Kruche ciasto z budyniową pianką i malinami | Cake with foam and raspberries

Kruche ciasto z budyniową pianką i malinami

by

w przepisy na: , ,

Robili je już chyba wszyscy. Widziałam na wielu blogach. Na wszystkich cudne i smakowite. Robiłam i ja, ale ostatnio uświadomiłam sobie, że nie mam go jeszcze w swoim blogowym menu. Dzięki dobroci i szczerości sąsiada, weszłam w posiadanie wielkiej michy pysznych malin, więc postanowiłam naprawić to małe niedopatrzenie i teraz mogę się pochwalić, że to pyszne ciasto jest i u mnie. A jest się czym chwalić, bo ciasto jest naprawdę doskonałe. Bardzo kruche, delikatne, z lekką pianką budyniową i mnóstwem owoców. Nie za słodkie. W sam raz. Polecam wszystkim a w szczególności tym, którzy jeszcze nie mieli okazji go wypróbować.

Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki.

Kruche ciasto z budyniową pianką i malinami | Cake with foam and raspberries

Składniki na kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki* mąki pszennej (dałam krupczatkę)
  • 250g zimnego masła lub margaryny (dałam masło, bo tak wolę)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek

Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać żółtka i pokrojone w kostkę zimne masło. Zagnieść szybko ciasto. Podzielić na dwie części w proporcjach 60% i 40%. Każą część zawinąć w folię i zamrozić.

Blachę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć większą część ciasta, lekko docisnąć dłonią, wyrównując powierzchnię. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 20 minut, na złoty kolor. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Pianka budyniowa:

  • 5 białek
  • szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 16g cukru waniliowego (dałam łyżeczkę pasty waniliowej)
  • 80g budyniu waniliowego (proszku)
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Dodatkowo:

  • około 0,5kg malin lub innych ulubionych owoców
  • cukier puder do posypania ciasta

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier i cukier waniliowy cały czas ubijając. Następnie dodać budyń i dalej miksować. Na koniec strużką wlewać olej, ciągle miksując.

Gotową piankę wyłożyć na podpieczony i ostudzony spód, wyrównać. Na wierzchu ułożyć maliny lub inne ulubione owoce, dociskając je lekko w piankę. Na owoce zetrzeć pozostałe ciasto.

Piec w temperaturze 190°C przez około 40 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, przestudzić, posypać cukrem pudrem.

*szklanka = 250ml

Kruche ciasto z budyniową pianką i malinami | Cake with foam and raspberries

Kruche ciasto z budyniową pianką i malinami | Cake with foam and raspberries

Kruche ciasto z budyniową pianką i malinami | Cake with foam and raspberries

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Spójrz też na te przepisy:


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subskrybuj
Powiadom o
guest

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

85 Komentarze
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Jej:)
Jej:)
2 lata temu

Jak długo ciasto zachowa świeżość przechowując je poza lodówka?

Marta
Marta
9 lata temu

Fantastyczne ciasto! Wyszło dokładnie jak z Twoich zdjeć 😍 Bałam sie ze opadnie po wyjęciu z piekarnika dlatego zostawiłam je w uchylonym jeszcze jakies 15 min i dopiero wyjęłam. Dziękuje za inspiracje 🙂

lucy
lucy
9 lata temu

Czy mozna dodac czekoladowy budyn(proszek)

ola
ola
10 lata temu

Hej, mam pytanie. Czy zamiast 1 budyniu można dać mokę ziemniaczaną?

Kotka_Pusia
Kotka_Pusia
10 lata temu

Zrobiłam wersję z jagodami 🙂 Ciasto wyszło idealne – zniknęło w ciągu kilku godzin 🙂 Mam tylko pytanie – ubiłam pianę, dodałam cukier, budyń i na końcu partiami dolałam olej. I w tym momencie piana jakby opadła, ale konsystencja była gładka. Czy tak miało być, czy za szybko go wlewałam?

Ania
Ania
10 lata temu

Dziś upiekłam te ciasto z mrożonymi malinami (nie rozmrażałam ich, obtoczyłam jedynie w mące) i wyszło REWELACYJNIE! Pyszne! Dziękuję za przepis!

Daria
Daria
10 lata temu

Dzień dobry,

Chciałabym zapytać na jakiej blaszce (wymiar) robiła Pani to ciasto?

Pozdrawiam

ewa
ewa
10 lata temu

Przepis jest tak prosto wytłumaczony że od razu miałam ochotę na pieczenie. Jeszcze jest ciepły, ale kawałeczek odkroiłam-rewelacja! Uwielbiam kruche ciasta, bardzo polecam i dziękuję za przepis! Dodam ze zamiast malin użyłam jabłek z orzechem włoskim oraz troszeczkę cynamonu.

Mira
Mira
11 lata temu

Witam,ciasto piekłam już wiele razy i jest super,ale dlaczego po wyjęciu z piekarnika mocno mi opada i już niestety tak ładne? 🙁

Mira
Mira
11 lata temu
Odpowiedź do  Mira

miałam napisać i coś się pogubiłam …tak ładne nie jest…;)

Mira
Mira
11 lata temu
Odpowiedź do  Asiek

Dziękuję za odpowiedz .Masz rację,trzeba trochę odczekać dopiero później je wyciągnąć z piekarnika.Pozdrawiam

Renata
Renata
1 rok temu
Odpowiedź do  Asiek

Ja mam to samo tylko wylacze piekarnik nawet nie uchyle dzwiczek i od razu opada i z pianki robi sie zakalec

monka28
monka28
11 lata temu

jak dobrze mieć Taką Słodką Babeczkę!!! ciacho – cud, miód i orzeszki….PYCHA! 😉

monka28
monka28
11 lata temu

może być zwykły olej rzepakowy, bo nie mam słonecznikowego

monka28
monka28
11 lata temu
Odpowiedź do  Asiek

dzięki za podpowiedz 😉 zaraz zrobię, o wyniku poinformuję

Mariposa
Mariposa
11 lata temu

Ja zrobiłam z jagodami i malinami. Rewelacja!!!!

Wera
Wera
11 lata temu

Zrobiłam z truskawkami, puściły sok i troszkę się rozpłynęło, ale i tak wszyscy byli zachwyceni, jak ze wszystkich wypieków z Pani bloga z resztą. Dziękuję za przepis, pozdrawiam 🙂

lidziaa007
11 lata temu

Swietny przepis, ciasto wyszlo przepyszne 🙂

michawka
michawka
11 lata temu

Witam. Czy te ciasto mi się uda, jeśli użyje mrożonych malin? Bardzo proszę o odpowiedź, bo mam w niedziele spotkanie rodzinne i chciałabym upiec to ciasto, bo wierze, że jest bajecznie pyszne (uwielbiam maliny pod każdą postacią) 🙂
Pozdrawiam Edyta

lidziaa007
11 lata temu
Odpowiedź do  Asiek

Użylam mrozonych owocow lasu (maliny, jezyny, jagody, czeresnie, pozeczki czarne i czerwone), nie rozmrazalam przed pieczeniem i wyszlo idealnie. Mysle ze rozmrazanie jest zbedne.

Sheisreve
Sheisreve
10 lata temu
Odpowiedź do  Asiek

Maliny obtocz w mące i bedzie ok 🙂

Ewelina
Ewelina
12 lata temu

Dzisiaj drugi raz piekę to ciasto, jest wspaniałe!:) Ostatnio z braku innych owoców dałam puszkę brzoskwiń i było ok, a dzisiaj borówki i swieże brzoskwinie. A także zamiast oleju dodałam opakowanie mascarpone, który uwielbiam i smakuje naprawdę wybornie:) Dziękuje z przepis!!!

Kate23
Kate23
12 lata temu

Super przepis!!!
Ja zrobiłam dużą blachę z podwójnej porcji składników z wiśniami. Cisto wyszło wysokie ale to tylko na plus. Wszyscy zachwalali. Na następny dzień nie zostało ani okruszka. Dziś robię powtórkę, tylko że z malinami i zółtą porzeczką lub czarną, mam nadzieję że wyjdzie takie pyszne jak poprzednio:)

kasiakq
kasiakq
12 lata temu

Hej:) Ciasto wygląda cudownie, jeszcze go nie robiłam ale teraz mam okazję na chrzciny mojego siostrzeńca. Mam nadzieję, że mi wyjdzie ;p Jak dotąd wszystkie Twoje przepisy się sprawdziły więc trzymaj kciuki. Już po dam znać czy wyszło i czy smakowało 🙂 Pozdrawiam

kasiakq
kasiakq
12 lata temu
Odpowiedź do  Asiek

Wyszło!! Już zjedzone ;p oczywiście wszystkim smakowało, jedli aż im się uszy trzęsły 😀 Dziękuję, już się rozglądam za jakimś nowym przepisem 🙂 Pozdrawiam

ania
ania
12 lata temu

hej
jestem kompletnym antytalenciem i pieczenie rzadko mi się udaje 🙁 ale nie poddaję się i co jakiś czas próbuję swych sił.dziś piekłam ten oto placek i był daleki od tego na twoich zdj ale zjadliwy choć jak dla mnie za słodki.mam pytanie dot konsystencji ciasta kruchego chodzi mi o wyrabianie-moje nie chciało wchłonąć całego tłuszczu a kruchego nie wyrabia się zbyt długo więc były grudy,grudki-dodałam trochę kwaśnej śmietany bo czytałam,że tak można “ratować ” zbyt suche ciasto.możesz mi opisać jak ty robisz to ciasto i jak ono u ciebie wygląda.
pozdrawiam i gratuluję zdolności
ania.

justaraczek
justaraczek
12 lata temu

To ciasto jest cudowne!!! Robiłam je już ze wszystkimi możliwymi owocami i ze wszystkimi smakuje cudownie 🙂 Moje ulubione wersje: z czarną porzeczką i jabłkiem oraz borówka z maliną i poziomką. Z budyniem czekoladowym i wiśniami smakuje mojej nie-teściowej 🙂

Olka
Olka
12 lata temu

Zrobiłam wszystko według przepisu, wyszla jedna wielka ciapa.
Masa zalala cale ciasto , zrobil mi sie na blaszce owocowo-budyniowy mus.
Probowalam to jakos uratowac,ale niestety nic sie nie dalo zrobic.
Stracilam 60 min. Wyrzucilam ta ochydna ciape do kosza. Teraz czeka na mnie sterta naczyn na umycia…masakra;/

Paulisien
Paulisien
6 lata temu
Odpowiedź do  Olka

A dodałas zrobiony budyń ? Czy proszek ?

Ania Lichoń
Ania Lichoń
12 lata temu

a czy konieczne jest podpiekanie tego spodu.. czy mozna wrzucić wszystko do piekarnika

asia k.
asia k.
13 lata temu

Twoje zdjecia tego ciasta sa ladniejsze niz mojewypieki 😉 Pieknie sie to ciasto prezentuje u Ciebie. Balam sie, ze pianka mi nie wyjdzie, a jednak wyglada na to,ze sie udala… W wolne miejsca powciskalam jezyny….Zobaczymy jak w smaku, bo wlasnie sie piecze 🙂 Pozdrawiam!

Ann
13 lata temu

Nooo wreszcie wróciłam do żywych 😉 odkąd mam piękny nowy piekarnik to chętnie próbuję Twoje słodkości.
Ciacho z malinami zrobione i już dawno zjedzone, pyszne było bardzo ale następnym razem dam mniej proszku do pieczenia bo było go mocno czuć a ja tego raczej nie lubię 😉

Pozdrawiam serdecznie i idę szukać jakiś rogalików drożdżowych bo mnie ochota naszła

yabco
yabco
13 lata temu

rewelacyjne ciasto! trafiłam na tego bloga przypadkiem, szukając nowego pomysłu na babeczki- i z racji posiadania kilku krzaczków dojrzałych malin, skusiłam się na powyższy przepis.
Ciasto, choć jeszcze nie zdążyło porządnie ostygnąć, zajmuje już tylko pół blaszki- tak zasmakowało członkom mojej rodziny (a są wybredni! 😉 ).
Wyszło mi trochę niższe, niż na Twoich zdjęciach, ale to przez wielkość blaszki- moja ma 40x25cm. Ale to nikomu nie przeszkadza:). Coś czuję, że póki malinowe krzaki będą uginać się od owoców, ja będę wciąż zmuszana przez domowników do upieczenia tegoż ciasta:).

amaranthrose
13 lata temu

Uwielbiam to ciasto:)
Przepięknie Ci wyszło!

abbra
13 lata temu

A wiesz Asiek, że ostatnio zostałam poczęstowana przez moją szefową takim samym ciastem ? 🙂 Kwaskowate maliny i słodka pianka budyniowa to bardzo fajne połączenie !

GrowingUp
13 lata temu

Z chęcią się skuszę!;)

asieja
13 lata temu

ja go jeszcze nie robiłam;)
jest śliczne

cc
cc
13 lata temu

Cześć! to wygląda smakowicie! Chętnie wypróbowałabym ten przepis, ale nie mam pojęcia jaki “5 białko” jako składnik. Proszę pomóż? 🙂

cc
cc
13 lata temu
Odpowiedź do  Asiek

Ach! Rozumiem! Dziękuję! 😉

Beata
Beata
13 lata temu

Jakim sposobem to ciasto ma byc dlikatne jak tam idzie 250 g masla i 1/2 szklanki oleju…………..TLUSTE

Jagienka
13 lata temu

robiłam – bardzo dobre ciasto, z wiśniami też świetnie smakuje

http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

urtica1
13 lata temu

Uwielbiam to ciacho 🙂 Jest świetne chyba w każdej wersji owocowej. Ale właśnie z malinami jeszcze go nie robiłam. Pięknie Ci się upiekło.
Pozdrawiam ciepło 🙂

Ewa_299
Ewa_299
13 lata temu

Ja to mam szczęście,zebrałam dzisiaj ostatnie maliny z krzaczków,Asiek Jesteś boska:-D podzielę się uwagami po upieczeniu,pozdrawiam i…witam po urlopie:-)

justka2712
13 lata temu

Ja robiłam, ale z truskawkami. A Twoje prezentuje się obłędnie!:)

wiosenka27
13 lata temu

Przywołałaś wspomnienia:)
Śliczny talerzyk, mam taki sam, tylko okrągły:)
Pozdrawiam:)

Majana
13 lata temu
Odpowiedź do  wiosenka27

Asiek, cudowne to ciacho,prawda? Robiłam je już kilka razy, z różnymi owocami, wspaniale smakuje. Jak dla mnie to zdecydowany hit tego lata.
Piękne zdjęcia zrobiłaś.
Pozdrawiam ciepło:)

Aleksandra
13 lata temu

To już wiem jakie ciasto zrobię jutro 🙂

iza
13 lata temu

Asiu…to ja jestem ostatnia bo jeszcze nie robiłam tego ciasta;))) super wygląda

Kasia
Kasia
11 lata temu
Odpowiedź do  Asiek

Ciasto wyszło mega!
Dałam borówki, maliny, pieczone wczoraj – dziś został tylko malutki kawałek 🙂

Dzięki