Chleb codzienny na zakwasie

4.95 avg. rating (98% score) - 21 votes

Ten chlebek wypatrzyłam u Domi i tak mocno podziałał na moje zmysły, że nie było wyjścia i musiałam go upiec. Moja wyobraźnia podpowiadała mi, że chleb będzie doskonały w smaku i się nie zawiodłam. Wyszedł dokładnie taki, jak sobie wyobraziłam. Miękki miąższ i super chrupiąca skórka. A najbardziej podobały mi się te malutkie dziureczki. Idealne. Jest co prawda trochę pracochłonny, ale jego smak wynagrodzi Wam wszelkie trudy.  Dopisuję go do długiej już listy moich ulubionych chlebów:)  Polecam bardzo!

Domi, dziękuję Ci za super przepis!

Chleb codzienny na zakwasie / Sourdough bread daily

Zaczyn (400g):

  • 50g żytniego zakwasu
  • 180g mąki żytniej (typ 720)
  • 170g ciepłej wody

Zaczyn przygotowujemy w 3 etapach (ponieważ jest dość rozciągnięty w czasie, proponuję zacząć około godziny 15):

  1. Wymieszać 50g zakwasu żytniego z 60g mąki żytniej i 60g ciepłej wody i odstawić pod przykryciem w ciepłe i zacienione miejsce na 5 – 6 godzin.
  2. Po tym czasie dodać 60g mąki żytniej i 50g ciepłej wody i znów odstawić ale tym razem na 8 – 12 godzin.
  3. W ostatnim etapie dodać 60g mąki żytniej i 60g ciepłej wody. Odstawić pod przykryciem na 3 godziny. W tym czasie zaczyn powinien znacznie powiększyć swoją objętość.

Składniki na chleb:

  • 400g gotowego zaczynu
  • 100g maki żytniej (typ 720)
  • 100g mąki pszennej tortowej
  • 200g mąki pszennej
  • 150ml ciepłej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 10ml oleju roślinnego

Wszystkie składniki wymieszać razem, zagniatać przez 5 minut. Odstawić ciasto na 20 minut, aby odpoczęło, po tym czasie zagnieść kolejne 5 minut.

Uformować bochenek i włożyć go do mocno wysypanego mąką koszyka do wyrastania chleba. Ja włożyłam od razu do foremki. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (u mnie trwało to niecałe 3 godziny).

Piekarnik nagrzać do 230°C, na spodzie ustawić naczynie z gorącą wodą. Chleb delikatnie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować wodą i wsadzić do piekarnika. Jeśli pieczemy w foremce, wstawić ją wraz z wyrośniętym chlebem do piekarnika. Piec przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec kolejne 20 minut, do przyrumienienia skórki. Wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Upieczony chleb postukany od dołu daje głuchy odgłos.

Chleb codzienny na zakwasie / Sourdough bread daily

Chleb codzienny na zakwasie / Sourdough bread daily

Chleb codzienny na zakwasie / Sourdough bread daily

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Chleby, Na zakwasie i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

18 odpowiedzi na „Chleb codzienny na zakwasie

  1. avatar Kaś pisze:

    bardzo ładny chlebek! do wypróbowania, jeśli tylko zabiorę się za zakwas :)

  2. avatar Russkaya pisze:

    Zrobiłabym go chętnie, gdyby nie to, że zakwas mi uciekł z lodówki ;))))

  3. Pięknie wyrósł, wygląda bardzo apetycznie :)

  4. Wyglada bardzo smakowicie!

  5. avatar Jagoda pisze:

    Wygląda fantastycznie, ale nie wiem czy dałabym radę…
    A czy zakwas można gdzieś kupić?

  6. avatar urtica1 pisze:

    Rzeczywiście piękne dziurki ma :) No to nie mam wyjścia :) w następny weekend zabieram się za niego :) Żałuję tylko że muszę czekać aż do następnego weekendu, przez pracę nie wyrobię się w czasie z tym 3-etapowym zaczynem.

    • avatar Asiek pisze:

      Gosiu, chlebek wart jest zachodu, bo jest pyszny! Daj znać jak zrobisz, bo ciekawa jestem, czy też będziesz miała o nim takie zdanie:)
      Pozdrawiam serdecznie!

      • avatar urtica1 pisze:

        Asiu wreszcie zrobiłam :) Dam Ci znać jak będzie na blogu :) Chlebek pyszny wyszedł i już wiem że będę do niego wracać i testować z różnymi dodatkami. Z moich spostrzeżeń to może dałabym do ciasta właściwego odrobinę więcej wody, ale to może dlatego że użyłam mąki pszennej chlebowej typu 750 (te 200 g).
        W każdym razie tak jak piszesz chleb wart zachodu :) Dzięki że podzieliłaś się tym przepisem.

  7. avatar co by tu zjeść pisze:

    Pięknie ci się upiekł i te dziureczki ,mniam:)

  8. Ale pięknie Ci wyszedł :) Podoba mi się jego miękisz i skórka. Pozdrawiam!

  9. avatar DarkANGELika pisze:

    Piękny bochenek;) Widzę, że dużej ilości zakwasu do niego użyłaś, jestem ciekawa smaku;)

  10. avatar Majana pisze:

    Piękny chlebek Asiu i śliczne zdjęcia!
    Uściski :*

  11. avatar Iza pisze:

    ja poproszę kanapkę :)))

  12. avatar mojetworyprzetwory pisze:

    Piękny! Nad chlebami mogę się zachwycać godzinami i oczywiście przy okazji zajadać nimi;) Przepis napewno wypróbuję!

  13. avatar Domi z kuchni pisze:

    Cieszę się Asiu, że tak Ci zasmakował, widziałam też, że Kasi ze Słodkich Fantazji tak się spodobał, że aż przybiegła do mnie, ach, dziewczyny :)

    Chlebek jest naprawdę pyszny, a Tobie tak ładnie wyrósł, u Ciebie wydaje się być większy (objętościowo), ale to pewnie moje wrażenie jest :)

  14. avatar Kasia, slodkiefantazje pisze:

    Asiu, wygląda genialnie! Ale mi narobiłaś smaku :) Jak tylko będę miała ciut wiecej czasu to na pewno go zrobię! pozdrawiam cieplutko

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *