Ciasto maślano – śmietankowe z jabłkami

4.41 avg. rating (88% score) - 17 votes

Miałam wielką ochotę na ciasto z jabłkami. Ale miałam też warunki, jakie musi ono spełniać. Chciałam, żeby było w smaku maślane, delikatne a za razem lekkie jak puch. Przeglądnęłam sporą ilość przepisów, ale jakoś żaden mnie nie zachwycił. Więc spróbowałam pokombinować sama. Co mi wyszło? Pyszne ciasto o jakim marzyłam. Przekonajcie się sami a na pewno nie pożałujecie! :-)

Maślany jabłecznik Słodkiej Babeczki :-)

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki śmietany kwaśnej (u mnie 18%)
  • 125g roztopionego masła

Dodatkowo:

  • 3 duże jabłka pokrojone na drobne kawałki
  • 1-2 łyżki cukru brązowego (w zależności od jabłek)
  • 1,5 łyżeczki cynamonu

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wydrążyć gniazda. Pokroić na drobne kawałki. Oprószyć cynamonem i wymieszać.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Do ubitej masy powoli wlewać roztopione i ostudzone masło, cały czas miksując. Następnie dodać śmietanę oraz esencję waniliową i dalej miksować. Dodać mąkę, sól i proszek do pieczenia i zmiksować krótko, tylko do połączenia składników, na najwyższych obrotach miksera.

Formę do pieczenia o wymiarach 25×25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać do niej przygotowaną masę. Na wierzch wysypać jabłka, posypać cukrem brązowym.

Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Przestudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.

Maślany jabłecznik Słodkiej Babeczki :-)

Maślany jabłecznik Słodkiej Babeczki :-)

Maślany jabłecznik Słodkiej Babeczki :-)

 

Smacznego!

 

Przepis bierze udział w akcji:


Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

 

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Szarlotki i jabłeczniki, z owocami i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

47 odpowiedzi na „Ciasto maślano – śmietankowe z jabłkami

  1. avatar Karolina pisze:

    Witam
    Dwa razy robiłam tego typu ciasto i dwa razy nie wyszło :(
    w obu przypadkach trzymałam się ściśle przepisu i w obu wyrosło na piękne ciasto po czym… opadło. Za pierwszym razem myślałam że za szybko wyjęłam z piekarnika i opadło tworząc „ciapę” dlatego za drugim nie wyjęłam go od razu tylko zostawiłam żeby powoli wystygło. W smaku ciasto jest pyszne ale opadło o połowę i środku wygląda jakby było ściśnięte. Nie wiem co jest nie tak bo wcześniej robiłam inne ciasta i wszystko wyszło ok

    • avatar Asiek pisze:

      To, co opisujesz, to klasyczny zakalec. Przyczyn może być kilka, np. składniki nie miały temperatury pokojowe lub ciasto było zbyt intensywnie mieszane – to jest najczęstszą przyczyną. Pewnie to nie będzie dla Ciebie zbytnie pocieszenie, ale te najłatwiejsze z pozoru ciasta okazują się najtrudniejsze w wykonaniu. Mi często również wychodzi zakalec – niestety.

  2. avatar Magda pisze:

    Witaj Asiu, właśnie wstawilam ciasto do piekarnika, teraz pozostaje mi tylko czekać 😉 ten zapach cynamonu – mmm.. obłędny 😉
    Mam tylko jedno pytanko, ciasto wyszło mi baaardzo gęste – takie ma być? A i posypałam zwykłym cukrem, bo brązowego brak w domu 😉
    Mam nadzieję, że mi wyjdzie to ciacho, bo na Twoich zdjęciach wygląda baaardzo kusząco 😉 pozdrawiam serdecznie, Magda.

    • avatar Asiek pisze:

      Tak, ciasto jest dość gęste.
      Mam nadzieję, że smakowało tak jak pachniało :)
      Pozdrawiam!

      • avatar Magda pisze:

        Asiu, mimo moich obaw ciasto wyszło super 😉 pyszne i naprawdę takie lekkie 😉 Zaczęło znikać jeszcze na ciepło, bo moje małe głodomorki się nie mogły doczekać aż ostygnie 😉 Sama też spróbowałam kawałeczek na ciepło, był pyyycha, taki leciutki jak chmurka 😉 Za tydzień powtórka, tym razem w wersji z mrożonymi jagodami i kruszonką 😉 pozdrawiam i dziękuję za super przepisy 😉

  3. avatar ewa pisze:

    Witam , czy zamiast jabłek mogę dać świeże truskawki lub zamrożone jagody?

  4. avatar Joanna pisze:

    Dzisiaj zrobiłam. Wyszło pyszne. Dałam zamiast śmietany jogurt naturalny, ponieważ śmietany nie miałam w lodówce a do sklepu za daleko. Trochę za mało cukru w cieście tak więc posypałam więcej cukrem pudrem:-) Połowy ciasta już nie ma tak smakuje:-)

  5. avatar Ala pisze:

    Pieczemy na funkcji góra-dół czy termoobieg? Dziękuję za odp.

  6. avatar Lilja184 pisze:

    ciasto trzymać w lodówce czy może stać w piekarniku?

  7. avatar Lilja184 pisze:

    przepraszam to maja być 2 lub 3 szklanki smietany

  8. avatar Lilja184 pisze:

    Witam chciałam zapytać jaka to ma być mąka?

  9. avatar Mada pisze:

    Asiek to ciasto po prostu wymiata! Dziś będę robiła już trzeci raz od soboty a jest dopiero czwartek:-) TANIE, SZYBKIE, WYŚMIENITE W SMAKU!!!!!!!!

  10. avatar cerri pisze:

    Ciasto wypróbowane, ma przyjemny maślany smak, nie za słodkie i delikatne. Niestety wyszło mi z małym zakalcem (ku uciesze męskiego grona zajadaczy). Pozdrawiam

  11. Jakie piękne puszyste. Cudowne.

  12. avatar Kaś pisze:

    maślane i delikatne? i dla mnie takie ciasto jest idealna

  13. avatar Nemi pisze:

    Ależ kusisz…nie mogę się oprzeć, więc porywam kawałeczek ciasta wraz z przepisem;)

  14. avatar Pelagia pisze:

    zobaczymy jak mi jutro wyjdzie :)

  15. avatar beatka03 pisze:

    Smakowicie się prezentuje :)

  16. avatar beatka03 pisze:

    Wygląda niesamowicie smakowicie :)

  17. avatar moje pasje pisze:

    cudnie wygląda :) i jakie równiótkie :)

    Pozdrawiam :)

  18. avatar Aneta pisze:

    Wspaniale wypieki i wspaniale zdjecia:)Kiedys posiedze u Ciebie dluzej:)
    Pozdrawiam

  19. avatar tastefully pisze:

    Piękne zdjęcia, piękny kolor ciasta i ten cynamon… Cudo…

  20. avatar martex.82 pisze:

    jakie równiusie kosteczki, w szeregu zbiórka;), strasznie fajne ciacho wymyśliłaś, nie pozostaje mi nic innego jak dołączyć do grona tych, którzy sobie ten przepis od ciebie pożyczą, zdecydowanie do wypróbowania :)

  21. Piękne, puszyste, delikatne :) Przepis już zapisany, na pewno wypróbuję :)

  22. avatar Monisia pisze:

    Smakowite,pachnące cynamonem ciacho;)

  23. avatar slodkiefantazje pisze:

    Śliczne Ci wyszło, i takie żółciutkie… już sobie zapisuje przepis… po takiej rekomendacji nie pozostaje nic innego jak go wypróbować. ps. gratuluję udanego „eksperymentu” :))

  24. avatar zauberi pisze:

    przepysznie wygląda, takie puchate i z jabłuszkiem na wierzchu :)

  25. avatar Pafka pisze:

    Pierwszy autorski wypiek! GRATULACJE!

  26. avatar asieja pisze:

    teraz i ja zamarzę o takim cieście..

  27. avatar kasiaaaa24 pisze:

    Jakie puszyste Ci wyszło. Super wygląda i ma piękny kolor.

    Miłego dnia Asiu :)

  28. avatar EVE pisze:

    wygląda na niesamowicie delikatne i puszyste! z chęcią pochwyciłabym kawałek!

  29. avatar annaz pisze:

    wygląda rewelacyjnie!!! no i pokrojone jak od linijki :)
    http://www.kuchnia-domowa-ani.blogspot.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *