Bułki na zakwasie

4.73 avg. rating (94% score) - 11 votes

Bułki na zakwasie

Zachęcona sukcesem chlebowym postanowiłam upiec bułeczki. Znalezienie przepisu nie było trudne, więc czym prędzej zabrałam się do roboty, żebym przypadkiem się nie rozmyśliła. Bułeczki są łatwe do wykonania. Chrupiące z zewnątrz, mięsiste w środku. Pyszne! Polecam! Przepis pochodzi z Pracowni Wypieków.

Bułki na zakwasie

Składniki na ok. 8 sztuk:

  • 150g aktywnego zakwasu żytniego, dokarmionego 10-12 godz. wcześniej
  • 300g mąki pszennej
  • 100g mąki orkiszowej (użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej)
  • 170-200g wody (w zależności od gęstości naszego zakwasu)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka świeżych drożdży
  • 2 łyżki pestek dyni (opcjonalnie – ja nie dodałam)

Drożdże rozpuścić w wodzie i wymieszać z zakwasem. Dodać oliwę, miód i sól. Stopniowo dodawać mąkę tak, by powstało gładkie ciasto. Jeśłi dodajemy pestki, to należy to zrobić w tym momencie.

Miskę wysmarować oliwą i przełożyć do niej ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie, lekko naoliwionymi dłońmi odrywać kawałki ciasta i formować bułki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając ok. 4cm odstępy.

Piec w temperaturze 230°C przez ok 12 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce.

Bułki na zakwasie

Smacznego!

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bułki na zakwasie i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

15 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Dorota
Dorota
7 lat temu

Witam. Chciałabym upiec te bułki, ale bez dodatku drożdży.Czy jeśli nie dodam drożdży, to bułki tez wyjdą?

irma28
irma28
8 lat temu

A bułeczki po uformowaniu nie muszą już byc pozostawione do wyrośnięcia??? Pozdrawiam, wyglądają apetycznie

Przemo007
Przemo007
8 lat temu

Przepis na bułeczki rewelacja ! Muszę jeszcze popracować nad tym aby skórka była chrupiąca, ale i tak są fantastyczne ! Dziękuję za przepis

Przemo007
Przemo007
8 lat temu
Reply to  Asiek

Ha ! Właśnie woda ! Bułeczki chrupią aż miło, jest tylko jedna wada: znikają ze stołu z prędkością światła 😉

Duśka
Duśka
8 lat temu

Asia,co mam więcej powiedzieć?:) wyglądają tak,tak,tak że musze je upiec!:)))

KeJt
9 lat temu

Piękne bułeczki, jeszcze nigdy nie piekłam bułeczek na zakwasie chętnie spróbuję 🙂

Maggie
9 lat temu

Bardzo apetyczne! Wpraszam sie do ciebie na sniadanie 🙂

co by tu zjeść
9 lat temu

Asiek bułki twoje jak marzenie nie pozostaje mi nic innego jak się wprosić na śniadanie albo samej upiec:) chyba realna będzie 2 wersja i chyb a to zrobię i rozsławię twoje imię w sieci bo piękne jak marzenie te bułeczki są:))

tastefully
9 lat temu

To kiedy mogę przyjechać na te cuda? 🙂

trzcinowisko
9 lat temu

Mmmm…na następne sniadanko też takie chcę:)