Tort karmelowy.

4.67 avg. rating (93% score) - 21 votes

Właściwie to miałam nie robić tego wpisu, bo tort z masą karmelową jest już na blogu, ale pomyślałam, że na pewno przyda się taki wpis, ze względu na dekorację tego tortu.
Czasem tak jest, że musimy coś szybko upiec, mamy mało czasu, a pomysłów w głowie na udekorowanie tortu jeszcze mniej. Poza tym, pomyślałam sobie, że jest wiele osób, które nie potrafią (lub nie wierzą, że potrafią) ładnie przystroić tortu. Ta dekoracja jest banalna. Całość – oprócz studzenia biszkoptu zajęła mi 1 godzinę i 10 minut. Czyli ekspresowo! A efekt super!
Tort był niespodzianką dla Zuzi na jej 11 urodziny. Robiłam go w nocy gdy spała, przed wyjazdem na weekend. Chciałam, żeby po powrocie do domu czekał na nią tort. Jej zdumienie i zachwyt były szczere i nieudawane. I dla takich chwil warto czasem zarwać kawałek nocy. Oczywiście możecie upiec dowolny biszkopt i przełożyć go swoim ulubionym kremem, a udekorować w taki sposób jak ten proponowany przeze mnie. Ale masa karmelowa, którą przełożony jest ten tort jest przepyszna, choć dość słodka. Polecam Wam bardzo i jestem pewno, że taki tort sprawi przyjemność nie tylko maluchom! :)
A! I jeszcze żeby uprzedzić Wasze pytania, tort kroi się bardzo dobrze, trzeba tylko troszeczkę się postarać, i przy krojeniu lekko przesunąć czy to m&m’s, czy to orzechy, robiąc miejsce dla noża :)

Tort karmelowy

Składniki na biszkopt:

  • 4 duże jajka (osobno żółtka i biała)
  • pół szklanki* drobnego cukru
  • jedna łyżka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki ziemniaczanej

Dno tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąki przesiać i dodać do ubitej masy jajecznej. Bardzo delikatnie wymieszać. Ja to robię na najniższych obrotach miksera, można również wymieszać ręcznie. Gotową masę przelać do przygotowanej tortownicy, wyrównać wierzch.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie biszkopt wyjąć i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Przekroić na trzy blat. Biszkopt najlepiej jest upiec dzień wcześniej, wtedy idealnie się kroi.
Każdy blat nasączyć.
Ja do nasączenia użyłam herbaty waniliowej z cytryną i łyżką ekstraktu waniliowego. Natomiast Wy możecie użyć dowolnego nasączu, jaki Wam będzie pasował.

Masa:

  • 2 serki mascarpone po 250g każdy
  • 250ml śmietanki kremówki, mocno schłodzonej (użyłam 30%)
  • ok. 250g masy kajmakowej, wg upodobań, masa jest słodka, więc trzeba próbować podczas ubijania (można użyć masy o dowolnym smaku)
  • łyżka ekstraktu waniliowego

Wszystkie składniki na krem umieścić w misie miksera i ubić razem na puszystą masę.
Na paterze ułożyć pierwszy blat, posmarować częścią kremu, przykryć drugim i wyłożyć kolejną część kremu, przykryć ostatnim blatem. Wierzch i boki posmarować równo kremem.

Dodatkowo będą potrzebne:

  • 3 opakowania ciasteczek w czekoladzie w kształcie pałeczek (użyłam ciasteczek Milka Lila Stix po 112g każde)
  • 2 garści czekoladowych drażetek w stylu m&m’s (najlepiej dwa różne gatunki, żeby były rożne kolory)
  • garść orzechów w czekoladzie mlecznej
  • garść orzechów w czekoladzie gorzkiej
  • groszki z białej czekolady
  • groszki z mlecznej czekolady lub małe drażetki czekoladowe

Dekorowanie tortu:

Ważne jest, aby dopasować wysokość tortu do wysokości ciasteczek, którymi będziemy obkładać tort. Powinny one być nieco dłuższe od przełożonego masą tortu. Dlatego przecinając biszkopt na blaty, najpierw trzeba dobrze wymierzyć ich wysokość.
Górę tortu podzielić na 6 trójkątów, każdy trójkąt oddzielając ciasteczkiem. Do każdego trójkąta wysypać inną dekorację z czekoladek tak, aby naprzeciw siebie był ten sam rodzaj, jak pokazują zdjęcia (orzechy naprzeciw orzechów, białe drażetki naprzeciw białych drażetek itp.).

*szklanka = 250ml

Tort karmelowy

Tort karmelowy

Powodzenia i smacznego!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Torty i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

22 odpowiedzi na „Tort karmelowy.

  1. avatar Aga pisze:

    Witam! Naprawdę nie trzeba wcześniej ubić śmietanki i stopniowo dodawać resztę składników?

  2. avatar Sylwia Ruc pisze:

    W kremie zrobiły mi się grudki ;/ od czego tp moze być ?

  3. avatar naleśniki pisze:

    Jakie piękne i kolorowe! Na pewno smakuje świetnie 🙂

  4. avatar Ania pisze:

    Mam pytanie czy do masy karmelowej pasuje połączenie masy mascarpone z kremówką i cytrynową galaretką by połączyć smak słodki z lekko kwaskowym?

  5. avatar Ewa pisze:

    Asiu, jak myślisz jaka konfitura pasowałaby dodatkowo do tego tortu? Robiłam go już w podstawowej wersji i wyszedł bardzo smaczny ale teraz szukam jakiegoś urozmaicenia tylko boję się nie popsuć ostatecznie smaku 😉

  6. avatar Ania pisze:

    MEGA:) Czy ilość masy karmelowej wystarczy na tort o średnicy 25cm??? Pozrdawiam:::)

  7. avatar Ciasteczkowa pisze:

    Kolejny wypiek z Twojego przepisu udany :) Krem wyszedł idealny, goście bardzo chwalili torcik. Jedyne co zamieniłam to pałeczki Milki na batoniki WW, bo niestety pałeczek nigdzie nie znalazłam. Polecam – pycha !!!

  8. avatar Marta pisze:

    Tort zainteresował mnie bardzo, tylko mam pytanie gdzie można dostać ciastka Milka Lila Stix i groszki z białej czekolady?

    • avatar Asiek pisze:

      Ciastka kupiłam w markecie carrefour, a groszki to już trochę bardziej skomplikowane sprawa, bo chyba przywiozłam z Niemiec. Ale możesz zastąpić je jakimiś małymi drażami, można wszędzie je dostać.

  9. avatar Marta pisze:

    Witam,
    tort wyglada bosko! i planuje go zrobic na urodziny Synka. Obawiam sie tylko mieszania (stosunkowo twardej) masy kajmakowej ze semitana/mascarpone. Czy masa wyszlaby rowniez bez dodatko kajmaku?
    Bede wdzieczna za odp.!
    i przepraszam za brak polskich znakow

    • avatar Asiek pisze:

      Masa kajmakowa nie jest twarda (na pewno nie bardziej niż mascarpone). Doskonale miesza się z resztą składników. Bez dodatku kajmaku też wyjdzie, ale nie będzie kajmakowa :)
      Pozdrawiam!

  10. avatar klaudia pisze:

    to jest jakieś cudo 😮

  11. avatar Agnieszka pisze:

    Jaki jestniej wiecej koszt tortu i na ile osob mozna go oszacowac?

    • avatar Asiek pisze:

      Koszt w zależności od użytych słodyczy to ok. 55-60 zł. To jest nieduży tort (22cm), ale i tak powinien wystarczyć spokojnie dla 12 osób, a jak się postaramy to i dla 15 (w zależności od wielkości krojonych kawałków).

  12. avatar Majana pisze:

    Pięknie wygląda! Niesamowity wręcz.
    Pozdrowionka :)

  13. avatar Natalia pisze:

    aż mnie zatkało jak to zobaczyłam. NIEBO :3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *