Tort bezowy / Meringue cake / Dacquoise

Tort bezowy dacquoise

by

w przepisy na: ,

Zdarza mi się bywać w cukierni ‘Sowy’ na kawce. Rzadko, bo rzadko, ale jednak. I wtedy zamawiamy sobie z przyjaciółką właśnie ten tort. To jej ulubiony. Nigdy mi nawet przez myśl nie przeszło, że zrobię go sama. I, że będzie tak samo pyszny jak oryginał. Słodki, ale bez przesady. Idealnie chrupiąca i lekka, rozpływająca się w ustach beza, pyszny karmelowy krem. Orzechy i daktyle dopełniają całość. Okazja na tort wyjątkowa, bo obiecałam wszystkim moim Fanom na fb, że zrobię go właśnie dla nich, za to, że są i mnie wspierają. Ale byłabym nie w porządku, gdybym tylko im dedykowała ten pyszny smakołyk. Dedykuję go wszystkim, którzy do mnie zaglądają. Dziękuję Wam za to, że jesteście! I polecam bardzo!

Przepis na tort już dawno znalazłam u Margarytki i tylko czekałam na okazję, żeby go wykorzystać. Jedyne co zmieniłam to krem, ale i tak tylko troszeczkę. Bo przepis jest idealny. Dziękuję po raz kolejny Margarytko!

Tort bezowy / Meringue cake / Dacquoise

Składniki na bezę*:

  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru + dwie łyżki cukru trzcinowego Demerara
  • 1 łyżeczka octu winnego (najlepiej białego)
  • szczypta soli
  • 8 suszonych daktyli, drobno pokrojonych

Dwie blaszki (takie z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Odrysować na każdej z nich okrąg o średnicy 24cm. Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg).

Zimne białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wlać ocet a następnie dodawać po jednej łyżce cukru, dokładnie miksując po każdej. Po dodaniu całego cukru ubijać do momentu aż białka staną się mocno sztywne i będą się błyszczeć. Delikatnie wmieszać do przygotowanej masy pokrojone daktyle, podzielić na dwie części i wyłożyć na blaszki. Wsadzić do piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez 5 minut, następnie obniżyć temperaturę do 150°C i piec 90 minut. Beza powinna się zarumienić i lekko popękać. Zostawić w uchylonym piekarniku do całkowitego wystygnięcia (ja zostawiłam na całą noc).

Na krem:

  • 250g serka mascarpone (ja dałam 400g)
  • 300 ml śmietany kremówki 30% (ja dałam 100ml)
  • 1 łyżka cukru pudru (pominęłam)
  • 150g kajmaku (dałam 170g)
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • 10 suszonych daktyli

Daktyle i orzechy drobno pokroić. Ubić serek mascarpone z kajmakiem na gładką, puszystą masę. W drugim naczyniu ubić śmietanę kremówkę. (Muszę się przyznać, że z racji na brak umiejętności ubijania kremówki na sztywno, wrzuciłam wszystko razem do jednej misy i pięknie się razem ubiło:) ). Połączyć obydwie masy, na koniec wmieszać pokrojone orzechy i daktyle.

Do dekoracji:

  • ½ łyżeczki cukru pudru
  • ½ łyżeczki kakao
  • kilka orzechów i kilka daktyli

Na jeden krążek bezy wyłożyć równomiernie masę, przykryć drugim krążkiem. Całość posypać kakao wymieszanym z cukrem pudrem. Udekorować orzechami i daktylami.

Bardzo obawiałam się pieczenia tak dużej bezy, tym bardziej, że doświadczenia miałam różne. Jednak moje obawy okazały się zupełnie niepotrzebne. Beza świetnie ze mną współpracowała, ślicznie wyrosła i doskonale się upiekła. A najbardziej zaskoczyło mnie to, że doskonale się kroi. To był mój pierwszy tort bezowy, wierzę, że nie ostatni.

WAŻNE:

Ponieważ pojawiają się wątpliwości, jak piec tą bezę, wyjaśniam. Piekłam na środkowym poziomie, grzałka góra dół, dwie bezy na jednej blaszce. Jeśli nie mieszczą Wam się na jednej blaszce, wtedy pieczecie z termoobiegiem, na dwóch osobnych. Jeśli nie macie termoobiegu, musicie bezę zrobić na raty, ponieważ ubite białka nie mogą czekać.

Tort bezowy / Meringue cake / Dacquoise

Nie mogłam się oprzeć i musiałam Wam pokazać puzderko, które zrobiła dla mnie i Mężusia nasza Córcia z okazji walentynek. Czyż nie jest piękne?:).

Tort bezowy / Meringue cake / DacquoiseTort bezowy / Meringue cake / DacquoiseTort bezowy / Meringue cake / DacquoiseTort bezowy / Meringue cake / Dacquoise

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

207 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
BeataKIS
BeataKIS
9 lat temu

jadlam kiedys ten tort i bardzo mi smakowal, chcialabym taki zrobic na urodziny corki
i tak sie zastanawiam czy moglabym pod jedna mase polozyc dzem z czarnej porzeczki dla przelamania smaku slodyczy bezy?
czy bedzie pasowalo?

Kasia
Kasia
9 lat temu

robiłam go rok temu na swoje urodziny i bardzo się bałam, bo było to moje pierwsze podejście do bezy, ale jak wyszły mi piękne i chrupiące to od tamtej pory zawsze korzystam z tego przepisu jeżeli chodzi o samą bezę i jeszcze nigdy się nie zawiodłam 🙂 tort jest rewelacyjny, co potwierdza moja wizyta tutaj, bo do tej pory pamiętam smak tego cudeńka! co prawda jak będę robić ten tort jeszcze raz to zrezygnuję z daktyli, bo niestety nie przepadam za nimi. W tym roku biorę się za chałwowy i przyznam się, że nieco strachu jest, ale ufam Twoim przepisom… Czytaj więcej »

Maria
Maria
9 lat temu

Mam pytanie, w związku z tym, że nie dysponuję dwiema blaszkami – mam jedną i kratkę, czy uda sie bezę upiec na kratce wykładając ją papierem do pieczenia? Będę ją piekła późno wieczorem, po pracy i nie chciałabym białek ubijać na dwa razy, i tak sąsiedzi nie będą zachwyceni hałasem miksera o 22, a co dopiero koło północy 😉

Maria
Maria
9 lat temu
Reply to  Asiek

Dziękuję za odpowiedź 🙂 Upiekłam juz wczoraj ryzykując z tą kratką i jednym papierem i udało się 🙂 chociaż z moim piekarnikiem latwo nie bylo. Zobaczymy jak przekroje juz tort czy bezy sa miekkie w srodku 🙂

goska
goska
9 lat temu

Czesc,
przymierzam sie do zrobienia tego tortu. Mam pytanie, czy tortownice musza byc wylozone papierem do pieczenia? czy mogą byc tylko wysmarowane tłuszczem? Prosze o pomoc.

goska
goska
9 lat temu
Reply to  Asiek

Bardzo dziekuje za odpowiedź. Dzisiaj bede piekla na jutrzejsze urodziny 🙂 Tort na zdjęciach wygląda genialnie!!! Oby mój wyszedł..

wisniowa konfitura
wisniowa konfitura
9 lat temu

PYSZNE .

wisniowa konfitura
wisniowa konfitura
9 lat temu

zrobilam wyszedl pyszny – polecam. DZIEKUJE ZA TEN PRZEPIS .

ewela
ewela
9 lat temu

Mnie beza nie wyschła i nie wiem dlaczego 🙁 robiłam tak jak w przepisie

Ania
Ania
9 lat temu
Reply to  ewela

Asia ma rację, co piekarnik to inna bajka. Np. u mojej mamy jak próbowałam upiec w termoobiegu w podanej w przepisie temperaturze, to bezy zaczynały się przypalać – musiałam zmniejszyć do 140, wtedy upiekły się cudne. U teściowej w ogóle nie wychodzą na termoobiegu (dolna jakby się dużo słabiej podpieka i “rozpływa”), natomiast obecnie piekę w małym takim straszydle marki Severin, gdzie muszę piec każdą bezę osobno i tutaj też miałam problem z niewysychaniem bezy. – Pomogło umieszczenie bezy nie na środkowym poziomie, ale o poziom niżej i umieszczenie papieru z bezą na KRATCE, a nie na blaszce! – I… Czytaj więcej »

Aga
Aga
9 lat temu

Beza się udała,ale mam pytanie masa wyszła dość rzadka czy ona stwardnieje?

Ania
Ania
9 lat temu
Reply to  Aga

Trochę się tu wymądrzam na temat tego tortu, ale tak mi i znajomym posmakował, że robiłam go już mnóstwo razy. Może moje spostrzeżenia się przydadzą.
Otóż zdarza się niestety trefna śmietana 30%, która po prostu nie chce się ubić (ja akurat z tymi w kubeczkach mam złe doświadczenia) – z tego względu nigdy nie ubijam śmietany razem z mascarpone, żeby po prostu widzieć czy śmietana ładnie się ubiła, czy nie pozostała rzadka lub się nie ścięła.
Śmietana i mascarpone oczywiście muszą być zimne.
Ja do śmietany dodaję jeszcze śmietan – fix, żeby beza tak nie nasiąkała.

MOnika
MOnika
9 lat temu

Właśnie zrobiła ten tort, wygląda przepysznie, jutro sie okaże jak smakuje. Troszkę go zmodyfikowałam i do masy dodałam płatki migdałów. Masa jest pyszna. Dziękuje za cudowny przepis. Pozdrawiam serdecznie

Kasia
Kasia
10 lat temu

Zrobiłam ten tort i to jest po prostu niebywałe!Nigdy nic lepszego nie jadłam i nigdy nic lepszego nie przygotowałam. Powiem więcej, tort jest lepszy niż oryginał Sowy. Dziękuję za ten przepis!

Zuzu
Zuzu
10 lat temu

Mam pytanie, otóż chciałabym upiec blaty o średnicy 20 cm i zastanawiam się czy odpowiednio zmniejszyć składniki na bezę, czy też po prostu zrobić wszystko wg przepisu.. Czy wtedy beza mi się upiecze?

Martatu
Martatu
10 lat temu

Witam,
chciałam się upewnić co do kremu: serek, śmietana, masa krówkowa w jednej misce i ubijamy, tak? Będę wykorzystywać tą masę na tort dla córki więc chciałam się upewnić czy dobrze zrozumiałam? Czy mogę użyć tej masy do obłożenia tortu? Ciastem do tortu będzie biszkopt.
Z góry dziękuję
Marta

alina
alina
10 lat temu

Bezy suszą się w piekarniku,a ja chodzę jak paw ,dumna z siebie.Pierwszy raz piekę coś bezowego i to z bialek które czekały w zamrażarce.Bezy ślicznie wyrosły ,lekko popękały i zrumienily się.Jutro zrobię masę .Teraz trochę poslodzę autorce bloga.Przepisy i zdjęcia cudne. Kiedy się czyta i ogląda Twojego bloga to serce rośnie .Szkoda, ze moje dzieci nie mają takiej pasji do gotowania.Ale cóż mają inne i również je szanuję i podziwiam.Moja wnuczka bardzo lubi pomagać w kuchni więc w niej nadzieja.Pozdrawiam cieplutko .

OlkaK
OlkaK
10 lat temu

Mega pyszny ! Zrobiłam mężowi na 40 urodziny. Okazał się strzałem w dziesiątkę i jednocześnie ulubionym ciastem całej rodziny :)))) Asiu jesteś czarodziejką !!!! Dziękuję :)))

Ewa
Ewa
10 lat temu

Asiu, czy ten cukier trzcinowy w bezie jest warunkiem koniecznym?

Ewa
Ewa
10 lat temu
Reply to  Asiek

Asiu, moja beza właśnie sobie “wyszła” poza odrysowany okrąg… Czy to normalne? Pachnie i wygląda ładnie ale jakoś się tak rozlała, do końca mam jeszcze 50 minut pieczenia. I jeszcze pytanie techniczne – czy po ostygnięciu papier odchodzi bez problemu?

Lena
Lena
10 lat temu

Kiedyś już próbowałakm piec bezę i nigdy mi nie wyszło, ale ten przepis jest zniewalający! Uwiódł mnie i moja rodzine. Jeśli ktoś chce się skusić ale boi się że coś nie wyjdzie, zachęcem, nie ma takiej możliwości! Mam tylko takie pytanie, czy można upiec blaty bezowe i dopiero po 3 dniach przełozyc je masa? Chciałabym zabrać cisto na majówke a tam nie ma piekarnika i troszke się niepokoje czy to dobry pomysł.. co o tym sądzisz? 🙂

Pozdrawia:)

Jusana
Jusana
10 lat temu

Przepis na wspaniały i pyszny tort. Robiłam tort pierwszy raz i wyszedł jak z obrazka 🙂 Rodzina myślała, że to beza z cukierni. Minus jest taki, że złożono mi zamówienie na kolejną bezę i stwierdzono, że odtąd będę robić ten tort na specjalne okazje jako specjalistka od bezy.

mojamalakuchnia.wordpress.com

Wspaniały tort i piękne puzderko.

Marta
Marta
10 lat temu

Witam serdecznie! Robiłam tort z Pani przepisu wczoraj. Pierwszy raz mierzyłam się z bezą, efekt bardzo zadowalający 🙂 Mam jednak bardzo istotne pytanie. Tort pyszny, ale jak dla mnie kosmicznie słodki. Jestem jednak zwolennikiem “niedosytu” słodkości niż jej namiaru. Czy po zmniejszeniu ilości cukru na bezę (powiedzmy 200 g, zamiast 300) wyjdzie ona tak samo chrupiąca i dobra? Czy zmiana proporcji wpłynie na cokolwiek poza smakiem? Pozdrawiam serdecznie!

Di
Di
9 lat temu
Reply to  Asiek

Może komuś innemu przyda się ta informacja, bo pewnie Marta już jakoś sobie poradziła. Ja też nie lubię “ulepów” i jak często robię piekąc ciasta ograniczyłam ilość dosładzaczy. Łącznie dałam 220g cukrów(biały i muscovado) do bezy oraz 100g masy krówkowej do kremu. Ciasto ze smakiem zjedli nawet ci, którzy nie jedzą bezy z powodu słodkości. Może dodatek 1 łyżki mąki ziemniaczanej spowodował, że beza miała właściwą konsystencję.
Pozdrawiam

kasia1906
kasia1906
10 lat temu

jest pyszny ! nigdy nie wychodzi mi biszkopt i w związku z tym zraziłam się do pieczenia tortów – ale tym razem była nie lada okazja i wpadłam na pomysł, może tak tort bezowy ? Na szczęście trafiłam na Twój przepis – i udał się za pierwszym razem, mimo że pieczenie to nie moja bajka ! Dodam tylko, że tort najlepiej przełożyć masą na 1 dzień przed podaniem – jest lepszy i lepiej kroi się po 1 dniu właśnie. DZIĘKI za to cudo 🙂

magma
10 lat temu

wygląda obłędnie:)

anecka
anecka
10 lat temu

Rewelacja. Robiłam już kilka razy, na zamówienie rodziny. Po prostu hit!

Beti
Beti
10 lat temu

Pamiętajcie bezy nigdy nie pieczemy!!!!!! Tylko suszymy!!! Co oznacza temperaturę nie większą niż 100 c i może być to z termoobiegiem?pozdrawiam.

Kasia
Kasia
10 lat temu
Reply to  Asiek

A mi beza czasami wychodzi miękka, ale tylko lekko, częściej jest cała zesuszona. I bardzo się cieszę, bo taką bezę wolę! Dodam, że mam piekarnik bez termoobiegu a bezę wkładam do piekarnika jak najwyżej.
A odbiegając od tematu – super przepis, dzięki bardzo, tort zyskał furorę w mojej rodzinie! 🙂

angi0305
10 lat temu
Reply to  Kasia

A ja mam mały problem……jak robilam pierwszy raz beze wyszla mi znakomicie natomiast teraz pomimo ze robie ja wg przepisu beza za szybko mi brazowieje i robi sie mieka zamiast chrupiaca no i nie jest popekana …..nie mam pojecia co robie nie tak ..POMOCY 🙁

Anna
Anna
11 lat temu

Twoją bezę robię od roku. Wychodzi wspaniała, może polecisz coś co można zrobić z 6 żółtek?

Beti
Beti
10 lat temu
Reply to  Anna

Z żółtek zrób proszę faworki

Przemo007
Przemo007
11 lat temu

Tort robiłem już kilka razy, oczywiście “cuuudo” . Przez ten torcik jestem obiektem uwielbienia i zazdrości wielu smakoszy słodkości 😉 Co myślisz Asiu o dodaniu do kremu “nutki alkoholu” ? Korci mnie aby zrobić taki eksperyment, ale trochę boję się, że krem się zważy albo “cuś”.

Przemo007
Przemo007
11 lat temu
Reply to  Asiek

Zrobiłem ! 😉 ufffff … Krem robiłem zgodnie z Twoimi sugestiami, czyli: wszystko do michy i ubiłem (wyszedł lepszy niż ze śmietaną ubijaną osobno), po dodaniu orzechów i daktyli podzieliłem go na 2 części, do jednej dodałem spirytusu ( tak ok. 1,5 nakrętki) uprzednio robiąc próbę na małej ilości kremu. I tak z toru powinny być zadowolone dzieci – mają pół bezalkoholowego i dorośli, druga połowa z % 😉 . Po dodaniu alkoholu krem jest rzadszy, ale jak najbardziej odpowiedni. Serdeczne dzięki za wspaniały przepis i wsparcie. Jutro tort jedzie do Mamy na imieniny. Pozdrawiam

anginsan
anginsan
11 lat temu

Chyba przestanę Cię uwielbiać Słodka Babeczko…. Zrobiłam to cudo i … nici z mojego odchudzania 🙁 jest tak pyszny , że po prostu mam w nosie kalorie 😀

kasiakq
kasiakq
11 lat temu

Mniam mniam wygląda przepysznie 🙂 może kiedyś się odważę 😀

aanitam
aanitam
11 lat temu

Zrobiłam ten tort. I wyszedł rewelacyjnie, rodzinka się zajadała. Poszedł w oka mgnieniu. Polecam i dziekuję za przepis:))

Magda
Magda
11 lat temu

Na zdjęciu tort składa się z 4 warst bezy? Tzn, że proporcję mam podwoić? Środkowa masa ma zupełnie inny kolor niż dwie pozostałe? Dlaczego? Czy są inne? Bardz proszę o pilną odpowiedź.

Basia
Basia
11 lat temu

Odważyłam się zrobić tort. Sukces przy pierwszym podejściu. To moja pierwsza udana beza.

Renata
Renata
11 lat temu

tort bezowy jest wyśmienity…

ja robiąc tą bezę kupiłam sobie 2 foremki okrągłe (koszt nie duży) i poprostu upiekłam od razu cały, ale one zawsze mi się przydadzą:)

Beata
Beata
11 lat temu

no cóż… popisałam się tortem, w oczach innych urosłam 🙂
idealny, polecam także wersję bez bakalii, masę bez kajmaku, ale za to z małą paczką cukru waniliowego, a porcje już na talerzykach deserowych polać sosem truskawkowym (latem świeże truskawki), PYCHA!!!
pozdrawiam serdecznie …

kasia
11 lat temu

proszę napisać czy bezę wkładamy do nagrzanego piekarnika? czy faktycznie 90 min ją pieczemy?

kasia
11 lat temu

proszę o podpowiedź- ubite białka wstawiamy do nagrzanego piekarnika? poza tym mają siępiec 90 min? wiem ze jest napisane ale wolę się upewnić. z góry dziękuje za odpowiedź

migus
11 lat temu

A kiedy można kroić ten tort, czy od razu po przygotowaniu, czy trzeba poczekać trochę. No i boję się, że mogą bezy zacząć się rozpuszczać jak dłużej postoi.

Ania
Ania
11 lat temu

Dziękuję. Zrobiłam tak jak w przepisie, ale moje bezy nie wyglądały ak okazale jak te na zdjęciach, dlatego zwątpiłam :)) Może po prostu jajka, których użyłam były mniejsze. A podoba mi sie jak pod tą chrupiącą skorupką jest sporo tej deliatnejm miękkiej – środkowej warstwy – ładnie to wygląda po przekrojeniu i dobrze smakuje. U mnie niestety przy 180 stopniach z termoobiegiem bezy się palą. Muszę piec osobno każdą bezę na podpiekaniu góra- dół w temp. 180 stopni i to (po kilku minutach) przy uchylonym piekarniku. Przepis rewelacyjny, moim zdaniem lepszy niż u Sowy, bo tam dodają do masy bardzo… Czytaj więcej »

Ania
Ania
11 lat temu

Witam!
Czy te 6 białek to ma być na jedną bezę czy na dwie, tj. po 3 na bezę?

berry
berry
11 lat temu

witam, jakiej firmy mascarpone pani uzyła??? duzo osob poleca galbani, inni nasza piatnice, badz ten z lidla???? pozdrawiam

monika
11 lat temu

Ten tort w Sowie był przepyszny. Jak zobaczyłam przepis musiałam go zrobić, a że miałam białka od faworków to i argument był…. No bo miałam się odchudzać i co nici z tego ponieważ tort jest pyszny. Dziękuję za przepis. Piekłam na 2 blachach z termoobiegiem, beza wyszła super. Oponki z serem też robiłam super. Nie wiem czy znasz przepis na pączki z ziemniakami, wychodzą pyszne i długo świeże choć u mnie schodzą tego samego dnia. Przepis prosty ( nawet moja teściowa która nigdy nie robiła pączków teraz robi co roku na Tłusty Czwartek) Pączki robi się błyskawicznie jeżeli chcesz chętnie… Czytaj więcej »

doris
doris
11 lat temu

Witam, skusiłam się i ja na ten torcik. Wyszedł znakomicie i tak też smakuje. Szybko znika. Polecam!

Ania
Ania
11 lat temu

Witam 🙂 Ostatnio zakochałam się w tym torcie, jest u mnie raz na dwa tygodnie. Nie jestem jeszcze specjalistką ze względu na wiek (15lat), ale tort jest rewelacyjny! Raz o mały włos mi nie wyszedł, bo kremówka nie była na tyle zimna, ale dałam radę. Osobiście daję trochę inne proporcje co do kremu, daję 500g serka, 170-200g kajmaku, a reszta to samo 🙂 Cukier puder pomijam, bo karmel jest strasznie słodki!
Beza smakowała nawet 9 miesięcznemu kuzynowi 😀 Jest to pierwszy tort zrobiony w moim życiu i wydaję mi się że ostatni bo jest pyszny!
Przepis super, przekazuję dalej znajomym!

Ewa
Ewa
11 lat temu

TORCIK zrobiłam i …..tu powinien powinien pojawić się poemat na temat “jego pyszności”. Największym dowodem na jego “smakowitość” jest to, że został zjedzony na “jedno posiedzenie” po imieninowym obiedzie męża ;-))) Nawet moja mama, która nie przepada za zbyt słodkimi ciastami zjadła torcik z dokładką.
Marzyłam o takim torcie od 4 lat i nareszcie znalazłam na Twoim blogu najlepszy przepis na świecie na tort bezowy. Dziękuje za spełnienie marzenia. Pozdrawiam wszystkich łasuchów 😉

Wiesia
Wiesia
12 lat temu

Tort znakomicie pyszny i łatwy, robiłam kilka razy bardzo smakował.Bezy pieknie wyrosniete do dzis, nie wiem co jest przyczyną wszystko robiłam jak wczesniej takie same proporcje , ta sama temperatura, jedyna zmianą była marka cukru czy to moze byc przyczyną?
Jeszcze raz dziękuję za inspirację.
Słodko pozdrawiam

Alka
Alka
12 lat temu

Wita,
Mam takie pytanie dot. masy kajmakowej. Ma być kupna, gotowa czy też trzeba ją zrobić?
Pozdrawiam

Ania
Ania
12 lat temu

Dziękuje za odp. 🙂

Ania
Ania
12 lat temu

jak długo taki torcik może być? Czy zjadać od razu po zrobieniu ? czy musi trochę leżakować w lodówce ? Planuję go zrobić na wtorkowe rodzinne spotkanie, w poniedziałek wieczorem przygotuję sobie bezy a krem zrobię rano we wtorek.. czy do popołudniowej kawki ta beza za bardzo się nie rozmięknie? Dziękuję z góry za odpowiedź.. 🙂

Zaborowska
Zaborowska
12 lat temu

Twój/mój torcik jest w piekarniku mam nadzieje ze będzie taki pyszny jak wyglada na zdjęciach.
Dam znać czy wyszedł :-))

Piano
Piano
12 lat temu

A więc tort zrobiłam. Wygląda przyzwoicie, choć nie tak ładnie, jak na Twoich zdjęciach. Beza wyszła dobrze, ale musiałam wyłączyć piekarnik o jakieś 7 minut wcześniej, bo chyba byłaby przypalona. Dlatego myślę, że pod koniec pieczenia trzeba już uważnie obserować i kierować się nosem. No i w ostatniej chwili zepsułam krem. Nie chciałam dodawać cukru pudru, ale po włożeniu daktyli i orzechów spróbowałam i krem wydawał mi się zbyt mdły. Dodałam cukier puder i wszystko byłoby dobrze, gdybym go delikatnie wymieszała łyżką, tak jak orzechy i daktyle. A ja niestety ponownie zaczęłam miksować. To był błąd – serek mascarpone, czego… Czytaj więcej »

Piano
Piano
12 lat temu

Przejrzałam kilka wpisów wyżej i widzę, że ktoś już pytał o ocet jabłkowy i odpowiadałaś na to pytanie. Dziękuję za odpowiedź i przepraszam za powtarzanie pytania, które już padło…

Piano
Piano
12 lat temu

Przymierzam się do zrobienia tego tortu (wiem, jak smakuje u “Sowy” – fantastycznie!), ale nigdy wcześniej nie robiłam bezy, ani w ogóle tortu. Mam tylko małe pytanie – czy zamiast octu winnego można dodać ocet jabłkowy?

anna
anna
10 lat temu
Reply to  Asiek

Witam,tort przeeeepyyyszny.
miód, a raczej kajmak w gębie;)
robiony dzien po zjedzeniu kupnego od sowy.
powiem tak …sowa powinien zacząć robić z TEGO przepisu.
to chyba tlumaczy wszystko.

male pyt
czy na nadt dzien będą w środku robi sie biala?bo odrazu po upieczeniu nie byla.
dzieki za przepis.