Zdarza mi się bywać w cukierni ‘Sowy’ na kawce. Rzadko, bo rzadko, ale jednak. I wtedy zamawiamy sobie z przyjaciółką właśnie ten tort. To jej ulubiony. Nigdy mi nawet przez myśl nie przeszło, że zrobię go sama. I, że będzie tak samo pyszny jak oryginał. Słodki, ale bez przesady. Idealnie chrupiąca i lekka, rozpływająca się w ustach beza, pyszny karmelowy krem. Orzechy i daktyle dopełniają całość. Okazja na tort wyjątkowa, bo obiecałam wszystkim moim Fanom na fb, że zrobię go właśnie dla nich, za to, że są i mnie wspierają. Ale byłabym nie w porządku, gdybym tylko im dedykowała ten pyszny smakołyk. Dedykuję go wszystkim, którzy do mnie zaglądają. Dziękuję Wam za to, że jesteście! I polecam bardzo!
Przepis na tort już dawno znalazłam u Margarytki i tylko czekałam na okazję, żeby go wykorzystać. Jedyne co zmieniłam to krem, ale i tak tylko troszeczkę. Bo przepis jest idealny. Dziękuję po raz kolejny Margarytko!
Składniki na bezę*:
- 6 białek
- 300 g drobnego cukru + dwie łyżki cukru trzcinowego Demerara
- 1 łyżeczka octu winnego (najlepiej białego)
- szczypta soli
- 8 suszonych daktyli, drobno pokrojonych
Dwie blaszki (takie z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Odrysować na każdej z nich okrąg o średnicy 24cm. Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg).
Zimne białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wlać ocet a następnie dodawać po jednej łyżce cukru, dokładnie miksując po każdej. Po dodaniu całego cukru ubijać do momentu aż białka staną się mocno sztywne i będą się błyszczeć. Delikatnie wmieszać do przygotowanej masy pokrojone daktyle, podzielić na dwie części i wyłożyć na blaszki. Wsadzić do piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez 5 minut, następnie obniżyć temperaturę do 150°C i piec 90 minut. Beza powinna się zarumienić i lekko popękać. Zostawić w uchylonym piekarniku do całkowitego wystygnięcia (ja zostawiłam na całą noc).
Na krem:
- 250g serka mascarpone (ja dałam 400g)
- 300 ml śmietany kremówki 30% (ja dałam 100ml)
- 1 łyżka cukru pudru (pominęłam)
- 150g kajmaku (dałam 170g)
- ½ szklanki orzechów włoskich
- 10 suszonych daktyli
Daktyle i orzechy drobno pokroić. Ubić serek mascarpone z kajmakiem na gładką, puszystą masę. W drugim naczyniu ubić śmietanę kremówkę. (Muszę się przyznać, że z racji na brak umiejętności ubijania kremówki na sztywno, wrzuciłam wszystko razem do jednej misy i pięknie się razem ubiło:) ). Połączyć obydwie masy, na koniec wmieszać pokrojone orzechy i daktyle.
Do dekoracji:
- ½ łyżeczki cukru pudru
- ½ łyżeczki kakao
- kilka orzechów i kilka daktyli
Na jeden krążek bezy wyłożyć równomiernie masę, przykryć drugim krążkiem. Całość posypać kakao wymieszanym z cukrem pudrem. Udekorować orzechami i daktylami.
Bardzo obawiałam się pieczenia tak dużej bezy, tym bardziej, że doświadczenia miałam różne. Jednak moje obawy okazały się zupełnie niepotrzebne. Beza świetnie ze mną współpracowała, ślicznie wyrosła i doskonale się upiekła. A najbardziej zaskoczyło mnie to, że doskonale się kroi. To był mój pierwszy tort bezowy, wierzę, że nie ostatni.
WAŻNE:
Ponieważ pojawiają się wątpliwości, jak piec tą bezę, wyjaśniam. Piekłam na środkowym poziomie, grzałka góra dół, dwie bezy na jednej blaszce. Jeśli nie mieszczą Wam się na jednej blaszce, wtedy pieczecie z termoobiegiem, na dwóch osobnych. Jeśli nie macie termoobiegu, musicie bezę zrobić na raty, ponieważ ubite białka nie mogą czekać.
Nie mogłam się oprzeć i musiałam Wam pokazać puzderko, które zrobiła dla mnie i Mężusia nasza Córcia z okazji walentynek. Czyż nie jest piękne?:).
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
jadlam kiedys ten tort i bardzo mi smakowal, chcialabym taki zrobic na urodziny corki
i tak sie zastanawiam czy moglabym pod jedna mase polozyc dzem z czarnej porzeczki dla przelamania smaku slodyczy bezy?
czy bedzie pasowalo?
Ja nie lubię takiej kombinacji, ale jak wiadomo, wszystko to rzecz gustu. Zawsze wszystko można zrobić pod swój smak 🙂
Pozdrawiam!
robiłam go rok temu na swoje urodziny i bardzo się bałam, bo było to moje pierwsze podejście do bezy, ale jak wyszły mi piękne i chrupiące to od tamtej pory zawsze korzystam z tego przepisu jeżeli chodzi o samą bezę i jeszcze nigdy się nie zawiodłam 🙂 tort jest rewelacyjny, co potwierdza moja wizyta tutaj, bo do tej pory pamiętam smak tego cudeńka! co prawda jak będę robić ten tort jeszcze raz to zrezygnuję z daktyli, bo niestety nie przepadam za nimi. W tym roku biorę się za chałwowy i przyznam się, że nieco strachu jest, ale ufam Twoim przepisom… Czytaj więcej »
Dziękuję za zaufanie! 🙂 Tort na pewno się uda!
Pozdrawiam 🙂
Mam pytanie, w związku z tym, że nie dysponuję dwiema blaszkami – mam jedną i kratkę, czy uda sie bezę upiec na kratce wykładając ją papierem do pieczenia? Będę ją piekła późno wieczorem, po pracy i nie chciałabym białek ubijać na dwa razy, i tak sąsiedzi nie będą zachwyceni hałasem miksera o 22, a co dopiero koło północy 😉
Tak, możesz to zrobić na kratce, na wszelki wypadek daj podwójnie papier do poeczenia.
Dziękuję za odpowiedź 🙂 Upiekłam juz wczoraj ryzykując z tą kratką i jednym papierem i udało się 🙂 chociaż z moim piekarnikiem latwo nie bylo. Zobaczymy jak przekroje juz tort czy bezy sa miekkie w srodku 🙂
Czesc,
przymierzam sie do zrobienia tego tortu. Mam pytanie, czy tortownice musza byc wylozone papierem do pieczenia? czy mogą byc tylko wysmarowane tłuszczem? Prosze o pomoc.
Bezy nie pieczesz w tortownicy. Pieczesz ja na blaszkach, tych z piekarnika i one muszą być wyłożone papierem, inaczej nie odkleisz bezy.
Bardzo dziekuje za odpowiedź. Dzisiaj bede piekla na jutrzejsze urodziny 🙂 Tort na zdjęciach wygląda genialnie!!! Oby mój wyszedł..
PYSZNE .
zrobilam wyszedl pyszny – polecam. DZIEKUJE ZA TEN PRZEPIS .
Mnie beza nie wyschła i nie wiem dlaczego 🙁 robiłam tak jak w przepisie
Czasem trzeba po prostu dostosować temperaturę i długość pieczenia do własnego piekarnika, bo niestety, ale każy piecze inaczej.
Asia ma rację, co piekarnik to inna bajka. Np. u mojej mamy jak próbowałam upiec w termoobiegu w podanej w przepisie temperaturze, to bezy zaczynały się przypalać – musiałam zmniejszyć do 140, wtedy upiekły się cudne. U teściowej w ogóle nie wychodzą na termoobiegu (dolna jakby się dużo słabiej podpieka i “rozpływa”), natomiast obecnie piekę w małym takim straszydle marki Severin, gdzie muszę piec każdą bezę osobno i tutaj też miałam problem z niewysychaniem bezy. – Pomogło umieszczenie bezy nie na środkowym poziomie, ale o poziom niżej i umieszczenie papieru z bezą na KRATCE, a nie na blaszce! – I… Czytaj więcej »
Beza się udała,ale mam pytanie masa wyszła dość rzadka czy ona stwardnieje?
Krem nie powinien wyjść rzadki, może był zbyt krótko ubijany? W lodówce powinien trochę stężeć.
Trochę się tu wymądrzam na temat tego tortu, ale tak mi i znajomym posmakował, że robiłam go już mnóstwo razy. Może moje spostrzeżenia się przydadzą.
Otóż zdarza się niestety trefna śmietana 30%, która po prostu nie chce się ubić (ja akurat z tymi w kubeczkach mam złe doświadczenia) – z tego względu nigdy nie ubijam śmietany razem z mascarpone, żeby po prostu widzieć czy śmietana ładnie się ubiła, czy nie pozostała rzadka lub się nie ścięła.
Śmietana i mascarpone oczywiście muszą być zimne.
Ja do śmietany dodaję jeszcze śmietan – fix, żeby beza tak nie nasiąkała.
Właśnie zrobiła ten tort, wygląda przepysznie, jutro sie okaże jak smakuje. Troszkę go zmodyfikowałam i do masy dodałam płatki migdałów. Masa jest pyszna. Dziękuje za cudowny przepis. Pozdrawiam serdecznie
Cieszę się, że przepi się przydał.
Pozdrawiam.
Zrobiłam ten tort i to jest po prostu niebywałe!Nigdy nic lepszego nie jadłam i nigdy nic lepszego nie przygotowałam. Powiem więcej, tort jest lepszy niż oryginał Sowy. Dziękuję za ten przepis!
Cieszę się, że tak bardzo smakował.
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam 🙂
Mam pytanie, otóż chciałabym upiec blaty o średnicy 20 cm i zastanawiam się czy odpowiednio zmniejszyć składniki na bezę, czy też po prostu zrobić wszystko wg przepisu.. Czy wtedy beza mi się upiecze?
Proponuję zmniejszyć składniki na bezę, bo będzie za bardzo wysoka.
Witam,
chciałam się upewnić co do kremu: serek, śmietana, masa krówkowa w jednej misce i ubijamy, tak? Będę wykorzystywać tą masę na tort dla córki więc chciałam się upewnić czy dobrze zrozumiałam? Czy mogę użyć tej masy do obłożenia tortu? Ciastem do tortu będzie biszkopt.
Z góry dziękuję
Marta
Ubijamy wszystko razem. Masą można obłożyć tort jak najbardziej.
Pozdrawiam!
Bezy suszą się w piekarniku,a ja chodzę jak paw ,dumna z siebie.Pierwszy raz piekę coś bezowego i to z bialek które czekały w zamrażarce.Bezy ślicznie wyrosły ,lekko popękały i zrumienily się.Jutro zrobię masę .Teraz trochę poslodzę autorce bloga.Przepisy i zdjęcia cudne. Kiedy się czyta i ogląda Twojego bloga to serce rośnie .Szkoda, ze moje dzieci nie mają takiej pasji do gotowania.Ale cóż mają inne i również je szanuję i podziwiam.Moja wnuczka bardzo lubi pomagać w kuchni więc w niej nadzieja.Pozdrawiam cieplutko .
Bardzo dziękuję za tak miłe słowa pod moim adresem. Cudownie jest wiedzieć, że ta moja pasja się jednak komuś przydaje.
Pozdrawiam!
Mega pyszny ! Zrobiłam mężowi na 40 urodziny. Okazał się strzałem w dziesiątkę i jednocześnie ulubionym ciastem całej rodziny :)))) Asiu jesteś czarodziejką !!!! Dziękuję :)))
Cieszę się, że się udało i smakowało 🙂
Asiu, czy ten cukier trzcinowy w bezie jest warunkiem koniecznym?
Nie, ja ostatnio robiłam bez, bo zapomniałam 🙂
Asiu, moja beza właśnie sobie “wyszła” poza odrysowany okrąg… Czy to normalne? Pachnie i wygląda ładnie ale jakoś się tak rozlała, do końca mam jeszcze 50 minut pieczenia. I jeszcze pytanie techniczne – czy po ostygnięciu papier odchodzi bez problemu?
Moja beza też się rozrasta, ale nie rozlewa. Papier odchodzi bez problu, tylko niech beza całkowicie wystygnie.
Kiedyś już próbowałakm piec bezę i nigdy mi nie wyszło, ale ten przepis jest zniewalający! Uwiódł mnie i moja rodzine. Jeśli ktoś chce się skusić ale boi się że coś nie wyjdzie, zachęcem, nie ma takiej możliwości! Mam tylko takie pytanie, czy można upiec blaty bezowe i dopiero po 3 dniach przełozyc je masa? Chciałabym zabrać cisto na majówke a tam nie ma piekarnika i troszke się niepokoje czy to dobry pomysł.. co o tym sądzisz? 🙂
Pozdrawia:)
Spokojnie, wytrzymają te blady nie przełożone.
Przepis na wspaniały i pyszny tort. Robiłam tort pierwszy raz i wyszedł jak z obrazka 🙂 Rodzina myślała, że to beza z cukierni. Minus jest taki, że złożono mi zamówienie na kolejną bezę i stwierdzono, że odtąd będę robić ten tort na specjalne okazje jako specjalistka od bezy.
Cieszę się, że tort zyskał takie uznanie:)
Pozdrawiam!
Wspaniały tort i piękne puzderko.
Witam serdecznie! Robiłam tort z Pani przepisu wczoraj. Pierwszy raz mierzyłam się z bezą, efekt bardzo zadowalający 🙂 Mam jednak bardzo istotne pytanie. Tort pyszny, ale jak dla mnie kosmicznie słodki. Jestem jednak zwolennikiem “niedosytu” słodkości niż jej namiaru. Czy po zmniejszeniu ilości cukru na bezę (powiedzmy 200 g, zamiast 300) wyjdzie ona tak samo chrupiąca i dobra? Czy zmiana proporcji wpłynie na cokolwiek poza smakiem? Pozdrawiam serdecznie!
Nie wiem, czy po zmniejszeniu ilości cukru beza się ubije tak jak należy i czy jej to wyjdzie na dobre… No jednak beza to beza, i z zasady jest słodka 🙂
Może komuś innemu przyda się ta informacja, bo pewnie Marta już jakoś sobie poradziła. Ja też nie lubię “ulepów” i jak często robię piekąc ciasta ograniczyłam ilość dosładzaczy. Łącznie dałam 220g cukrów(biały i muscovado) do bezy oraz 100g masy krówkowej do kremu. Ciasto ze smakiem zjedli nawet ci, którzy nie jedzą bezy z powodu słodkości. Może dodatek 1 łyżki mąki ziemniaczanej spowodował, że beza miała właściwą konsystencję.
Pozdrawiam
jest pyszny ! nigdy nie wychodzi mi biszkopt i w związku z tym zraziłam się do pieczenia tortów – ale tym razem była nie lada okazja i wpadłam na pomysł, może tak tort bezowy ? Na szczęście trafiłam na Twój przepis – i udał się za pierwszym razem, mimo że pieczenie to nie moja bajka ! Dodam tylko, że tort najlepiej przełożyć masą na 1 dzień przed podaniem – jest lepszy i lepiej kroi się po 1 dniu właśnie. DZIĘKI za to cudo 🙂
Bardzo mi miło:) Może i na biszkopt się dasz namówić:)
Pozdrawiam!
wygląda obłędnie:)
Rewelacja. Robiłam już kilka razy, na zamówienie rodziny. Po prostu hit!
Pamiętajcie bezy nigdy nie pieczemy!!!!!! Tylko suszymy!!! Co oznacza temperaturę nie większą niż 100 c i może być to z termoobiegiem?pozdrawiam.
Gdy chcemy ją wysuszyć, to suszymy. Ten tort jest chrupiący z zewnątrz a miękki w środku. Beza nie jest sucha. Jest upieczona z zewnątrz a miękka w środku. Ale dziękuję za uwagi:)
Pozdrawiam:)
A mi beza czasami wychodzi miękka, ale tylko lekko, częściej jest cała zesuszona. I bardzo się cieszę, bo taką bezę wolę! Dodam, że mam piekarnik bez termoobiegu a bezę wkładam do piekarnika jak najwyżej.
A odbiegając od tematu – super przepis, dzięki bardzo, tort zyskał furorę w mojej rodzinie! 🙂
A ja mam mały problem……jak robilam pierwszy raz beze wyszla mi znakomicie natomiast teraz pomimo ze robie ja wg przepisu beza za szybko mi brazowieje i robi sie mieka zamiast chrupiaca no i nie jest popekana …..nie mam pojecia co robie nie tak ..POMOCY 🙁
Myślę, że to wina zbyt wysokiej temperatury.
Twoją bezę robię od roku. Wychodzi wspaniała, może polecisz coś co można zrobić z 6 żółtek?
Możesz zrobić pączki:) http://babeczka.zuzka.pl/2013/02/paczki-najlepsze/
Z żółtek zrób proszę faworki
Tort robiłem już kilka razy, oczywiście “cuuudo” . Przez ten torcik jestem obiektem uwielbienia i zazdrości wielu smakoszy słodkości 😉 Co myślisz Asiu o dodaniu do kremu “nutki alkoholu” ? Korci mnie aby zrobić taki eksperyment, ale trochę boję się, że krem się zważy albo “cuś”.
Oj, moim obiektem uwielbienia już dawno jesteś!!:) Myślę, że alkohol to może być dobry pomysł, tylko zrobiłabym to ostrożnie, raczej nie powinno się nic stać z kremem:) Jak przetestuje to koniecznie daj znać co z tego wyszło!
Zrobiłem ! 😉 ufffff … Krem robiłem zgodnie z Twoimi sugestiami, czyli: wszystko do michy i ubiłem (wyszedł lepszy niż ze śmietaną ubijaną osobno), po dodaniu orzechów i daktyli podzieliłem go na 2 części, do jednej dodałem spirytusu ( tak ok. 1,5 nakrętki) uprzednio robiąc próbę na małej ilości kremu. I tak z toru powinny być zadowolone dzieci – mają pół bezalkoholowego i dorośli, druga połowa z % 😉 . Po dodaniu alkoholu krem jest rzadszy, ale jak najbardziej odpowiedni. Serdeczne dzięki za wspaniały przepis i wsparcie. Jutro tort jedzie do Mamy na imieniny. Pozdrawiam
Bardzo się cieszę, że przeprowadziłeś ten alkoholowy eksperyment:) Fajnie wiedzieć, że jest ok:)
Pozdrawiam i wszystkiego naj dla Mamy!
Chyba przestanę Cię uwielbiać Słodka Babeczko…. Zrobiłam to cudo i … nici z mojego odchudzania 🙁 jest tak pyszny , że po prostu mam w nosie kalorie 😀
Mniam mniam wygląda przepysznie 🙂 może kiedyś się odważę 😀
Zrobiłam ten tort. I wyszedł rewelacyjnie, rodzinka się zajadała. Poszedł w oka mgnieniu. Polecam i dziekuję za przepis:))
Na zdjęciu tort składa się z 4 warst bezy? Tzn, że proporcję mam podwoić? Środkowa masa ma zupełnie inny kolor niż dwie pozostałe? Dlaczego? Czy są inne? Bardz proszę o pilną odpowiedź.
Nie, tort składa się z 2 warstw. Bezy są grube, z wierzchu lekko przyrumienione, w środku białe i puszyste. Środkowa masa to krem, dlatego ma inny kolor niż pozostałe.
Odważyłam się zrobić tort. Sukces przy pierwszym podejściu. To moja pierwsza udana beza.
tort bezowy jest wyśmienity…
ja robiąc tą bezę kupiłam sobie 2 foremki okrągłe (koszt nie duży) i poprostu upiekłam od razu cały, ale one zawsze mi się przydadzą:)
Piekłaś bezę w foremkach???
no cóż… popisałam się tortem, w oczach innych urosłam 🙂
idealny, polecam także wersję bez bakalii, masę bez kajmaku, ale za to z małą paczką cukru waniliowego, a porcje już na talerzykach deserowych polać sosem truskawkowym (latem świeże truskawki), PYCHA!!!
pozdrawiam serdecznie …
proszę napisać czy bezę wkładamy do nagrzanego piekarnika? czy faktycznie 90 min ją pieczemy?
Tak, pieczemy 90 minut i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Zresztą wydaje mi się, że jest to wszystko naprawdę dokładnie napisane we wpisie.
proszę o podpowiedź- ubite białka wstawiamy do nagrzanego piekarnika? poza tym mają siępiec 90 min? wiem ze jest napisane ale wolę się upewnić. z góry dziękuje za odpowiedź
A kiedy można kroić ten tort, czy od razu po przygotowaniu, czy trzeba poczekać trochę. No i boję się, że mogą bezy zacząć się rozpuszczać jak dłużej postoi.
Jeśli masa do przełożenia była dobrze schłodzona, to można od razu. Moja beza na drugi dzień się nic a nic nie rozpuściła.
Dziękuję. Zrobiłam tak jak w przepisie, ale moje bezy nie wyglądały ak okazale jak te na zdjęciach, dlatego zwątpiłam :)) Może po prostu jajka, których użyłam były mniejsze. A podoba mi sie jak pod tą chrupiącą skorupką jest sporo tej deliatnejm miękkiej – środkowej warstwy – ładnie to wygląda po przekrojeniu i dobrze smakuje. U mnie niestety przy 180 stopniach z termoobiegiem bezy się palą. Muszę piec osobno każdą bezę na podpiekaniu góra- dół w temp. 180 stopni i to (po kilku minutach) przy uchylonym piekarniku. Przepis rewelacyjny, moim zdaniem lepszy niż u Sowy, bo tam dodają do masy bardzo… Czytaj więcej »
Bo to z tymi piekarnikami niestety tak jest, że każdy piecze inaczej i trzeba znać swój piekarnik. Ale cieszę się, że tort smakował:)
Pozdrawiam!
Witam!
Czy te 6 białek to ma być na jedną bezę czy na dwie, tj. po 3 na bezę?
To są białka na dwie bezy o czym jest w przepisie:) : ‘Delikatnie wmieszać do przygotowanej masy pokrojone daktyle, podzielić na dwie części i wyłożyć na blaszki.’
Pozdrawiam:)
witam, jakiej firmy mascarpone pani uzyła??? duzo osob poleca galbani, inni nasza piatnice, badz ten z lidla???? pozdrawiam
Prawie zawsze używam Piątnicy. Jak dla mnie jest najlepszy.
Ten tort w Sowie był przepyszny. Jak zobaczyłam przepis musiałam go zrobić, a że miałam białka od faworków to i argument był…. No bo miałam się odchudzać i co nici z tego ponieważ tort jest pyszny. Dziękuję za przepis. Piekłam na 2 blachach z termoobiegiem, beza wyszła super. Oponki z serem też robiłam super. Nie wiem czy znasz przepis na pączki z ziemniakami, wychodzą pyszne i długo świeże choć u mnie schodzą tego samego dnia. Przepis prosty ( nawet moja teściowa która nigdy nie robiła pączków teraz robi co roku na Tłusty Czwartek) Pączki robi się błyskawicznie jeżeli chcesz chętnie… Czytaj więcej »
Bardzo się cieszę, że tort się udał i smakował:)
Jeśli masz ochotę się podzielić przepisem na pączki, to jestem bardzo chętna:) Pisz na maila blogowego, jest w zakładce ‘o mnie’.
Pozdrawiam:)
Witam, skusiłam się i ja na ten torcik. Wyszedł znakomicie i tak też smakuje. Szybko znika. Polecam!
Witam 🙂 Ostatnio zakochałam się w tym torcie, jest u mnie raz na dwa tygodnie. Nie jestem jeszcze specjalistką ze względu na wiek (15lat), ale tort jest rewelacyjny! Raz o mały włos mi nie wyszedł, bo kremówka nie była na tyle zimna, ale dałam radę. Osobiście daję trochę inne proporcje co do kremu, daję 500g serka, 170-200g kajmaku, a reszta to samo 🙂 Cukier puder pomijam, bo karmel jest strasznie słodki!
Beza smakowała nawet 9 miesięcznemu kuzynowi 😀 Jest to pierwszy tort zrobiony w moim życiu i wydaję mi się że ostatni bo jest pyszny!
Przepis super, przekazuję dalej znajomym!
Brawo! Niesamowite, że tak młoda osóbka ma taki zapał do pieczenia:) Podziwiam i pozdrawiam serdecznie:)
TORCIK zrobiłam i …..tu powinien powinien pojawić się poemat na temat “jego pyszności”. Największym dowodem na jego “smakowitość” jest to, że został zjedzony na “jedno posiedzenie” po imieninowym obiedzie męża ;-))) Nawet moja mama, która nie przepada za zbyt słodkimi ciastami zjadła torcik z dokładką.
Marzyłam o takim torcie od 4 lat i nareszcie znalazłam na Twoim blogu najlepszy przepis na świecie na tort bezowy. Dziękuje za spełnienie marzenia. Pozdrawiam wszystkich łasuchów 😉
Jejku, bardzo mi miło, że w jakimś stopniu przyczyniłam się do spełnienia marzeń:) Cieszę się, że tort wszystkim smakował i dziękuję za komentarz.
Pozdrawiam serdecznie:)
Tort znakomicie pyszny i łatwy, robiłam kilka razy bardzo smakował.Bezy pieknie wyrosniete do dzis, nie wiem co jest przyczyną wszystko robiłam jak wczesniej takie same proporcje , ta sama temperatura, jedyna zmianą była marka cukru czy to moze byc przyczyną?
Jeszcze raz dziękuję za inspirację.
Słodko pozdrawiam
Nie wydaje mi się, żeby cukier był przyczyną nieudanej bezy. Nie mam pojęcia co się mogło nie udać, ale bezy takie po prostu są kapryśne…
Pozdrawiam:)
Wita,
Mam takie pytanie dot. masy kajmakowej. Ma być kupna, gotowa czy też trzeba ją zrobić?
Pozdrawiam
Może być gotowa (ja takiej użyłam) lub można zrobić samemu (należy gotować mleko skondensowane w puszce przez 3 godziny, powinno być cały czas zanurzone w wodzie)
Pozdrawiam:)
Dziękuje za odp. 🙂
jak długo taki torcik może być? Czy zjadać od razu po zrobieniu ? czy musi trochę leżakować w lodówce ? Planuję go zrobić na wtorkowe rodzinne spotkanie, w poniedziałek wieczorem przygotuję sobie bezy a krem zrobię rano we wtorek.. czy do popołudniowej kawki ta beza za bardzo się nie rozmięknie? Dziękuję z góry za odpowiedź.. 🙂
Beza nie rozmięknie się, bez obaw, nawet po kilku dniach jest chrupiąca.
Pozdrawiam.
Twój/mój torcik jest w piekarniku mam nadzieje ze będzie taki pyszny jak wyglada na zdjęciach.
Dam znać czy wyszedł :-))
A więc tort zrobiłam. Wygląda przyzwoicie, choć nie tak ładnie, jak na Twoich zdjęciach. Beza wyszła dobrze, ale musiałam wyłączyć piekarnik o jakieś 7 minut wcześniej, bo chyba byłaby przypalona. Dlatego myślę, że pod koniec pieczenia trzeba już uważnie obserować i kierować się nosem. No i w ostatniej chwili zepsułam krem. Nie chciałam dodawać cukru pudru, ale po włożeniu daktyli i orzechów spróbowałam i krem wydawał mi się zbyt mdły. Dodałam cukier puder i wszystko byłoby dobrze, gdybym go delikatnie wymieszała łyżką, tak jak orzechy i daktyle. A ja niestety ponownie zaczęłam miksować. To był błąd – serek mascarpone, czego… Czytaj więcej »
No z piekarnikami to jest tak, że każdy piecze inaczej, dlatego dobrze jest znać możliwości swojego:). No i jak to się mówi – trening czyni mistrza, może Twoje doświadczenia z kremem komuś będą pomocne:)
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie!
Przejrzałam kilka wpisów wyżej i widzę, że ktoś już pytał o ocet jabłkowy i odpowiadałaś na to pytanie. Dziękuję za odpowiedź i przepraszam za powtarzanie pytania, które już padło…
Nic nie szkodzi:)
Przymierzam się do zrobienia tego tortu (wiem, jak smakuje u “Sowy” – fantastycznie!), ale nigdy wcześniej nie robiłam bezy, ani w ogóle tortu. Mam tylko małe pytanie – czy zamiast octu winnego można dodać ocet jabłkowy?
Możesz dodać, myślę, że nic się nie stanie:)
Daj znać jak wyszło, pozdrawiam:)
Witam,tort przeeeepyyyszny.
miód, a raczej kajmak w gębie;)
robiony dzien po zjedzeniu kupnego od sowy.
powiem tak …sowa powinien zacząć robić z TEGO przepisu.
to chyba tlumaczy wszystko.
male pyt
czy na nadt dzien będą w środku robi sie biala?bo odrazu po upieczeniu nie byla.
dzieki za przepis.
Moja zawsze jest biała w środku 🙂