Dziś będzie trochę prywaty, bo to wyjątkowy dzień. A jak wyjątkowy dzień, to i wyjątkowy tort. Nie tylko ze względu na jego smak, ale głównie ze względu na to, że jest dla wyjątkowej osoby. Dziś mój Mąż ma swoje święto. I choć nie przepada (wierzcie lub nie) za ciastami, postanowiłam zrobić mu niespodziankę w postaci tego oto tortu. A, że jest wielbicielem czekolady, orzechy też lubi, to wybór padł na ten właśnie tort. Robi się go szybko i łatwo, a efekt przeszedł moje oczekiwania. Jeśli lubicie praliny ferrero rocher, to i Wam będzie smakował. Polecam bardzo!
Kochanie, sto lat, i dziękuję, że jesteś!:)
Przepis znaleziony u Izy z bloga Mniam-mniam, a pochodzi z tej strony. Dziewczyny, dziękuję za super przepis!
Składniki na ciasto:
- 5 jajek
- 6 łyżek drobnego cukru o wypieków
- 200g mielonych orzechów laskowych
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać z mielonymi orzechami i delikatnie wmieszać do masy jajecznej.
Dno tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Przełożyć przygotowane ciasto, wyrównać wierzch.
Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, odstawić do wystudzenia.
Masa:
- 200g miękkiego masła
- 2oog gorzkiej czekolady
- 5 kopiastych łyżek nutelli
- 4 wafelki orzechowe „Góralki”
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Masło ubić na jasną masę, dodać nutellę, czekoladę i dokładnie zmiksować. Wafelki pokroić na małe kawałki i dodać do masy. Wymieszać razem.
Ciasto przekroić a dwa blaty. Połowę masy wyłożyć na pierwszy blat i równo rozsmarować, przykryć drugim blatem. Na wierzch i boki rozsmarować pozostałą masę. Ja wierzch tortu udekorowałam pralinami ferrero roche a boki obsypałam uprażonymi orzechami laskowymi.
Chwilę przed podaniem wyjąć z lodówki, żeby masa troszeczkę zmiękła.
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
ciasto wygląda smakowicie , że ślinka cieknie. Jestem na diecie odchudzającej ale zrobię tort i pewnie spróbuję. Skład jest chyba dość kaloryczny np. nutella. Jak jest z kaloriami, przeważnie masy maślane zastępuję śmietaną. Pozdrawiam.
Witam serdecznie 🙂
Już kiedyś zrobiłam ten tort z Pani przepisu – podbił on nasze serca. Jest pyszny!
Chciałabym zrobić ten tort w prostokątnej formie i podać go w formie “ciacha do kawy” na przyjęciu urodzinowym. Czy składniki w podanych przez Panią proporcjach wystarczą na blachę 20×30 cm? Bardzo proszę o podpowiedź
Pozdrawiam
Raczej nie, musisz sobie przeliczyć proporcje.
Pozdrawiam.
Chciałabym udekorować tort kremem na bezie szwajcarskiej. Czym posmarować tort żeby to się wszystko ładnie trzymało? Czy muszę go schłodzić przed ozdabianie? Pozdrawiam:-)
Posmarować możesz tą samą masą, którą jest przełożony, albo od razu kremem maślanym. Przed dekorowaniem tort ZAWSZE(!!!) musi być mocno schłodzony!
Mam pytanie odnośnie zmielonych orzechów. Czy 200 g ma być przed zmieleniem czy po zmieleniu gramatura orzechów powinna wynosić 200 g? 🙂
200 g już zmielonych.
witam jestem analfabetką kulinarną dlatego pozwolę sobie zapytać czy zmielone orzechy to znaczy na pył jak mąka czy może na takie okruszki jak do posypania boków tortu?
Pewnie już za późno, ale może innym się przyda. Mielone orzechy, to takie na mąkę, nie siekane, tylko mielone.
witam
jesli chodzi o sam biszkopt to mam ubic cale jajka ? czy najpierw białka na sztywna piane, cukier i wtedy stopniowo zoltka ?
prosze o odpowiedz 😉
W tym przypadku jajka ubijamy razem. Jest podany dokładny sposób wykonania.
Witam,
Czy trzeba papier do pieczenia jeszcze smarować tłuszczem i bułką tartą? sam papier nie wystarczy?
Pozdrawiam
Papierem do pieczenia wykładasz tylko dno tortownicy. Boki smarujesz tłuszcze i posypujesz bułką tartą.
Jejku, ale ze mnie gapa! Faktycznie, że 200 g masła…. Żyłam myślą, że trzeba 2 kostki. I byłam trochę w szoku, że będzie w masie prawie pół kilo masła 🙂 Nie wiem skąd mi się to wzięło. Ale dobrze, że napisałam bo walnęłabym dwie kostki i bym się zdziwiła, że mi nie wychodzi :))) Pozdrawiam i dziękuję za oświecenie. Pewnie przez to, że czytałam mnóstwo przepisów na torty zanim zdecydowałam się na Pani. Jeszcze raz dziękuję.
Haha! No to faktycznie byłby niezły klops! 🙂
Powodzenia i pozdrawiam 🙂
Czy kostka masła ma u Pani 200 czy 250g?
Ale ja nigdzie nie piszę o kostce (chyba?). W przepisie jest podane 200g masła, i takich kostek używam, bo to teraz raczej standard na naszym rynku…
Witam mam pytanie czy na ten krem mogę położyć masę z lukru plastycznego czy musze jednak ronić inny maślany
Ten krem jest na maśle, wiec nadaje się pod lukier plastyczny.
Bardzo dziękuję za odpowiedź tak też myślałam ale wolałam się upewnić
witam , nie wyświetlają mi się składniki jedynie opis ;p czy ktoś moze mi je podać
Przykro mi, ale w tej chwili jestem na urlopie i mam bardzo słaby dostęp do internetu. Spróbuj otworzyć stronę w innej przeglądarce.
Witam! Duży jest ten torcik?
Jest podane we wpisie.
Witam! Czy duży jest ten torcik?
Super , tort pycha dzięki za przepis. 🙂
Jutro znowu koniec roku szkolnego, a ja siegam po ten przepis poniewaz moje dzieci okrzyknely go tortem 6.0. Swoja nazwe w moim domu zawdziecza corce, ktora zakonczyla ubiegly rok szkolny wlasnie z takim wynikiem. W tym roku powtorzyla sukces w zwiazku z tym zabieram sie do pieczenia. Dzieki Tobie Asiu moglam rowniez spisac sie na taka ocene 😉 Dziekuje !
mam pytanie 🙂 czy po wystudzeniu ten krem będzie taki spójny czy jednak bedzie miękki ?
Krem jest na bazie masła, dlatego po schłodzeniu będzie twardy. Dobrze jest wyjąć tort z lodówki chwilę przed podaniem, co zresztą zaznaczyłam we wpisie 🙂
Thx for the recipe ! 🙂
miremirc.ro/2015/02/02/tort ferrero rocher/
Witam,
dziękuję za cudowny przepis 🙂 Tort jest rewelacyjny !!!
Witam czy biszkopty warto czymś nasaczyc? nie bardzo lubie suchych tortow (biszkoptow)
Ten biszkopt orzechowy jest bardzo mokry. Ale jeśli uznasz, żę dla ciebie jednak za mało, to oczywiście możesz nasączyć lekko.
dziękuje za odpowiedz
za kilka dni będę go robić na moje urodziny napisze jak wyszło 🙂
Jutro piekę to ciacho po raz kolejny, uwielbiamy je 🙂
Miłe to bardzo 🙂
Pozdrawiam!
Robiłam torcik na moje urodziny. Ciasto orzechowe niestety mi nie wyrosło, ale też nie wyszedł z tego jakiś zakalec czy coś. Po prostu było bardzo płaskie, więc zamiast męczyć się z przecinaniem na dwie części, dopiekłam jasny biszkopt i nasączyłam go nieco wodą wymieszaną z whiskey. Smak ciast orzechowego jest wspaniały, pachniało orzechami w całym domu, gdy je piekłam. Krem przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Tylko go trochę zmodyfikowałam (bo moi goście i rodzina to ogromne łasuchy) i zamiast dwóch gorzkich czekolad, rozpuściłam pół na pół – mleczna i gorzka. Krem był bardzo dobry w smaku – dzieciakom aż się uszy… Czytaj więcej »
Bardzo się cieszę, że pomimo niewyrośniętego orzechowego ciasta tort się udał i smakował 🙂
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam!
Cudo 🙂 w sobotę robię 🙂
Biszkopcik już upieczony i czeka na wystygnięcie. Krem jest nieziemski 🙂 Moje dzieci oszaleją jutro ze szczęścia 🙂 Dziękuję :)))
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam!
Ja zamiast mielonych orzechów laskowych dodałam mielone migdały (tylko to znalazłam w lokalnym sklepie). Nie miałam problemu z wyrośnięciem ciasta, był na tyle wysoki, aby przekroić go na dwie części. Tort wyszedł pyszny – przepis godny uwagi 🙂
Dziękuje z komentarz, cieszę się, że tort się udał 🙂
Pozdrawiam!
gdzie mozna kupic mielone orzechy? czy jak dodam zwykly cukier to popsuje?
Ja kupuję w cerrefour i w auchanie można też dostać w większych warzywniakach. Zwykły cukier nic nie popsuje.
Jak długo tort musi stać w lodówce przed podaniem?
W zasadzie to może być spożywany od razu, nie musi być schładzany w lodówce przed podaniem. Natomiast zawsze trzeba go wyjąć wcześniej, żeby masa zmiękła.
Mi pierwszy biszkopt nie wyszedł. Zrobiłam drugi ze znacznie mniejsza ilością orzechów.
Jestem w trakcie robienia tego tortu i chyba już widzę, że biszkopt nie wyrośnie taki jaki powinien. Brakuje zdjęć z etapów robienia tortu. Robiłam wszystko według wskazówek przepisu. Jednak mam nadzieję, że i tak ciasto wyjdzie pyszne 🙂
Ale tu nie ma co pokazywać w etapach. Trudne torty z reguły pokazuję, ale tu? Mam nadzieję, że jednak wszystko będzie ok.
Polecam popruszyć orzechy odrobiną mąki,zanim dodamy je do masy biszkoptowej.Orzechy wtedy nie opadną na dno.
Ciasto pycha, wlasnie sie piecze. Szkoda, ze po raz drugi mi nie wyroslo 🙁 :'(
Hej.Mi też nie wyrosło:/
Robię teraz drugie podejście, mam nadzieję,że się uda,mąż ma dziś urodziny i bardzo chciałam zrobić taki tort dla niego.
Za pierwszym razem ciasto nie wyrosło i orzechy opadły mi na dno…w drugim podejściu posypałam orzechy mąką,żeby nie opadły drugi raz.
Nie wiem dlaczego nie wyrosło, może jakiś zwietrzały proszek? Mam nadzieję, że wszystko wyjdzie ok:)
Nie używam ” zwietrzalych” proszkow:)
Hej:) p.s czy jesli bialka ubije z cukrem a potem dodam żółtka a na koncu orzechy i mąke czy to coś zmieni?
Teoretycznie nic się nie powinno stać, ale raz próbowałam tak robić z trochę innym ciastem i zaliczyłam porażkę. Ale jak chcesz, próbuj:)
Ciasto wygląda naprawdę rewelacyjnie:) Upiekę go na imieniny mojego chłopaka:) Mam parę pytań odnośnie ciasta;) Jeżeli chodzi o jajka to czy w całości ubijasz masę czy oddzielnie robisz białka i żółtka?? Czy do pieczenia ciasta używasz termoobiegu czy na zwykły piec to robisz??
W przepisie przecież jest to napisane:) ‘Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę.’ Gdyby miały być osobno, byłoby napisane że ubić białka a potem dodać żółtka. Zawsze piekę na grzałce góra-dół. Jeśli jest inaczej, To zawsze to zaznaczam w przepisie.
Pozdrawiam.
Ten tort wygląda przesmacznie! Aż nie mogę się doczekać okazji żeby go wypróbować, bo sama mam ochotę pochłonąć więcej niż jeden taki kawałek 🙂
Czy do masy może być mleczna czekolada? czy koniecznie gorzka? za która nie przepadam 🙂
Tak, możesz dodać mleczną czekoladę, ale pamiętaj, że ona jest bardziej słodka więc tym samym cały tort będzie pewnie bardziej słodki.
Ile cm średnicy ma tortownica, w której piekłaś??
Jest podana we wpisie, 22cm.
Co masz na myśli mówiąc o waflach? Czy są to wafle ciasteczkowe czy tylko wafelki? I jaki muszą mieć rozmiar?
You can use peanut wafers like this
(4 wafers x60g)
Hej, bardzo chciałabym zrobić ten torcik, ale nie wiem w jaki sposób mam ubić masło? Na czym to polega? Proszę o pomoc;)
Pozdrawiam
Masło ubija się takimi samymi trzepaczkami jak białka, musi powstać jasna i puszysta masa.
Pozdrawiam.
OK, dziękuje, czyli masło musi być miękkie żeby móc je ubić?
Tak, masło do ubicia musi być miękkie, co zresztą jest podane w przepisie:)
Torcik zrobiony ! Mogę powiedzieć tylko, że jest pyszny oraz, że jest pyszny. Dodam jeszcze , że jest pyszny. Dziękuję
Cieszę się, że jest taki pyszny:)
Dziękuję:)
Witam, czy w przepisie mają być tylko 2 łyżki mąki czy może 2 szklanki..? 2 łyżki wydaje mi się troszkę mało.
Mają być 2 łyżki mąki, na pewno. Tam głównym składnikiem są zmielone orzechy laskowe i to one zastępują mąkę.
Dzięki śliczne, dzisiaj się zabieram za pieczenie tego cudeńka. Proszę trzymać kciuki 😉
Mam takie pytanie, jak ‘obsypać’ orzechami boki tortu?
Pozdrawiam gorąco.
Sypię na rękę i delikatnie przykładam do boków.
Pozdrawiam.
Ciasto wyglada swietnie
Mam pytanko
Czy te waffle w ciescie nie zmiekkna I zamienia sie w wyczuwalna pape?
Jak dlugo mozna je przechowywac?
Robie ciasta mezowi do pracy,on sprzedaje je na kawalki lub w calosci;)
Najpierw je lekko przymraza by latwiej je pociac(czy to nie problem)
Nie, z wafli nie zrobi się papka. Masa w cieście po schłodzeniu jest zwarta i sztywna. Nie mroziłam tego ciasta, więc nie wiem jak się zachowa po rozmrożeniu. Co do przechowywania, to powiem szczerze, że nie miałam możliwości sprawdzenia, bo tort zniknął w jeden dzień, ale myślę, że po 3 dniach nadal będzie dobry.
wspaniale wyglada 🙂 jutro robie ten tort czy mozna orzech laskowy zamiast włoskich (na blaty)?
Ale w przepisie są orzechy laskowe:)
Witam,
czy ciasto można zrobić dzień wcześniej czy lepiej w dniu serwowania?
Jak najbardziej można zrobić je zrobić dzień wcześniej.
Azjatycki, przepis wygląda smakowicie, ale nie jestem pewien co “wafle orzechowe” Czy . Być może nie jest to zbyt dobrze przetłumaczone na angielski. Możesz pokazać zdjęcie jak to wygląda ? Wielkie dzięki, Vikki
You can use peanut wafers like this
Many thanks Asiek. I am not sure that we have that kind of wafers in Australia, but I will look. Thanks again, Vikki
uUse any waffle you’ll find, but they must have peanut mass.
Thank You ! We found these peanut wafers in specialist Chinese grocery store. Now we can try your recipe 🙂
Właśnie robiłam ten torcik i wyszedł przepyszny. Fajny przepis…. piekłam drugi raz w życiu ciasto i chyba sie udało całkiem dobrze:) Nie był tak piękny jak u Ciebie ale i tak się podobał. Dziękuję i pozdrawiam
nie udało mi się kupić orzechów zmielonych, kupiłam całe czy mogę je posiekać czy koniecznie jakoś zmielić?
Powinny być zmielone.
Witam, wypróbowałam to ciasto. Wyglądało ciekawie, ale smakuje tak sobie, chyba nie tylko mnie, bo po świętach tylko ono pozostało. Zdecydowanie nie dodam go do “moich ulubionych”.
U mnie znika jako pierwszy, każdy ma inny smak:)
Witam,
zrobiłam teraz na Święta, ale niestety nie wyszło mi tak jak powinno… ciasto czekoladowe wyszło mi tak wysokie jak jedno Twoje po przekrajaniu… robiłam wszystko wg przepisu ale nie chciało urosnąć 🙁 Wiesz może co mogło być przyczyną ?:)
Pozdrawiam serdecznie
Dziękuje za przepis na bułęczki czosnkowo-ziołowe- PYCHA!
Jedyne co mi przychodzi do głowy to to, że może zbyt mocno i długo mieszałaś ciasto o dodaniu mąki? Wtedy może się tak zdarzyć, że ciasto nie wyrośnie:(
Pozdrawiam i szczęśliwego nowego roku życzę!
Witam,
czy mogę zamiast orzechów laskowych dać włoskie?
Ale to nie będzie już ten smak. Nie polecam…