Tort z kremem milky way

4.17 avg. rating (83% score) - 48 votes

Nie pamiętam czy kiedyś tak było, żebym w tak krótkim czasie zrobiła tyle tortów. Ale może to dobrze. Bo podobno trening czyni mistrza, więc jest szansa i dla mnie:) Ten tort został zrobiony dla przyjaciółki mojej Zuzi. Założeniem moim od razu było to, że tort nie może być zbyt pracochłonny. Dlatego postanowiłam ozdobić go wafelkami i kolorowymi cukierkami. Zajmuje to niewiele czasu, a efekt jest super. Wszystkie dzieci (i dorośli również) zrobiły WOW! I o to przecież chodzi… Puszysty biszkopt przełożony kremem z batoników milky way. Smakuje świetnie. Polecam Wam bardzo!

Masę na tort zaczerpnęłam z bloga Dorotuś, dość znacznie ją zmieniłam, natomiast dekoracje z wafelków widywałam na przeróżnych stronach.

Tort z kremem milky way | Birthday cake with cream milky way

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek (osobno żółtka i białka)
  • szklanka* mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać po jednym żółtku miksując po każdym. Na koniec delikatnie wmieszać przesiane mąki (robiłam to na najwolniejszych obrotach miksera).

Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie należy smarować tłuszczem ani wykładać papierem. Przełożyć przygotowane ciasto i wyrównać powierzchnię.

Piec w temperaturze 170 – 175°C przez około 30 minut, lub do tzw suchego patyczka. Jeśli macie problem z opadającym biszkoptem, należy po wyjęciu go z piekarnika upuścić na miękką powierzchnię (np na poskładany koc leżący na podłodze) z wysokości ok 60 cm. Nie bójcie się tego, jest to genialny sposób na nieopadanie biszkoptu i zapewniam Was, że działa. Odstawić do wystudzenia. Ostudzony biszkopt przeciąć na trzy krążki (najlepiej jest upiec biszkopt dzień wcześniej, wtedy dużo łatwiej się go kroi). Każdy z krążków nasączyć.

Do nasączenia:

  • szklanka letniej herbaty
  • 2 łyżeczki syropu karmelowego (takiego, jak się używa do kawy, lub jeśli nie macie, to ekstrakt waniliowy lub 2 łyżeczki soku z cytryny)

Krem milky way**:

  • około 150g batoników milky way (użyłam mini batoników 10 szt, po 15g każdy)
  • 300ml śmietanki kremówki (30 lub 36%)
  • 750g serka mascarpone

Dodatkowo:

  • 48 pojedynczych wafelków kit kat
  • kolorowe drażetki u mnie m&m’s bez orzeszków, mogą to być też skitlesy lub smartisy (zużyłam dwa duże opakowania)

Batoniki milky way pokroić na małe kawałki. Kremówkę wlać do rondelka, wsypać pokrojone batoniki. Podgrzewać na niewielkiej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia się batoników. Jeśli batoniki nie rozpuściły się całkowicie, należy przetrzeć je przez sito. Gotową masę ostudzić a następnie schłodzić w lodówce przez całą noc. Schłodzoną masę wyjąć z lodówki, dodać serek mascarpone i ubić razem na puszysty krem.

Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na paterze, wyłożyć część przygotowanej masy, wyrównać, przykryć drugim blatem, wyłożyć krem i wyrównać, na to ułożyć ostatni blat. Górę i boki tortu również wysmarować kremem. Boki tortu obłożyć wafelkami kit kat, na górę wysypać drażetki. Tort przed podaniem schłodzić, przechowywać w lodówce.

*szklanka = 250ml
** masę z batoników należy przygotować dzień wcześniej, musi być mocna schłodzona przed ubiciem

Tort z kremem milky way | Birthday cake with cream milky way

Tort z kremem milky way | Birthday cake with cream milky way

Tort z kremem milky way | Birthday cake with cream milky way

Tort z kremem milky way | Birthday cake with cream milky way

Smacznego!

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Torty i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

257 odpowiedzi na „Tort z kremem milky way

  1. avatar Monisia pisze:

    Witam. Chciałam spytać czy wystarczy śmietanę z batonikami przetrzymać przez cały dzień i dopiero zmiksować z serkiem wieczorem? Czy konieczne jest trzymanie całej nocy w lodówce? Chcę robić tort w piątek który będzie na sobotnie urodziny i nie chcę trzymać tak długo kremu w lodówce. Czy na jedną warstwę między biszkoptami starczy 250 g serka? Kolejna warstwa będzie inna a wierzch z masy maslanej pod masę cukrową.

    • avatar Asiek pisze:

      Jak przetrzymasz cały dzień, to masa powinna być wystarczająco mocno schłodzona, żeby się nadawała do ubicia. Mascarpone powinno wystarczyć.

  2. avatar SandraB. pisze:

    Witam!.Chciałam zapytać, ile chłodzić już gotowy tort, obłożony wafelkami?;)

  3. avatar Wiola pisze:

    Witam.Czy jest możlowosc przetrzymania batoników już rozpuszczonych w śmietanie 3 dni(w lodówce).Zmienił mi się termin urodzinek:(

  4. avatar agnieszka pisze:

    Witam. Czy krem jest bardzo slodki? Porównywalny słodyczą do kremu z białą czekoladą?

  5. Wygląda pięknie, na pewno będzie smakowało równie dobrze!!! Będę miała taki na urodziny!!!

  6. avatar Elza pisze:

    A czy zamiast biszkptu mogą być herbatniki maślana ?

  7. avatar Elza pisze:

    Przepis rewelacja ale chciałabym spróbować zamiast biszkopty przełożyć krem herbatnikami maślanymi.Co Pani o tym sądzi?

  8. avatar GreenTea pisze:

    Witam, chciałabym dodać do tortu z masą z milky way jakiś owocowy smak. Myśli Pani że pasowałaby do tego frużelina wiśniowa lub truskawkowa ?

  9. avatar Agnieszka pisze:

    Witam.
    Bardzo proszę o radę, bo nie wiem co mogłam zrobić zle- biszkopt mi nie upadł, zrzucilam go na koc po upieczeniu, ale nie wyrósł mi- tzn całośc ma jakies 3cm….
    Nie rozumiem czemu….
    wszystkie składniki w temp pokojowej, powoli dodawane jajka, mąka itp.
    Piekarnik elektryczny – 175 stopni i 30min- po tych 30min suchy był patyczek….
    Czego niei zrobilam albo co zrobilam zle??

  10. avatar ula pisze:

    Tort wyśmienity. Robiłam go kilkadziesiąt razy i poleciłam wielu osobom. Zawsze wychodzi. Pycha.

  11. avatar Małgorzata pisze:

    a jaki serek mascarpone ? czy może być piętnica ?

  12. avatar Małgorzata pisze:

    czy można np.pod krem położyć dżem lub jakieś owoce ? albo pokruszone wafelki ?

  13. avatar sandra pisze:

    witam czy mozna dac inne batoniki zamiast milky wey ??

    • avatar Asiek pisze:

      Tak, możesz obłożyć dowolnie tort, dziewczyny pisały, że używały np. pryncypałki. Użyj takich, jakie masz dostępne i będą Ci pasowały.

  14. avatar Mariola pisze:

    Witam, do biszkoptu nie dajemy proszku do pieczenia?

  15. avatar anna pisze:

    Witam czy tego kremu mogę użyć do wykonania dekoracji w postaci różyczek takich jak przy kremie na bazie bezy szwajcarskiej?

  16. avatar anna pisze:

    Witam czy z tego kremu można wykonać różyczki takie jak z kremu na bazie bezy szwajcarskiej do dekoracji tortu?

  17. avatar anna pisze:

    mam pytanie czy śmietanę należy ubić njpierw i do niej dodać masę z milky way czy też do masy dodać lejącą kremówkę i razem ubijac

    • avatar Asiek pisze:

      Nie rozumiem pytania. Jest dokładnie opisane co należy zrobić:
      „Batoniki milky way pokroić na małe kawałki. Kremówkę wlać do rondelka, wsypać pokrojone batoniki. Podgrzewać na niewielkiej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia się batoników”.

  18. avatar Paulina pisze:

    Witam, chciałam zapytać o biszkopt czy piecze go Pani z termoobiegiem czy góra dół?
    Pozdrawiam

    • avatar Asiek pisze:

      Zawsze góra dół, jeśli jest inaczej, zaznaczam to w przepisie.
      Pozdrawiam!

      • avatar klaudia pisze:

        Hej , uwielbiam twoje przepisy . Ten tort upolowalam sobie jako tort dla synka na urodziny , jednak czy mogłabyś mi powiedzieć jak prawidłowo go upiec w piekarniku termo ? Nie chciałbym go popsuć . Dziękuję i pozdrawiam :)
        PS moja rodzina uwielbia twojego 3 bita !:)

        • avatar Asiek pisze:

          Cieszę się, że moje przepisy Ci się podobają :)
          Jeśli musisz piec na termoobiegu, to zmniejsz temperaturę do 170st., żeby nie przesuszyć biszkoptu, i może po 35 minutach sprawdź patyczkiem, czy już jest upieczony.
          Pozdrawiam! :)

  19. avatar kamka6 pisze:

    A czy wysmarowaną nim góra nadaje się pod obrazek z opłatka?

  20. avatar Dorota pisze:

    Jakiej pani uzywa smietany? Ja mam problem z ubiciem, próbowałam z biedronki,piatnice,mlekowite,zott,zastanawiam sie czy to nie wina miksera bo okropnie rozchlapuje a do tego smietany i tak nie ubija.

  21. avatar Roskana pisze:

    Dzien dobry! Zajrzałam tu w zasadzie przekierowana przez google, poszukując informacji jak wyrównać tort! Zawsze mam z tym problem. Wymyśliłam sobie dekorację – w zasadzie podejrzałam, z owocami rzuconymi na górze – jednak do tego krem/śmietana musi być tak równo wygładzona na torcie jak u Ciebie – zdjęcie przed wysypaniem kulek i obłożeniem ciastkami. Używam tylko bitej smietany, dość mocno usztywnionej. Jesteś w stanie doradzić jak to zrobić zeby tort był taki równy? Nie zaokrąglony – taki zwykle mi wychodzi, jednak z użyciem smietany?

    Pozdrawiam!

    • avatar Asiek pisze:

      Wygładzenie tortu wymaga jedynie tylko trochę cierpliwości, nic poza tym. No, może jeszcze długi, szeroki nóż lub packa mocno ułatwia sprawę.

  22. avatar Gosia pisze:

    Witam, zabrałam się za robienie tego tortu, biszkopt super wyszedł. Z resztą z biszkoptem jakoś nigdy nie mam problemu, ale z masami owszem 😀 No i stało się, zagotowała mi się masa. Tzn. śmietanka z tymi batonikami się zagotowała. Nic nie przywarło ale gotowało się mocno, teraz już ostygło i lekko zgęstniało. Tylko zapach ma taki lekko kwaśny. I tu pytanie, czy ryzykować i robić jutro do końca tą masę z serkami, czy lepiej grzać do sklepu po nowe batoniki i śmietankę? 😀

  23. avatar ania pisze:

    czy opuszczajac ten biszkopt na koc zrobic to zanim wyjme go z blaszki?

  24. avatar Aleksandra pisze:

    Planuję zrobić niedługo ten tort, jednak boję się że nie wyjdzie mi biszkopt. Czy zamiast robić mogę kupić po prostu 3 spody biszkoptowe ? :-)

  25. avatar Madi6613 pisze:

    Tort wyszedł przepyszny! Zrobiłam go na chrzest córki. Gości byli zachwyceni i nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia.

  26. avatar Aga pisze:

    Co zrobic jesli masa wyszla mi za rzadka? Jest po prostu plynna:-\

  27. avatar Basia pisze:

    czy batoniki kroimy razem z czekolada, krem wyjdzie jasny ? bo chce go zabarwic potem na zielono

  28. avatar Kasia pisze:

    Witam serdecznie,
    czy krem nadawałby się pod masę cukrową?
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *