Rafaello

Rafaello

by

w przepisy na: ,

Zauważyłam, że to ciasto jest ostatnio dość popularne na różnych forach i blogach kulinarnych. Zapomniałam o nim, ale przecież kiedyś, dawno temu jadłam je u mojej Teściowej. I bardzo mi smakowało. Na tyle, że wzięłam przepis. Dawno go nie robiłam, więc postanowiłam sobie przypomnieć.
Bardzo łatwe do wykonania a efekt – jak z najlepszej cukierni!

Rafaello

Składniki:

Budyń do rafaello

  • 2 paczki słonych krakersów (najlepsze są wg. mnie “Lajkonik”)
  • 3 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 50g białej czekolady startej na grubych oczkach
  • 1 margaryna lub masło (ja dodałam masło)

 

Utrzeć żółtka z 1/2 szklanki cukru i cukrem wanilinowym. W szklance mleka rozprowadzić mąkę pszenną i ziemniaczaną. Połączyć z utartymi żółtkami.

Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem. Na gotujące się mleko wlać masę jajeczną i ugotować budyń mieszając, by się nie przypaliło i nie zrobiły grudki.

Do ostudzonego budyniu (musi być zimny) dodać miękkie masło i zmiksować na puszysta masę. Na koniec wmieszać do masy wiórki kokosowe, pozostawiając trochę na posypanie wierzchu ciasta.

Dno blaszki o dolnych wymiarach 28x22cm wyłożyć krakersami, na to wyłożyć 1/3 masy budyniowej i przykryć krakersami. Mają powstać 3 warstwy. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi i białą czekoladą.

Ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Najlepsze jest na drugi dzień, gdy krakersy zmiękną.

Rafaello

Smacznego!

Spójrz też na te przepisy:


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subskrybuj
Powiadom o
guest

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

34 Komentarze
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
asiabe
asiabe
9 lata temu

Potwierdzam przepyszną słodkość tego ciasta :-. Zrobiłam dokładnie wg. Pani przepisu (nie stosuję tylko cukru wanilinowego). Dodałam także słone krakersy, które, wbrew obawom wielu Czytelników, nie ukrywam, moich również, doskonale komponują się z resztą składników i ich słodkością. Zrobiłam w największej blasze, wyszły 2 warstwy. Na wierzch nie szczędziłam bitej śmietany i startej czekolady. Smacznego !

ania
ania
9 lata temu

Moze glupie pytanie ale.. mozna uzyc innego rodzaju maki?

Moni87
Moni87
10 lata temu

Robiłam to ciasto już kilka razy, nawet na ślub brata. Jest mega pyszne i wszystkim smakuje, nawet tym którzy generalnie za ciastem nie przepadają i wolą konkrety. Ja jeszcze osobiście dodałam troszku alkoholu i płatki migdałów i również mieszam z herbatnikami. Dziękuję bardzo za super przepis.
PS. dziś też je robię, na jutrzejsze ur męża.

J
J
10 lata temu

Bardzo dziękuję, fajny przepis i pyszne ciasto.
W mojej wersji jednak jest nieco mniej cukru, bo tylko szklanka, na wierzch zawsze sypię płatki migdałowe. Używam herbatniki i krakersy w ułożeniu: herbatniki, masa, krakersy, masa, herbatniki, masa, płatki migdałowe – polecam.

kabaczek
kabaczek
10 lata temu

Witam, czy można zwykłe mleko zastąpić mleczkiem kokosowym, albo chociaż dać pół-na pół?

Ola
Ola
10 lata temu

ja bym chciała zrobić to ciasto, bo już robiłam kilka ciast z Pani przepisów i mi smakowały. Tylko tu mnie trochę martwi sposób przygotowania. Bo zawsze , jak robię masę na zasadzie budyń – a potem masło, to zawsze mi się ta masa zważy i wytrąca mi się z niej woda… 🙁 Zawsze przestrzegam zasady, żeby masło było miękkie z temperatury pokojowej, reszta masy też, a i tak mi się nie udaje… może jest na to jakiś sposób? W tym przepisie pisze Pani, że budyń ma być zimny. Ale ma być po prostu wystudzony, czy trzeba go przechłodzić w lodówce?… Dowiedz się więcej »

Ola
Ola
10 lata temu
Odpowiedź do  Asiek

W końcu zrobiłam ciasto. Wyszło bardzo dobre, mega słodkie 🙂 Jeśli chodzi o masę, to na szczęście nie zważyła mi się 🙂 także jest super 🙂 Jak zawsze zrobiłam na zwykłych herbatnikach, nie na krakersach, bo nie lubię słonych krakersów w ciastach. I jeżeli ktoś chciałby zrobić tak ja ja to polecam do masy dać nieco mniej cukru. 🙂 Pozdrawiam serdecznie.

Kasia M.
Kasia M.
11 lata temu

Ciasto pychota! Miałam wrażenie, że w każdy dzień inaczej smakuje. Pierwszy dzień kojarzył mi się z princessą kokosową, kolejnego jak już krakersy zmiękły to bardziej jak rafaello ale jednak brakowało mi tam migdałów, które dodam na następny raz. Pycha!

Aneta
Aneta
11 lata temu

Nie szkodzi 🙂 mam nadzieję, że to połączenie bedzie strzałem w 10! 🙂 a z ciekawości jaki krem jest za ciężki na biszkopt?:P będę już kolejną informację do przodu 🙂 pozdrawiam

Aneta
Aneta
11 lata temu

Jakie ciasto mogłoby się nadać? Może takie jak murzynek? Chciałabym zrobić raffaello na ciemnym ciescie, ale z kremem budyniowym a nie śmietanowym..

Aneta
Aneta
11 lata temu

A można takim kremem przełożyć biszkopt?

Aneta
Aneta
11 lata temu
Odpowiedź do  Asiek

Proszę mi doradzić jakie ciasto sie nada. Może takie jak murzynek? Chcialabym zrobic raffaello na ciemnym cieście lecz z masą właśnie taką budyniową a nie śmietanową

Domina
Domina
11 lata temu

Pyszne, polecam! 🙂 Także dodałam płatków migdałowych. Pozdrawiam!

Mmmm
Mmmm
11 lata temu

Ja na wierzch dodaję jeszcze ubitą śmietanę 30%, zawsze dodam do niej odrobinę cukru pudru i na to wiórki. W smaku rewelacja! 🙂

pozdrawiam

Monika
Monika
12 lata temu

Świetne ciacho i w dodatku łatwiutkie w przygotowaniu. Jeśli komuś się spieszy to można też krakersy lekko zwilżać mlekiem w trakcie układania- wtedy ciasto szybciej zmięknie

Wanda i Panda
Wanda i Panda
12 lata temu

takie ochydne ze sie zchawtowalem di kibla i wiurki mi nosem wyszly
pozdrawiam 😉

KuchareczkaRozalia
KuchareczkaRozalia
12 lata temu

Smaczne, eleganckie i – przede wszystkim – łatwe w wykonaniu. Jedyny minus – nieco zbyt suche, winą był pewnie zbyt gęsty krem który za słabo wsiąkał w krakersy. Smak identyczny jak cukierki Rafaello 🙂

Monika
Monika
13 lata temu

zapomniałam dodać, że ciasto piekłam dla teściowej na imieniny i chyba powinno zmienić nazwę na ciasto teściowej 😉

Monika
Monika
13 lata temu

Zrobiłam wczoraj i od tej pory dla mnie ciasto nr 1. Proste, szybkie a ponadto przepyszne, jestem na dietce a nie mogę sie powstrzymać , cudo. Polecam baaardzo 🙂

flowerek
13 lata temu

Oj, bardzo libie rafaello. Robie tak samo, tyle ze tez dodaje platkow migdalowych 🙂 Narobilas apetytu kochana 🙂

a dupa rośnie
13 lata temu

hihi, w mojej kulinarnej ‘biblii’ też jest rafaello teściowej:-) przymierzałam się kiedyś, żeby go zrobić, ale mój Tomek za tym ciastem nie przepada, no a przecież sama całej blaszki nie pochłonę….;p

Iwona
Iwona
13 lata temu

witam. ojjjjja też dawno go nie robiłam, a ja jeszcze dodawałam płatków migdałowych do kremu.pycha było.muszę znów go zrobić.pozdrawiam

Kaś
13 lata temu

uwielbiam to ciacho!

boregi
14 lata temu

Moja teściowa też takie ciacho robi 😉