasto. Nigdy nie trzymam się przepisu, dlatego  każdy mój sernik jest inny. Ten jest przepyszny, na spodzie z migdałów, ze śliwkami na wierzchu, posypany płatkami migdałowymi. Nie należy do serników kremowych, jest raczej zwarty, ale o bardzo gładkiej i miłej dla podniebienia konsystencji. Wyszedł świetny i z czystym sumieniem go Wam polecam!

Przepis własny.

Sernik migdałowo-śliwkowy | Cheesecake with almonds and plums

Składniki na spód ciasteczkowy:

  • 150g dowolnych ciastek w czekoladzie (u mnie zbożowe)
  • 70g zmielonych migdałów
  • 60g masła

Ciastka pokruszyć na drobne okruszki, masło roztopić. Wymieszać ciastka z migdałami i roztopionym masłem tak, by powstał ‚mokry piasek’.
Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki dokładnie natłuścić. Do tortownicy przełożyć masę ciasteczkową i wcisnąć w dno, wyrównać. Wsadzić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Masa serowa* (wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej):

  • 1 kg twarogu, przynajmniej dwukrotnie zmielonego, może być dobrej jakości ser wiaderkowy (użyłam ‚Mój ulubiony’ z Wielunia)
  • 1 budyń waniliowy (proszek)
  • 4 łyżki gęstej śmietany (u mnie 18%)
  • szklanka cukru
  • 1 cukier migdałowy (jeśli nie macie, dodajcie wanilinowy i kilka kropel olejku migdałowego)
  • 5 jajek

Dodatkowo:

  • około 300g śliwek (w zależności od wielkości śliwek)
  • 80g płatków migdałowych

Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki i osuszyć. Odstawić.

Wszystkie składniki na masę serową, oprócz jajek, umieścić w misie miksera, zmiksować razem na gładko, następnie dodawać po jednym jajku, miksując dokładnie po każdym. Nie należy długo miksować masy serowej, żeby zbytnio jej nie napowietrzyć. Wyjąć z lodówki tortownicę i przelać masę na schłodzony spód ciasteczkowy. Na wierzchu ułożyć śliwki, posypać płatkami migdałowymi.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez pierwsze 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec około 1 godziny, lub dłużej. Środek sernika powinien być ścięty. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić sernik do całkowitego ostygnięcia. Następnie wyjąć z piekarnika i wsadzić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

*Ser którego użyłam ma dużą zawartość tłuszczu (ok. 26g), więc nie dodawałam masła, ale jeśli użyjecie sera a małej zawartości tłuszczu, musicie do masy serowej dodać 100g roztopionego i schłodzonego masła.

Sernik migdałowo-śliwkowy | Cheesecake with almonds and plums

Sernik migdałowo-śliwkowy | Cheesecake with almonds and plumsSernik migdałowo-śliwkowy | Cheesecake with almonds and plums

Sernik migdałowo-śliwkowy | Cheesecake with almonds and plums

Smacznego!

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Serniki i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

28 odpowiedzi na „Sernik migdałowo-śliwkowy

  1. avatar patianka pisze:

    jest pyszny, robiłam go kilka razy – zamiast śliwek dodaje żurawinę 😉

  2. avatar Runka pisze:

    sernik super i pewnie nie raz jeszcze bedzie na moim stole gościł… kolejny przekis z ktorego skorzystałam

  3. avatar anwysz pisze:

    robiłam ,pychotka! trochę zmodyfikowałam bo zapomniałam kupić migdały i u mnie na spodzie były orzechy włoskie, a do masy serowej dodałam odrobinę Amaretto:)
    na pewno jeszcze nie raz zrobię bo przepis super!

  4. avatar MissHeresy pisze:

    Zrobiłam, o jezu, zrobiłam, moj pierwszy serniczek w zyciu!

    Wygląda przepieknie ale jak dla mnie za mało słodki zatem nastepnym razem dodaję więcej cukru.

    Dziękuję za przepis!

  5. avatar Imienniczka :) pisze:

    Myślę, że brakuje odpowiednich słów, aby opisać te cudowne wypieki :)

    Zrobiłam wczoraj ten serniczek (z sera „Mój ulubiony” z Wielunia), ale bez żadnego spodu, a górę posypałam kruszonką (oczywiście z przepisu na „sernik z kruszonką”).

    Efekt genialny! :) A dodam, że piekę w piekarniku w piecu kaflowym, gdzie nie mam możliwości ustawienia temperatury, piekarnik muszę otwierać w trakcie pieczenia, itd….
    I uważam, że to najlepszy dowód na to, iż Twoje przepisy są fantastyczne i zdecydowanie bezkonkurencyjne :)

    Pozostaje powiedzieć skromne dziękuję, choć to naprawdę zdecydowanie za mało :)

  6. avatar ania pisze:

    Mam jeszcze pytanie, tym razem chcę wykorzystać mrożone wiśnie 😉 czy powinnam je wpierw rozmrozić i osuszyć? Czy poukładać zamrożone?

  7. avatar ania pisze:

    Sernik w smaku jest pyszny – mój jednak mimo, że był całą noc w lodówce, rozpadł się :( podczas krojenia.. nie jest zbyt twardy.. przypuszczam, że to wina tego dodatkowego masła które dodałam (mój twaróg miał 6,5%) ??? Czy gdzieś indziej popełniłam błąd? Na pewno zrobię go jeszcze raz za tydzień na sobotę :) ale bez dodatkowego masła w masie serowej :) Pozdrawiam!

    • avatar Asiek pisze:

      Ja już dawno nie piekę serników z dodatkiem masła, ale mój twaróg ma 24-26% tłuszczu. Nigdy mi się też sernik nie rozpadł:( Może był przesuszony (zbyt długo pieczony) ?
      Pozdrawiam:)

      • avatar ania pisze:

        Długo nad tym myślałam i właśnie uznałam, że winę za wszystko ponosi jednak twaróg! Za tydzień kupię taki który będzie miał dużą zawartość tłuszczu. A mój sernik rozpadł się w sensie rozpłynął.. tak jakby miał za dużo wody! Pozdrawiam 😉

  8. avatar DominikaD pisze:

    Sernik pycha, z małymi zmianami trafił na mojego bloga 😉 Pozdrawiam autorkę! 😉

  9. avatar Majana pisze:

    Piękny sernik. NIedawno też robiłam ze śliwkami , ale inny.
    Podobny do Twojego piekłam w zeszłym roku, z przepisu z Moich Wypieków. Genialne jest połączenie śliwek i migdałów.
    Pozdrowienia :)

  10. avatar Dżastii pisze:

    Właśnie serniczek wstawiłam do piekarnika. Mam nadzieję że wyjdzie. Dodałam budyń waniliowy bez cukru 35 g, ale trochę się zastanawiałam czy powinien być taki czy z cukrem. to się okaże. A próbował ktoś robić ten sernik z innymi owocami?

  11. avatar Ewa Capri pisze:

    Asiu, jest wspaniały, konsystencja, kremowość, struktura, boski ! :)

  12. avatar Agnieszka pisze:

    Od dłuższego czasu szukałam przepisu na sernik doskonały, jako że bardzo je lubię, niestety bez wzajemności. Zawsze coś mi się w nich nie udawało (opadł/był w środku surowy/suchy/kruszył się/niesmaczny – dowolne zakreślić).
    Twój spodobał mi się, paradoksalnie – z powodu składników na spód i śliwek na wierzchu.
    Upiekłam, jedyna modyfikacja – do ciasteczkowego spodu dodatkowo starłam pół opakowania masy marcepanowej – pycha.
    Sernik wyszedł przepyszny. Wreszcie znalazłam przepis idealny, bo zarówno dół i górę można dowolnie modyfikować, a środek – to po prostu poezja.
    Dziękuję za przepis i gorąco pozdrawiam.

    • avatar Asiek pisze:

      Dokładnie, sernik możesz dowolnie modyfikować, ale cieszę się, że znalazłaś dla siebie ‚bazę’ idealną:)
      Dziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie:)

  13. avatar cukrowawrozka pisze:

    Prawdziwie jesienny już sernik! Ta masa wygląda tak kremowo, chyba poszukam tego twarogu następnym razem. :)

  14. avatar bena pisze:

    Jeszcze 10 min. i wyłączam piekarnik , aż mi ślinka idzie polecam!!!!!!!!!!!!!

  15. avatar wiosenka27 pisze:

    Chyba wieki nie jadłam sernika. Aż dostałam ślinotoku:)

  16. avatar iza pisze:

    chyba tez muszę upiec jakiś sernik, bo mi apetytu tymi zdjęciami zrobiłaś

  17. avatar Opalanka pisze:

    Piękny. I śliwki w nim cudne:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *